1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

POLITIKA: Kde jsou hranice socialistické stupidity?

Žijeme si v tom eurosocíku náramně. Máme sociálně demokratickou vládu maskovanou jako pravici, máme také neokomunistickou opozici maskovanou jako demokratickou levici.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 16.5.2013 10:37

Re: Máte většinou naprostou pravdu.

Pane Frauknechte, myslím, že není účelem ovčany zatratit, ale vychovat z nich občany. To by pomocí vaší metody asi jaksi nešlo, ikdyž připouštím, že něco do sebe to má. Já vidím jako lepší za prvé většinový dvoukolový volební systém obecně kamkoliv ve spojení s uzákoněním obecného referenda  a všeobčanského hlasování tak, jak to mají zavedeno ve Švýcarsku.. Je obecně známo, že Švýcarsko je zemí prosperující a efektivně fungující, ikdyž chybička by se dozajista také našla. Proto také Švýcaři svůj demokratický systém (pokud se na světě nějaká země blíží skutečné demokracii, je to právě jen Švýcarsko a Lichtenštejnsko) neustále vylepšují. Na rozdíl od nás, kteří svůj špatný systém neustále zhoršujeme a to jen proto, že vládnoucí zástupci politických stran mají na zřeteli pouze prosperitu vlastních stran a nikoliv občanů. Cestou z toho ven je jedině a pouze ustavení ryze občanského státu v zastupitelské demokracii, kde vůle většiny občanů je svatá a nikdo nemá právo ji násilím měnit. V občanském státě i ovčané rychle pochopí, že se musí chovat jako občané, jinak ztratí svá občanská práva (nikoliv lidská práva). Je nutno občanská práva (zde patří i právo volební) vztáhnout k plnění občanských povinností. Tedy neplní-li si občan své (vyjmenované, nikoliv imaginární) občanské povinnosti, ztrácí občanská práva (rovněž vyjmenovaná). V tomto já vidím systém fungování demokratického občanského státu a nikoliv v totalitní moci politických stran a jejich zástupců - politiků nad občany. To totiž není demokracie ani zastupitelská, ani jakákoliv jiná.

J. Urban 16.5.2013 10:33

Mnoho povyku pro nic.

čssd bude zvolena, i kdyby měla (a nejspíš taky má) stovky ratů, srbů a doleželů. Neboť volič v čezku je tupé tažné zvíře, které zatímco je holeno, nadšeně u toho hýká. Analyzovat kvůli tomu nějaké sociálfašistické programy či myšlenky je zcela nadbytečné. Ale autor si nejspíš aspoň zchladil žáhu (na chvilku).

J. Kanioková 16.5.2013 10:22

A víra tvá tě uzdravila :)))

Nic ve zlém, ale dokud si naše západní civilizace nešáhne až na dno, nenabije drž.. ústa, nevěřím v prozření těch většin, co si už dávno odvykly vnímat, že - každý svého štěstí tvůrce a že - stát nemusí a měl by se starat jen o ty naprosté základy - bezpečnost, jakousi základní státní spávu-minimální. Ostatní by měl nechat na přirozeném rozvoji..

J. Kanioková 16.5.2013 10:13

Sulík je správňacký chlapík, ale tento návrh koloval i u nás

ve verzích s pětistovkou či tisícovkou. A není to vůbec špatný nápad, naopak.. Všeobecné volební právo, bohužel, nevytváří solidní výsledky... proč, to není třeba vysvětlovat.. Průběh, jak to v demokraciích časově postupuje, ten tu byl už mockrát napsán.

Škola veřejné volby - http://jdem.cz/23bj8

K. Frauknecht 16.5.2013 9:59

:-)

K prvnímu odst.: Souhlas, to málo co tady po reálném socializmu zbylo se částečně rozkradlo (no, v Rakousku po rozpadu monarchie to bylo podobné). To bych i vydržel. Bude-li nový podnikatel bohatnout bude bohatnout celá společnost (tedy i já, hurá). Blbý je, že ta socanská filozofie "všichni rovni" znamená, že když nemůžu mít já nebudeš mít ani ty! Ukrutně demotivující pro ty "co chtějí" a naopak, velmi motivující pro "ty co nechtějí" (minimálně volit ČSSD :-)).

