25.6.2024 | Svátek má Ivan


Diskuse k článku

POLITIKA: Konec éry Klause Josefa I.

V prosinci 2011, nad rakví Václava Havla, dovedl Václav Klaus přednést řeč, jaká se očekává od státníka. Ač se mnozí obávali toho, co pronese, dokázal se tehdy nad letité politické i osobní nepřátelství k Václavu Havlovi povznést.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Trhlík 6.3.2013 8:13

Re: Mlejnek s hlavním proudem...

Pane Vacku, to považujete za argument? Já si myslím, že člověk, který má jiný názor, by se tak oslovovat neměl.Ale to Vy asi spolu se stejně smýšlejícími lidmi neznáte.

R. Langer 6.3.2013 14:08

Re: Mlejnek s hlavním proudem...

To co Mlejnek píše, není žádný názor. Ale to stejně nepochopíte.

M. Trhlík 6.3.2013 17:08

Re: Mlejnek s hlavním proudem...

To není důležité, hlavně, že to chápou jiní.

J. Veselý 6.3.2013 7:13

No hlavně že už táhne....

Volil a pomohl zvolit Miloše , tak uvidíme co ten nám předvede. Jinak ten Kellner je samozřejmě zajímavý i to že většina jeho aktivit je v Rusku a naprosto bezproblémová.

O. Malstoka 6.3.2013 8:50

Re: No hlavně že už táhne....

On je také zajímavý Bakala, který financuje Havlovu knihovnu a přitom okradl ostravské nájemníky domů, které patřily OKD.

P. Vass 6.3.2013 9:02

Re: No hlavně že už táhne....

Pšššt, pan Havel byl nedávno zákonem blahořečen a v takových souvislotech se o něm mluvit nemá. Zejména ne pod takovýmto článkem.  :o))

J. Veselý 6.3.2013 14:44

Re: No hlavně že už táhne....

Naopak má, Bakala je ze stejné množiny.

J. Mrázek 6.3.2013 5:55

Němci dobře platí.

Nakonec- Klaus jim úspěšně deset let sabotuje čtvrtou říši, mezitím se to zkomplikovalo krachujícím eurem, do toho během těch deseti let krachuje polovina států Evropy....takže to kopání novinářské žumpy do Klause je poměrně logické. Ne nadarmo němci vlastní 96% českých (?) novin...

M. Trhlík 6.3.2013 7:11

Re: Němci dobře platí.

Pane Mrázku, když tak velebíte Klause co nám po něm zůstane? 96% novin, které vlastní Němci, stejně tak jako drtivá většina toho ostatního, kde má rozhodující slovo cizí kapitál? A novináři jsou také občané této republiky.Ono to kopání do Klause je stejné,, jako Vy mluvíte o novinářské žumpě.Vše je svým způsobem tržní hospodářství, tolik prosazované právě Klausem.Jási myslím ,že do něj nikdo nekope, jinak byste si musel všimnout,jiných politiků, kteří jsou také nazýváni daleko hůře:Ozubená pleš, vepřová ovarová hlava a jinak.To je dobře?

J. Vyhnalík 6.3.2013 17:08

Re: Němci dobře platí.

Kdybychom tu neměli 40 let komunistického hospodaření, byli bychom na tom lépe a nejspíš by bylo i dost českých firem, které by vlastnily pobočky v Německu, ale poté, co se RVHP ekonomicky zhroutilo, u nás nebylo moc lidí, kteří si mohli dovolit financovat noviny (minimálně 1 milion Kč měsíčně).

M. Trhlík 6.3.2013 17:15

Re: Němci dobře platí.

Pane Vyhnalíku a my tu máme málo miliardářů, kteří by mohli financovat noviny? co do toho zase namáčíte minulý režim?

J. Vyhnalík 6.3.2013 17:26

Re: Němci dobře platí.

Hned po listopadu jich mnoho nebylo. Shodou okolností jsem zažil vznik, krátký rozmach a konec jednoho deníku počátkem 90. let a opravdu nešlo o malé peníze, které do něj český investor investoval, ale přes nejlepší vůli jej nebyl schopen udržet. Velké mezinárodní koncerny, které koupily hlavní deníky prostě nikdo z ČR přeplatit nedokázal. Na sebe si dokáží vydělat jen ty největší tituly, a ani tam není zisk zaručený.

P. Khail 6.3.2013 11:05

Re: Němci dobře platí.

V. Klaus se velmi zasloužil o podobu našeho kapitalismu, to že Němci vlastní 96% novin je tedy i jeho zásluha. Nikdy jsem neslyšel, že by proti tomu něco namítal.

