27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Lex Babiš – zákon, který selhal

Ústavní soud rozhodl, že zákon, který v roce 2016 upravil podmínky pro střet zájmů u českých politiků, není v rozporu s Ústavou České republiky. Andrej Babiš prohlásil, že rozhodnutí soudu respektuje.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Winklerová 21.2.2020 12:25

Přesně tak, pane Ptáčku. Bartoňův text vlastně říká, že Babiš se nemá kritizovat, protože mu pak stoupají preference. A autor úplně opomíjí, že to nějak (a dost nelichotivě) vypovídá o morálních hodnotách Babišových voličů. Vždyť oni svojí přízní vlastně dávají najevo, že jim nevadí obří střet zájmů, prokazatelné lhaní, absence rozumného programu...

V. Čermák 21.2.2020 13:03

Snažíte se sice dobře, ale natvrdle. Babiš se samozřejmě kritizovat může, jako každý jiný. Jde ale právě o způsob té Kritiky. Pokud někoho budete kritizovat konstruktivně, tedy za něco konkrétního, co dělá prokazatelně špatně a co Vy byste dělala prokazatelně lépe, pak vaše Kritika bude Úspěšná. Pokud někoho budete Kritizovat Nesmyslně a nenavrhnete Lepší řešení, dokonce mu budete Hloupě Nadávat a nejen Jemu, ale i jeho Voličům, pak taková Kritika je Kontraproduktivní. To pak znamená, že takto Kritizovanému nejen že Neublížíte, ale naopak Pomůžete. Bartoňův text jste zřejmě Nepochopila, možná úmysleně, takže toto je Dovysvětlení pro vás i pana Ptáčka. Toš tak....

P. Staronový 21.2.2020 13:33

"Konstruktivní kritiku" si zřejmě pamatujete od komunistů. Ti tak reagovali na prakticky každou kritiku komunismu.

V. Čermák 21.2.2020 15:45

Konstruktivní kritika je kritika něčeho konkrétního. Ty vaše Flusance samozřejmě žádnou Konstruktivní kritikou nejsou, tudíž přinášejí Babišovi politické body. Toš tak...

J. Ptáček 21.2.2020 15:24

Že jsem si za skoro osmdesát let nevšiml své závisti. Vám určitě nezávidím obdiv k agentovi STB, který se tím ani netají, ani jeho vášnivou obhajobu češtinou plnou chyb. Jemu, jako cizinci bych to prominul. Anebo se snažíte vazalsky přizpůsobit jeho pravopisu? Nezávidím vám ani hulvátské a přitom hloupé urážky diskutující paní, u sebe to překousnu. Argumenty chybí, vrch získává bolševická konstruktivní kritika, kterou nazýváte kritikou s velkým "K". Oni ji zpupně nazvali kritikou třídní. I ta vaše velká písmena svědčí o mnohém. Skoro mám chuť poplivat svůj mateřský jazyk a veškerou slušnost a nazvat vás velkým V.

V. Čermák 21.2.2020 16:07

Tak svojí Závisti jste si nevšiml? A co svojí Nenávisti, té jste si všiml? No a pokud se týká Vášnivosti, tak ty vaše pohádky z Babišovy krabičky rozhodně nedostatkem Vášnivosti netrpí. No a ta paní, které se tak vehementně zastáváte si prostě tzv. Naběhla na vidle, právě svojí snaživou, ale přihlouplou kritikou. Mimochodem, nepřipadá mi, že je negramotná, aby se nemohla vyjádřit sama a potřebovala pomoc nasrděného důchodce. Toš tak, pane Ptáčku...

J. Ptáček 21.2.2020 17:24

Nedivím se zmíněné paní, že nestojí o další komunikaci s Vámi, který aspoň ženu neušetří urážek. Moji pomoc jistě nepotřebuje, stejně jako vaše rady. Holt jen jsem se chtěl zastat hulvátsky urážené ženy, navíc neprávem. Nebo jste rozhodl, že už se to zase nesmí?

