29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Diskuse k článku

POLITIKA: Kdo na Hrad?

Tak lze shrnout analýzu současného stavu příprav na první přímou volbu prezidenta v pondělí 5. listopadu 2012, tedy jeden den před termínem, kdy je na ministerstvu vnitra uzávěrka přijímání kandidátských listin v 16:00 hodin.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Ráž 7.11.2012 11:17

Pan Hvížďala se mýlí,jako hodně často

Jeho předpoklad, že když  většina (kdoví jestli) nechce pokračování VK v politice automaticky znamená, že s jeho názory nesouhlasí. Tuto tezi jiné průzkumy vyvracejí (STEM září 2012 68% v průzkumu oblíbenosti), takže Klausova doporučení znamenají "polibek smrti" jen u zapšklých "antiklausovců".  To je jeden omyl, ale ne největší.

 Daleko větší omyl vycházející z přesvědčení příslušníků zastydlé skupiny pražských intelektuálů, mezi něž pan Hvížďala patří,  že občané většinově touží aby jejich prezidentem byl lehce manipulovatelný a hlavně nekonfliktní intelektuál se vším a s každým souhlasící bývalý komunista. Lidé, jako je pan Hvížďala nevnímají náladu občanů,  jejichž nesouhlas s tím jak je politika vykonávána se dostal  do stavu, kdy jsou ochotni dát hlas každému, kdo může být nadějí na změnu. Jasným důkazem je i rekordně krátký čas, ve kterém si pan Okamura sehnal podporu pro svoji kandidaturu. Favoritu novinářů Fischerovi trvalo sehnání podpory 60 tis. podpisů 3 měsíce provázené mohutnou kampaní podporovanou ČT a inzeráty v nejčtenějších novinách. To, že jich nakonec sehnal přes 101 tis. nevypovídá nic, protože se jen dá těžko odhadnout, kolik by podpisů sehnal Okamura, kdyby jeho kampaň trvala stejně tak dlouho jako Fischerova, vynaložil by na ni stjně peněz a měla takovou podporu  medií. Okamura i exot Franz jsou symboly  touhy občanů po změně a jako nikdo  zpočátku nepředvídal, že touha Američanů po změně dovede prvního Afroameričana do Bílého domu, stejně tak nikdo nemůže vyloučit, že touha občanů ČR po změně nepřivede Okamuru na Pražský hrad.

Občané si možná právě při této volbě uvědomí, že mohou přímou volbou něco změnit a budou prosazovat i přímou volbu poslanců…na truc politologům a sociologům. To bude změna, ze které má Hvížďala strach a proto bude psát stále dokola články proti lidem, kteří se mu nehodí „do krámu“

J. Fohler 6.11.2012 9:06

Druhé kolo

Podle mého názoru by bylo lepší uskutečnit volbu prezidenta jednokolově,jednalo by se o tzv. australský systém,který neprošel.Jednoduše volit pořadí kandidátů, po prvním kole sečíst hlasy a kdo získá nejvíc,vyhrál.

Vzhledem k vysokému počtu kandidátů může nastat situace,že do druhého kola postoupí kandidáti pro některé voliče nepřijatelní, a ti nepůjdou k volbám.Prezident tak bude zvolen jen několika málo voliči.

Rád bych se mýlil,ale účast voličů ve volbách klesá.

P. Boublíková 6.11.2012 5:05

Všechno je jinak... :-)

L. Šarina 6.11.2012 8:57

Re: Všechno je jinak... :-)

No jo ale jak? Jiný výkvět národa nemáme !

V. Kain 6.11.2012 11:52

Re: Všechno je jinak... :-)

Bych rád věděl v čem je Fischer výkonný.Zatím za ním žádná práce nebyla vidět, tedy ta pozitivní.Fischer je velký příznivec Bruselu a to je velmi špatné.