2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

POLITIKA: Lid proti elitám ve volbách

Pojmy jako „elity“ nebo „lid“ sice nejsou jasné, ale jejich antagonismus se paradoxně často objevuje zrovna v demokratických státech a zrovna v souvislosti s demokratickými volbami.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 31.1.2018 16:44

Re: Máme dva příklady...

A ještě - "elity" - ty moc vzdělané nebývají, i když jistě na to mají papír nezřídka všelijak získaný (byť ne nutně na plzeňských právech).

A velmoc montoven - no, to by bylo dlouhého povídání; ale rozhodně nejsme velmocí montoven a i kdybychom byli, rozhodně by to nebylo z důvodu, jenž uvádíte.

J. Jurax 31.1.2018 16:43

Re: Máme dva příklady...

Ano, říkám rozlišovat. Sám si rozlišujte, vlastním rozumem; máte-li jej selský nebo jiný, není podstatné.

Pravíte doslova "Pro náctileté je učitel debil a škola vopruz", nuže, táži se znova - Vy jste v pubertě opravdu planul obdivem k svým pedagogům a každé ráno jste se těšil do školy, že se něco nového naučíte? Odpovězte si sám pro sebe a srovnejte to se svým paušalizujícím názorem na náctileté. Mimochodem, můj tata před více než půlstoletím hodnotiv některé mé činy co náctiletého měl tendenci sklouzávat k podobným zkratkovitým úvahám. Zda i jeho otec měl tutéž tendenci jsem se nikdy nedozvěděl, neboť dědu jsem již nezažil a tázat se taty by bylo v tomto případě drážděním chřestýše bosou nohou.

A s Vaším názorem na odmítání vzdělání rodiči hluboce nesouhlasím; nevím, kde žijete, nicméně já pozoruji ve svém okolí tendenci spíše opačnou - uč se, ať máš co nejlepší vzdělání a nemusíš se dřít někde na lince v montovně jako mizerně placený poskok. Ono to sice není až tak pravda - i v té montovně si leckdy vyděláte víc než vysokoškolsky vzdělaný učitel základní školy nebo historik okresního muzea, ale ten názor je ve společnosti patrný - ani na automechanika se málokdo hlásí, není-li výuka okořeněna maturitou ... :-)

Váš názor na vzdělání, respektive na náhled na vzdělání je spíš poplatný době předlistopadové; tehdy se vzdělání moc nevyplatilo a suma peněz celkem vydělaná vyučencem a vysokoškolákem se vyrovnala až někdy v padesátce, kdežto středoškolák vyučence do důchodu nedohnal. Mám to doloženo vlastním výzkumem - koncem osmdesátých jsem dělal ve výpočetním středisku velké strojírenské firmy a měl jsem mimo jiného přístup i k mzdovým datům (ta byla uložena na páskách a ty bez sálového počítače nikdo nepřečetl, tudíž se to nijak extra netajilo; nakonec jsme tiskli i výplatní pásky, že ano ...), takže trocha přemýšlení a něco matematiky a měl jsem výsledky stvrzující výšeuvedené tvrzení.

J. Balcar 31.1.2018 8:56

Re: Máme dva příklady...

Tak rozlišovat, říkáte. A kdo bude určovat, zda je dotyčný skutečně elita, nebo jen v uvozovkách? Selský rozum? Děkuji pěkně, o selském rozumu průměru národa denně slyším celé story.

Puberta je v lepším případě pomíjivá, v horším z ní v člověku něco zůstane. A dnes zůstává puberta hluboko zažraná v mnoha spoluobčanech, neboť svá dítka ve výše uvedeném pohledu na vzdělání utvrzují, nebo jim jej přinejmenším nevyvrací. Proto jsme velmocí montoven.

J. Jurax 30.1.2018 22:03

Re: To je tak blbé

To neštvou proti Vám, Vy budete leda tak "elita" ... :-)

J. Jurax 30.1.2018 22:00

Re: Když Husák mluvil o pracujícím lidu,

No jo, mne učili, že lid se skládá z dělníků, rolníků a pracující inteligence.

Jelikož adjektivum pracující nebylo užito u dělníků ani rolníků, lze soudit, že spojeno s výrazem inteligence mělo blíže určovat tu část inteligence, která patřila k lidu, neboť pracovala. Musela tedy existovat i inteligence nepracující, k lidu nepatřící.

Vrtalo mi to hlavou už na gymplu - více než půlstoletí tomu zpět - ale pro sichr jsem se radši tamtéž neptal. Když jsem se ptal doma, tata mi upřímně vynadal a pravil, že jako pracující inteligent s důrazem na toho inteligenta mi důrazně doporučuje, abych držel hubu, nebo mne nevezmou na vejšku, nýbrž leda tak do dolů ... :-)

J. Jurax 30.1.2018 21:45

Re: Máme dva příklady...

