7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Kalousek drtil Drtinovou

Daniela Drtinová, jedna z komentátorek pořadu Události, komentáře na ČT 24, se ujala v současnosti žhavého tématu "korupčního skandálu" dnešní místopředsedkyně sněmovny a bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové. A to v situaci, kdy byl zveřejněn názor Ústavu státu a práva (USP), jehož ředitel Jiří Bárta byl rovněž mezi hosty pořadu. Hlavním hostem byl Miroslav Kalousek a za opoziční ČSSD se debaty účastnil František Bublan.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Eliáš 27.6.2012 21:46

Kalousek využívá svůj zvučný hlas

Svým hovězím zvukem je schopný zastrašit kdekoho. Význam slov není důležitý. Jsou podobná rétorice pana Ratha.

J. Schwarz 27.6.2012 21:42

Celá páně Kalouskova

argumentace je absurdní a jen přidává další relevanci názoru, že současné státy jsou svým občanům / alespoň tedy těm, kteří pracují / nepřátelské. Kalousek by pro stát klidně koupil od bratrance krabičku zápalek za milion, kdyby mu to "zákon" výslovně neznemožnil. Začínám si myslet, i německý protektorát by byl lepší než takzvaný "vlastní stát" .

P. Gabriel st. 27.6.2012 17:50

Nemyslím, že Kalousek získal jakoukoliv převahu!

Jen se dál odkopal.  ÚSP AV je na vládě svám rozpočtem plně závislá instituce. Ten kdo expertízu Dr. Bárty četl musí mít nejenom vážné pochybnosti o verohodnosti Bártovy ekvilibristiky s poviností/nepoviností stanovování odhadu ceny u vojenských nákupů i s pojmem a definicí vojenského materiálu. A co je zarážející i v případě, že by Dr. Bárta měl ve své expertíze naprostou pravdu? To, že se vůbec nezabývá tím, zda sebeplatnější legislativa umožňující exekutivě nakupovat beztrestně za libovolně vysoké ceny, není v rozporu s dobrými mravy a s povinností zacházet ze státním majetkem a financemi spéčí dobrého hospodáře a tím není protiústavní.

J. Schwarz 27.6.2012 21:46

Re: Nemyslím, že Kalousek získal jakoukoliv převahu!

Dr Bárty se na dobré mravy nikdo neptal. Byl tázán jen na znalecký posudek, což je papír oštemplovaný razítkem licencovaného znalce a něco takového nejspíš zákon opravdu nevyžadoval. Nic to ale nemění na tom, že české úřady lhaly do Bruselu, lhaly, že věc spěchá a lhaly, že letouny jsou naléhavě třeba pro misi v Afghanistanu.

P. Gabriel st. 28.6.2012 12:48

Re: Nemyslím, že Kalousek získal jakoukoliv převahu!

Pane Schwarzi, evidentně vám uniklo, že Dr. Bárta byl požádán o znalecký posudek právního stavu činu, z nějž je paní Parkanová obviněna. A to není jen jakýsi papír s kulatým razítkem. To je kvalifikovaný právní rozbor VŠECH právních aspektů případu. Tedy i těch, na které, jak poukazuji, Dr. Bárta jaksi pozapomněl.

J. Kadeřábek 27.6.2012 13:08

Celé se to točí kolem ceny a oprávněnosti

požadavku na posudek ceny a nikdo (ani Bublan )nevznese námitku účelu této investice. Možná se tato zbytečná letadla koupila proto, aby bylo možné odůvodnit  snížení valorizace důchodů našim příliš bohatým důchodcům.

P. Gabriel st. 27.6.2012 17:54

Re: Celé se to točí kolem ceny a oprávněnosti

Bublan nemůže k věci naprosto nic říci, protože vše, co by řekl, může být použito proti socdem i prori němu samotnému a dalším ministrům socdem. Vždyť legislativa, kterou se Kalousek i Nečas ohání , je z kuchyně socdem. Bublan tedy mlčel, jako zařezané kůzle jenom proto, že alternativou mohlo být jedině kejhání potrefené husy.

