3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

POLITIKA: Korespondenční hlasování

Vláda podporuje návrh Senátu na zavedení korespondenčního hlasování pro voliče v zahraničí u voleb poslanců a prezidenta republiky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Krátký 23.3.2022 5:32

Naprostý souhlas !!!!!!

J. Kočvar 23.3.2022 3:02

Problém s hlasováním o Brexitu byl v tom, že někteří britští občané byli postihováni za to, že využili svého nezadatelného práva a pobývali dlouhodobě v cizině. Nemohli rozhodovat ve věci, která jejich životy ovlivnila víc než samotné Brity žijící na Britských ostrovech.

R. Langer 23.3.2022 5:40

Tak když je víc ovlivňovala cizina, proč by měli volit o Británii? Klidně se mohli vrátit! :-P

R. Tichý 23.3.2022 7:10

Proc se nevratili, kdyz to pro ne bylo zivotne dulezite?

J. Kočvar 23.3.2022 16:18

Tam nešlo o to, že by si nechtěli do Spojeného království na otočku zajet a volit, ale o to, že pokud pobývali v cizině víc jak 15 let, tak volit nesměli.

R. Tichý 23.3.2022 19:09

Moudre pravidlo.

H. Rybnická 23.3.2022 9:06

Problém brexitu byl ten, že to celé referendum nebrali občané, zvláště mladí, vážně, potože se domnívali, že BREXIT nikdy neprojde. Prostě hlasovat nešli, měli něco důležitějšího na práci. Z oprávněných do 24 let se dostavilo jen 30 procent. o něco starších právě asi 50 procent. Po oznámení výsledků se stalo okřídleným heslem, že staří zničili mladým budoucnost.

H. Rybnická 23.3.2022 0:42

Hlasování za plentou nechrání tajnost voleb. Je-li člověk ve volební místnosti za plentou sám, může rozhodnout svobodně. Ovšem- NEMUSÍ. Hrozí totiž ovlivnění z okolí dávno před plentou. Muž pod pantoflem si netroufne volit něco jiného, než poručila manželka, ovšem ponejvíce to bývaly manželky, které se jednoho krásného rána před snídaní krátce zeptaly manžela, co mám volit? A poslušně to - tajně za plentou – také udělaly.

R. Langer 23.3.2022 5:42

A kdo vám doma říká, koho máte volit, soudružko? ;-D

T. Novotný 23.3.2022 6:35

To že se někdo za plentou nemusí rozhodnout svobodně je ovšem jeho svobodné rozhodnutí, ke kterému ho nikdo donutit nemůže a nikdo takové hlasování nemůže ani ověřit. To že se manželka rozhodne podřídit radě manžela je její svobodné rozhodnutí. I kdyby muž pod pantoflem dostal od manželky jen jediný lístek a kontrolovala, že si nevyzvedne novou sadu, tak ho za plentou do obálky vložit nemusí. Je tam komise, která dohlíží na to, že jsou dodrženy podmínky, aby tajnost volby byla zaručena. A tohle všechno u korespondenční nebo online volby odpadá, tam není nikdo kdo na dodržení pravidel svobodné tajné volby dohlíží.

Aktivita "Přemluv bábu" byla legitimní a v podstatě se nijak nelišila od předvolební kampaně, která má za úkol voliče přesvědčit, aby hlasovali pro někoho, ale nezbavuje je možnosti svobodného rozhodnutí, jak budou volit. S neprezenčním hlasováním se to může reálně změnit na "Hlasuj za bábu" aniž by se tomu dalo jakkoliv zabránit.

H. Rybnická 23.3.2022 9:59

Aktivita byla možná legitimní ale morálně pochybná. Někoho "přemluvit" je něco jiného než někoho případně přesvědčit. Přímo podsouvá názor, že starší občany manipulovat je docela normální věc.

T. Novotný 23.3.2022 11:40

jo, a neprezenční volbou se to ještě zhorší, protože odpadne nutnost přemlouvání a prostě odhlasují za ně.

J. Tulejová 23.3.2022 6:43

Ach. Kolik takových žen znáte, boha jeho?

J. Fráňa 23.3.2022 6:52

Když je někdo tak hloupý, že se musí partnera ptát, tak by ani volit neměl. A vážená paní, volba za plentou je opravdu svobodná, proto máte dokonce povinnost za tu plentu jít a musíte tam být sama.;-D

H. Rybnická 23.3.2022 8:47

Řekla bych, že dle Vaší definice je většina občanů "hloupých". V normální rodině se totiž diskutuje co a koho volit a to dlouho před volbami . Na tom plenta nic nezmění, vážený pane. Jen mám dojem, že předpoklad suverénního rozhodnutí jedince zde většina spoludiskutujících nezná. Ale nedivím se, léta totality zanechávají své stopy.

K. Nový 23.3.2022 6:52

Pokud manželka za pletnou volí toho, koho ji doporučil manžel, je to její svobodné rozhodnutí.

Manžel nemůže zkontrolovat, zda to manželka opravdu udělala, a proto je volba manželky tajná.

A za plentu jde opravdu manželka, to zkontroluje komise, takže volba je přímá.

U korespondenční volby nelze tajnost a přímost volby zaručit - manžel může volit za manželku, pokud mu manželka dá volební lístek, a manžel se může dívat, který volební lístek manželka dává do obálky.

M. Grundmann 23.3.2022 0:41

Autor článku vychází z předpokladu, že je život člověka určen tím, kde v daném okamžiku bydlí. Většina ruských oligarchů už dlouho v Rusku nebydlí a přesto jsou na ně uvaleny sankce. Proč ? Vždyť bydlí jinde a k Rusku už žádný vztah nemají ...

