5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLITIKA: K Ježíšku dostanu šest stovek

Česká vláda rozhodla, že na konci letošního roku vyplatí všem důchodcům částku 600 Kč plošně, nezávisle na výši důchodu. Bude to stát jednu a půl miliardy a půjde to na dluh státu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Navrátil 18.6.2015 17:43

radujmež se, je to příspěvek poslední

Letos k Ježíšku...a tím to končí na dalších 10 let

V. Kusý 17.6.2015 19:19

Myslím, že z nás, příjemců důchodů

průměrných a lehce nadprůměrných, by nikdo nebyl proti tomu, aby se sumou která bude vydána, navýšily nejnižší důchody pod deset tisíc měsíčně.Třeba já si navíc ještě přivydělávám (a kradu práci mladším), poněvadž můj zaměstnavatel prostě nemohl sehnat nástrojaře.Ale vím o mnoha těch, kteří opravdu žijí na hranici důstojnosti.Ovšem populismus slaví triumf a tak se přidá všem, hlava nehlava.Možná teď pláčí nad rozlitým mlékem ti, kteří populisty volili.Ale v Čechách strana, která by chtěla po občanech, aby nesli následky svých (i blbých, a těch hlavně) rozhodnutí, nemá šanci.Ono je lepší brát od státu i málo, než se dívat na někoho, kdo bere víc, poněvadž privátně šetřil.

K. Luboš 17.6.2015 16:38

Pokud má p. Bartoň problém...

... přijmout těch šest stovek v obavách, aby ještě více nezadlužil své děti a vnoučata,tak je klidně může poslat na prezidentův fond umořování státního dluhu. A klidně může i něco přihodit, když je tak „rozpočtově odpovědný“...

J. Šimek 17.6.2015 16:52

Re: Pokud má p. Bartoň problém...

Vy máte jistě stejně silný názor na to, že zdroje jsou, co ?

P. Vaníček 17.6.2015 11:36

Tahle uřvaná banda v čele

s nejhloupějším tlučhubou Bohoušem je teprve neštěstím pro tuto zemi.Dráteník z STB s češtinou podobnou sudeťákovi mu zdatně sekunduje.

V. Kain 19.6.2015 19:31

Re: Tahle uřvaná banda v čele

Mám naprosto stejný názor,bohužel těch troubů co budou volit tyto socanské škrpály bude asi víc.

Z. Frys 17.6.2015 10:16

Povinný

státní důchodový systém je, podobně jako povinný státní zdravotní systém, jen jedna z mnoha socfašistických podob státního násilí. A na tom nic nezmění ani vyplacení 600Kč vánočního úplatku důchodcům...

K. Janyška 17.6.2015 10:44

Re: Povinný

No, s tím zdravotním  systémem, vzhledem k nezodpovědnosti 20-40 procent lidí bych to tak nepřeháněl.  Nechci vidět ty, kteří si neplatí zdravotní pojistné pod mosty a po příkopách mrtvé.  Mimochodem nesení společného rizika, v tomto případě zdravotního, je nejfektivnější tehdy, když těch, co se domluví na pojistce je co možná nejvíce. Nejlépe všichni. A když se nedomluví, což je jisté, je nutno je přinutit. Ve věci zdraví, z výše uvedeného důvodu, mi to připadá přípustné. Ale můj vnitřní systém pro  efektivní práci v něm je postaven na čistě tržním principu a hlavně ho mají v rukou ti, co platí, tedy klienti. Ne  zdravotníci, ne pojišťovny. Říkám mu Tržními lvy na tržní vky... Dzp.

K. Luboš 17.6.2015 10:57

Naprostý souhlas!

Češi jsou naprosto nezodpovědný národ, který se naopak musí co nejvíce zdanit. Čech vydělá nějaké peníze a hned začne řvát, že to jsou jenom peníze a že mu žádný stát nesmí strkat nos do toho, jak je utratí. A hned jede do Egypta, v zimě do Alp a manželce nechá předělat prsa! Pak ale zbankrotuje a nemá ani na jídlo, ani na nájem.

Takže každého Čecha je nutno tvrdě zdanit, a to nejméně 80 %. (Žádnému puberťákovi taky nedáte kapesné 100 litrů měsíčně, no ne?) A z těch daní musí stát Čechovi zadotovat jídlo, nájem, veřejnou dopravu, zdravotnictví a samozřejmě školství... A nechat mu pouze kapesné, ať si jede třeba na Mácháč!

