23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Diskuse k článku

POLITIKA: Když červi vládnou

Nejdůležitější otázkou každé postkonfliktní transformace není ekonomická reforma, ale schopnost vytvořit ve společnosti pocit spravedlnosti. Toto jednověté shrnutí více než dvaceti let studií transformačních situací v řadě zemí staví Českou republiku mezi jednoznačné poražené.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 10.9.2012 10:57

Červíček Urban

Pravdou je, že ve vytváření pocitů, např. (klamného) pocitu spravedlnosti (škoda že nás pan Urban nezasvětil do toho, kdo a jak a hlavně proč takové pocity měří) založenému na okrádání těch úspěšnějších má levice mnohaleté zkušenosti. Je v nich téměř tak dobrá, jako ve vytváření přívlastků. Začalo to socialismem utopickým, "vědeckým", "reálným", s lidskou tváří, demokratickým, pokračovalo to "lidovou demokracií", sociálně tržním hospodářstvím, trvale udržitelným hospodařením... Je očividné, že tyto přívlastky byly vždy matoucí, vždy více méně v rozporu s podstatným jménem, které "si přivlastnili", přičemž ty, které byly spojovány se slovem socialismus měli m.j. zastřít jeho nejdůležitější "přívlastek" spočívající v přivlastňování (krádeži) cizího vlastnictví.

Současným vrcholem v tvorbě (a používání) neomarxistických přívlastků je pojem "nepolitická politika" v němž už došlo k úplné anihilaci aristotelovské logiky. Budování "Občanské společnosti" jakožto společnosti z níž jsou vyřazeni občané, kteří se angažují např. v politických stranách a vlastně v čemkoli, co momentálně není t.zv. politicky korektní je také opravdu velmi "objevný" přístup k politice.

Už jenom za to, že V. Klaus včas zabránil těmto amatérským kavárenským intelektuálům v mrhání naším tehdy tak drahocenným časem, je jeho "nesmrtelnou" zásluhou a jeho charakteristika jako zloděje per je nevyvratitelným dokladem duševní a morální úrovně pisálků takto zdegenerovaných.

Osobnost pana Urbana dokresluje i tento odkaz:

http://www.anikorunu.cz/products/jan-urban1/

B. Rybák 9.9.2012 19:13

Re: takže jeké jsou možnosti?

Ano, protože mnozí by museli začít tím, že by se zbavili iluzí o sobě samých.

B. Rybák 9.9.2012 19:11

Re: pravda

Těch (např. V. Havel...), kteří byli posedlí východním mesianismem natolik, že chtěli pomocí nepolitické politiky (nestranicky hnuťácké) hledat třetí cestu mezi socializmem a kapitalismem (jinou než západní demokracii) a byli politicky tak hloupí a nevzdělaní, že (jak doufám) nevěděli, že tato jejich cesta vždy vedla a logicky vždy povede jen různým odrůdám fašismu, se Vaše charakteristika doufám hluboce dotkne. Ale to přece byla jenom naprostá mešina, od národa odtržených kavárenských intelektuálů.

B. Rybák 9.9.2012 18:55

Re: Dokonalé, bohužel, stoprocentně pravdivé!

Zřejmě se snažíte, ale je to opravdu jenom "jako".

V. Vlk 9.9.2012 18:53

takže jeké jsou možnosti?

Jít se oběsit, emigrovat a nebo si přiznat že lidi jsou takoví jací jsou a jinde to není o moc lepší. To poslední je nejtežší.

J. Stejskal 9.9.2012 2:32

Ale,

ten Šťáva mi do toho nepasuje!

J. Stejskal 9.9.2012 2:31

Re: gramatika

Ano, záleží na tom, kdo chcete aby byl oslaben. Tím se to celé řídí.

V. Čech 9.9.2012 2:19

Zrada a emigrace

Zrádnému emigrantovi Urbanovi můžeme vytknout snad úplně všechno, kromě jeho znalosti naší mateřštiny.

Tu ovládá téměř dokonale, ovšem proti zájmům lidu a jeho Strany; jako ostatně všichni jemu podobní.

Takže, paní Kiklhornová, příště se prosím zaměřte na zrádnou protičeskou a protisocialistickou činnost J.Urbana. Na tomto poli snad vyořete rovnější brázdu. 

