7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Je načase usilovat o přívětivý stát

Čeští politikové si zvykli nakládat s občany jako s dobytkem. Není to zase tak nic nového, za komunismu to bylo stejné. V něčem je však dnes představa politiků o člověku dokonce horší.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Rychlý 16.7.2012 20:09

Mě tenhle autor přijde nákej divnej.

A příspěvek nějak blbý. Jestli je tohle veledůležitý  reprezentant Svobodných, pak tedy smůla Petře Machu !

E. Došlík 16.7.2012 19:11

Re: Jak to vlastne bylo

Sedláčku, takový hulvát jako jsi ty, mě nemůže urazit! Na každou svini jako jsi ty se vaří voda . . .

J. Jurax 16.7.2012 19:05

Re: Když se někteří lidé iniciativními stanou, objeví se hafo takových,

Ono jeden se nezavděčí všem - a je dost podstatné, kamže ti iniciativní lidé svou iniciativu směřují, pro co nebo za co a proti čemu ta iniciativa je (případně kdo ji zpoza rohu vybuzuje a v neposlední řadě kdo ji platí).

lúza a póvl mohou projevovat iniciativu, ať si pod tou lúzou a póvlem představujete nebo představujeme kohokoliv ...

J. Jurax 16.7.2012 18:58

Ach té naivity

Autor doslova praví - Zejména parlament má hájit zájmy voličů proti vládě a neplní svou hlavní povinnost! Zejména poslanci vládní koalice necítí vůbec žádnou odpovědnost vůči voličům.

Poslanci koalice i opozice náhodou tvrdě hájí zájmy! Své a svých rodných stran ovšem. A ty zájmy jsou dostat se ke korytům a udržet si je. Co se otravovat s nějakými voliči - o volbách se zas jako vždy nechají oblbnout, naletí na sliby či budou volit nejmenší zlo, tak o co jde ...

A celkem vzato mi uniká, proč by část parlamentu - tedy ta koaliční část, jejíž je i vláda - měla jít proti své vládě? V zájmu voličů, když něco takového proti jejím zájmům?

V. Novák 16.7.2012 17:31

Když se někteří lidé iniciativními stanou, objeví se hafo takových,

kteří je označí za lúzu a póvl a budou se jim vysmívat a volat na ně hromy-blesky-policajty... Nemusím chodit daleko, že...

J. Kanioková 16.7.2012 17:23

Souhlasím s panem Mlichem,

argumentace plnou zaměstnaností má jednu obrovskou vadu. Aby to tak bylo, firmy byly v rámci normální SKUTEČNÉ ekonomiky absolutně nekonkurenceschopné!

Taky proto socialismus padl na h...ústa. Brusel to svou centralizací a unifikací vede čím dál víc stejným směrem.

A lidi... znám dost těch, co jen pasivně sedí doma a čekají, že tu znovu nastane doba, kdy za ně bude všechno řešit stát. Lidi bez odvahy něco radikálně změnit, zariskovat, mám to i v rodině. Čekání, že někdo něco...

V normálním životě vždycky platilo a platí - každý svého osudu tvůrce, smutnění nic neprodukuje... natož lepší zítřky pro sebe sama...

J. Kanioková 16.7.2012 17:10

Já tedy nikde nečtu,

že by tady někdo hájil zloděje..

J. Kanioková 16.7.2012 17:08

Ano, taky mě mrzí ty renoncy,

ale pamatuju, jak jsme zaváděli informatiku v našem podniku. Či vlastně podničku. Co to bylo za šílenství a kolik chyb se muselo vychytávat v projektu, a kolik jich ještě navíc nadělal uživatelský personál.

Nevím o tom, že by někdy něco vzniklo okamžitě jako naprosto bezchybné. Myslím, že všechno má své porodní bolesti a téměř všechno se časem utřepe.

Vůbec mě to netrápí, spíš se těším, že (snad) bude možno eliminovat spoustu byrokratických zběsilostí a státních zaměstnanců.