K druhému odst.: Nebuďte pesimista! EU bankrot nebude, lidi prohlédnou, nic jinýho jim nezbývá.

P. Vaníček 16.5.2013 9:59

Ten,co se podepisuje Ryba,

je stejně šílenej MAGOR jako Zaorálek a celá ta prta z Lidového domu.

J. Kanioková 16.5.2013 9:54

No..... socík...., ale takový jakýsi bankovní...

Kdysi mělo slovo - dluh - hodně negativní pověst... ale to ještě na světě vládl Zdravý Rozum a lidi byli ostražití...

Ostražitost polevila, Zdravý selský rozum byl prohlášen za cosi zastaralého, brzdícího "rozmach lidstva", skvělý rozvoj civilizace, lidové demokracie a lidská práva a "solidaritu" a právo na blahobyt. Sociální kolektivní práva, levicová dogmata. Státe, starej se ! A tak přišlo přerozdělování, finanční transfery a když nestačilo, tak se začlo půjčovat ve velkorysém moderním stylu - "zachraňovaly" nás banky. Kampak na nás s ostražitostí...!  Levičáci všech odstínů slibují, tak ať plní..!

Pokrok se nedá zastavit - takže dnes my zachraňujeme banky.... ty přece nesmí padnout... ať to stojí, co to stojí... naprosto levičácký styl myšlení.  Investor špatně "investoval do našeho blaha", "kupoval dluhopisy", tak ho přece  musíme zachraňovat.. Za každou cenu...  No, každý mejdan jednou končí...

A tak jsou banky plné nesplatitelných dluhopisů, hypoték, akcií, všechno je to už dávno zcela mimo realitu.  Kdy a jak to skončí ? Ani se nepotřebujeme srazit s kometou...

Kde jsi, Zdravý rozume ?

J. Chaloupka 16.5.2013 9:30

V r. 1989 byl odvalen balvan socialistického hospodářství,

kdy jsme byli všichni "státními" zaměstnanci a účetní si vydělal stejně v Praze jako Bruntále. Strana a Vláda nám rozdělovala 95% všeho, co jsme vyprodukovali tak, abychom neumřeli, ale také nezbohatli. Čas od času také lid povzbudila nějakým "státním" zlevňováním: chleba o 50% nahoru a lokomotivy (varhany) o 50% dolů. Statisticky to vypadalo náramně. Výsledek cesty v letech 1948-1989 bylo, že jsme měli všichni holé zadnice a zírali na plné obchoďáky v tom "neplánovitém" hospodářství na západě. Tehdy tam ještě byl kapitalismus. Ale vraťme se k začátku u nás: podnikání bylo normálně povoleno, ale nebylo zušľechtěno. I proto se toho tolik "zprivatizovalo" do rukou různých prominentních synků (Babiš, Toman) a kamarádů (Macek), případně veksláků a zelinářů, kteří do té doby kapitalisticky obchodovali na černo. Obyčejní občané se vzpamatovávali, ale mnozí využili svých znalostí a dovednosti i chuti do podnikání (Frolík) a pěkně zbohatli.

Od toho odvalení balvanu (viz výše) naši poslanci a úředníci zase úporně tomu podnikání hází různé kamínky a klaky pod nohy a po 20 letech už to vypadá na docela pěknou barikádu. Naopak Evropa, která do té doby zcela prázdný obrovský trh (bývalé státy social. tábora) zavalila svým zbožím a neuvěřitelně zbohatla. A jak zbohatnete, máte roupy: i začali evropští politici páchat dobro, protože měli k dispozici neuvěřitelné balíky peněz. Také neustálé fúze nejrůznějších podniků nám vytvořily nadnárodní firmy, které se blíží oligopolům, které státy už nemohou ovlivnit. Ta tzv. krize vznikla tím, že prostě ty východní trhy se naplnily a růst se zastavil. Politici začali střečkovat, na ten blahobyt se zadlužovat, aby uchlácholili davy a vzývají růst jako svatý grál. Budou-li takto pokračovat, nezaměstnanost vlivem přeregulovaného trhu práce poroste, tak to skončí jen jedním, ALE ZATO VELKÝM EVROPSKÝM BANKROTEM. Pak se vrátí kapitalismus, skončí přerozdělování. Přežijí jen svorné rodiny. Budeme rádi, nebude-li válka, ale jen lidové bouře.

