29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Mach 19.6.2006 13:18

Re: Místo argumentů nadávky-

jogíne, to vaše vyhrožování nemá cenu, stejně je jasné, že jste volil KSČSSD už minule, takže by z vaší strany změna nenastala.

Saša 19.6.2006 10:01

Pan Jičinský lže.

Existuje ústavní zvyklost, že president pověřuje zpracováním návrhu na složení vlády předsedu nejúspěšní politické strany (prolomení bylo jen v roce 1935, kdy Kurt Henlein o to Masarykem požádán nebyl). Ústava to samozřejmě presidentovi nepřikazuje - je to jen zvyklost.

Vládu jmenuje president na návrh toho, koho jmenoval předsedou vlády. Pokud presidentem jmenovaná vláda nezíská sněmovní důvěru, o niž musí požádat do 30 dnů od jmenování, musí president sestavit vládu novou. Ústava neřeší, v čem spočívá novost. Neřeší žádným způsobem, koho má president požádat o návrh na složené druhé vlády, ani koho má jmenovat jejím předsedou. Na rozdíl od prvého pokusu zde není ani žádná ústavní zvyklost, jíž by se měl či mohl president držet.

President vůbec nemusí při druhém pokusu o důvěryhodnou vládu jmenovat jejím předsedou předsedu politické strany s druhým nejvyšším počtem poslaneckých mandátů. K takovému tvrzení neexistuje vůbec žádná opora ani v psaném právu, ani v ústavních zvyklostech, ani v naší historii.

Pokud by vláda jmenovaná presidentem na návrh pana Topolánka nezískala sněmovní důvěru, bude pan Klaus prošlapávat úplně novou cestu a zakládat svým rozhodnutím na vznik nové ústavní zvyklosti. (První případ sice ještě zvyklost nevytvoří, ale zakládá pravděpodobný směr vývoje zvyklosti.)

Osobně bych poradil panu Klausovi, aby i pro druhou vládu jmenoval jejím předsedou pana Topolánka.

Vlali 19.6.2006 10:53

Ale nelže.

Kdybyste četl pozorněji nemohl byste napsat tuto filipiku. Pan Jičínský napsal, že dle předloženého návrhu (Zeman/Klaus) změny ústavy by měl pověřit. Že ten paskvil (dle něho by KSČCSSD měla dnes 104 hlasů) zrušil k nelibosti oposmluvníků ústavní soud na popud Havla už dnes z modré suity rádo nic neví.

pbla4024 19.6.2006 12:11

Re: Pan Jičinský lže.

Nebyl tehdy Heinlein na počet mandátů druhý?

Rudý element 19.6.2006 10:01

ODS - nositelka bolševických tradic.

Je to znát i na "názorech" jejích příznivců. Žádné argumenty, jen osobní útoky. Přesný opak diskuse.

Jakub Vosáhlo 19.6.2006 10:59

Re: ODS - nositelka bolševických tradic.

Chcete argumenty? Tak prosím. Moc toho, pravda, nebude, pan poslanec se totiž s argumentací taky příliš neobtěžoval. Z toho mála věcného: argument, že by se měl prezident řídit neschváleným zákonem (navíc označeným ÚS za neústavní, pane profesore ústavního práva!) je naprostá blbost a kdybych tohle řekl u zkoušky kterémukoliv profesorovi (včetně Jíčínského) tak nestačím zdrhat. Srovnávat Paroubkova a Klausova slova o Únoru je velmi silná demagogie- Klaus hovořil v kondicionálu, tzn. o tom, že by něco takového mohlo nastat, kdežto Paroubek suverénně prohlásil, že už to nastalo. A srovnání s jinými prezidenty je dost bezpředmětné. Proč pan Jíčínský nesrovnával třeba s Klausovým předchůdcem? Vzpomínáte si, jak v roce 1998 poslední den před volbami diskutovali v hlavním v ysílacím čase na Nově Havel a politolog Rupnik a co tam zaznívalo? Ale to se dnes nepřipomíná, protože to nijak nepomohlo ODS. Jinak v tom článku byly už pouze osobní invektivy, se kterými se příliš polemizovat nedá. A teď argumentujte, jestli to dovedete.

