8.5.2024 | Den vítězství


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Kříž 8.6.2011 9:53

jojo, spravne....

... nemohl...

kdyz vy jste to vycetl na novinkach.cz, tak urcite nemohl....:D

J. Kanioková 8.6.2011 1:50

No, rezignace na zdravý selský rozum nejspíš skončí velkým průserem,.

I když průser bývá velkou hnací sílou.. jen kterým směrem? No, pokud je politický systém založen na stranách, jiné to nebude, ani nemůže..  I v běžné praxi, v jakékoliv skupině, je jakýsi žebříček zevnitř skupiny. Že by vybrali kolemhdoucího, je nepravděpodobné..I tak je řevnivosti až dost.. Nějak nám ty usilovné a schopné osobnosti chybí. Asi jich moc nebude. A že by se vyskytoval někde někdo fakt schopný a jen neprůbojný? Takový bohužel do politiky nemůže, protože ten kdosi skvělý v Kotěhulkách by na nejvyšší úrovni asi zklamal, tam je rozsah problémů a témat násobně víc a je třeba být hodně průbojný a usilovný.

M. Bílý 8.6.2011 13:40

Rukulíbám, paní Kanioková (01:50)

Mohla byste se, prosím, pokusit definovat selský rozum?

M. Bílý 8.6.2011 14:47

Selský rozum podle mne.

Selský rozum je rozum sedláka, jehož předkové sedlačili a v genech a obecnými radami mu předali schopnost rozhodovat se optimálně i v situacích s nimiž se doposud nesetkal. Z toho plyne, že selský rozum nemohl mít na př. holič dosazený KSČ do funkce předsedy JZD. Podobně: selským rozumem nemůže (nevyškolený) člověk pilotovat letadlo. A protože stát je systém podstatně složitější než letadlo,  je používání selského ruzumu (při nutné absenci znalých  předků) jen ku škodě. Co s tím?

TGM (viz  K. Čapek, Hovory s T.G. Masarykem, ČS Praha 1990 str. 307 dole) praví, že politika je a bude čím dále tím víc vědou. Z toho dedukuji: pokud nebude pro vstup do politiky a do řízení státu zejména, vyžadováno vědomostní minimum počínající matematikou (abych to pro odlehčení uvedl termínem z mého mládí: alespoň v úrovni "prvního Vojtěcha") a z oborů dalších včetně logiky, teorie systémů atd atd. pak se  zlepšení nedočkáme. Selský rozum je zde na nic.

P. Andrle 8.6.2011 17:45

Re: Rukulíbám, paní Kanioková (01:50)

Vážený pane, pojmem selský rozum již dávno nemyslíme to, že dobrý sedlák ví, kdy sít a kdy sklízet. Konec konců všichni jsme potomky sedláků. Selský rozum měl i Švehla, jako politik, ale nikoli jen proto, že byl původem sedlák. Kdyby mi někdo nabídl, abych šel dělat ředitele Temelína, plat několik set tisíc by se mi líbil. Selský rozum mi ovšem napovídá, že bych se znemožnil, protože o této firmě toho moc nevím. Kdyby mi někdo nabídl abych šel dělat ombudsmana na České dráhy, líbil by se mi jistě ten plat a myslím si, že bych to i zvládl. Ale selský rozum mi napovídá, abych nešel do podniku, který neumí zajistit ani umytí vagonů, i když jeho šéf bere měsíčně půl milionu. Prostě selský rozum nás má varovat. Mnoho ministrů by se nestalo ministry, kdyby měli selský rozum. Ten totiž předpokládá i jistou pokoru.

M. Bílý 8.6.2011 20:00

Dobrý den, pane Anderle! Děkuji za Vaši připomínku

Dovolil bych si malinko oponovat. Selský rozum, i v prvotní formě, není o tom, kdy zasít a kdy sklídit (jak uvádíte) to patří k rutině, ale o tom jak a zda řešit nové zemědělské a souvisící problémy. Selský rozum dnes?  Nejprve Vaše příklady. To, že bych nešel dělat ředitele Temelína  bych nepřičítal svému selskému rozumu, ale kritickému myšlení, tedy schopnosti nepodlehnout prvnímu dojmu (balík peněz) a následnému vytvoření vlastního názoru. Zjednodušeně: mám sice vzdělání i zkušenosti z enegetiky, ale z jejího rozvodu (dálková vedení vvn, rozvodny atd. a to jak z projekce - i z jejího řízení-  tak ze stavby i z výroby některých speciálních součástí pro tato vedení) ale výroba elektrické energie je zcela jiný obor a tam bych se uplatnil (a jistě velmi dobře) na některé z podstatně nižších funkcí, protože mi osud, rodiče i moje zájmy přehodily v mládí výhybku někam jinam. Jsou zde ještě jiná kritera: dělat ombudsmana u ČD by mne neuspokojovalo. (se špinavými vagony bych to nespojoval). Nejde ale jen o uspokojení okamžité. Ukázat po letech na zdařilé a potřebné stavby na nichž jsem se podílel, je ve stáří pocit k nezaplacení. Jinými slovy, byl jsem tady k něčemu - vytvořil jsem materiální hodnoty.

Brojím proti zneužívání pojmu Selský rozum proto, že je velmi často stavěn nad exaktní myšlení. Příklad z praxe: proboha, proč to chcete složitě počítat,navrhněte to selským rozumem. Když to spočítáte a výpočet zveřejníte je odhalitelná chyba . Bez výpočtu vám nikdo chybu nenajde. Na tuhle argumentaci nezapomenu.

Manželka mne volá opětovně k večeři. Ještě bych rád pokračoval.

M. Bílý 8.6.2011 22:18

Dovolíte-li, pane Anderle, pokračoval bych.

Podle mne selský rozum není od toho, aby nás varoval, že něco (v plné šíři ekonomiky) nemáme udělat, ale od toho, jak něco ve svém oboru navrhnout či udělat,  když ještě nemáme dostatek informací a přesto se potřebujeme na základní úrovni rozhodnout jako podklad pro další úvahy. Negativní výsledek není vyloučen, ale není prioritou..Za selský rozum (s jistým omezením) se dají  považovat i některé myšlenkové postupy na př. ze Strategického myšlení a to (pouze) na jejich začátku.

Před (a vysoko nad) selským rozumem stojí kritické myšlení. Je ovšem u mnohých lidí neoblíbeno, protože  vyžaduje, ve velkém počtu případů, použití exaktích metod majících za základ matematiku. A tou nevládnou zejména levicoví intelektuálové se zaručenými vizemi jak má společnost vypadat a být řízena a pak i prostí lidé, kteří na každý problém (zejména v politice) mají ihned zaručení řešení. A kdo ho nesdílí je hlupák. Přeci pro ně použili selský rozum.

Jako kvalifikaci pro ministerský post rozhodně nepovažuji (jen) selský rozum, byť se sebevěší mírou pokory, ale odbornou kvalifikaci, manažerské schopnosti a dostatek morálních zásad Patří do nich i Vámi zmiňovaná pokora a já bych ještě doplnil slušné vyjadřování.( Chtělo by se mi ještě připsat: ekonomické zajištění.)

S přáním dobré noci.

Bílý

J. Václavíková 10.6.2011 0:19

Re: Dovolíte-li, pane Anderle, pokračoval bych.

Pane Bílý, jak jsem si to přečetla, napadlo mě, že i já jsem se už nejednou takto pasovala s tzv. selským rozumem, povýšeným nad znalosti a logiku. Máte pravdu.