7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Kalousek bojuje s policií

Poslanecká sněmovna rozhodla výraznou většinou o tom, že Vlasta Parkanová, bývalá ministryně obrany a současná místopředsedkyně poslanecké sněmovny, bude vydána policii k dalšímu vyšetřování kauzy nákupu letadel CASA.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 15.7.2012 14:11

Souhlasím s autorem

Příspěvek je vyvážený a obsahuje v podstatě vše, co lze zatím o této kauze objektivně napsat. Další vývoj nám rychle ukáže jestli máme ještě šanci, nebo jestli by nebyla lepší emigrace (ale kam?).

To že pan Kalousek k řadě svých selhání přidal i selhání nervové (politicko-taktické) ještě neznamená, že pan Lessy má pravdu. Je možné, že hovory k němu nejsou natáčeny? O čem celý týden přemýšlel?

T. Marek 13.7.2012 16:50

Raději pomalu

Není radno skákat z hrušky na plot. To je staré přísloví. To že pan Lesy postupoval nesprávně - jednak vůbec hovořil, dále nenahrál a ani neudělal zápis pro ministra vnitra, zřejmě svědči o jeho omezené kompetentnosti k výkonu tak vysoké funkce. Nicméně otázka a to zásadní je tato: Od kdy je normální, že ministři telefonují úředníkům jiných ministerstev? Ministr je politická osoba a jako takový nevykonává žádnou přímou operativní agendu - na to je celý aparát ministerstva. Ministr financí se nemá co bavit s vyšetřovatelem o tom, že MF posílá nějaký audit, či s policejním prezidentem o nějakých autech. Jeho úkoly jsou výrazně jiné. Pokud má ministr financí a případně též místopředseda vládní strany pochybnosti o práci policie, měl by se obrátit v prvé řadě na kolegu ministra vnitra. Spousta lidí si dnes už myslí, že p. Kalousek je divoký strachem - má to zapotřebí??? Vždyť postupuje zcela mimo obvyklý protokol! To si mi obyčejní vůči úřadům rozhodně dovolit nemůžeme - to by s námi úředníci pěkně zametli.

J. Boleslav 13.7.2012 19:59

Re: Raději pomalu

Dle mého názoru by měli jít co nejrychleji oba, Lessy i Kalousek (ten už dávno). Potíž je v tom, že s Kalouskem padne i celá vláda. To by ho musel odepsat Schwarzenberg, a na to to zattím vůbec nevypadá.

P. Götze 13.7.2012 15:02

RE

Ja bych nerekl, ze pro verejnost je situace nejasna. ba prave naopak si myslim, ze pro verejnost a normalni selsky rozum je cela kauza docela jasna.

P. Schuh 13.7.2012 12:06

Komu věřit ?

Pravda je, že dnes nemůžete (stejně jako dříve) věřit ani parlamentu, ani vládě, ani policii, ani soudcům. Páni se prostě perou mezi sebou. Je otázka proč se začali prát až dnes, když se tu kradlo podvádělo a lhalo celých dvacet let....

P. Pruner 13.7.2012 15:52

Re: Komu věřit ?

Protože stát už rozkradli takže musí více odírat lidi a ti se logicky brání.

P. Pruner 13.7.2012 11:20

není to politická causa

Autor má právo na svůj názor, patřím k těm, kteří ho považují za hodně tendenční. Především nesouhlasím s tím, že se u paní Parkanové jedná o politickou zausu.

Je to jedině causa o odpovědnosti státních úředníků za státní peníze a o vytváření prostoru ke korupci. Nyní je na policii, aby vyšetřila pravděpodobnou korupci - proto je policie předmětem mnoha útoků a znejisťování.

M. Kosejk 13.7.2012 9:18

jiná otázka:

Otázkou spíš je, jako legitimitu má vláda, jejíž člen opakovaně veřejně prohlašuje, že je členem vlády, která reprezentuje policejní stát. To totiž pan Kalousek ve své podstatě dělá, když mluví o policejním státě, policejních provokacích a o tom, že ho veřejně křivě obviňuje samotný policejní prezident.