Rudý element 19.6.2006 11:51

Re: Re: ODS - nositelka bolševických tradic.

a) reagoval jsem na obsah příspěvků, ne rozhovoru

b) právní otázky neřeším, nejsem právník ani netrpím Pytlíkovským syndromem

c) Paroubkův projev večer po volbách neobhajuju, byl blbej a ten Klausův před volbami neznám. Ale pokud mluvil v tom smyslu, že po vítězství ČSSD (nebo levice) by tu mohl nastat Únor nebo cosi podobného, tak obezlička s kondicionálem působí dětinsky.

d) rozhovor Havla s Rupnikem v roce 1998 jsem buď neviděl nebo si ho nepamatuju

Jakub Vosáhlo 19.6.2006 12:52

Re: Re: Re: ODS - nositelka bolševických tradic.

Takže nedovedete.

Rudý element 19.6.2006 13:50

Re: Re: Re: Re: ODS - nositelka bolševických tradic.

To bych prosil upřesnit.

J. Mach 19.6.2006 13:16

Re: Re: Re: ODS - nositelka bolševických tradic.

To, že rudý elemente v celku nic nevíte a nic neřešíte, je zřejmé z vašeho komentáře. Není nutné to takto podrobně a veřejně rozebírat. Ale hlavní je, že na to máte pevný názor.

Rudý element 19.6.2006 13:49

Re: Re: Re: Re: ODS - nositelka bolševických tradic.

ad a)... Pro méně chápavé: řešil jsem úroveň příspěvků.

Jiří 19.6.2006 12:57

Re: ODS - nositelka bolševických tradic.

Se zločinci se nediskutuje, ti se pouze trestají. Soudruh Jičínský tady pomohl zavádět komunistický totalitní režim a dosud nebyl potrestán (jako mnozí jiní). Nikdo nechtěl po Göringovi aby vysvětoval nebo obhajoval Norimberské zakony, prostě byl za ně jen potrestán. Tak by zasloužil i Jičinský.

Čenda Krchov 19.6.2006 9:55

i když platná Ústava žádná přesná pravidla pro rozhodování prezidenta v těchto případech nestanoví.

Nevím nač si soudruh Jičínský stěžuje, když sám tu Ústavu tak blbě sepsal..... Ať si za to nafackuje a neobtěžuje slušné lidi.

PRASÍ DENT 19.6.2006 10:21

Re: i když platná Ústava žádná přesná pravidla pro rozhodování prezidenta v těchto případech nestanoví.

 Jičínského nemusím, ale-je pravdou, že Klaun na Hradě z vůle bolševika se oproti jeho slibům chová nestandartně a pohybuje se na hraně ústavy a v některých případech i za ní....Lhal a podváděl ovšem vždy, takže se nedivím....

Hrom 19.6.2006 12:48

Re: Re: i když platná Ústava žádná přesná pravidla pro rozhodování prezidenta v těchto případech nestanoví.

Nazvat cloveka lharem je jednoduche a naprosto nevyvratitelne. Kdo mohl vedet, jestli nekdo nekdy nezalhal. Chytit cloveka pri kontretni lzi je mnohem tezsi, ale to vetsina lidi neresi. A proc by se vlastne mel clovek namahat, vzdyt stejne pak reknou, ze se jednalo o spatny odhad, neuvazenost ci dopad vypate atmosfery. A nebo se to omluvi stylem, ze to stejne delaji vsichni, proto je to moralne v poradku (chtel jsem tady nekoho jmenovat, dokonce ministra, ale neudelam to).

Bojar 19.6.2006 9:47

Přátelé, velmi se mýlíte,

soudruh Jičínský není senilní, on je opravdu takový hajzl.

whaler 19.6.2006 9:40

Soudruhu Jičínský

kdy už konečně půjdete do penze nebo do hrobu ?

BuBu 19.6.2006 9:51

Re: Nebo alespoň . . .

. . . do prdele !

Tedy tam, kam všichni bolševici patří ! :-D

Mejla 19.6.2006 9:15

Já zas neznám takovou svini v Evropě, která po komunisticku hajlovala tolik let

a ještě dnes má drzost lézt na veřejnost.