Rozlišujte mezi elitou a "elitou" ...

Mimoto - Vy jste v pubertě opravdu planul obdivem k svým pedagogům a každé ráno jste se těšil do školy, že se něco nového naučíte?

J. Kanioková 30.1.2018 21:42

Ono je to s těmi "elitami" mnohde velmi podobné

Je to křižovatka preferencí.. "progresivisti, globalisti"..

Jak politická kampaň unesla americkou politiku -

https://www.bostonglobe.com/ideas/2018/01/26/how-campus-politics-hijacked-american-politics/GsJwJwG78lqq6LPYcKWERK/story.html

J. Jurax 30.1.2018 21:41

Re: Jakej lid?

No jo, raději bych psal byste ... :-)

A s tím pražským okruhem - katedrála sv. Víta se stavěla taky bezmála půl tisíciletí ... :-)

J. Jurax 30.1.2018 21:38

Re: Jakej lid?

Jojo, Gaussova křivka je takový kopeček, že ano ... a ti, jejichž kandidát či strana v nějakých volbách neuspěli, vysvětlují to umístěním jinak volících na tom kopečku doleva.

Příznivci vítěze umísťují samozřejmě sami sebe doprava.

A teď - jestli ono to v obou případech není obráceně?

J. Kanioková 30.1.2018 21:36

Že "elity" přicházejí o svou prestiž,

za to si mohou samy.

J. Kanioková 30.1.2018 21:34

:)))))))))

J. Jurax 30.1.2018 21:33

Re: Lid vyhrává volby - a poráží elity

Tzv. "elit" máme naštěstí podstatně míň, být jich opravdu 2 700 000, tak jsme definitivně v perdeli ... :-)

P.S. Zemana jsem nevolil ... :-)

R. Morava 30.1.2018 21:19

Re: Tak pri obracenem vysledku

Možná by bylo dobré být konkrétnější a jasnější. Tohle Vám možná ocení umělci, ale v matice, ekonomice, politice, ale i v manželství je třeba exaktnost a čitelnost.

R. Morava 30.1.2018 21:14

Re: Jakej lid?

Co jste zač? Opravdu tomu věříte, nebo jste troll. Nikdy bych si nedovolil takto srážet voliče Drahoše. Možná několik z nich jsou neomarxističtí podrazáci, kteří nesnáší demokracii i když tvrdí že to je to co podporují. I ti jsou ale zpitomnělí. Ostatní lidi mají důvody proč Drahoše volili i když si myslím, že jsou zaslepení. Ale Vaše arogance naprosto podtrhuje pravdivost článku?

Jaký můžete mít důvod nevěřit, že k nám přijdou Muslimové, když je v Německu nad 5% Muslimů kteří přišli posledních 50 let. Ve Švédsku ještě víc a to za posledních 40 let.

P. Mach 30.1.2018 21:00

Podstatným problémem hradního hovada je, že

slova se zásadně rozcházejí s činy. Na bláboly hradního hovada o vlastenectví může skočit leda ten kdo si nepamatuje jeho tunelářské kauzy jeho vlády z doby kdy byl premiérem a na to, že se zcela vykašlal na předvstupní vyjednávání díky čemuž ČR ztratila vstupem do EU podstatnou část suverenity (viz energetika o povinný podíl tzv. oze, viz zemědělství).

A podstatným problémem jeho voličů je to, že si tyhle sviňárny (stejně tak jako sviňárny agenta bureše ze stejné doby) nepamatují.

V. Braun 30.1.2018 20:44

Lid vyhrává volby - a poráží elity

Tak od pana Guttmanna jsme se z článku dozvěděli, že v ČR máme 2 700 000 příslušníků elit, které ve volbách porazilo 2 850 000 příslušníků lidu.

To je zajímavá sociologická analýza, ovšem doufám, že pan Guttmann není sociolog, to by potom patřil mezi poražené.

L. Vrána 30.1.2018 19:30

Re: To je tak blbé

Máte svéráznou hypotézu o dělení lidí. Ale nerozumím Vašemu textu: Neexistují elity nebo neexistují elity zaměřené proti lidu?

V. Kotas 30.1.2018 19:20

Re: Jakej lid?

Jak to ta slavná Praha vede vidíme už 25let ( dříve to nebylo o nic lepší ). Nedostavěný pražský okruh, dvojitý tunel Blanka, spadlé lávka, zavřený most, atd.. A s tím by jste chtěli prezidenta !