P. Grigar 21.2.2020 13:21

..ale houby, paní Winklerová, vy jenom autorovo vyjádření vykládáte po svém, ve snaze plivnout si na Babiše i jeho voliče. Programy opozičních stran jsou natolik "rozumné", aby jim po zásluze(a D'Hondtově přepočtu..) vynesly tak "famózní" volební úspěch, že po splácání mnohobarevné a názorově mnohosměrné koalice dokázali dát dohromady celých 48 křesel, zatímco ten zatracený Babiš s jedinou stranou získal 78 ze 200 možných. Taková drzost! Mnohobarevná koalice spravedlivých se dokázala shodnout na jediném.. s Babišem se musí "něco"/ zatím ovšem nevědí "co", udělat!

Udělat něco se sebou je ani nenapadlo.

J. Drobný 21.2.2020 15:42

Nevděk světem vládne pane Ptáček. Zvedl vám důchod o 2 litry a vám se to nelíbí! I kdyby vám zařídil pověstné létaní holubů do úst, tak se vám stejně nezavděčí. Tajné služby se nazývají různě StB, BIS, KGB, CIA, MI5, Mossad atd., možná tomu nebudete věřit, ale všechny ke své činnosti používají agenty. Kvalitní agent je hoden ocenění, nikoliv dehonestace. Pokud tedy jím A.B. skutečně byl a nepodílel se na šikanování disidentů, o kterých sice do roku 1990 99,9% občanů této země nemělo ani tušení, o to více se dnes glorifikují. Jednoho takového jsme dokonce 10 let měli na hradě a že by to byla nějaká výhra?

F. Navrátil 21.2.2020 11:18

Když začaly Babišovi upadat volební preference, objevilo se hnutí chvilkařů a pražské pouliční kravály. Preference opět vyletěly nahoru. To nemůže být náhoda. Podle výsledku musí ty protesty Antibabiš organizovat Mára.

Š. Hašek 21.2.2020 9:21

Ten zákon je v rozporu s Ústavou ČR. Dále nebudu vysvětlovat.

Samozřejmě můj názor, názor jednoho občana, který se neustále řídí zákony pro "všechny".

Jsem zvědav, zda se budu muset vzdát majetku v SV, protože jako místopředseda jsem v permanentním střetu zájmů. Protože v SV vlastním nemovitost. A hlasuji jedním hlasem ve "svém hnusném zájmu"!

Musíme tu demogracii už vypilovat, ne??? Hlavně, aby poslanec, jehož syn vlastní pekárnu nehlasoval o DPH na rohlíky!!!

Zkráceno, zjednodušeno!

M. Winklerová 21.2.2020 12:28

Pane Hašku, kdy jste byl jmenován ústavním soudcem? Předseda SV není politická funkce.

Nezkráceno.

P. Grigar 21.2.2020 13:32

..a to je zásadní chyba!Dovedete si představit, co tam ten oligarcha Hašek může se svým jedním hlasem všechno napáchat?! Takový střet zájmů aby pohledal. Měly by se oprášit akční trojky a rozhodovat, rozhodovat, nehledět nalevo napravo, na nic nečekat!

"Кадры решают все!"

Š. Hašek 21.2.2020 14:15

Děkuji tímto za občanskou podporu ....

Paní Winklerová, má ale pravdu v tom, že pokud bych se dostal do "funkce klotové, rozhodovací", s razítkem" ........ tak by Jourové zaskočila bruselská pralinka v hrdélku.

Možná by "tísňoví" začali zametat veřejnoprostor v Praze.

V. Mokrý 21.2.2020 6:31

Zákon neselhal. Selhali politici, poslanci, kteří svým jednáním přivodili, že se objevil Babiš, vstoupil do politiky a " splácali " takový zákon proti němu.

R. Langer 21.2.2020 11:39

Jak už bylo řečeno, splácali ho tak, aby jim neublížil, kdyby se náhodou měl týkat jich samotných. ;-)

Š. Hašek 21.2.2020 12:04

Nemuseli ho splácávat.

Mohli splácat "Zákaz vstupu štrasbruselských dotací do hospodářské sféry ČR"!!!

Hádejme spolu, kdo by byl i jen proti tomu, aby se podobný zákon vůbec začal projednávat.

Všichni v houfu! Zde uznám, že Andrej by hlasoval společně s "celým demogratickým spektrem"!!!

"Takže pověsme Andreje a ostatním čerpačům dávejme zdarma volej do ložisek".

V. Čermák 21.2.2020 12:25

Kdyby EU dotace nemohly do ČR, byly byČeské firmy v brzku zlikvidovány Hojně Dotovanými firmami našich Spojenců. Toš tak....