P. Švejnoch 17.6.2015 11:20

Re: Naprostý souhlas!

To má být nějaká ironie, nebo co?

Zdráhám se uvěřit, že byste takovou pitomost mohl myslet vážně.

J. Slanina 17.6.2015 14:57

Re: Naprostý souhlas!

Tož se nezdráhejte. Tenhle blb vše co tu nadráše, myslí naprosto "upřímně".

K. Luboš 17.6.2015 10:48

Jenom doufám, že žádným způsobem nejste...

... přisátý na státní rozpočet, tj. státu nic neprodáváte, ani od něj nic nekupjute, že žádný důchod ani dávky od státu nepobíráte, resp. ani o žádný důchod ani dávky někdy v budoucnu nepožádáte. Protože v opačném případě by to bylo dost divný....

P. Švejnoch 17.6.2015 11:17

Re: Jenom doufám, že žádným způsobem nejste...

Aha - takže pan Frys, který, dejme tomu, celý život musel odvádět sociální pojištění (a předtím daně, které toto SP zahrnovaly), nemá pobírat důchod, protože se mu tento systém zdá vadný? Vy jste, pane Luboši, opravdový myslitel...! :-)

Mně se tenhle systém zdá taky špatný, ale tak nějak z něj nesmím vystoupit, víte? A tím pádem nevím, proč bych si v budoucnu neměl vybrat peníze, které do něj (nedobrovolně!) vkládám.

Z. Frys 17.6.2015 11:59

Re: Jenom doufám, že žádným způsobem nejste...

Pan Kovář je opravdu myslitel, ani se mi nechce věřit že vystudoval, podobně jako já, matfyz. Takových exotů tam bylo ale opravdu pomálu. Co mě ale vadí nejvíce je násilné nucení důchodového a zdravotního systému ze strany státu. Pokud by to bylo dobrovolné, nemám námitek. BTW, já pravděpodobně ze státního důchodového systému dostanu na důchodu vyplaceno cca 1/3 prostředků, které jsem tam nuceně vložil (předpokládám dožití průměrného věku).

K. Luboš 17.6.2015 12:40

Tak se staňte podnikatelem...

...a nemusíte platit nic! Teda skoro nic...!

P. Švejnoch 17.6.2015 12:53

Re: Tak se staňte podnikatelem...

Nechci (už) být podnikatelem... Ale Vy máte určitě nějaké řešení i pro zaměstnance, nebo ne?

K. Luboš 17.6.2015 13:26

Samozřejmě, že mám!

Stačí, kdyby zdravotní a sociální pojištění nebyly „povinné“, ale pouze povinně smluvní“. Každý - tedy zaměstnanec i podnikatel - by měl povinnost se pojistit u libovolného komerčního subjektu a ze svých pojistek čerpat v dohodnuté výši.

A jak si kdo ustele, tak si i lehne, takže by odpadly diskuse o tom, kdo na kom parazituje.

Ale jak znám Čechy, tak ti by se pojistili naprosto minimálně, takže nakonec by státu stejně zůstali na krku. Pro českého člověka je paternalistický levicový sociální stát opravdu asi jediná alternativa.

Z. Frys 17.6.2015 13:30

K důchodovým systémům

Chile (nejvyšší živ. úroveň v Již. Americe) nemá vůbec žádný povinný státní důchodový sytém, jen zaměstnanecké  fondy. V Británii je státní důchodový systém minimální (14% průměrné mzdy), tomu odpovídá nízká úroveň důch. daně. Holandský důchodový systém, který bývá hodnocen jako nejlepší na světě je z 1/3 státní průžný systém a ze 2/3 zaměstnanecký fondový. Já chci vobodnou volbu - líbí se mi chilský systém, ale i holandský je pro mě eventualita. Ovšem tuto volbu nemám. A Vy, pane Kováři, byste se možná cítil nejlépe ve Venezuele, není-liž pravda...

K. Luboš 17.6.2015 14:40

No jó, Chile!

Tam ale měli toho Pinocheta a Holanďané jsou od přirozenosti poctiví. Ale přesně Vám popíšu, co by následovalo, kdybychom tyto systémy aplikovali v Čechách. V nějakém zaměstnaneckém fondu byste si spořil asi tak maximálně 10 let a pak by se zjistilo, že v něm nejsou žádné peníze, protože někdo za takových 300 G nakoupil akcie Drůbežáren Příšovice.

