3.5.2024 | Svátek má Alexej


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Skřivan 6.7.2011 16:31

Tohle je ovšem velká míra demagogie.

Odbory a levicová strana nemají nic společného, a to ani přesto nebo právě proto, že se někdy navzájem podporují nebo někteří odboráři své funkce využívají jako výtahu do funkcí v levicové straně. To je jedna věc.

Druhá věc je šetření. Vtip je v tom, že odbory, lépe než kdo jiný, především díky svým členům ví, jak se doopravdy šetří a už od dob komunismu platí, že čím větší šetření, tím větší příležitost k utrácení. Zní to možná nelogicky, ale je to tvrdá realita a zatím se mi nezdá, že by se na tom něco měnilo.

Takže je jasné, že pokud se na jedněch (odborářích) šetří, aby jiní (politici) měli více, že se to těm prvním nelíbí. Názorná ukázka budiž důchodová reforma, chytře vymyšlená, aby byly soukr. fondy a ještě do ní mohli vstoupit jen nejmladší, přesně podle hesla: po nás potopa. Existuje mnoho lepších modelů, což netvrdí jen NERV. Pardon: tedy pro občany. Pro Kalouska je určitě tahle super.

J. Štrobl 6.7.2011 18:18

Re: Tohle je ovšem velká míra demagogie.

A to máte z Lihového domu nebo jste na to přišel na záchodě?

J. Klepal 6.7.2011 9:40

Šetření a "šetření"

Šetření je jistě na místě, když příjmy nedostačují, důležitější je v takové situaci se  poohlédnout po příjmem, tedy v tomto případě práci, která vytváří hodnoty, z nichž lze ony příjmy pokrýt. Roztáčet klesající spirálu výkonnosti ekonomiky, kdy na jedné straně 10 a více procent lidí nemůže vytvářet svou prací hodnoty, a na druhé straně chybí dostatečné příjmy, které navíc jsou snižovány korupcí a obcházením daňové povinnosti, mně nepřipadá jako nejvhodnější politika dokazující přednosti výroby, která by měla zajistit růst životní úrovně všem. Způsob "šetření", který předvádí naše vláda, připomíná podobné metody v období nedostatku elektrické energie za minulého režimu, kdy se "šetřilo" jejím vypínáním.

Kromě toho, každá stávka má politickou podstatu, i když se jedná "jen" o kolektivní dohadování se zaměstnavatelem, protože i toto dohadování se týká ekonomického postavení zaměstnanců a zaměstnavatele, jejichž zájmy se mohou dostat do sporu, a tento spor mezi skupinami s možnostmi nasazení rozdílných nástrojů k prosazení svých požadavků je politický. Protože také všechny skupiny mají společný zájem, kterým je prospěch celku, v současné době představovaný státem, nebo dokonce prospěch všeho lidstva v celoplanetárním rozměru, je zřejmé, že stávky tento prospěch v krátkém časovém úseku mohou snižovat a dokonce některé jedince i značně omezovat, což je argument často používaný odpůrci stávek. S tímto názorem bylo možno se potkat hlavně za socialismu, který se dal vulgarizovat tvrzením "vždyť stávkou si pracující jako vlastníci výrobních prostředků škodí sami sobě". V dlouhodobém měřítku je zřejmé, že prosazování ekonomických zájmů zaměstnanců politickými prostředky má tendenci zvyšovat cenu pracovní síly a tedy i životní úroveň jejich rodin, což opět dovoluje reprodukovat pracovní sílu na kvalitativně vyšší úrovni s vyšší produktivitou.

V. Kusý 6.7.2011 12:11

Re: Šetření a "šetření"

A teď upřímně, opravdu si myslíte, že tato stávka měla hlavně materiální a jen sekundárně politický charakter?

J. Klepal 6.7.2011 22:21

Re: Šetření a "šetření"

Diskutovaná stávka měla primárně charakter politický, avšak jejím cílem bylo alespoň udržení materiálních výhod.

P. Skřivan 6.7.2011 16:34

Re: Šetření a "šetření"

Šetření elektřinou bylo boží. V závodním rozhlase oznámili, že bude provedena regulace a za chvíli všichni seděli a čučeli, protože v celém baráku vypli proud. :-)

I. Schlägel 6.7.2011 8:19

Pěkný článek.

Při troše snahy by možná autorovy argumenty pochopili i odboráři. Tedy, někteří odboráři.

M. Trhlík 6.7.2011 8:40

Re: Pěkný článek.

Samozřejmě,článek je napsám velmi přesvědčivě a podle mne i pravdivě.Jen si myslím,že autorovy argumenty by měli pochopit spolu s odboráři všichni lidé.Není přece možné slibovat nesplnitelné,ale také je třeba nacházet východiska jak z   problémů ven.A to už není jen věcí rádoby spravedlivých odborářů Už mnohokrát se projevila snaha o řešení problémů.Ta však naráží nejen na odboráře,ale na dost lidí,kteří se vším souhlasí,pokud se to nedotkne jejich osoby.Pochopitelně by  daleko důsledněji měly pracovat státní orgány,aby jim lidé věřili.Při poměrně dost  častém vzniku pochybných kauz,které jsou řešeny velmi liknavě,lidé ztrácí důvěru ve vládu,Parlament,Senát a troufám si říci i v prezidenta.Tak trochu je zarážející,že problém stávek a odborářů začíná sužovat celo řadu zemí a nejen postkomunistických.Většina lidí ví,kde jsou chyby,ale řešení je pomalé a liknavé.Bohužel i vinou lidí i politických stranTo,že někdo něco slibuje,ještě neznamená,že se mu to podaří realizovat.Dobrá otázka.Jak z toho bludného kruhu ven?Jedině vše prospěšné realizovat,protože většina lidí to jistě pochopí.

I. Schlägel 6.7.2011 9:10

Re: Pěkný článek.

Obávám se, pane Trhlíku, že "realizovat vše prospěšné" narazí u politiků na jejich potřebu udržet si přízeň těch voličů, kteří "vše prospěšné" cítí jako svou újmu na svém právu mít se dobře ať to stojí co to stojí. A protože těchto "přemýšlivých" voličů je zpravidla většina a mají své výrazné zastoupení v parlamentech celého světa, zavádění "všeho prospěšného" půjde velmi ztuha, pokud vůbec. Pěkný den.