3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

POLITIKA: Ještě k exekucím

Snažím se sledovat veřejné dění a povídat si o problémech, ale nejsem moc spokojená. Když je řeč o politice, nějak se mi zdá, že se mluví jaksi šejdrem. Ale já jsem zase dost monotematická – pořád se vracím k exekucím. Jak je možné, že mohly dospět do míry, která dle mého názoru překreslila volební mapu?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Lukavsky 2.12.2019 7:42

"někteří odpovědní nejsou a nikdy nebudou, a proto je chránit - no to se opravdu povidlo" ano máte pravdu. Nicméně trest má být úměrný provinění. Kdysi v Anglii věšeli zloděje co ukradl bochníček chleba. Pak zjistili, že to není funkční, zloděj pekaře navíc i zavraždil - a trest byl stejný. Úměrnost provinění a trestu je základ práva. Také sekat zlodějovi ruce je neekonomické, kdo by a čím potom pracoval? Navíc dlužníkem může být občan až tehdy až ho soud tímto sezná a odsoudí k zaplacení a předá mu rozsudek. Za ten exekuční systém by měli spáchat harakiri oba ministři "spravedlnosti". 1) ten kdo to dopustil (byl to J.Pospíšil?) a jeho následovník (?) který to nezrušil. J.L.

J. Schwarz 2.12.2019 10:21

Omyl. Dlužníkem je ten, kdo si půjčí s tím, že půjčené za daných podmínek vrátí. Soud se angažuje až v případě že se dlužník k vracení nemá a věřitel jej žaluje.

Z. Lapil 2.12.2019 13:13

Bohužel platí, že "čím hodnější exekutor, tím méně zodpovědný dlužník".

Čímž nezpochybňuju, že exekuce jsou schopny vyšplhat do naprosto nemravných (a nezvládnutelných!) výšek. Ona je podezřelá už skutečnost, že ve státě se 7,5 milióny dospělých lidí je snad milión exekucí. Ne nutně dlužníků; absolutně netuším, kolik exekucí připadne na průměrného exekuovaného dlužníka.

V. Petr 2.12.2019 11:06

I když je někdo nezodpovědný, měl by být donucen zaplatit dluh a ne navíc odměnu exekutora, která dlužnou částku mnohonásobně převyšuje!

V. Kučer 2.12.2019 22:20

Nerozumím jedné věci. Jak mohou u 12ti letého děcka zjistit totožnost. Nemá přece občanku. Pokud černý pasažér neukáže revizorovi občanku nemůže tento nic dělat. V opačném případě má viník radéji zaplatit. Kolegův syn dostal dopis ve kterám se psalo že má zaplatit více než 4 tisíce za dávnou jízdu na černo. Kluk prý se tomu smál. Přinesl jsem noviny kde se o tomto psalo a kolega zaplatil. Jiný si půjčil 10 tisíc a vrátil 70. Je to stav trvající desetiletí. Selhání justice.