Takže prachy fuč a důchodci opět na krku státu! Pro CZ takový systém není vůbec vhodný, protože co Češi mohou, to taky ukradnou. Jedinou možností je peníze vybrat a co nejrychleji rozdělit důchodcům!

J. Slanina 17.6.2015 15:03

Re: No jó, Chile!

Nesuď, soudruhu, všechny podle sebe. Je sice pravdou, že tu jsou i takoví jako jsou smetka se sesrátem, ale pokud bys konkrétně chtěl označit za zloděje mne, dal bych si nejspíš práci si tě najít.

K. Luboš 17.6.2015 15:20

Jenom Smetka a Ráth?

Takoví žabaři, kteří neukradnou ani celou miliardu jsou pod mojí rozlišovací schopností. Ale jenom si zkusíme vyjmenovat vytunelované české banky: Agrobanka,Ekoagrobanka,..., ...., ....

Takže jenom při představě, že si povinně spořím v nějakém soukromém fondu, který neručí vůbec, ale vůbec za nic, mě fakt bere prcek. My jsme ty peníze neukradli, my je špatně investovali!

J. Slanina 17.6.2015 16:16

Re: Jenom Smetka a Ráth?

Hezké, tak miliarda je pod tvé rozlišovací schopnosti. Ergo kladívko, ty kradeš v úplně jiných řádech????

P. Švejnoch 17.6.2015 13:40

Re: Samozřejmě, že mám!

To jste ovšem dost nečekaně přešel od současných českých reálií někam ke svým představám - já se ovšem ptal, zda máte nějaké řešení pro zaměstnance v aktuální situaci zde...?

K. Luboš 17.6.2015 14:25

Ne, nemám!

Když s něčím nemohu nic dělat, tak se s tím musím smířit. Fakt nemá cenu se užírat!

Z. Frys 17.6.2015 12:15

Re: Jenom doufám, že žádným způsobem nejste...

státu nic neprodávám, dotace ani dávky nedostávám, jsem naprosto soběstačný. Důchod dostanu vypočtený dle odvodů důchodové daně (cca 2/3 prostředků mi ale stát zkonfiskuje). Samozřejmě bych byl daleko radši, kdybych státu žádnou důchodovou ani zdravotní daň neplatil a o svém důchodovém a zdravotním pojištění (opravdovém pojištění) si mohl rozhodnout dobrovolně a svobodně sám.

K. Luboš 17.6.2015 13:38

Dobře, představte si, že je podle Vašeho!

A Vy přijdete do komerční pojišťovny, kterou si svobodně vyberete, a budete chtít pojistku, která by Vám třeba uhradila biologickou léčbu, pokud onemocníte rakovinou. Anebo léčbu třeba v takovém Protonovém léčbu.

A já Vám garantuju, Vy naivo, že až Vám vypočítají výši splátky, tak to bude taková pálka, že ani při středních příjmech byste si ji nemohl nikdy dovolit. Takže ji neuzavřete a až onemocníte rakovinou, tak zase přilezete za kým...? No za kým...? No zase za státem!

Z. Frys 17.6.2015 13:44

Re: Dobře, představte si, že je podle Vašeho!

asi to nemá cenu vysvětlovat, je evidentně  nad Vaše mentální schopnosti pochopit fungování pojistných systémů. Mohu pouze ujistit, že stát opravdu k ničemu  nepotřebuji.

P. Švejnoch 17.6.2015 13:45

Re: Dobře, představte si, že je podle Vašeho!

Vy jste z toho státu jak omámený...

Když nebude žádný paternalistický stát a bude to obecně známo, tak proč by kam kdo lezl???

A sytém nepovinného zdravotního pojištění se zaručenou pouze minimální péčí byl, jestli se nepletu, do nástupu nového soudruha prezidenta i v USA - a že by tam lidé houfně umírali pod mosty a v příkopech (jak píše pan Janyška), to jsem četl naposledy od soudruha Kojzara v Rudém Právu...

Z. Frys 17.6.2015 13:48

Re: Dobře, představte si, že je podle Vašeho!

BTW, mám životní pojistku s pojištěním civilizačních chorob. A vysolit  půl mega cash za protonovou léčbu pro mě nepředstavuje žádný problém, kdyby na to přišlo.

K. Luboš 17.6.2015 14:29

Pokud můžete vysolit takovou pálku,...

...tak to pojištění fakt neřešte, protože Vy ho nepotřebujete!