K. Frauknecht 16.5.2013 9:24

Proboha

než něco napíšete, tak si to alespoň malinko ověřte. Nebude to potom tak hrozný, vážně :-).

K. Frauknecht 16.5.2013 9:20

Re: Máte většinou naprostou pravdu.

Diskutující nad Vámi jsou zřejmě na penězovod přicucnuti, takže není co komentovat :-).

K tomu penězovodu - toto je výňatek z rozhovoru R. Sulíka (Slovenský politik):

"(Otázka) Musíme si tedy opravdu sáhnout až na dno, abychom pochopili, že to takhle dál nejde?

(R. Sulík) Před několika lety jsem navrhnul změnu volebního systému na Slovensku: Volební příspěvek straně za každý jí odevzdaný hlas je sedm eur. Každý občan by tedy před volbami dostal od státu šek na sedm eur. V tu chvíli by měl dvě možnosti. Buď půjde volit a zaplatí šekem. Peníze tak vlastně odevzdá straně, kterou volí. Nebo k volbám nepůjde a peníze si nechá pro sebe. Ať si každý vybere, co chce."

Není těžké uhádnout jak tento návrh dopadl :-)))) (no moc k smíchu to nejni!).

K. Luboš 16.5.2013 8:53

Pan autor píše opravdu hezky.

Je to jednoduché, nekomplikované, v podstatě nepravdivé, ale účinné. Prostě ve stylu Rudého práva před rokem 1989. Zjevně určené pro frustrovaného pravicového voliče s IQ tak 90. Takže se to bude jistě líbit. Panu autorovi bych doporučoval přestat se durdit a vrátit krev z překrvené hlavy zpět někam do oblastí níže pasu. Zjistil by, že je to tak daleko příjemnější.

J. Ryba 16.5.2013 8:42

autor měl požít diazepam, než usedl ke klábosnici. Pak by snad neházel pojmy, kterým nerozumí

J. Ryba 16.5.2013 8:40

Re: :)))))))))))))) O miliardáři, který ukradl slunce

to vy matete, anonymní akcie nejsou běžné a existují jen na dvou ostrůvcích. A smysl kontrolovat vlastnictví akcií tu bude vždycky. Do OZE jde 10x méně dotací než do uhlí a plynu, dostavba Temelína generuje dvojnásobek zvýšení cen oproti OZE. Tak kde je ta likvidace trhu?

P. Čech 16.5.2013 8:07

Re: Kde jsou hranice socialistické stupidity?

Ano, "zlepší" lidem život, ať chtějí či nikoliv.. To by bylo, aby nějací občané kecali do toho, jak mají nadobčané (rozuměj politici- členové a zástupci politických stran)"pracovat". Oni jsou přece ti vyvolení (poměrným volebním systémem) k tomu, aby občanům vládli. Nikoliv vládli jménem občanů. A o tom to všechno je.

P. Lenc 16.5.2013 7:58

Re: Kde jsou hranice socialistické stupidity?

Pánové, jste rychlejší, ale já bych to lépe nenapsal.Připojuji se.

M. Bezouška 16.5.2013 7:46

Re: Kde jsou hranice socialistické stupidity?

pane Juraxi, vzal jste mi mou repliku z pusy a byl jste první.  Když jsem si totiž přečetl titulek blogu, napadlo mne prakticky okamžitě - pane autore, chyba, žádné hranice socialistické stupidity nejsou a nikdy nebudou. Nebudu opakovat ani rozvádět vaše slova - ono vlastně ani není co dodat. Leda snad - Pán Bůh s námi a zlé pryč!

P. Čech 16.5.2013 7:27

Máte většinou naprostou pravdu.