H. Bajerová 27.6.2012 11:30

Pokud se v tomto konkrétním případě vydá člen vlády - ministr,

H. Bajerová 27.6.2012 11:54

Re: Pokud se v tomto konkrétním případě vydá člen vlády - ministr,

, přesto, že v konečném důsledku šlo o kolektivní rozhodnutí celé vlády, může to znamenat, že se budou zpochybňovat i jiná rozhodnutí jiných vlád. A jestli se takový postup použije i na nižší složky - kraje, města, obce, kde se také pracuje s kolektivní zodpovědností, tak to bude asi "zajímavé" . Jsem pak moc zvědavá na plnění hesla "padni komu padni". Nikoho nebráním, informace mám ze stejných zdrojů jako asi zde všichni ostatní, ale vidím, že obdobným způsobem to funguje i v obcích. Nakonec jsou podobných kauz a o nehospodárnosti plné noviny. Jde  ale o to, že jedna věc je "řádný hospodář"

a druhá věc je trestní zodpovědnost a co zákon přímo nařizuje a nebo zakazuje.

Co takové zdravotní pojišťovny se svými palácemi, krajské úřady, krajský soud v Brně? Opravdu si můžu myslet, že se zpětně všechny ty utracené peníze vrátí zpět do státního rozpočtu a všichni nehospodární  budou vyšetřovaní a půjdou před soud? No nechám se překvapit, kam až se kauza letadel  dostane. Nakonec to tak horké nebude.

V. Venc 27.6.2012 10:48

Ano pro Bartoňův článek

Souhlasím s názory autora. "Náprotivní" diskutéři si neuvědomují důležitou skutečnost, (a) že stát je zřízen na rozdávání peněz, naprosto není určen, aby šetřil (vláda, ministři jsou dobří ti, kteří rozdávají, tu na vědu, neziskovky, ekologii, stranickou pokladnu.., (který chce šetřit je "divný" a nevydrží v politice, ta přece vždy má být prolidová); (b) jsou určité obchodní sféry (moderně levely), do kterých nemá a ani nemůže mít přístup lid, média.., i když se obecně holduje transparentnosti, demokrácii, nezávislým médiím.. Je tomu tak z podstaty věci, z postavení a autority elit, které o těchto věcech rozhodují. "Nestranná" média (jinak ale soukromé subjekty podřízené trhovým zájmům), lidoví odborníci na spravedlnost a její obránci, ti všichni mohou sice transparentně "blafat", ale nakonec, ta zdatná karavana si kráčí dál!

Je pochopitelné, že takové děje neprobíhají v tichosti (viz např. slovenskou Gorilu, ale ta už "transparentně" usnula).

J. Blažek 27.6.2012 18:18

Re: Ano pro Bartoňův článek

Tak oni Kalousek, Barták, Parkanová a podobní jsou elita? Cha, cha, cha, .......

P. Pavlovský 27.6.2012 9:35

Pár bílých koní

žene před sebou M. Kalousek, dva lidi, kteří, sami pověstně morální a nezkorumpovatelní, zavírali, bohužel, nad jeho malverzacemi oči: Karel Schwarzenberk a Vlasta Parkanová.

Pravda je jim teď ale těsně za patami. Vydá-li parlament Vlastičku, pravda je zcela dohoní. Z toho mají všichni tři příšerný strach a není divu!

P. Pavlovský 27.6.2012 18:18

Re: Pár bílých koní

A stejně jako Kalousek se bojí i Nečas, jinak by neodvolal Pospíšila!

D. Streit 27.6.2012 9:33

Kalousek poprvé vypadl z role - propadl panice

Že kolem sebe kope a z našich daní si platí nesmyslné posudky na věci nic nemění:

http://streit.blog.idnes.cz/c/277045/Za-Parkanovou-kejha-Kalousek-Koho-asi-potrefili.html

Bránit bílého koně je hloupost!

V. Novák 27.6.2012 10:53

Pokud to ovšem není bílý kůň bránícího -

a je dosud schopen výpovědi. Z toho důvodu končívají bílí koně častěji s traverzou v Orlíku než v base.