Místo bydlení je v dnešním světě často poměrně málo podstatná věc. Čech může bydlet někde u moře a přitom mít celý život spjat s Českou republikou. Může tu mít celou rodinu, většinu majetku, místo práce a podnikání, důchod atd. Místem pobytu se nic z toho nezmění. Čech žijící v zahraničí může pořád platit daně doma, platit si zde sociální i zdravotní pojištění, brát zde důchod apod. V dnešním světě může člověk odjet na několik let někam do zahraničí a stále si udržovat těsné styky se svou zemí. Už dávno nežijeme v době, kdy neexistoval internet, telefon a letadla byla drahá a kdy krajané žili někde izolovaně v daleké cizině. Přes datovou schránku si dnes Čech v zahraničí může vyřídit velkou část formalit a české úřady ani nemusí tušit, že nežije někde doma.

Mimochodem, Brit žijící v zahraničí má obvykle celý svůj život spjat s rodnou zemí. Většinou jsou to důchodci, kteří berou důchod i zdravotní pojištění z domova a v zahraničí si skutečně jenom pronajímají nějaký byt a tím jejich vztah k nové zemi končí. Obvykle ani neznají místní jazyk.

R. Langer 23.3.2022 5:48

Jasně, ten příklad s důchodci je vskutku dokonalý . Ti důchodci jsou na Británii závislí úplně ve všem, jenom jinde bydlí, tak by měli určitě rozhodovat o tom, jak to bude v Británii vypadat. To normálně nevymyslíš. ;-D

A takoví lidé potom požadují korespondenční hlasovani.

Na*rat! ;-€

K. Nový 23.3.2022 6:55

V ČR můžete volit i pokud žijete v zahraničí. Stačí zajet na ambasádu ČR či vyřídit si volební průkaz a volit v ČR.

Ano, něco to stojí.

Musíte tyto náklady brát v úvahu, pokud se rozhodnete pro život v zahraničí.

M. Grundmann 23.3.2022 9:02

Žil jsem po dlouhou dobu ve Francii a vždy jsem chválil toleranci Čechů. Češi se opravdu jen málo pletou do osobních věcí těch druhých. Francie je úplný opak : když budu přehánět, tak řeknu, že jsou osobní problémy farmáře pěstujícího banány někde v Kostarice pro řadu Francouzů důležitější než problémy členů vlastní rodiny. Francouzi například stávkují proto, aby někomu jinému byl zvýšen plat, a podepisují petice, aby jim stát zvýšil daně a mohl tak snížit daně někomu jinému.

Nyní jsem se dostal do úplně jiného extrému. Češi často uvažují naprosto bezohledně, i když tolerantně. Pošťák ti nedoručil doporučený dopis, protože mu nestojí za to vhodit oznámení o zásilce do schránky ? Tak máte smůlu, je tu fikce doručení a nemůžete nic dělat. A zavede se systém voleb, který výrazně a zbytečně znevýhodňuje část občanů ? Máte prostě smůlu, bude vás to prostě stát víc. Tento přístup je viděn i u exekucí a neskutečně vysokých poplatků exekutorů.

S tímto přístupem asi opravdu nic dělat nepůjde. Zvlášť, když tento přístup většina Čechů schvaluje.

K. Nový 23.3.2022 16:41

Jste mimo téma. Volby nemají s exekucemi nic společného.

M. Grundmann 23.3.2022 16:44

Odmítání korespondenčního hlasování a fungování exekucí mají jeden společný prvek : bezohlednost, která u nás často vládne, v porovnání s ostatními zeměmi

J. Kašpárek 23.3.2022 0:25

Korespondenční volba by platila pouze pro občany v zahraničí. Je to opravdu takový problém? Předpokládám, že většina z nich je tam přechodně a v Česku žít bude. Proč jim tedy ztěžovat až vlastně odpírat volební právo? Manipulace s volebními hlasy je mnohem menší než třeba ve vyloučených lokalitách v Česku. Je to směšné strašení a ubohé počínání...

M. Grundmann 23.3.2022 0:54

Autor článku je úplně mimo. Vychází z nějaké bludné představy, že Čech v okamžiku odcestování do zahraničí přestává být Čechem. Západní země mají přesně opačný problém. Většina cizinců žijících na jejich území i jejich potomci se neustále chovají jako cizinci, cítí se svázáni s původní zemí a udržují stále silnější vazby se zemí původu. Tito cizinci v nové zemi obvykle vytvářejí malé kolonie nebo gheta, kde mezi sebou žijí jako Rusové v Karlových Varech. Trend je dnes zcela opačný, lidé si udržují svůj původní stav, udržují velmi těsné majetkové, profesionální, rodinné a jiné vazby s původní zemí a země pobytu je dnes spíš jenom nějaká noclehárna nebo ubytovna.

R. Langer 23.3.2022 5:52

Mimo jste vy. Okecáváte mnohomluvně pořád dokola naprosto jasnou věc. A nikdo vám navíc vůbec volit nebrání. :-P

T. Novotný 23.3.2022 6:40

Pro Čecha v zahraničí hlasovací právo nikdo nebere, platí úplně stejné podmínky jako pro toho, co žije v Česku, hlasuje v nejbližší urně. Pokud chce někdo Čechům v zahraničí volby usnadnit, může zvýšit počet zahraničních hlasovacích míst. Jiná možnost se zachováním regulérnosti voleb není.

R. Langer 23.3.2022 5:50

Nikdo jim nic neodpírá, pokud chtějí volit, tak mohou. Pokud na to ani jednou za 4 roky nemají čas, asi to pro ně není zase tak důležité. :-/