26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

POLITIKA: Kde se jen zašmodrchalo naše české podnikání?

Podobný příběh může vyprávět každý, kdo začal podnikat v devadesátých letech a vydržel až dodnes. Na počátku devadesátých let tito lidé nechtěli být zaměstnanci, chtěli být nezávislí a pracovat podle svých představ.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Voráček 2.9.2013 22:56

Autor je trochu mimo.

Autor článku se domnívá, že podnikání má být procházka růžovou zahradou. Jenže podnikání je bitva o to, aby se podnikatel vešel na trh, tedy aby dokázal vyrobit v ceně, za kterou ještě někdo nakoupí. Jde vždy o vyvážený stav.  Navíc, podnikatel v podstatě daně neplatí, ty platí kupující jeho výrobků, jsou v ceně. Je až zábavné pozorovat, kolik podnikatelů si myslí, že kdyby nebyly daně, zůstaly by ceny na stávající úrovni a jemu by rostly zisky. Kdepak domyslet, že jsou v tržním prostředí a konkurenční tlaky by ceny stlačily dolů... No a domyslet, že i ti úředníci nakupují, to je úplně mimo... Ach jo!

J. Kanioková 2.9.2013 23:00

Auva, auva.... to bolí.... ježišmarjáááá

to je zoufalé, jaká ekonomická negramotnost u nás je...

AUTOR MÁ NAPROSTOU PRAVDU !!!

K. Voráček 4.9.2013 12:04

Re: Auva, auva.... to bolí.... ježišmarjáááá

Autor má pravdu? To já také! No a pokud je to s ekonomickou negramotností tak zlé, tak se sebou něco udělejte...

L. Novák 3.9.2013 0:12

Re: Autor je trochu mimo.

Podnikáním by rozhodně nemělo být prokousávání se byrokratickou džunglí, kde na vás za každým rohem čeká nesmyslná sankce jako dodatečné zdanění příjmů. Do takového podnikání se pak ženou už jenom dobrodruzi, kteří se v papírové džungli dokáží pohybovat (a o vícenáklady s tím spojené samozřejmě oberou stát při první příležitosti, která se naskytne).

K. Voráček 4.9.2013 12:02

Re: Autor je trochu mimo.

To s vámi souhlasím, ale na druhou stranu, těžko podnikat bez pravidel a jejich vynucování. Ze všeho největší dřina je vytvořit funkční jednoduchá pravidla. I to k podnikání patří - málokterý podnikatel se k takové aktivitě hlásí...

M. Mejstřík 2.9.2013 19:38

Na cizím hrobě

Pravda slovo od slova.

Jen nějak nechápu, proč to pan autor píše nám? My to víme, vždyť v tom žijeme i podnikáme. Proč to, jako člen ODS, netloukl denně na stranických schůzích a při jednání s ostatními poslanci za ODS do jejich hlav?!

Právě oni se velkou měrou podíleli na většině problémů, na něž nyní pan autor, poukazuje.

Tohle je to ta nejčistší forma pláče na cizím hrobě.

J. Kanioková 2.9.2013 23:16

Mě fascinuje to stálé obviňování nějaké jedné strany,

když v koalici ne téměř nemožné něco prosadit !

Ani jediná strana koalice ze svých předvolebních slibů nic pořádného NEMŮŽE splnit... !  Koalice = nedohody, vydírání, podrazy jedněch na druhé, čímž se chtějí zviditelnit pro své voliče !

A tak to bude nezměněně pořád, pokud se nezmění volební systém za většinový... kdy vyhrává jedna strana (ve skutečnosti po prvním kole jsou k ní "přilepeny" straničky s podobnými polit. preferencemi), která pak má 4 roky na to, aby prosadila to, co slibovala, nebo aby se znemožnila. V následných volbách dostane vyúčtování...

Ale má 4 roky na své sliby....   Koalice má 4 roky na eintopf protkávaný hádkami a podrazy..

J. Jurax 3.9.2013 0:55

Re: Mě fascinuje to stálé obviňování nějaké jedné strany,

Tak tohle je naprosto přesné.

I. Kudrnová 2.9.2013 18:22

Komu jsou poslanci zodpovědni?