Ale bílá kobyla Parkanová je příliš vidět. A navíc umí zpívat...

P. Pruner 27.6.2012 9:19

naprosto neobjektivní a zpolitizované

Pane Bartoni, v souladu s p.Kalouskem se z causy pravděpodobné zlodějny několika lidí snažíte udělat politickou causu a střet levice a pravice, aby to policie nevyšetřila.  Nejste objektivní diskutér. Pokud na to poslanci ODS a TOP09 skočí,  tak z této vládní koalice udělají koalici prokorupční.

Fakta jsou jasná. Na letadla se nevypsalo výběrové řízení což Evropská komise v květnu 2010 napadla u soudu. Ministerstvo vybralo  letadla, která  armáda nechtěla. Nesplńují řadu požadavků. Letadla jsou předražená prostým porovnáním s nákupy jiných států.

Navíc ministr jako státní úředník musí postupovat s péčí řádného hospodáře, to znamená musí znát reálnou cenu toho co kupuje. Vy do vaší domácnosti nenakupujete tak, že byste vybíral z více modelů třeba pračky a neobešel více prodejen kvůli ceně ?

Je nedemokratické, že lidovecká ministryně by neměla být vydána k vyšetřování proto, že je nyní poslankyně. Věru dobrá motivace proč kandidovat za TOP09.

V. Mlich 27.6.2012 8:59

Hlavně aby se přestalo mluvit o Ráthovi

to je ten důvod celé komedie, o Parkanovou ani Kalouska nejde.

H. Grúbr 27.6.2012 8:34

A pan Bartoň, zřejmě v žoldu Kalouska :-)

záměrně ignoruje fakt, že se tady kradlo, a že Parkanová je za to zodpovědná a tvrdošíjně opakuje po Kalouskovi jeho zlodějskou mantru, že totiž, pokud zákon, ve své naivitě explicitně nezakazuje krást, plyne z toho, že krást je dovoleno.

P. Lenc 27.6.2012 8:47

Re: A pan Bartoň, zřejmě v žoldu Kalouska :-)

Pane Grůbře, je zajímavé, že píšete o Kalouskově "zlodějské mantře", ale nějak vám nevadí totéž u B.Sobotky a jiných.Ono totiž, ať se vám to líbí nebo ne tak zákon platí a musí se jím nejen občan ale i stát řídit, dokut je platný.Pokud se tak neděje, tak se octneme tam, kde jak doufám nechcete být ani vy.

E. Heusinger 27.6.2012 8:54

Pane Lenci,

když jste zde diskutoval o Rathovi nevzpomínám si, že byste se zmínil o Kalouskovi.

Tož tak.

P. Lenc 27.6.2012 9:43

Re: Pane Lenci,

Není mně jasné,co má Ráth společného s Kalouskem.Kalousek zatím v krabicích s vínem nosí víno.Ale to vám, jako mnohé jiné věci ve vaších přízpěvcích ušlo.Tož tak.

E. Heusinger 27.6.2012 9:48

Pane Lenci,

nejsem žádný zpěvák. A proto nepřizpívám nikde a nikomu.

P. Lenc 27.6.2012 9:51

Re: Pane Lenci,

A to je všechno?

H. Grúbr 27.6.2012 9:58

Re: A pan Bartoň, zřejmě v žoldu Kalouska :-)

Vadí mi i mantry ostatních zlodějů, ale bohužel, tady není dost volných znaků a odstavců, aby je tu z důvodů politické korektnosti všechny neustále vyjmenovával.

P. Schuster 27.6.2012 8:58

Re: A pan Bartoň, zřejmě v žoldu Kalouska :-)

Pořád se otáčíme na jediném posudku, vypracovaném americkou firmou American Appraisal. Američané jsou největším vývozcem zbraní na světě a pokud si někdo koupí zbraně odjinud, tak dostane po pérkách (viz posudek). Bylo to i při koupě gripenů (Američané nabízeli F16)a taky byla na světe korupce.