J. Drobný 21.2.2020 16:10

Které české firmy máte na mysli? Prazdroj, Velké Popovice, Radegast, které patří Japoncům. Zkuste někdy nahlédnout do obchodního rejstříku, abyste zjistil komu která "česká" firma patří a nebudete se stačit divit. Třeba taková Becherovka, když už jsem začal s tím alkoholem.

V. Čermák 21.2.2020 16:20

Inu, všechny firmy podnikající v zemědělství a potravinářství. Cukrovarnicví již asi ani neexistuje. Mimochodem, nemyslíte si snad, že jedinou Českou firmou pobírající EU dotace je Agrofert? To jsou tedy ty firmy na které se mě ptáte. Takže tak....

P. Grigar 21.2.2020 12:58

.. to já mám jinačí návrh.

"Spolu kradli, spolu nech odvisnú!" © naše babi slovenská

R. Vacek 21.2.2020 6:18

Piráti by se mohli inspirovat od katolíků. Tam je to zařízeno tak, že papaláši nesmí mít rodinu, pro kterou by hromadili majetek. Aby se to neobcházelo, mohli by piráti navrhnout, že politikem se může stát jedině kastrát.

Š. Hašek 21.2.2020 9:30

Nejlepší politikem bude:

1. Bezdomovec (ten zas ale bude chtít ubytovny zadarmo).

2. Analfabet (ten zas ale bude chtít zrušit školy).

3. Vegetarián (ten zas ale bude chtít zelí zdarma a zakázat ovar).

Kdy konečně dosáhneme láskohodnotové, nepolitické nezávislosti jednotlivých osob, nacházejících se v politice???? Witowská chce počítač .... Takový Antonín Švehla asi jen těsně utekl "Zákonu Švehla", statkář jeden! Zkráceno, velice zjednodušeno.

P. Grigar 21.2.2020 13:47

..a počítač bude programovat Náčelník Dobrýden. Nám už zbude jen ta Macocha..

P. Grigar 21.2.2020 13:48

..Pěknýden!!!!!

L. Písařík 21.2.2020 5:51

A neslouží ten zákon k tomu, aby ve vrcholných funkcích byli samí chudí a bez majetku, aby si mohli něco odsypat do kapsičky a tak přišli k nějakému majetku. Potom automaticky již ve vrcholných funkcích být nemohou a musí uvolnit místo dalším nemajetným. Až nebude nikdo nemajetný pak se ten zákon zruší. A bude ráj v ČR -hahaha.

Š. Hašek 21.2.2020 9:43

Těch, kteří "přemýšlí na jeden šachový tah", tedy udělejme politiky z těch "co vlastně nic nedokázali, jsou nezávislí" .... je sakra hodně. A o to jde. Dokáže to dosti změnit politické hřiště.

Ale ty konce!

P. Grigar 21.2.2020 13:58

..kdo nic nedělá, ten nic nepokazí. Kdo nic nepokazí, má důvěru nadřízených. Kdo má důvěru nadřízených, bude povýšen a nebude muset nic dělat.. a tudíž nic nepokazí. A kruh se uzavírá..

L. Písařík 21.2.2020 14:09

Jediná naše výhoda je v tom, že se těch konců nedožijeme. Ale, jak víte, každá epidemie se sama po jisté době udusí a nezbývá než doufat, že se tak stane.

P. Hatina 21.2.2020 0:44

Jak ovšem praví pointa mé oblíbené vulgární anekdoty, "Takhle jsme si to přece dohodli předem".

Když se podíváme do textu onoho zákona "o střetu zájmů ".zjistíme s údivem, že porušení tohoto zákona je v něm hodnoceno jako pouhý přestupek a penalizací jest pouze (sic citelná) pokuta.

Nebo-li, za prvé, už když antibabošovci ten zákon společně sjednávali, počítali i s tím rizikem, že anti-babiš zákon se může týkat i řady z nich, pokud v nějaké akciovce (i skrytě) působí.

No a za druhé, potom nelze ani očekávat že lidé budou Babišovo počínání považovat za nepřípustné, protože si řeknou že je samotné pokutuje tento režim taky často (třeba na silnici, nebo při podnikání)..

Suma sumárum, ono lze souhlasit s tím že pan Babiš, se svým megapodnikáním nemá ve vládě co dělat, leč ani toto není cesta jak ho odsud dostat...