J. Kanioková 16.7.2012 16:56

Mohl byste si ušetřit ty drsné výrazy,

dá se to napsat i lidsky. A já rozhodně nikde nevidim "kapitalisty", je to tu, díky regulačnímu běsnění z Bruselu zase socialistické až až.

Byrokracie může bobtnat a blbnout samospádem, ale zlom od roku 2004 je příliš zřetelný. Zásadní průšvih vidím v tom, že u nás se i ten Nečas či Sobotka musí alespoň trochu snažit o znovuzvolení, aby nepřišel o prebendy, kdežto SKUTEČNÍ tvůrci zákonů v Bruseli voleni nejsou. Tudíž i tak pofiderní zpětná vazba byla v EU eliminována úplně.

Čím jednodušší rozhodovací struktura, tím VĚTŠÍ ČÁST ODPOVĚDNOSTI každý její článek nese, čím větší odpovědnost, tím OPATRNĚJŠÍ A PROMYŠLENĚJŠÍ je rozhodování(skoro určitě i tvorba zákonů a ne 85% implementace cizích směrnic!)

Stav kdy EU vydává tisíce a tisíce směrnic, kvot, doporučení, nařízení, příkazů, zákazů, regulací, dotací, vysílá zbytečné velvyslance a vymýšlí neustále nové unifikující kráčoviny, které v celé šíři doopravdy nezná ani Brusel, natož někdo v kotlince, umožňuje místním zastupitelům se za ně schovat a blbnout i doma.

Pravice tady už prakticky zmizela..

J. Kanioková 16.7.2012 16:37

Přesně...!

M. Sedláček 16.7.2012 16:22

Re: Jak to vlastne bylo

Došlíku, ty budeš asi pěkná komunistická svině, co? Pan Mlich má naprostou pravdu. A kdyby ti náhodou vadilo moje tykání, tak věz, že komunistickým sviním a lhářům jako jsi ty, nikdy vykat nebudu.

J. Boleslav 16.7.2012 11:44

Re: A proc se tolik tem

Tak jest.

J. Boleslav 16.7.2012 11:43

Re: Jak to vlastne bylo

Že bolševik lhal jak když Rudé právo tisklo, nemohl jste nahlas říct, co si o soudruzích myslíte, nemohl jste nikam cestovat, nebyly často základní hygienické potřeby, v práci se lidé zařazovali podle rudých knih atd. atd., to Vám nevadilo? 

J. Boleslav 16.7.2012 11:39

Re: Jak to vlastne bylo

Jsem o dost mladší než Vaše máma, ale vidím to stejně.

J. Boleslav 16.7.2012 11:36

Re: Moc to prozivate

Souhlasím s Vámi. Psal jsem zde nedávno informaci o úspěšném spuštění IS Základních registrů veřejné správy od 1.7.2012, téměř s nulovou odezvou. To je svým rozsahemi významem IT projekt, jaký nemá do této doby ve státní správě obdoby. Lidi ale pozitivní právy nezajímají. Spuštění RV naproti tomu provází zoufalý amaterismus jak na straně ministerstva, tak i dodavatele. Myslím ale, že RV se časem rozdýchat podaří. Daleko větší pochybnost mám na MPSV, kde byla zvolena nevhodná SW platforma a budou ji muset vyměnit. Jinak to nerozhýbou. Můžu se ale mýlit.

J. Boleslav 16.7.2012 11:26

Re: stát je největší zloděj

Většina lidí je iniciativní pouze v hospodě nebo zde na Psu hubou. Proto je zde situace taková, jaká je. Vládu (parlament, ...) máme takovou, jakou si zasloužíme.

M. Pernický 16.7.2012 11:04

Re: Jak to vlastne bylo

    Pane Mlich,záleží,jak je kdo skromný,nebo příspůsobivý v jakekoliv době, to k Vaší

   matce. Nesouhlasím s Vaší argumentací, že lide předstíralí,že pracují.