A zároveň s tím souvisí to, jak na to máme pohlížet my - občané, nechránění trestní imunitou. Pan ministr financí (ústavně 2. nejmocnější muž ČR) nám vlastně vzkazuje, že nemáme respektovat právní systém ČR, protože tady prý je policejní zvůle a on dále nevěří ani státním zástupcům, ani soudům.

M. Kosejk 13.7.2012 9:31

p.s.

A ještě bych okomentoval větu: "I sám ministr vnitra byl postupem Lessyho překvapen, když uváděl Lessyho slib, že v případě kontaktů s politiky mu vždy osobně podá zprávu."

Já nevím, jestli by zrovna pan ministr vnitra měl být nějak zásadně šokován. On - jako policajt - v roce 2006 také předem neinformoval svého ministra o tom, co přinese na sněmovní výbor. A i on jistě pro to měl své důvody, které asi spočívaly v nedůvěře v ministra vnitra. A i jemu se stalo to samé - tj. že to poslanci záhy vykecali do médií. Ale tenkrát ještě zachovali dekórum tím, že to rovnou nevykládali novinářům, jak se to stalo teď , ale jen "zapomněli" spis na stole.

J. Slanina 13.7.2012 10:29

Re: jiná otázka:

Pravděpodobně máte, pane Kosejku, pravdu, ale mezi námi, Vy osobně státním zástupcům a soudům věříte? Soudcům, mezi kterými se do dneška pohybují například takové kreatury jako je soudružka Horvátová, Adámková, Lišková a mnozí další?

http://www.lidovky.cz/maji-komunistickou-minulost-presto-soudi-dal-galerie-portretu-psr-/ln_kultura.asp?c=A100324_182955_ln_kultura_glu

M. Kosejk 13.7.2012 10:42

Re: jiná otázka:

Podívejte, mně nic jiného nezbývá. Buď budu věřit, že cesta ke spravedlnosti vede přes nezávislé trestní orgány, nebo to můžeme celé odpískat (a tím myslím úplně celou Ústavu ČR). A taky věřím, že noví lidé v těchto orgánech budou lepší. 

J. Slanina 13.7.2012 11:08

Re: jiná otázka:

Při vašem evidentním mládí Vám samozřejmě fandím. Věřte, jinak byste se musel stát doživotním pesimistou, jaký se stal, po mých celoživotních zkušenostech, například ze mne. Bohužel, takových jako jste Vy, mnoho v naší postsocialistické společnosti mnoho nevidím. Každopádně Vám držím palce.

T. Marek 13.7.2012 16:57

Re: jiná otázka:

Abyste nebyl tak smutný.... pesimista je člověk, který dnes naříká, že je zle. Optimista je dnes spokojený, protože ví, že bude hůř.

Vážně řečeno vše je to tragikomedie se špatnými herci i koncem. Navíc vstupenky nás přijdou pěkně draho.

D. Procházka 13.7.2012 8:29

Stačilo by

konstatovat, (Parkanové, Kalouskovi), že obvinění je naprosto nesmyslné, a že tedy bude velmi snadno vyvráceno v průběhu vyšetřování nebo u soudu. Nevířit, požádat sněmovnu o vydání. To, že musí Grebeníček vysvětlovat v parlamentu vysvětlovat, jak funguje demokracie, je opravdu k pláči. Kalousek by si měl najmout někoho na PR, TOPku, kterou si vydupal ze země, do ní zadupává, i kdyby měl pravdu (já mu nevěřím). Pokud jde o provokace, tak v kauze Promopro je také mnoho nejasného - už od jejího vzniku (podezřelé transfery byly nahlášeny se značným zpožděním). I v této kauze se Kalousek bil jako lev.

J. Boleslav 13.7.2012 19:57

Re: Stačilo by

Ovšem na druhém břehu, proti Vondrovi. Protože ten napálil jeho chráněnce Bartáka.