J. Vyhnalík 6.3.2013 1:57

Pojmy a dojmy

Co kdyby si autor dal tu práci a podíval se na ty prognóza Václava Klause a porovnal je se skutečností?

Když VK v době okolo milénia varoval před ekonomickými riziky eura a eurozóny byl eurohujery označován za euroskeptika, nebo dokonce o protievropského pomatence. Kdo mu dnes, kdy se jeho varování o nevyhnutelné dluhové krizi jihoevropských států ukázalo jako naprosto přesné, přizná kredit? Kdo mu přizná pravdu za varování před nekritickou podporou neefektivních zelených technologií, dnes, kdy je evropský energetický trh rozvrácen nadbytkem neregulovatelné elektřiny z drahých OZE a kdy platby za elektřinu stoupají ke dvojnásobku plateb z doby před 10 lety? Kdo uzná, že měl pravdu, když varoval před ekonomickými důsledky ideologicky podložených regulací, dnes, v době vleklé ekonomické krize, kdy se jeho varování vyplňují?

Pane Mlejnku, styďte se!

M. Trhlík 6.3.2013 3:45

Re: Pojmy a dojmy

Pane Vyhnalíku a co s tím Klaus udělal? Jeho úvahy jsou stejné jako dalších tisíců lidí, ale má to jednu vadu, nikdo to neakceptuje.Bohužel nejen v zahraničí, ale i doma. Tak nevím, proč se má pan Vyhnalík stydět, když Klaus se nestydí za amnestii,která byla plně v jeho pravomoci,ale byly zcela uvážená u tak moudrého muže?A kde má ty moudré ekonomy, které se chystal připravit, aby nahradili ty současné neumětely?

M. Trhlík 6.3.2013 7:03

Re: Pojmy a dojmy

Pochopitelně pan Mlejnek, ne Vyhnalík.

R. Langer 6.3.2013 14:10

Re: Pojmy a dojmy

A co jste s tím udělal vy, pane Trhlíku? Kohopak jste volil? Ale stěžovat si budete na Klause, co? :-P

M. Trhlík 6.3.2013 17:12

Re: Pojmy a dojmy

Pane Langere, mne si ještě stěžovat na Klause nikdo neslyšel.Já se vždy ptám, co nám ty jeho rozbory, kritiky, analýzi přinesly.No a volil jsem právě toho, kterého mi doporučil Klaus.To se nesmí?

P. Pavlovský 6.3.2013 7:40

Re: Pojmy a dojmy

Klaus jako prognostik - O. K., i když s tím oteplováním je vedle už zela prokazatelně, tam prý jej berou jen jako exota.

Ovšem v praktické politice: OPOSMLOUVA bylo dafrebáctví století, to vejde do učebnic podobně jako požár říšského sněmu!

P. Vass 6.3.2013 8:19

Re: Pojmy a dojmy

Třeba by nebylo od věci si přečíst, co o tom oteplování V.K. skutečně řekl. Nepochybnil oteplování jako takové. pouze to, že je způsobeno člověkem a jeho činností. A že jej za to "experti", kteří vyrábějí hokejkové grafy, falšují data a jiná, nehodící se do koncepce pomíjejí, považují za exota? Jistě, je to daleko pohodlnější a efektivnější, než ten názor vyvrátit. Najde se dostatek těch, kteří to zesměšnění V.K. příjmou raději, než aby se staly taky terčem posměchu stáda.

J. Vyhnalík 6.3.2013 8:41

Re: Pojmy a dojmy

Moderní klimatologie se zrodila s rozvojem počítačů a meteorologických družic. Všichni vědci touží po tom, udělat objev, který změní dějiny, bohužel u klimatologie se to spojilo s alarmistickým pojetím zelené ideologie. Ze začátku možná šlo o "pouhý" hon na granty, kdy bez pořádného zdůvodnění zásadního vědeckého přínosu vědec (tým, universita atd.) pořádný grant na drahou techniku nezíská. Záhy se z celé věci stalo politikum a seriózní vědeckou debatu nahradilo falšování, zastrašování, dehonestace oponentů a další metody politického boje.

Názornou ukázkou jsou mezinárodní konference o omezování skleníkových plynů a z nich vyplývající závazky. Podle klimatických modelů vychází, že 80 % oteplování lze vysvětlit dlouhodobými cykly a případný lidský se skrývá v těch nevysvětlených 20 %. Ovšem, i kdyby byl lidský vliv celých 100 %, tak dohodnuté snižování emisí se vztahuje na rozvinuté země a země jako Čína a Indie si vyhrazují právo rozvíjet svůj průmysl bez omezení. Důsledkem nesmyslných opatření byl přesun výroby z Evropy, ale i USA do Asie a růst nezaměstnanosti v těchto zemích. Ovšem politici se buší v prsa a voličům prodávají svůj zájem o blaho lidstva, přitom reálné důsledky svých opatření svádějí na jiné příčiny.