   15 milionů ,by muselo zemřít hladem, a tak hrozné tonebylo,pokud vás nehonila

   Stb,policie ,nebo jste nebyl křivě odsouzen atd.

P. Brodský 16.7.2012 10:55

Zdá se, že velký spolubojovník

Václava Klause pochopil, že vláda rozpočtové odpovědnosti je na slepé koleji se svou koncepcí sociálního darwinismu a trochu mění koncepci.

R. Brzák 16.7.2012 10:38

Re: stát je největší zloděj

Stát je tak veliký zloděj, jak mu to my, ovčané, dovolíme. Pokud bychom začali osobně vyžadovat změnu - stávajíc se tak občany - může nějaká započít. Autor to, dle mého názoru, takto chápe rovněž. Nevidím, že by se snažil tvrdit, že je třeba volit komunisty. V systému, jenž je nastaven, jsou volby jenom kosmetickou náhražkou pro "lid", aby se nevrhal rovnou do revolučního běsnění. Rovněž tak působí i taktika sociální politiky jako udržovatele sociálního smíru.

Asi nám nezbude, než se smířit s tím, že bez zakládání občanských iniciativ - pro každou konkrétní věc, jež chceme ve svém okolí ovlivnit - a poctivé vyžadování reakcí státního molochu na naše požadavky, to prostě zůstane tak, jak je, či se, v nejlepším případě, změny budou dít jen velmi zvolna.

E. Došlík 16.7.2012 9:49

Re: Jak to vlastne bylo

Mlichu, to je váš názor, ale tenkrát byla jiná doba, a o tom, že se předstírala práce, být vámi raději pomlčel! Takové řeči, že v této době trpí jen ten, kdo sám chce nemůže z úst vypustit duševně zdravý člověk, a za toho vás nepovažuji, tak jako vaši 92 letou matku, která už asi taky není po stránce myšlení v normálním provozu! Žijete asi v jiném světě bez čárek a háčků, a z toho vyplývá i váš diskusní vyblitek . . .

J. Stejskal 16.7.2012 9:47

Re: Jak to vlastne bylo

Uvažoval jste o bilboardu?

E. Došlík 16.7.2012 9:42

Re: Jinými slovy

Rečku, nebudu vám vyvrácet váš názor, ale podotýkám, že držet hubu a krok, prováděli jen zbabělci, mezi které asi parříte i vy. Nyní v tzv.demokracii vyskakujete, a plivete kolem sebe jedovaté sliny. Každý systém má svoje klady a zápory. To je třeba si uvědomit, a ne vynášet do nebes i to co dneska je tady a funguje jen pro vámi výše uvedené skupině občanů - zlodějů . . .

V. Mlich 16.7.2012 9:26

Jak to vlastne bylo

Co si ja pamatuji, tak lidi nemeli praci, ale zamestnani a tam predstirali, za pracuji. A stat predstiral, ze jim za to plati.

V tehle dobe trpi jen ten, kdo sam chce, resp. komu se nechce delat. I pres to, jak nas stat odira, se vsichni ostatni maji lepe, vcetne treba postizenych. Nevzpominam si, ze by za totace lidi jezdili s tak preplnenymi nakupnimi kosiky a ze by pred panelaky parkovaly takove bouraky, to nemeli ani ti okresni tajemnici.

Moje mama ma ted 92 let a rika, ze za cely zivot nezazila lepsi dobu.

P. Pruner 16.7.2012 9:23

stát je největší zloděj

Ono by pro začátek stačilo kdyby stát přestal občany okrádat. Stát nehospodaří jako normální rodina.

Hospodaří jako rodina tak zvaně nepřizpůsobivých "nepřizpůsobivých" - pokud se mu nedostává prostředků, tak neomezí výdaje změnou svého chování, ale jde a okrade občany. Oproti nepřizpůsobivým k tomu má sněmovnu, aby se se to nenazývalo okradení, ale slovem Zákon.