M. Hatlák 13.7.2012 8:21

Šašci a klauni

Jan Werich velice pečlivě rozlišoval mezi šašky a klauny (forbína tuším z Těžké Barbory). Nesledoval jsem celou rozpravu PS, ale musím se přizmat, že jsem si na Werich a na tu forbínu vzpoměl právě při tom, a byť pana Kalouska nemusím, tak byl jediným klaunem ve sněmovně. Ostatní byli jen a jen šašci.

V. Ondys 13.7.2012 8:09

S policií snad nebojují už ani gangsteři, aby mohli kšeftovat

Jeden by si mohl myslet, že stranickej papaláš si v duchu totalitních manýrů chce rovnou podmanit celej stát se všemi ovčany a je prostě neuvěřitelný, jak mu to beztrestně vychází.

J. Štrobl 13.7.2012 7:53

Docela pěkně tendenčně napsaný článek,

který však může přesvědčit pouze člověka mdlého rozumu. Kdo poslouchal Kalouska v posledních dnech, tak si nemusí dělat o obsazích telefonátů nějaké iluze. Je jasné, že Kalouskovy telefonáty jsou provokací, která má za úkol znevěrohodnit policii a namydlit jí tak schody v kauze Parkanová. Kalousek dokáže své lži přednášet velice přesvědčivě. Inu po Rathovi se nám zrodil nový tragéd. Dostat se mu na kobylku bude velmi těžké i když Parkanová, která mu dělala léta bílého koně patrně tlak policie nevydrží a to pravá příčina Kalouskovy hysterie. Vždycky za sebe dokázal nastrčit někoho jiného, ale teď mu policie dýchá za krk.

E. Vašátko 13.7.2012 6:23

Ono jde spíš o to, co se za tím divadlem s Parkanovou a Kalouskem skrývá.

Já mám spíš takový nejasný pocit, že v daném případě jde spíš o to, aby se lidé teď před krajskými a senátními volbami co nejvíc otrávili a naštvali na velké politické strany, bohužel, pan Kalousek tomu přispívá, i když má patrně pravdu. Jenže pro pravdu upálili Jana Husa a když se podíváte na volební preference, komunisté značně posilují. Proto také v parlamentu zvedají hlavu a drzost pana Grebeníčka roste. Všechno nahrává tomu, že v krajích a v senátu budeme mít velkou skupinu komunistických zástupců a v mimořádných parlamentních volbách, které mohou být co nevidět (patrně by dnes za daných podmínek parlament vládě nedůvěru vyslovil) by tady mohl být druhý Vítězný únor. Je mi 70 let a podruhé bych to zažít nechtěl, ale jak je vidět, jednou to nestačilo.

M. Trhlík 13.7.2012 6:41

Re: Ono jde spíš o to, co se za tím divadlem s Parkanovou a Kalouskem skrývá.

Pane Vašátko a proč jsme se už nedokázali s těmito problémy vyrovnat? Velmi  dobře si pamatuji, celou cestu komunistů ke slávě.Do školy jsem začal chodit v roce 1945 a prožíval jsem  vše až do dnešních dnů. Pozoruhodné bylo, že únor 1948, vlastně pomáhala nastolit generace narozená za První republiky i RU. Teď už se aktivizují novodobé generace a zdaleka se nejedná o přestárlou část lidí. Jen si myslím, že únor 1948 už nikdy nepřijde, protože i řada bývalých soudruhů se zapojila do úplně jiného směru, než kdysi hlásali. Jen mne překvapuje, jak nedůsledně naši politici přesvědčují národ o špatném systému, kteří komunisté zaváděli.To nestačí jen vykřikovat, že nebyl toaletní papír,banány či zavírání lidí a podobně. Nevěřím, že lidé věří na komunistické sliby, ale při pohledu na současnou politickou scénu, komunisty podporují z trucu.Ale to neznamená, že budou mít až tak velký nárust.Myslím si, že rozum zvítězí.Na druhou stranu i generace, která tuto dobu nezažila už zapomíná.