Tyto zákony, co škodí  podnikatelům  a nám všem,  navrhovala vláda. Ale schválit nebo neschválit jej mohli poslanci, ale poslední dobou nastala asi diktaura  i v poslaneckých lavicích. ODS, ČSSD začaly trestat poslance, které jsme my zvolili, za to, že se řídili svým  rozumem a svědomím. Začaly  poslance  ze strany vyhazovat, zavírat buňky, mají na to vůbec právo? Neměli bychom také zahltit  soudy?Odvolávat bychom je mohli akorát my, co jsme je volili.

Zaráží mně, jak  politikové z ČSSD, placeni ze státního rozpočtu, který vytvářejí právě podnikatelé, živnostníci, OSVČ,  si dovolují  zase je škrtit, protože mají pořád málo a pořebují  víc a víc, zase starý evergreen, pokladny, zase povinně nakoupit, ale za své. Jak si ti, kteří nic nevytváří a jenom berou, dovolí těmto lidem poroučet?

J. Jurax 3.9.2013 0:57

Re: Komu jsou poslanci zodpovědni?

Jak si ti, kteří nic nevytváří a jenom berou, dovolí těmto lidem poroučet?

Protože pošetilí voliči je volí ...

M. Vojtíšek 2.9.2013 17:45

Zmenšený stát není garancí ničeho.

Garancí něčeho je jen fungující stát a je jedno jestli bude tlustej nebo tenkej. HLavně efektivně fungující. To o co se bude vše stát starat je jen a jen na voličích. Tzn je legitimní chtít stát jak s větší mírou služeb , který zastřešuje tak i s menší. Jde jen o jeho efektivní funkci. Tzn vlastně teoreticky klidně konzervativní politická strana může spravovat stát s velkým objemem služeb.  Stejně jako dobrý manager může šéfovat výrobní firmě nebo firmě s velkou přidanou hodnotou.

Vůbec nechápu jak v dnešní době může napsat blbost , že existuje nějaká vazba mezi efektivností a velikostí státu. U nás to najde posluchače jen proto, že tu všichni koukaj postkomunistickou optikou - příležitost dělá zloděje. Ale z toho se už jednou musíme dostat.

L. Novák 2.9.2013 18:30

Re: Zmenšený stát není garancí ničeho.

Obávám se, že jste trochu mimo realitu. Efektivně fungující přebujelý stát je k ničemu, a navíc požírá neuvěřitelné množství prostředků vytahaných ekonomicky aktivním občanům z kapes.

Systém může být nazýván ekonomicky efektivní (Wikipedia) jestliže:

- se nikomu nemůže dařit lépe, aniž by se někomu jinému dařilo hůře,

- je dosaženo maximální možné produkce z daného množství vstupů,

- vyrábí se za nejnižších možných nákladů na jednotku.

P. Vítek 2.9.2013 20:16

Re: Zmenšený stát není garancí ničeho.

Nemuze fungovat,protoze lidi ,kteri jsou zvoleni pro sve sliby,nemuzou prece rozhodovat(bez jakekoliv hmotne odpovednosti) o nasich penezich.Nedelejte si iluze,ze racionalni Svedi,to maji vychytane!-krade a podplaci se vsude(Bofors,Grippen....)

J. Kanioková 2.9.2013 23:02

PROBOHA !

Přebujelý stát  NEMŮŽE  BÝT  NIKDY  EFEKTIVNÍ !!!

M. Bílý 2.9.2013 16:09

Jak začínal podnikat můj otec (nar 1895) který vybudoval v ČSR jednu z pěti kontinentálních výroben speciálních součástí pro dálková elektrická vedení. Cituji z jeho životopisu (v závorkách jsou mé poznámky a doplňky):

Po přestěhování z Prahy (kde rok a půl připravoval m.j.dílenské výkresy a katalogové listy) do Modřan, ohlásil jsem koncem března r.1930 příslušnému úřadu otevření vlastního podniku a opovědění řemeslné živnosti elektromechanické a zámečnické. Objednal jsem potřebné polotovary, stroje, nástroje, nářadí a modely a po jejich dojití zahájil se dvěma zámečníky, jedním soustružníkem a technickým úředníkem vlastní výrobu.

V květnu r.1930 konal se v Praze sjezd Elektrotechnického svazu československého spojený s výstavou novinek, na které jsem ukázal budoucím zákazníkům své výrobky. Toto vstoupení na československý trh, ovládaný doposud zahraničními firmami vyvolalo u zákazníhů velký zájem a u konkurence poplach. (Konec citátu z otcova vlastního životopisu).