J. Šimek 6.3.2013 8:46

Re: Pojmy a dojmy

Přesun výroby z Evropy, ale i USA do Asie je projevem "neviditelné ruky trhu" a s klimatem to společného nemá nic.

P. Vass 6.3.2013 8:59

Re: Pojmy a dojmy

Já bych řekl že má. Zelená klimatologie je jeden ze způsobů, jak si USA (v menší míře) a Evropa komplikuje a zdražuje průmyslovou výrobu. No a jestliže si výrobu zdražíme, zbytek už obstará ona neviditelná rukla trhu.

J. Vyhnalík 6.3.2013 9:07

Re: Pojmy a dojmy

S klimatem přímo ne, ale s hloupým bojem proti CO2 hodně. V Asii je nejen levnější pracovní síla, ale dnes i podstatě levnější energie, proto se stále více a více věcí vyplatí vyrobit tam a do Evropy dovézt. Není náhodou, že z ČR mizejí sklárny a keramičky, o těžkém průmyslu nemluvě.

M. Trhlík 6.3.2013 13:45

Re: Pojmy a dojmy

Pane Vass, ale já bych dal rozhodně přednost tomu, aby Klaus pomáhal řešit naše ekonomické problémy, než diskutovat o globálním oteplování.Stejně tak se dalo napsat víc ekonomických studií,než zápisků z cest, či popisovat kařdý rok svého vládnutí.Jenže to bylo asi daleko obtížnější,proto se nedivte, že lidé nejsou ke konci jeho pezidentské kariéry s jeho vládnutím zrovna nadšení, zvláště, když  prosadil amnestii, na kterou má plné právo, ale měl k tomu přistupovat asi rozumněji. Ale zase je to jen jeho právo.

R. Langer 6.3.2013 14:11

Re: Pojmy a dojmy

Souvislost GO s ekonomikou vám ovšem jaksi unikla, co? No nic... :-P

M. Trhlík 6.3.2013 17:17

Re: Pojmy a dojmy

Vy jste víc než génius pane Langere.No nic, každý jsme nějaký.

J. Vyhnalík 6.3.2013 16:55

Re: Pojmy a dojmy

To, jestli se otepluje a jestli na tom má podíl člověk, byl akademickou debatou pouze do chvíle, než se začaly kvůli tomu vybírat daně z vypouštěného CO2 a zavádět fotovoltaické elektrárny vyrábějící elektřinu až za 15 Kč/kWh.

Ten boj s globálním oteplováním nás tedy stojí zdražování elektřiny a zhoršování konkurenceschopnosti továren. Tedy i vyšší nezaměstnanost a nižší výběr daní.

J. Šimek 6.3.2013 8:17

Re: Pojmy a dojmy

Jak známo, OEZ se v ceně elektřiny podílí 10% procenty, takže 100% nárůst celkové ceny ovlivňují OEZ opravdu marginálně, ale klacek jste si vybral pěkně :o).

A hodně si vzpomínám na jeho prognézu při nástupu světové finanční a ekonomické krize, že je to jen taková chřipka, která po týdnu sama odezní a nemá cenu s tím bojovat.

Hlavně, že stydět se má někdo jiný.

J. Vyhnalík 6.3.2013 8:55

Re: Pojmy a dojmy

Těch 10 % je šidítko pro hlupáky, které používají proponenti dotací do OZE. Ano 10 % jsou přímé dotace na podporu OZE v ceně kterou platíme, jenže to není všechno FVE i VTE se neobejdou bez nezbytného zálohování klasickými zdroji. Tyto zdroje proto ve chvílích, kdy FVE a VTE vyrábějí proud nuceně odpočívají, nebo dokonce čekají s horkou párou připravené se rychle rozeběhnout, aby naskočily ve chvíli, kdy se změní počasí. Mohlo by to být zdůvodnitelné, pokud by OZE vyráběly proud levněji, jenže ony ho vyrábějí několikanásobně dráž! Odstavujeme tedy efektivnější a levnější zdroje jenom proto, abychom upřednostnili zdroje méně výhodné!

Náklady na zálohování OZE se skrývají částečně ve vyšších cenách za proud z klasických zdrojů (které nuceně fungují méně efektivně), ale zejména v nákladech na stabilizaci přenosové soustavy. K tomu je třeba připočíst daň na všechny tyto položky a vyjde nám právě současné zdražování elektřiny.