Mimochodem: Před pokusem o další příspěvek si kromě znalosti češtiny zlepšete i úpravu textu, jinak zase budete všem pro smích.

Vlasti zdar!

M. Losa 8.9.2012 20:51

Re: gramatika

Já povětšinou souhlasím s názory autora zveřejněnými v tomto článku a zcela souhlasím s Vaším gramatickým rozborem.

J. Charvát 8.9.2012 20:45

Re: gramatika

Tak pozor, sice s názory autora povětšinou nesouhlasím, ale jeho gramatiky se musím zastat. Víte, čeština je potvora a nad něktrými nuancemi je dobré se zamyslet. Zde by mohlo jít, při troše shovívavosti, o nemocné tělo oslabené (kým čím) červy. Ovšem, pak je zas otázka, kdo je vlastně rozežírá. Ta vládnoucí kasta asi ne...

J. Kiklhornová 8.9.2012 19:57

gramatika

 Vládnoucí kasta bez úcty k zemi a zákonu rozežírá organismus

země jako červy oslabené nemocné bezmocné tělo. 

     Správně má být psáno : jako červi, dle vzoru páni,pane učiteli.

J. Huml 8.9.2012 16:58

Re: Ze všeho nejvíc

Neco vice podstatneho, nez tato metafora by nebylo? Myslite pane Kolar ze ceska politicka situace a pravni aplikace je OK?

G. Zahradníček 8.9.2012 13:12

Zlatí komunisté, slovo disident a demokrat se stává nadávkou.

:)))

J. Novotný 8.9.2012 11:29

Trh je jistě dobrý regulátor

Ale aby jakž takž fungoval, musí policie systematicky lapat zloděje a stavět je před soud. Jestli někdo založí úklidovou  firmu o deseti zaměstnancích a do čtyř let má "vydělánu" první miliardu, mělo by to vzbudit zájem patřičných orgánů. Neboť je velmi pravděpodobné, že se tu mohutně  kradlo. Jistěže je možno legálně velice rychle velice zbohatnout - ale "zázračné" nabytí kapitálu "z ničeho" většinou nebývá důsledkem paranormálních dějů, ale prostinké zlodějny. Nadkritické množství takových zbohatlíků pak zlikviduje nejen standardní konkurenci a tím i trh včetně pracovních míst, ale i ostatní, "méně podstatné" složky společenství, jako je spravedlnost, víra v dobro, normální podmínky pro život obyčejného člověka - o čemž se bohužel nejspíše brzy přesvědčíme.

J. Literák 8.9.2012 8:15

pravda

Velice pěkně řečeno. Dvacet let žijeme ve svobodě, jakou jsme v historii nikdy neměli, a takhle to vypadá, to není diktát úzké skupiny politiků, kteří ovládají "slušné a poctivé občany". Současný stav vyvěrá z podstaty. Pokud existuje něco jako národní charakter, tak ten náš obsahuje příměs něčeho východního - neúcta k člověku a zákonům, plebejství a potřeba tvrdé ruky, nedostatek sebereflexe, širších perspektiv a mesiášské představy, že my to děláme nejlépe a ten prohnilý Západ by se měl u nás učit.

A. Reček 8.9.2012 7:32

Je na tom dost pravdy.

Jakmile některá strana je ochotna být žebříkem k  výstupu nahoru pro kariéristy, převlékače kabátů či chamtivce, časem dopadne tak, jak dnes modří a také růžoví.  Bohužel prokázali to za dvacet let svými skandály dostatečně.  Kolik asi peněz  je bude stát předvolební agitace, aby opět chytili na špek voliče? 

J. Kanioková 8.9.2012 6:31

Souhlas...

P. Pavlovský 8.9.2012 5:49

Dokonalé, bohužel, stoprocentně pravdivé!

Dodržování zákona a základních demokratických pravidel stojí nad levopravou polarizací.

Tento text musí, bohužel, mluvit z duše každému poctivému občanu, pravicovému stejně jako levicovému.

Píši jako skalní konzervativec.

P. Kolář 8.9.2012 5:20

Ze všeho nejvíc

mi připomínáte pane Urban fotbalistu.Akorát on kope do balonu a vy kolem sebe a do všeho.