To byl fofr! Za dva měsíce byla rozjeta poměrně náročná výroba. Počet zaměstnaců rychle stoupl na 12 a po necelých třech letech přestěhoval otec výrobu do vlastního objektu v Horních Počernicích u Prahy, kde se úspěšně rozvíjela a dosáhla v roce 1948 čtyřicetdva zaměstnanců. Tehdy byl podnik znárodněn s odůvodněním, že měl 50 zaměstnanců. Pak už to šlo jen dolů.

V. Vaclavik 2.9.2013 17:51

Re: Jak začínal podnikat můj otec (nar 1895) který vybudoval v ČSR jednu z pěti kontinentálních výroben speciálních součástí pro dálková elektrická vedení. Cituji z jeho životopisu (v závorkách jsou mé poznámky a doplňky):

Takove priklady asi zna plno lidi, u nas v mestecku takhle rozjel podnikani na urovni fabriky kam nakonec dochazelo taky nejakych ctyricet nebo padesat lidi do pravidelneho zamestnani, a to zamestnani jineho druhu, nez na polich, jak bylo do te doby pravidlem, ale do technicke vyroby v dilnach - elektromotory a zarizeni k nim v dobe, kdy se v okoli elektrifikovaly vesnice.

Pak ho komuniste na udani, ze schovava stranou nejake soucastky pred (asi) znarodnenim, ci co, mu fabriku znarodnili a jeho poslali do vezeni a po propusteni ho vypovedeli z mesta - nesmel se nikdy vratit a dozil jinde...

Smutne je, ze kdyz ja tu opakovane v diskuzich hlasam prave takove prostredi volneho podnikani, tak to ohlas nenaleza, ani u vas co si pamatuji. Skoda slov.

V. Vaclavik 2.9.2013 17:59

Re: Jak začínal podnikat můj otec (nar 1895) který vybudoval v ČSR jednu z pěti kontinentálních výroben speciálních součástí pro dálková elektrická vedení. Cituji z jeho životopisu (v závorkách jsou mé poznámky a doplňky):

K tomu jak byrokraticky snadne bylo zacit podnikat - nebylo snadne treba zacit provozovat jiz zavedena remesla, jako treba sedlarstvi, calounictvi, apod. (to znam od meho dedecka sedlare calounika), protoze tam bylo treba povoleni od cechu a zkousky zpusobilosti, prokazani praxe atd. Ale u dilenske vyroby noveho druhu to bylo jine, nebyly zadne cechy elektrikarske, motorarske, vyroby jizdnich kol apod, a nebylo by ani u koho se tomu vyucit, protoze to byl zacinajici obor lidske cinnosti, takze si clovek jen sehnal prostor a dojednal si lidi a zacalo se podnikat bez dalsich prekazek.

L. Novák 2.9.2013 18:21

Re: Jak začínal podnikat můj otec (nar 1895) který vybudoval v ČSR jednu z pěti kontinentálních výroben speciálních součástí pro dálková elektrická vedení. Cituji z jeho životopisu (v závorkách jsou mé poznámky a doplňky):

Takovému prostředí se podobal stav po roce 1989. Ale jen co se stará komunistická byrokracie rozkoukala, otřepala z listopadového šoku a obrátila kabáty, začalo to všechno znovu. Výměny živnostenských listů za nové, kde z jednoho druhu činnosti jich najednou muselo být pět i víc... a za každý zaplatit státu poplatek... a mnoho dalších komplikací, které se stupňovaly a vyvrcholily novelou živnostenského zákona v roce 1991 (Zeman a vláda ČSSD "opozičně"  podporovaná ODS). Opravu nesmyslů ČSSD, která měla být zavedena novelou přijatou ve Sněmovně, pak těsně před volbami, po pracném procesu schválení Sněmovnou, shodil pod stůl Havel odmítnutím podpisu novely z naprosto směšných důvodů. Po volbách pak už neměl kdo prosadit přehlasování prezidentského veta, protože poslanec Novák (US-DEU), který novelu s dalšími poslanci prosazoval, šel do koalice s ČSSD a pokračování předchozích aktivit na změně živnostenského zákona už neměl kdo dotáhnout do úspěšného konce. Muselo se čekat až na Topolánkovu vládu, ani ta však neměla dost síly dát věci do pořádku. A navíc tu byla EU se svou superbyrokracií...