Myslím si naopak, že Vy ignorujete fakt, že se jedná o jediný "odborný" posudek Američanů, kde je korupce ve zbrojním průmyslu na nejvyšší úrovni (viz viceprezident Dick Cheney).

H. Grúbr 27.6.2012 9:56

Re: A pan Bartoň, zřejmě v žoldu Kalouska :-)

Kde jste byl posledních několik let? Posudek je jedna věc, zpráva NKÚ další věc, padáky, Grippeny, Pandury další věci za kontroly páně Kalouska. Jednou tady armáda řekla, že je to na nic a jak se říká v MŠ: první slovo platí, druhé leze z gatí, to je další věc. Tady se rozkradlo 568 MegaKč, mě je jedno, od koho se koupily éra, mě vadí, že se nažral Omnipol z mých peněz. To je jako když dítě podpálí barák a vyčítá matce, že ho neupozornila, ať nepodpaluje barák.

V. Novák 27.6.2012 11:01

No tak ať o tom rozhodne soud!

Pokud má státní zástupce na základě posudku Ústavu státu a práva případ ukončit - tak at tak udělá. IMHO je ten posudek zcela mimoběžný, ale to je můj názor. Ať rozhodne soud.

Čin, za který má být Parkanová stíhána, nesouvisí s jejím poslaneckým mandátem, neměla by se na něj tedy vztahovat ani imunita. Že se vztahuje, je relikt z čerstvě porevoluční doby, kdy se zákonodárci děsili možných zásahů státu.

My se můžeme pohádat do krve, třebaže nemáme k tomu podklady - ale rozhodnout by měl SOUD. Ten podklady mít bude a při byť jen nedostatku důkazů, při byť jen pochybách o vině musí rozhodnout ve prospěch obviněné(ho).

Proč se Kalousek tak brání vydání Parkanové? Nemá být vydána mistru Hájovi k výslechu útrpnému, jak naznačoval svým nechutným přirovnáním.

V. Vlach 27.6.2012 8:17

Systém musí padnout!!!!

Toho se Kalousek bojí nejvíce. Že se dostane na listinu stíhaných lidí, které se budou stíhat a trestat dle nových zákonů - ušitých na míru ne pro ně(jako doposavad), ale proti nim! Jo jedná se konečně už o Velkou hru, něco jako Boj o Vše.

Samozřejmě to skýtá obávaný rozkol společnosti, poněvadž lidé, tyjící ze současného systému si zavazují okruhy svých známých různými výhodami, toky peněz a existenciální obava o "zánik Rodiny" je může vybičovat k různým selháním nahony vzdáleným humanismu a demokracii(jež se ocitá v celé záležitosti více a více jako pouhé slovo nic neznamenající a nic nevypovídající).Právě tito lidé tolik vykřikují(a vyhrožující/vydírající)o lůzovládě, revanšismu, konci demokracie,honech na čarodejnice, ale ve skutečnosti jde jen o důsledek krise hodnot, o její finální kumulaci a následovný nihilismus,jejichž viníky jsou především oni sami!

P. Pavlovský 27.6.2012 18:15

Re: Systém musí padnout!!!!

A stejně jako Kalousek se bojí i Nečas, jinak by neodvolal Pospíšila!

P. Remeš 27.6.2012 7:28

Totálně zpackané

Pořad na ČT24 jsem viděl a musím souhlasit s autorem článku. Na Kalouskovu neprůstřelnou argumentaci byla krátká i jindy vysoce agresivní Drtinová ... Aby ale bylo jasno: Jako velmi mnozí si i já myslím, že se při veřejných zakázkách masivně kradlo a možná i stále krade. Ale bohužel nikoliv v tom smyslu, jak formulovala své obvinění policie. Popravdě řečeno mám spíš za to, že policie svou HLOUPOSTÍ, kdy obvinila Parkanovou podle neexistujícího zákona, celou věc totálně (a bohužel zřejmě definitivně) podělala. Za to by měly na protikorupční policii i dozorujícím státním zastupitelství padat hlavy ... :o((