2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

POLITIKA: Konec pohádky o spasiteli

V této úvaze si dovolím reagovat na projev ministra financí Andreje Babiše ze středy 23. března 2016 v Poslanecké sněmovně, ve kterém měl poslancům vysvětlit, jak to bylo s vlastnictvím Farmy Čapí hnízdo, v době kdy čerpala dotace.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Šejna 30.3.2016 9:35

předčasné volby?

pan Bílek trefil přesně to, proč vznikla celá aféra kolem Babiše. Nejde o Babiše, jde o zajištění předčasných voleb. Ekonomice se daří a nejspíš ještě pár let dařit bude, takže je potřeba vyhnat z vlády socany a Babiše a využít této ekonomické situace pro vlastní prospěch. Proto ten Kalousek s Fialou najednou tak intenzivně blábolí o morálce, zatímco jindy blábolili jen a pouze o využívání všech zákonem daných možností.

M. Šejna 30.3.2016 9:29

pan autor zapomněl dodat ....

pan autor zapomněl dodat, že dotace Čapímu hnízdu byla vyplacena za vlády ODS a TOP09 a vypláceli ji tedy úředníci spadající pod tehdejší pravicovou koaliční vládu.

Jenže tehdy nikdo z Kalousků a Fialů netušil, že velkopodnikatel Babiš vstoupí do politiky nikoli jako jejich ideový kolega, ale naopak jako jejich ideologický nepřítel. A tak se dnes musí něco na Babiše najít.

Až OLAF nebo česká policie prokážou dotační podvod, půjde sedět nejen Babiš, ale i tehdejší úředníci, co dotaci schválili. Možná to odnese i nějaký tehdy politicky odpovědný ministr za ODS nebo TOP09. Ale nejspíš to neodněse nikdo, protože dotace byla tehdy po právní stránce zcela v pořádku. Nakonec i dnes se mluví spíš o Babišově morálním selhání, když využil děr v zákonech, než o trestném činu.

A jsme zpět u podstaty soukromého podnikání. Odkdy je podnikání o morálce? Podnikáni je vždy jen a pouze o využítí všech možností, které povolují zákony. A tak i šéf luxusního bordelu podniká sice v nemorálním byznysu, ale v souladu se zákony. A i ten šéf luxusního bordelu může vstoupit do politiky, pokud ho lid zvolí. Jen si pak musí vytrpět mimořádnou schůzi sněmovny, která bude řešit jeho morální bezúhonost při vedení luxusního bordelu.

K. Frauknecht 30.3.2016 9:14

Re: Osobně mám pocit

Vidím to podobně. Starej ješita, ale nezapomíná :-).

M. Červeňák 30.3.2016 2:59

Osobně mám pocit

že Zeman podporuje usvědčeného dotačního podvodníka Babiše jen proto, aby tím držel pod krkem nenáviděného zrádce Sralbotku...

J. Vozábalová 30.3.2016 1:40

Jen v zájmu pravdy

bych podotkla, že ministr Babiš (oslovení "pan" se bráním, to používám pro slušné lidi) ve svém projevu řekl, že Čapí hnízdo převedl na své dvě zletilé děti a na bratra své družky, který držel podíl odpovídající podílu nezletilých dětí a podílu družky (tedy jeho sestry) - ne na děti nezletilé.

Jinak ovšem sám sebe usvědčil ze lži - no, není divu, že si rozumí s presidentem - a tomu, že se jednalo o šikovný podvod, snad musí věřit dnes už každý, komu zůstal jen kousek mozku v hlavě.

Otázkou ovšem zůstává, zda podvod bude možné prokázat. Ale i kdyby ano - kolik lidí to odradí od volby toho, kdo "nekrade a maká" a vlastně "není žádný politik" a jako vrchol všeho "do politiky nechtěl, ale musel".