3.6.2024 | Svátek má Tamara


Diskuse k článku

POLITIKA: Jsme odsouzeni k prohře

Když dva dělají totéž, nebývá to vždy totéž. Tak třeba já když zjistím, že čekám miminko, do druhého dne po zjištění zaručeně přiberu dvě kila, i kdybych držela hladovku. A do doby, než se mimi narodí, zaručeně přiberu kil třicet.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Slanina 29.12.2015 9:16

Re: Nenechte se vysmát!

Opravdu se domníváte, že zavedené eura mělo rychle za následek zvýšení kupní síly například v bývalé dederónii?

"Slabší hospodářská výkonnost nových spolkových zemí se projevuje i tím, že jsou v bývalé NDR dosud znatelně nižší platy než ve starých. Průměrná měsíční hrubá mzda na východě loni byla 2480 eur (67.000 Kč), na západě byla 3180 eur (86.000 Kč). Platy v nových zemích tak jsou zhruba o pětinu nižší než ve starých, tento poměr se nemění od poloviny 90. let."

http://jdem.cz/bu6t28

J. Slanina 29.12.2015 9:08

Zlatá slova:

"To právě proto, že každá nová vláda vynakládá víc energie na boření všeho starého, co předešlá přinesla, než na stavění nového."

J. Brožek 29.12.2015 8:42

Re: No, od odborníka na finance

A přesto většina těch reforem pomohla nastartovat ekonomický růst, ze kterého teď samozřejmě těží další vlády - stejně jako v tom Německu.

J. Brožek 29.12.2015 8:39

Re: co by se změnilo

Takže tvrdíte, že např. v Portugalsku jsou stejné mzdy jako v Německu, protože obojí platí Eurem. To je zvláštní, když v Portugalsku jsou průměrné mzdy na polovině těch Německých.

Mzda opravdu nezávisí na tom, jakou měnou se platí v dané zemi. GB má svou libru a jejich mzdy jsou vyšší, než v tom zmiňovaném Portugalsku. Nějak vám to nesedí.

P. Čulík 29.12.2015 8:20

Těch důvodů je víc

My jsme od roku 1945 začali budovat socialismus, později snad i komunismus a skončili s tím experimentem v roce 1990. Těch 45 let se jen tak lehce nedožene. Zatímco firmy v Západní Evropě nabíraly zkušenosti a obsazovaly trhy, my jsme zaostávali a když jsme se otevřeli světu, nebyli jsme konkurenceschopní. A tak západní firmy koupily naše a investovaly do nich a teď z toho těží. Viz mladoboleslavská Škodovka, kde to dopadlo docela dobře, není to jenom montovna, ovšem zisk si bere VW. Lepší řešení nebylo. Plzeňská Škoda šla českou cestou, český manažer Soudek ji dovedl ke krachu, teď se teprve dere nahoru, m.j. ovšem za peníze zakázek od ČD a DP Praha. Prosadit se proti firmám jako je Siemens jde opravdu těžko a dobýt zpět trhy trvá i desítky let.

J. Bruner 29.12.2015 8:18

Re: co by se změnilo

potvrzujete moji úvahu. Za stejnou práci stejnou mzdu. Podk,Rus byla zemědělská a i tam byly stejné mzdy, tedy nižší. V naší republice nyní je stejný život jako v Německu, stejná produktivita práce, jen ty mzdy jsou bezdůvodně nižší. Pokud bychom měli euro, tak by nic jiného nezbylo.

B. Rudolf 29.12.2015 7:37

říká se

Říká se, že mnoho špatných věcí se stalo nikoliv proto, že by špatní lidé měli takovou sílu, ale proto, že většina dobrých lidé mlčela. V rámci ekonomických reforem se podařilo umlčet většinu tím, že ti "schopní" ji poučovali o tom, že:

a) Co není v rozporu se zákonem, je v pořádku, a neměli bychom to kritizovat.

b) Že lhaní a podvádění je součástí svobody, která je základním lidským právem, a neměla by být omezována zákony.

Tu první větu říkali přímo, tu druhou nepřímo. Říkali, že odsuzovat a trestat lhaní a podvádění by natolik omezilo naše svobody, že by to byl návrat do totality.Obojí bylo (řečeno oblíbenými slovy Václava Klause) "falešné a prázdné". Zdá se, že nám to konečně došlo, a v tom vidím dveře do budoucnosti.

K. Pavlik 29.12.2015 4:44

Re: co by se změnilo

No Podkarpatska Rus za prvni republiky mela podstatne nizsi mzdy nez zbytek republiky. Stejne mzdy meli jen policajti, ucitele apod.

J. Bruner 29.12.2015 4:13

co by se změnilo

kdybychom byli jednou ze spolkových zemí? Ponechme stranou jedinou rozdílnost a tou je jazyk. Změna by rychle začala ve dvou oblastech.Zavedení eura a zvýšení mezd. To by mělo rychle za následek zvýšení kupní síly a tím rozvoj služeb. To co dělá německou úroveň je, že si lidé mohou dovolit celoplošně si nechat vyrobit či objednat část toho, co potřebují k řivotu od druhých.Tím má více lidí práci a naopak více lidí volný čas. To je volný trh se sociálním akcentem.

K. Pavlik 29.12.2015 1:43

Re: No, od odborníka na finance

Osobne si myslim ze Polaci takto nebreci. Bude zajimave co bude Cesko rikat az Polsko i Slovensko Cesko predbehne.

70% Slovaku si mysli ze mit Euro je dobry napad. Samozrejmne ceske vysvetleni je jednoduche: jsou pitomi. Co kdyz to, Boze omluv tento pitomy napad, neni pravda. Jak se rikalo za komunistu: Jiste mam vlastni nazor ale nesouhlasim s nim.

P. Dvořák 29.12.2015 1:21

Re: No, od odborníka na finance

Ono to tvrzení "Stejně budeme pořád chudší sousedé. Rozdíly nesmažeme. Což jednoho celkem žere. " není v kontextu celého článku až tak hloupé.

Minimálně co se týká našeho typického mantinelismu, kdy zavádění "reforem" (nebo ať už ty Kalouskovsko-Drábkovsko-Babišovské mocenské křeče nazveme jakkoliv) má dobu trvání totožnou s volebním obdobím.

V. Vlk 29.12.2015 0:44

No, od odborníka na finance

bych čekal rozumnější úvahu. Svádět to na české vlády a nepoznamenat , že německé vlády bezohledně využívají potenciálu Německa -tedy jeho počtu obyvatel a polohy- po tom, co se spolu s Francií v podstatě bezohledně zmocnily vlády nad Evropu, k odírání všech ostatních včetně nás, je poněkud jednostranný pohled. Vládne ve skutečnosti Unie,tedy Německo, a to odře všechny až na kost. No a tvrzení,že "Stejně budeme pořád chudší sousedé. Rozdíly nesmažeme. Což jednoho celkem žere. " je hloupé. Doporučuji nastudovat dějiny, ono stačí 19 století,kdy Bismarck veřejně nadával,že je Německo chudé, vyrábí mizerné výrobky a pak se Němci pokusili (opakovaně) okupovat a okrást celou Evropu. Kupte si k učebnicím ekonomiky také dějepis a používejte mozek.