Všem politickým stranám, a to bez jakékoliv výjimky, jde jen o jedno jediné. Dostat se ke státnímu penězovodu, k penězům ze státního rozpočtu. Po to dělají vše možné i nemožné, zejména volně soutěží podle čl.5 ústavy (rozuměj bojují o moc nad občany) Zkuste si pouze představit, že by politické strany nedostávaly ze státního rozpočtu žádné peníze, na které podle mého názoru nemají vůbec nárok. Asi bychom se všichni (kromě mne) divili, jak rychle by pánové oba Sobotkové, Hašek, Paroubek, Nečas, Kalousek a mnoho a mnoho dalších zmizeli z úhlu zájmu jak médií, tak i kohokoliv jiného. Jak rychle by všechny politické strany zmizely, nemajíce členstvo. Členstvo, které se chce pouze přiživit na tom státním penězovodu. Systém existence, vlády a moci politických stran v dnešní době je založen jen a pouze na bezpracném (činnost našich poslanců nepovažuji za smysluplnou práci)užívání peněz ze státního rozpočtu. Pouze o tom je celý, a nejen náš, společenský systém.

J. Mrázek 16.5.2013 6:11

Krutě pravdivé. Zbývá černý humor..

Polovina mládež vidí svou budoucnost v růžových barvách. Druhá polovina na drogy nemá ...  Mládeži patří budoucnost. Konec konců, nic jiného si ti parchanti nezaslouží !!!

J. Vyhnalík 16.5.2013 2:19

Re: :)))))))))))))) O miliardáři, který ukradl slunce

Nepleťte do toho akcie na doručitele. Jedná se o nejstarší a nejefektivnější formu akciových společností. Tato forma koncentrace volného kapitálu je běžná ve všech rozvinutých zemích. Novináři a politici pouze mátli veřejnost řečmi o tom, že ČR je skoro jedinou zemí atd. Celý problém není ve formě vlastnictví akcií, ale v tom, že přes státní rozpočet se rozdělují obrovské objemy peněz. Má proto smysl kontrolovat vlastnictví firem, které se o státní zakázky ucházejí. Jenže právě zákon o podpoře OZE je názornou ukázkou toho, jak mohou sociální inženýři likvidovat trh a rozdělovat zákonem soukromé peníze. Všichni odběratelé elektřiny povinně dotují neefektivní výrobu elektřiny ve FVE a přitom se o žádné státní zakázky nejedná.

J. Jurax 16.5.2013 1:22

Kde jsou hranice socialistické stupidity?

Nikde. Blbost - i socialistická - je vždy nekonečná. Konečný je akorát vesmír - ale ten je zase zakřivený.

Máme se na co těšit - socialisté jistě překročí hranice možného, zvýšením daní a povinnou mateřskou pro otce zlepší lidem život; a my všichni si to odser ... pardon, my všichni poneseme důsledky toho zlepšení.

V. Ondys 16.5.2013 1:08

:)))))))))))))) O miliardáři, který ukradl slunce

V Čechách žije spousta miliardářů z nejpokrokovějších důvodů, stalo se, že přišli s igelitkou do sněmovny, shromáždili do svých rukou peníze daňových poplatníků a ještě si půjčovali na vrub nenarozeným, aby si mohli dát víc v zájmu sociálně spravedlivého přerozdělování. Bydleli v nejdražších bytech za peníze z poslaneckých náhrad a všichni plátci daní jim sloužili jako roztřesení osli. Nejchamtivější miliardáři byli nemocní lidumilností. Jejich nemoc nebyla ani tak zlá jako odporná. Po celém těle jim rostly hnusné oranžové, rudé, modré, zelené i jinak barevné vředy, které přes den mokvaly a v noci děsně pálily. Miliardáři se za ně ale nestyděli a dávali je na odiv i novinářům s otázkou: "Kdo z vás to má, vážení soudruzi?" Jejich jmění rostlo s vředy a všichni jim je společensky příkladně záviděli. Přátelé miliardáři se rozhodli tedy, že je odmění solárními barony a úžasnými akciemi na doručitele...