23.5.2024 | Svátek má Vladimír


Diskuse k článku

POLITIKA: Kalousek je pro přijetí eura

Miroslav Kalousek tvrdí, že nepůjde do vlády s KSČM a ANO. Zato je ochoten jít do vlády s ČSSD. To my víme, už to zamýšlel v roce 2006. Program TOP 09 sází i na přijetí evropské měny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Stupka 2.6.2017 14:32

Neporovnávejme vše jen podle průzkumů

Pamatuji Paroubka, který vládl podle výzkumů veřejného mínění. Mně je sympatičtější politik, který odvážně podporuje ideu (v tomto případě přijetí Eura), která většinovou podporu veřejnosti nemá.

P. Portwyn 2.6.2017 14:03

O českého voliče

a o jeho přání přece nejde... ani o "signály" českému voliči posílané, český volič ostatně z nějakých 99 % nevěří Kalouskovi ani pozdrav, bez ohledu na pravolevou orientaci.

Je to signál ven, do Berlína a do Brusele, ne dovnitř. Podpora od voličů není potřeba, přijde-li podpora zvenčí.

S. Ševeček 2.6.2017 11:17

Koruna je už (samovolně)

na 26,34 za €.

J. Novak 2.6.2017 11:03

Kalousek

Nevolitená strana, nic jiného. Stačí si vzpomenout na to, co vyváděl na Ministerstvu obrany jako náměstek..., odkud má asi svůj majetek...

Z. Velínský 2.6.2017 10:55

Je správné to, co chce většina?

Napadlo Vás, pane autore, že třeba existuje někdo, kdo chce skutečně pomoct ekonomice? Já vím, že ve společnosti stále roste negativistická většina. Ale stačí si uvědomit, že velká většina například také chce skončit se zavedeným establishmentem - a když se té většině dá za pravdu, vidíme všichni, kam to už dnes se svobodou a ekonomikou země dospělo.

Z. Koutecký 2.6.2017 16:22

Re: Je správné to, co chce většina?

Pane Velínský, o naší ekonomice nerozhoduje náš establishment, nýbrž rozhodující část producentů našeho HDP, tedy zahraniční firmy, především německé. A ti se starají samozřejmě především o svoje zisky a ne o to, co z toho kápne našim občanům. Lidem je jedno, jestli budou platit v korunách, eurech nebo dolarech, ale není jim jedno kolik vydělají a ptají se proč ve stejné profesi vydělají jen třetinu nebo čtvrtinu toho,co ti dále na západě a proč jsme se k nim za 27 let nijak moc nepřiblížili. Nechtějí si připustit, že jsme jen ekonomickou kolonií, protože se jim vytrvale namlouvá, že jsem součástí jakéhosi "tvrdého jádra" EU. Pokud jde o euro, tak guvernér ČNB, Jiří Rusnosk, řekl nedávno, že přijetí eura naší ekonomice ani nepomůže ani neuškodí. To poslední je ovšem otázka. Jistě stojí za pozornost, že mezi zeměmi EU s krachujícími bankami sanovanými miliardami eur, mezi zeměmi často se pohybujícími na hraně bankrotu, nenajdete ani jednu, která stojí mimo eurozónu. Nikdo taky nikdy lidem nevysvětlil, jaký prospěch budou z přijetí eura mít. Jen se do blba opakuje, že je to nutné, protože jsme ekonomicky zcela závislí na Německu a prospěje to obchodu, což je ovšem lidem fuk, protože zisky z těch obchodů tečou zpět do Německa. Jedině snad, že bude více pracovních míst, jenže plat na úrovni německé minimální mzdy za vysoce kvalifikovanou práci moc lidí neláká. Což je patrné už dnes.

P. Jansky 2.6.2017 10:38

bartoni smirte se s tim ze euro prijmeme

nemůžeme si porad hrat na chytrou horakyni napul oblečenou a napul svlecenou..

