17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

POLITIKA: Komu chybí levice

Ohrožuje politickou stabilitu naší republiky absence levice v parlamentu? To je otázka, která zaznívá po volbách často a má samozřejmě na první pohled opodstatnění: hlasy něco přes 800 000 lidí nebyly vyslyšeny. Přesnější odpověď ale najdeme, změníme-li perspektivu pohledu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Ová 1.11.2021 11:16

...to ano, je to tak přesně. Výsledky, na nichž se podílí ti, kteří vidí jen projevené. Takže krize, říkáte... Až se ta naplno projeví

P. Kubáč 1.11.2021 11:01

A ještě "stará střední třída", která orá a vláčí, versus "nová střední třída", která sklízí, co nezasela - to prostě nevymyslíš, pokud nejsi žurnalista....

Š. Hašek 1.11.2021 10:58

1. Stran ČR a zrušení "agrofertizace" pusté, hloupé plkání. Letensko Gazdíkovské.

2. Stran domněnky, že klima na planetě Zemi vyšteluje BioBiomasa brusele - to už je naprostá debilita.

Sumárně nechutný guláš, pár slov lze brát vážně. "Že svět se mění" - to je vskutku na tři doktoráty a jednu profesuru.

M. Grundmann 1.11.2021 10:55

Výstupem z eurozóny by se měna všech řeckých státních dluhopisů změnila na novou místní měnu a ta by silně devalvovala. Tím by se hodnota dluhů výrazně zmenšila a Řecko by se tak jednoduše a rychle zbavilo dluhů. Změna měny dluhopisů při výstupu z eurozóny je zásadním prvkem operace. Jednalo se o dluhopisy podle řeckého práva a Řecko mohlo takto rozhodnout. Pokud by Řecko rozhodlo, že dluhopisy zůstávají v měně euro, výstup z eurozóny by zcela ztratil smysl a Řecko by si naopak pohoršilo. Mimochodem, hlavní podmínkou "pomoci" Řecku byla ztráta práva Řecka něco takového v budoucnu udělat, velká část řeckých dluhopisů nefunguje podle řeckého práva. Ve skutečnosti se Řecko samo pohřbilo, protože se vzdalo možnosti věřitele jednoduše připravit o půjčené peníze.

P. Kubáč 1.11.2021 10:54

Pan Hvížďala dnes perlí více než obvykle

hlupák by řekl "pohnojili co mohli", ale on píše "zvýšená dynamika sociálních poměrů"

hlupák by řekl "umí vnímat lži a propagandu", ale autor píše "odnaučili se vnímat klimatickou změnu jako hlavní ohrožení i dynamiku rozvoje"

ATD...

Začíná mi to připomínat perestrojkový socík - kdo nenapsal 100 článků o "rozvoji dodavatelsko-odběratelských vztahů" toho už v Rudém Právu neotiskli.

J. Nevrkla 1.11.2021 10:46

Názor, že třeba Řekové se mohli snadno zbavit dluhů výstupem z eurozóny, považuji za naivní. Eurozóna je naopak zachránila od neodvratného bankrotu, ovšem za cenu dalších nesplatitelych dluhů, které budou splácet i ostatní členové eurozóny. Žijeme v blahobytu na dluh, utracime více, než vyděláme. Existuje moderní monetární teorie, podle níž to nevadí, pokud inflace nepřesáhne určitou hodnotu, že v podstatě existuje perpetum mobile. To je samozřejmě nesmysl. Kapitálová hodnota firem může být různě nepřirozeně zvyšována, pokud ovšem firma je ve ztrátě a není naděje, že se z ní vyhrabe, nemá pro akcionáře žádnou hodnotu, peníze do ní vložené jsou prostě ztraceny. Můžeme žít v iluzi, že to lze nějak obelhat, ale to je tak všechno. Přichází doba, kdy to všichni poznáme na vlastní kůži. Perpetum mobile není z reálného světa.

M. Grundmann 1.11.2021 10:27

Vaše analýza popisuje tradiční chudou společnost, kde jsou peníze používány hlavně k okamžité spotřebě. Tato pravidla skutečně platila minimálně do konce 20. století. V 21. století však došlo k obrovskému globálnímu zbohatnutí obrovského množství lidí a vznikla historicky nová poptávka po investičních nástrojích, která před tím snad po celou dobu existence lidstva neexistovala. Zdůrazňuji historicky úplně novou situaci, ve které se dnešní lidstvo nachází vzhledem k velmi rozšířenému blahobytu.