V. Váňa 13.7.2012 8:44

Re: Ono jde spíš o to, co se za tím divadlem s Parkanovou a Kalouskem skrývá.

Před třemi měsíci jsem vyslovil domněnku, že komunisté budou mít ke 20 %. Když přišla aféra s Rathem, řekl jsem si, že nezůstane u 20%, ale že to mohou dotáhnout na 24 % (jako - tuším - v roce 1996?? - přesně to nevím).

Jenže se ukazuje, když to takhle půjde dál, že mohou mít i víc.....

Alespoň současná politická reprezentace, které se bortí půda pod nohama, pro to dělá úplně všechno.

J. Urban 13.7.2012 2:32

pan čistý nebude nikoho odvolávat, dokud mu

to kmotři nepřikážou - a protože kalous je kmotrů král, budeme asi čekat hooooodně dlouho - to spíš dřív padne vláda jako celek

P. Pavlovský 13.7.2012 1:04

Konečně opravdová akce čisté ruce!

Křivé a opožděné obvinění Kalouska Lessymu zlomí vaz. Kalouskovi ale možná také, jakkoli nevyhrožoval. Neměl Lessymu volat vůbec!

Předpokladem toho všeho samozřejmě je pochlapení policie i státních zástupců. Účelový je jenom ten timing. Rath se načasovat nedal, bylo třeba jej chytit při činu.

¨Parkanová se načasovat dala, na řadě mohlo být ještě tucet dalších. Ovšem je jasné, že nejvíc kauz je okolo MO a nějak to policie načít musela. Mohla prostě usoudit, že Vlastička je nejslabším článkem v řetězu, právě proto, že je nejnevinnější, a že pod hrozbou dlouhodobé vazby začne nejspíš vypovídat.

Do její kapsy nic nešlo, tak proč by se měla nechat týrat a krýt korupčníky, o kterých jisto-jistě ví? Bude mluvit, nebude obviněna a stane se svědkyní.

Svědek, na rozdíl od obžalovaného, vypovídat musí, a to pravdu. Přes Parkanovou se policie dostane k dalším.Víto Kalousek, ví to Nečas, ví to Kubice, vědí to všichni, proto ten všeobecný děs, v ODS i v ČSSD.

J. Boleslav 13.7.2012 20:01

Re: Konečně opravdová akce čisté ruce!

A v TOPce snad ne?

T. Pansky 13.7.2012 0:50

Kdybychom zili v zemi, kde statni sprava funguje, potom ...

... byl jednoznacne pro vydani pani Parkanove. Bohuzel, Ceska republika je vsim, pouze ne mistem, kde funguji soudy. Sledujete rozhodovani soudu? Sledujete skalu odvolacich procesu k vyssim soudum, posilani pripadu zpet k nizsim soudum, ignorantni postupy pri opravnych rizenich, neschopnost odvolat zcela dementni soudce? V tomhle soudnim bordelu si clovek muze byt jisty naprosto vsim, jen ne spravedlnosti. Proto se nedivim poslankyni Parkanove za strach, co se muze stat. Muze se stat naprosto vsechno. Zijeme prece v Ceske republice. top0625top@live.com

J. Bořický 13.7.2012 6:56

Re: Kdybychom zili v zemi, kde statni sprava funguje, potom ...

Souhlasím s Vámi.Ale není poslankyně Parkanová spoluvinna za to,že v zemi je takový soudní bordel,o kterém píšete ? Byla přeci ve vrcholné politice od začátku,kdy se tvořila exekutiva.

P. Pavlovský 13.7.2012 7:40

Re: Kdybychom zili v zemi, kde statni sprava funguje, potom ...

Parkanová byla, mj. i ministryní spravedlnosti!

J. Bořický 13.7.2012 7:43

Re: Kdybychom zili v zemi, kde statni sprava funguje, potom ...

 "Revoluce žere svoje děti "  Nic nového pod sluncem.