L. Vrána 30.1.2018 19:20

Re: Jo.

Také se přidávám.

M. Gavlák 30.1.2018 19:03

Jakej lid?

Zeman vyhrál díky 80000 hlasům. Drahoš získal v Praze půl milionu z celkových 2700000. Většina lidu, která dala hlas Drahošovi, byla mimopražská. Zemana volili hlavně zadubenci, vystrašení migranty, kteří tady nejsou a nebudou, voliči demagogů s Okamurou v čele, čtenáři Blesku a diváci TV Barrandov a podobných obskurních stanic. Odpovídá to Gaussovu rozdělení IQ populace....

J. Huml 30.1.2018 17:50

Re: Autor mota pravici s levici..

Pane Polansky, prosim uvazte zaverecne vysledky voleb: prezidenta Zemana volili prevazne komuniste, socialni demokrate, SPD, podporovatele Hnuti ANO, tedy pana Babise, lide narodnostne zalozeni. To neni zadna luza, jsou to presvedceni volici. Ja nic netocim, to pan autor zatracuje levici, ktera volila prezidenta Zemana. Autor pise o zhoubne levici. A dale, 48 procent volicu to vidi jinak. Neverim, ze tato skupina volicu je nejak osvicena. Zrejme nechteji volit presvedcenou levici. Je take mozne, ze deleni leva-prava uz tak moc nefunguje. Volit stejne s komunisty, to neni snesitelne, jak pro koho.

J. Balcar 30.1.2018 17:49

Máme dva příklady...

Na jedné straně je skupina, která k nám přišla před třiceti léty, uznává vzdělání a váží si svých elit. Na druhé je jiná podobně početná skupina, která k nám přišla před tisíci léty, vzdělání pro ni nemá ani tu nejmenší hodnotu a elity buď nemá, nebo jsou neviditelné. Řeč je o Vietnamcích a Romech. Češi, obdaření tzv. selským rozumem jsou někde mezi, blíže k Romům. Pro náctileté je učitel debil a škola vopruz a po nástupu do montovny zjistí, že jim šéfuje Vietnamka. Tak dlouho budete pohrdat elitami, až vám vaše děti / vnoučata řeknou, kam si máte strčit povinnou školní docházku.

J. Krásenský 30.1.2018 17:41

Re: Tak pri obracenem vysledku

"petice požadující tresti smrti pro nepřátele lidu" byly na pokyn tehdejší elity národa, včetně spisovatelů, novinářů a divadelních umělců. Ty petice nevznikly na přání "lidu".

V. Kotas 30.1.2018 17:17

No právě, takzvané " elity ", takže vlastně (j)elity.

Dnes nejen bulvár, ale i veřejnoprávní média,když se jim zamane, udělají (j)elitu z kohokoliv. A to je ten jejich problém. Proti elitám v pravém smyslu slova, lid rozhodně není.

M. Pivoda 30.1.2018 16:33

Definice elity dle Wikipedie

In political and sociological theory, the elite (French élite, from Latin eligere) are a small group of powerful people who hold a disproportionate amount of wealth, privilege, political power, or skill in a society.

P. Klíma 30.1.2018 15:37

Ámen

A. Alda 30.1.2018 15:06

Zjevně neznáte teorii elit a myslíte si,

že elitou jsou ti nejlepší z nás.

Není tomu tak.

Elitou jsou ti nejmocnější a nejbohatší.

Své studium můžete začít třeba zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Elita

A. Alda 30.1.2018 15:01

Kdo je elita?

Podle Vilfreda Pareta je to 20 % nejbohatších lidí ve společnosti.

Tedy např. Babiš a Bakala apod.

A. Alda 30.1.2018 14:58

Neexistují-li elity, nelze proti nim štvát.

O autorově slovníku raději ani nemluvit.

Holt máme o slušnosti každý úplně jinou představu.

A. Alda 30.1.2018 14:56

Když Husák mluvil o pracujícím lidu,

mluvil vždy o naprosto přesně určené kategorii lidí. Tehdy to bylo velmi precisně definováno a v praxi důsledně rozlišováno. K pracujícím lidem patřili nejen funkcionáři strany, ale i důchodci užívající zaslouženého důchodu po celoživotní práci.

Protikategorie "nepracují lid" či "pracující nelid" nebo dokonce "nepracující nelid" neexistovaly.

Dokonce i zbytky soukromých zemědělců a soukromých živnostníků byli pracujícím lidem.

V justiční praxi byli z pracujícího lidu vyčleňovány jen prostitutky a vexláci, o nichž se zásadně tvrdilo, že jejich pracovní poměr v nějakém tom socialistickém podniku je jen krycí zástěrkou.

Tož tak.