Tato obrovská poptávka po investičních nástrojích nemá na druhé straně dostatečnou nabídku a ta je částečně zajišťována státními dluhopisy. Deficitní hospodaření těchto států není dnes způsobeno nedostatkem financí, ale nutností vydávat dluhopisy k uspokojování kapitálového trhu. Vydáním dluhopisů se tyto investiční prostředky použijí k okamžité spotřebě a tím se zajistí celková ekonomická stabilita. Pokud by tak státy nečinily, bohaté státy by se velmi rychle dostaly kvůli nadměrné míře úspor do obrovské deflační krize horší než v 30. letech minulého století.

Jsou tu ovšem také státy, které nevydávají dluhopisy kvůli kapitálovému trhu, ale protože postaru potřebují peníze na svůj provoz. To je případ Argentiny. Ta udělala obrovskou chybu v tom, že si půjčila podle amerického práva peníze v americké měně u země, která má nejsilnější armádu na světě. U takového věřitele si není radno půjčovat a ještě ne za tak tvrdých podmínek. Měli si raději půjčit v Kuvajtu nebo v Arabských emirátech. Pak by se jejich dluhová krize vyřešila velmi rychle.

Některé země jako Řecko se mohly dluhů snadno zbavit výstupem z eurozóny. To by sice vyřešilo velmi rychle problémy Řecka jako celku, ale prodělali by na tom někteří bohatší Řekové. Tito lidé se proti tomuto řešení postavili z čistě osobního zájmu, který je v rozporu se zájmy většiny Řeků. Proto k výstupu Řecka z eurozóny nedošlo.

J. Nevrkla 1.11.2021 9:55

Tak jednoduché to není. Pokud se vytisknou peníze nepodložené hodnotou, bude poptávka větší než nabídka a dojde k inflaci, která ty peníze příslušně znehodnotí. Pak klesne poptávka a nastane krize. Zahraniční věřitele mohou pěkně zatapet. Některé státy už prodávají ostrovy, přístavy, kusy pobřeží, aby dluhy zaplatily. Argentina žije v bankrotovem režimu temez dvacet let.

B. Rameš 1.11.2021 9:54

Chápu to správně: jsme neuvědomělá banda, která nepochopila, že je třeba se chovat podle levicových a aktivistických paradigmat, i když ve volbách prohrají? Tak tomu říkám Hlava XXII.

M. Grundmann 1.11.2021 9:38

Moderní levice nabízí lidem prožitek morální a intelektuální nadřazenosti. To je něco, co je pro lidi bez běžných materiálních starostí velmi atraktivní. Je to zejména přitažlivé pro učitele, vědecké pracovníky, umělce, novináře, sportovce a podobné profese. Je otázka, co by mohla přinášet pravice v bohaté společnosti. Tradiční hodnoty usilovné práce a materiálního blahobytu příliš nikoho oslovovat nebudou.

M. Grundmann 1.11.2021 9:32

Jak se to vezme, blahobyt na dluh. Možná v ekologické oblasti. V ekonomické oblasti se o blahobyt na dluh ve skutečnosti nejedná, protože dluh splácen nebude. Na stát není možné poslat exekutora, stát si jednoduše ve sněmovně nějak odhlasuje zrušení dluhu a tím se problém vyřeší. Stát není normální dlužník a kdo si to myslí, dělá zásadní chybu v uvažování. Stát je dlužník, který si sám stanovuje pravidla splácení dluhů a sám si jejich plnění vynucuje. Proto mu nic nehrozí.

Jediný, komu hrozí v budoucnu prozření, jsou věřitelé.

V. Petr 1.11.2021 9:18

R^R^R^

V. Petr 1.11.2021 9:16

Klimatická změna nepředstavuje ŽÁDNÉ OHROŽENÍ. Jediné ohrožení předsatavuje "boj proti klimatické změně..."

F. Navrátil 1.11.2021 9:02

Tradiční levice v sobě neměla dostatek pružnosti, aby se přetavila na levicový liberalismus bruselského střihu. Ten se nám teď bude snažit v podobě pětikolky vládnout. Samozřejmě bude ještě nějaký čas trvat, než se včerejší opopolitici a jejich mediální hlásné trouby přeorientují z programu Antibabiš blíže k realitě. Starého psa Hvížďalu se asi novým kouskům naučit nepodaří, takže ten bude nadále vrčet jako kolovrátek jedním směrem o rohatém Satanáši Babišovi.

J. Pokoutný 1.11.2021 8:43

"Levice" neexistuje. Klimatisté a s nimi spojení rozes...či patří t.č. do Řádu Progresivoformes, tj. progresivců, dle některých ovšem pracujících ntenzivně na regresi.