Jan 19.6.2006 8:58

Jakmile se nekdo modremu stadu otre o Klause,

tak si to v diskusi pekne schyta. Proboha lidi, vzpamatujte se. Demokracie je o vice nazorech. Pokud fanatickemu priznivci ODS staci, co rekne Klaus a uz nemusi pouzivat svuj mozek, je to jen jeho problem. Ostatnim ale sve nazory nenutte. Takovi fanatici, jako jsou v Cesku Klausovci, zahajili v Cesku rudy teror a potom si mohli v triapadesatem oci vyplakat, kdyz zemrel jejich batuska Stalin, nasledovany vernym Gottwaldem.

honzak 19.6.2006 9:24

Re: Jakmile se nekdo modremu stadu otre o Klause,

jmenovče, neslyšíš takhle v noci tichý hlásek, který ti šeptá do ucha, že jsi blbej? Diskutérům vadí zejména komunistická minulost kovaného komunisty. Komu jinému by dovolili sepsat Ústavu ČSSR?

Klaus určitě není dokonalej, ale jeho činnost v prezidentské funkci je založena na znalostech a určité koncepci. Což se o jeho předchůdci nedá říct ani trochu.

ahasver 19.6.2006 9:41

Re: Re: Jakmile se nekdo modremu stadu otre o Klause,

Máte stoprocentní pravdu. Na rozdíl od Havla je možno od Klause čekat všechno.

Marat 19.6.2006 10:52

Re: Re: Re: Jakmile se nekdo modremu stadu otre o Klause,

Zajisté,od Havla se nedalo čekat vůbec nic,kromě tlachání.

Jenda 19.6.2006 17:44

Re: Re: Re: Re: Jakmile se nekdo modremu stadu otre o Klause,

Jakto nic? Nektere zahranicni zbrojarske firmy musi mit jeho fotku ve firemnim albu. S nadpisem "to je ten trouba co nam z humanitarnich duvodu uvolnil trhy".

BuBu 19.6.2006 9:44

Re: Re: Honzaku, to jsi si nevšiml, . . .

. . . že z Jana čouhá chorobná nenávist k osobě V. Klause - jako z vidláka sláma ? On tím ale (velmi špatně) maskuje svůj dělnicko-rolnický původ ! Jemu je šumafuk, že soudruh Jičínský je bolševik jako prase, který tady, formou ústavy, pomáhal bolševikům uskutečňovat genocidu vlastního národa !

Radim 19.6.2006 8:53

Všechno je dovoleno

Václav Klaus ztratil už veškeré zábrany a nějakým nadstranickým nadhledem se nezatěžuje.Tak jako od začátku své politické dráhy se drží zásady,že v politice a ve válce je dovoleno všechno.Svým soukromým bojem v prezidentské funkci proti EU bojuje i proti většině občanů ČR,kteří se o vstupu do EU  vyjádřili v referendu. Co jeden den řekne,to druhý den klidně popře/např. mobilizace proti levicovému nebezpečí/.Co u jiného politika kritizuje /např.Havla/,sám bez váhání udělá.Vyjádření o nevyvěšení vlajky EU na Hradě srovnáním s vlajkami nacistického Německa a Sovětského svazu mluví samo za sebe.

Šnek 19.6.2006 8:53

Blb.

Aspoň že jsme tady všichni jednoho názoru: Gottvald, Grebeníček senior i junior a Jičínský - všechno jedno. Že je to ale tomu hajzlovi jedno, to stejně nemůžu pochopit.

Šnek 19.6.2006 8:49

Komunista Jičínský.

"Neznám žádného prezidenta parlamentní republiky v Evropě...." to je otřes. Už i takové komunistické hovado jako Jičínský by nám chtěl něco vypravovat o Evropě.

Ta drzost - před pár lety cintal o vůdčí roli komunistické strany.

Čtenář 19.6.2006 8:31

Typický volič Jíčínského :

Miloš Zeman zkroužkoval Jíčínského při letošních volbách na kandidátní listině.

Kateřina Dostálová 19.6.2006 8:17

Václav Klaus a jeho nezvládnutá role.

Přesto, že Jičínský napsal socialistickou ústavu, tak prezident Klaus se chová daleko hůř než jeho předchůdce, kterému to hrozně vyčítal.

Takže, kdo jsi hloupý, věř Václavu Klausovi. Např. jako komunisti a část socdem při jeho volbě.