L. Novák 2.9.2013 18:35

oprava

novelou živnostenského zákona v roce (1991) -> 2001 je správně.

M. Bílý 2.9.2013 18:20

Pane Václavíku (17:51) napsal jste: v diskuzich hlasam prave takove prostredi volneho podnikani, tak to ohlas nenaleza, ani u vas co si pamatuji. Skoda slov.

Pane Václavíku, jsme tu dva stejného jména. Já jsem M. a ten druhý je, mám dojem, P. Na mne se Vaše připomínka nevztahuje

J. Ptáček 2.9.2013 15:59

Ještě jsem nepoznal zemi

Jak to řekl výstižně americký hospodářský expert po loňském studiu našeho hodspodářského systému: Ještě jsem nepoznal zemi, která má takový hospodářský potenciál zejména v soukromé sféře a přitom tak mizernou státní správu ... !

M. Šejna 2.9.2013 15:45

vzácná sebekritika

senátor za ODS kritizuje neustálý růst byrokracie a neustále težší podmínky pro podnikání. Tuto kritiku zveřejňuje po 7 letech vlády pravicových koaličních vlád pod vedením ODS.

Jako sebekritika vládní politiky ODS je to opravdu velmi poučné čtení.

M. Prokop 2.9.2013 17:34

Re: vzácná sebekritika

Zvlášť vzhledem k tomu, co nás nejspíš čeká.

Ještě na ODS zavzpomínají ti, které nyní štve.

B. Graf 2.9.2013 14:33

Nádherná slova...

...jako jsme slýchali od Topolánka i Nečase, ale skutky? Utekly...

V. Ondys 2.9.2013 14:49

:))))))))))))))))))) Jasan, ale nemusíme se ničeho bát, jdeme na to vědecky

u nás má VUML i :))))))))))))))))))) kdejakej společensky příkladnej :)))))))))))) pravičák!

P. Čížek 2.9.2013 22:38

Re: :))))))))))))))))))) Jasan, ale nemusíme se ničeho bát, jdeme na to vědecky

No aspoň, že mají ten. On měl totiž v náplni pod ideově nezávadnými názvy předmětů právě to, co se ani na středních školách dostatečně nevyučovalo: pod marxleninskou filosofií přehled filosofických učení od Pythagora, Sokratese, Aristotela přes svatého Augustýna a tak postupně přes Hegela až k tomu Leninovi, pod politickou ekonomií stejně tak pojaté základy národohospodářství a pod dějinami mezinárodního dělnického hnutí zopakování dějepisu od  Starověkého Egypta až do recentu. Vždy se zcela rovnoměrně rozdělenou látkou, takže na to proklamované se příliš nedostalo. Možná, že pro některé z nich je to dodneška základní všeobecný přehled....

V. Braun 2.9.2013 13:42

DPH a náklady

Zaujal mne názor, že zvýšení DPH zvýší náklady. Zajímavé, může se k tomu vyslovit někdo účetnictví znalý? Osobně jsem si až dosud myslel, že plátci DPH, což je většina podniků, si DPH na vstupu odečítají a tudíž sazba DPH nemá na náklady vliv. Že by mi něco uniklo?

L. Novák 2.9.2013 14:54

Re: DPH a náklady

Rozhodně se s DPH zvýší náklady subjektům, které nejsou zapsány jako plátci DPH. U neplátců DPH je DPH součástí vstupní ceny a DPH se neodečítá. Na druhé straně zase při prodeji výrobků a služeb žádnou DPH už neodvádějí.

R. Langer 2.9.2013 12:30

Pan autor

je zřejmě z nějaké jiné ODS, než kterou znám.

P. Vítek 2.9.2013 12:21

Strany nestrany pustte na to prirodu:

Dnes se pokusili na Misesinstitutu vyvratit jeden z nejsilnejsich trumfu zastancu nutnosti statu:

http://www.mises.cz/clanky/anarchokapitalismus-dil-dvanacty-silnice-a-dopravni-pravidla-1134.aspx

bohuzel to na mobilu nemuzu vlozit jako odkaz,ale stoji zato si to vyhledat!