J. Pokoutný 1.11.2021 8:34

Tak teprve v rámci odcházení premiéra, miliardáře č.6 v ČR, který se na základě zákona pro jednoho člověka vzdal hospodářských aktivit, dozvídám, že "spojil politickou, hospodářskou a mediální moc v rukou premiéra". Takže pro něj pracovala i ČT, Nova, Prima a většina tisku? Tý vole, to tem Moravec teda dobře maskoval, o těch, co patří Křetínskému+Tkáčovi, Vltava-Labe-Press, a skupině Bauer nemluvě. Že by je stačila Mafra všechny skoupit?

https://mediagurucdneu.azureedge.net/wp-content/uploads/2014/06/Vydavatele_souhrn.png

D. Krajíček 1.11.2021 8:33

R^

R. Tesařík 1.11.2021 7:51

Tak zmatená snůška "názorů". Význačné tím, že vám se líbí. Jak jinak, že.

J. Nevrkla 1.11.2021 7:45

Blahobyt na dluh, teď přijde opak a prozření.

P. Jirkovský 1.11.2021 7:44

Není, guláš byste poznal i vy ....

J. Nevrkla 1.11.2021 7:43

R^

J. Nevrkla 1.11.2021 7:43

R^

R. Tesařík 1.11.2021 7:20

Tak to je zase guláš....

R. Meišner 1.11.2021 6:51

autore žádná *klimatická krize* neexistuje--to jen lidstvo už dokonale zblblo. klima a podnebí se mění neustále, tu více, tu méně (viz malá doba ledová--ale v průměru je stále stejné. vliv člověka je v řádu promile. dělat se s tím nedá vůbec nic, můžeme to pouze pozorovat. hladina moří se zvedla za sto let o pár centimetrů--a co? vy jste to poznal? ( pozn. já osobně bych přivítal to slibované oteplení o 1,5 stupně--tady na Vysočině to pomalu není k žití, letos mně ani nedozrály jablka na zahradě ;-)---tož tak.

V. Mokrý 1.11.2021 6:49

Samozřejmě že chybí, Hvížďalo !

P. Hák 1.11.2021 6:46

Mám jedinou výhradu: Ti baviči apod. se na vrchol žebříčku dostali už před lety.

Pak ještě otázku k polemice: Opravdu jsou mladí lidé, závislí na konzumu, příslušníky krajní levice? Že o své závislosti na konzumu nevědí, protože veškerý komfort považují za samozřejmost, je druhá věc.

J. Lukavsky 1.11.2021 6:34

"těmi, kteří na modernizaci vydělávají" no skoro bych to definoval tak, že "těmi co na tzv. modernizaci parazitují" většina těch úžasných nápadů se zanedlouho ukáže být krávovinou - slušně řečeno. Kterou ovšem musí zaplatit ti ostatní. J.L. end

R. Langer 1.11.2021 6:10

Já jsem si tedy žádných závažných změn v politice po volbách v GB a Německu opravdu nevšiml. Právě naopak, je to čím dál tím víc stejné, což je naprosto děsivé. ;-)

M. Grundmann 1.11.2021 0:50

Příkladem změny priorit nové generace je pro starší lidi nepředstavitelná a historicky ojedinělá přecitlivělost dnešní mladé generace. Možná tomu nebudete věřit, ale dnešní mladá generace například velmi těžce snáší v běžné písemné komunikaci tečku za větou, protože je tato tečka podle nich známkou nepřátelského postoje. To není vtip.

Krajní levice je pak pro tyto lidi atraktivní.

M. Grundmann 1.11.2021 0:45

Nesouhlasím s názorem profesora Andrease Reckwitze z Humboldtovy univerzity tvrdícího, že stále žijeme v době klasického boje mezi těmi, kteří na změnách vydělávají a těmi, kteří na změnách prodělávají. Podle mě je současná situace důsledkem historicky jedinečné změny priorit velké části populace.

Moderní západní společnosti se podařilo dosáhnout historicky nevídaného blahobytu pro velkou většinu obyvatel a tato situace je chápána jako samozřejmost. Z tohoto důvodu existuje silný tlak na změnu hierarchie ve společnosti a snaha o sníženi společenského postavení lidí zajišťujících materiální fungování dnešní společnosti. Tito lidé jsou postupně nahrazovaní lidmi, kteří nabízejí zábavu a jiné příjemné nemateriální prožitky ostatním členům společnosti. Ačkoliv je většina lidí přesvědčena o opaku, společenské uznání lidí zajišťující lidem materiální blahobyt, bezpečnost, zdraví apod. dnes klesá a na společenském žebříčku stoupají nejrůznější baviči. A to na všech úrovních společnosti, v rodinách, ve firmách, státních strukturách i všude jinde.