P. Portwyn 2.6.2017 13:58

Re: bartoni smirte se s tim ze euro prijmeme

"Přijmeme"... no, slovo "přijmout" naznačuje jistou míru souhlasu. U nás souhlasí akorát tak Míra.

Z. Koutecký 2.6.2017 9:30

Jen klid!

Na tom, co si tady přejí, či nepřejí občané vůbec nezáleží. O přijetí eura rozhodně žádné referendum nebude. Otázka eura je teď více přetřásána jen v rámci volební kampaně. Až vláda a poslanci dospějí k názoru, že přijetí eura bude pro ně dostatečně výnosné, tak o tom prostě rozhodnou. Nejde ani tak o to, zda a jak by bylo pro nás euro výhodné, či nikoliv, nýbrž o tlak Bruselu. Dluh států eurozóny je dnes kolem 10 bilionů euro a potřeba sanace bank, které se dostaly do problémů, je trvalá. Je třeba získat další země, které by to platily a za narůstající dluhy ručily. Z naší strany pak o pocit hrdosti, že jsme součástí té "rychlejší" části vícerychlostní EU. Nejde tak jen o ekonomiku, nýbrž především o politiku směřující k integraci EU do jednoho státu. Přijetí jednotné měny je základní podmínkou.

I. Mertl 2.6.2017 8:44

No, a co?

Z čistě ekonomického hlediska je to správné řešení - snížilo by to finanční náklady státu i soukromníků ročně o desítky miliard a zvedlo by to zájem zahraničních investorů o Česko. Tvrdí to nejen chytrý Kalousek, ale naprostá většina ekonomů.

J. Fialová 2.6.2017 8:54

Re: No, a co?

Zajisté by to mohli potvrdit i řečtí ekonomové :)

R. Langer 2.6.2017 9:23

Přesně!

P. Lenc 2.6.2017 10:00

Re:

Předběhl jste mně, opravdu přesné!

Z. Velínský 2.6.2017 10:48

Re: No, a co?

A víte že jo? Kdyby bývalo bylo Řecko zůstalo u drachmy, ekonomicky by bývalo bylo zkrachovalo už před 20 lety. Kdyby během těch následujících 20 let, kdy je EUR drželo nad vodou, bývali byli něco s tím udělali, nemusel jejich problém narůst do katastrofální neřešitelné situace dnes.

R. Langer 2.6.2017 11:48

Re: No, a co?

Kdyby Řecko zůstalo u drachmy, ekonomicky by dnes bylo tam, kde má být. A jestli si myslíte, že se ten jeho krach, který nastal, nijak neprojeví, tak si počkejte, až se v Řecku bude střílet na barikádách. A že se toho dočkáte, o tom nepochybujte.

P. Portwyn 2.6.2017 13:59

Re: No, a co?

No oni s tím nedělali PRÁVĚ PROTO, že měli euro... a proto taky euro chtěli. S drachmou by řecký krach nastal dříve, mírněji a méně dramaticky.

J. Řezák 2.6.2017 9:37

Re: No, a co?

Nehledě na to, že už dávno v eurozóně jsme. Akorát si to neumíme přiznat a chlácholíme se nějakou korunou. Kalousek je sice mimořádné hovado, ale zcela výjimečně s ním jedenkrát musím souhlasit.

J. Hanzal 2.6.2017 9:50

Re: No, a co?

Pane Mertle Kalousek "přemýšlí", respektive jeho "mozek" funguje jen na palivo C2H5OH.

P. Čech 2.6.2017 7:21

Zase kecá!

On totiž nic jiného neumí, což za dobu svého působení v politice již dostatečně předvedl. Vlastně umí, asi bych mu křivdil. Zasloužil se totiž o největší růst státního zadlužení. Pokud ovšem prohlašuje, že nepůjde do vlády s komunisty a ANO 2011, potom říká, že do vlády nepůjde vůbec. Jde totiž o to, že KDUČSL-STAN se asi do sněmovny volně neprosoutěží a potom jakékoliv spojenectví politických stran (ODS, TOP 09 a ČSSD) bez komunistů neutvoří nadpoloviční koalici. Logicky vzato to vypadá na nedemokratickou menšinovou vládu, která zase, jak je již zvykem tohoto našeho systému, do roka a do dne padne. A víte , co je toho příčinou? Občané už konečně seznávají, že za všechny problémy politických stran mohou jejich předsedové a lídři, lidé neschopní a zkorumpovatelní. A takové lidi vede právě Kalousek. Tito lidé ve spojení s volnou soutěží politických stran a volebním systémem podle zásad poměrného zastoupení jsou hrobaři a hrobem tohoto státu.

M. Prokop 2.6.2017 8:31

Re: Zase kecá!

To zadlužení mají "na triku" a v programu hlavně oranžgutani.

Ti totiž sekají dluhy i v době růstu.

Menšinová vláda je stejně demokratická jako většinová.

P. Čech 2.6.2017 12:47

Re: Zase kecá!

Demokracie znamená vládu většinové vůle občanů, čili vládu většiny.. Pokud vládne menšina, nejedná se o demokratický systém. Přidáváním různých přívlastků k pojmu demokracie, jako např.parlamentní, liberální, sociální, socialistická, zastupitelská a j. se tomuto nevyhneme. Demokracie totiž buď je a nebo není. Nic mezi tím. A demokracie je demos kratos - vláda občanů (rozumějte jejich většiny). Pokud někde vládne menšina jde vždy o diktaturu, diktaturu menšiny.

D. Polanský 2.6.2017 6:46

Ani KSČM a ANO

s TOP 09 by dle svých prohlášení do vlády nešly, takže jsou všichni ve vzájemné shodě, což je ideální.

E. Vašátko 2.6.2017 6:01

Kalousek je vnímán českou veřejností negativně,

což je přímý důsledek nepřetržité, už řadu let trvalé kampaně vedené většinou politických konkurentů proti němu. Bez ohledu na skutečnost, že jde o jednoho z mála našich racionálně myslících politiků, či spíše právě proto, se všichni, nejenom Babiš, snaží jeho stranu a zejména jeho oslabit a pokud možno zlikvidovat. Kdyby měl pan Kalousek na hřbetě desetinu toho, co má Babiš, už by byl dávno za mřížemi. Nemusím se všemi jeho názory souhlasit, ale to ještě neznamená, že musí být špatný ten, kdo je hlásá.

I. Skolin 2.6.2017 7:18

Re: Kalousek je vnímán českou veřejností negativně,

Přesné !

P. Kmoníček 2.6.2017 7:19

Re: Kalousek je vnímán českou veřejností negativně,

Pane Vašátko,vidím to stejně.

P. Čech 2.6.2017 7:28

Re: Kalousek je vnímán českou veřejností negativně,

Nejde o důsledek, ale o příčinu. Příčinou negativního vnímání pana Kalouska českou veřejností je jen a pouze jeho neschopnost jakékoliv smysluplné práce. Jediné, co umí, je žvanit. V tom se velice podobá Bohuslavu Sobotkovi. Chcete-li jej srovnávat s Babišem, potom vězte, že právě Babiš je vedle Kalouska, co se týče škodění státu, naprostý břídil. A že není kalousek za mřížemi? To je jen důsledek nedemokratické beztrestnosti a imunity našich politiků.

I. Skolin 2.6.2017 7:35

Re: Kalousek je vnímán českou veřejností negativně,

Pokud jde o žvanění, mají socani ve vládě jiné borce ( počínaje předsedou).

M. Prokop 2.6.2017 8:32

Re: Kalousek je vnímán českou veřejností negativně,

Máte o Burešovi jakési ideály. Proč?

M. Prokop 2.6.2017 8:32

Re: Kalousek je vnímán českou veřejností negativně,

Kalousek je dost chytrý a schopný lump, to ano.

R. Langer 2.6.2017 9:25

Ano, myslí velice racionálně, a to kde si co pro sebe nejlépe urvat! :-P