Například minulý týden neschopné ministerstvo dopravy vedle zmiňovaného registru zjistilo, že má méně peněz z rozpočtu. Nezměnilo tedy například dodavatele SPZtek na auto na firmy ochotné dodávat za polovinu stávající ceny, ale zvýší poplatek o 600Kč. Tím si zvedne příjmy a navíc zachová zisky dodavatelské spřízněné firmě.

V. Mlich 16.7.2012 9:20

Kde vidite ty kapitalisty?

Jsou tam jen sami socialiste, i kdyz v nazvu maji slovo "pravice", ale videli jste nekdy nekde pravici, co jednohlasne zvysuje dane? A co heslama o rozpoctove odpovednosti maskuji 100 miliardovou sekyru v rozpoctu? A jeste jednohlasne odklepnou 350 mld pro nemecke bankere skr euroval? Tech 40 let vlady komunistu se na lidech podepsalo tak, ze kapitalismu se snad nikdy nedozijeme.

V. Mlich 16.7.2012 9:14

Moc to prozivate

Problemy s prechodem na novy registr vozidel jsou sice nadstandardni, ale ve skutecnosti je to jen soucast zvysovani privetivosti statu. Mozna jste si nevsimli, ze od 1.7. se preslo na slouceni asi 150 statnich registru, aby vas z jednoho uradu nehnali na jiny treba pro vypis z rejtriku trestu nebo rodny list, ale co je statni, je kazdy urad odted povinny zjistit si sam.

A evidence vozidel je jen jedna z mnoha agend, ktera absolutne nebyla prizpusobena tomuto systemu a musela se predelat. Jina vec je, ze se to delalo v sibenicnim terminu a tentokrat bohuzel narazili na amaterskou dodavatelskou firmu. Kazda novinka ma problemy pri zavadeni, treba datove schranky se s nima potykaji dosud, ale bez toho by zadny pokrok nebyl.

Kdyz jsem kdysi nastupoval do JZD Slusovice, prave tam dostaveli most za 3 dny. Do dneska stoji a jezdi se po nem. Volebni obdobi jsou kratka, aby ministr udelal vsechno podle svych predstav, nedivim se, ze spechaji. Ale doufam, ze financi tezkosti zpusobene dodavatelem tento plne vynahradi a nebude to z castky, kterou si dodatecne nauctuji za nejake "viceprace".

J. Fleiszner 16.7.2012 9:03

Re: Jinými slovy

Za komunismu asi člověk nemohl říkat vše co chtěl, ale měl práci a když měl nějaký "kecy", tak ho vyhodili a dostal horší práci. I s tou horší práci dokázal bez problému přežít a vše důležité zaplatit. Neměl strach mít děti a klidně 4. Věděl, že je uživí. V určitém období se zavíralo a dokonce zabíjelo za názory a někdy i za něco, co vůbec neexistovalo. Kolik lidí dnes předčasně umře na ulici nebo sebevraždou, protože přišli o práci? Nebo je zlikvidoval exekutor? Jak to, že za komunistů tihle exekutoři nebyli?

Každá doma má něco špatně a neco dobře. I kdyby se opravdu konalo globální oteplování, tak by to přineslo víc užitečného než špatného. Sklizeň ovoce a zeleniny 2x ročně, pěstování ovoce a zeleniny i tam kde to dnes nejde.

Lidi kteří v téhle době trpí a jde jim o život tady v diskusi nenajdete. Nemají internet a někdy ani domov.

P. Schuh 16.7.2012 8:22

Svině

Souhlasím s autorem.

Dříve byly komunistické svině, dnes jsou kapitalistické svině. Je na diskuzi, kdo z nich je svině větší a co s tím jako občané hodlám dělat. Jestli vůbec něco v té neototalitě můžeme dělat.... 

M. Hatlák 16.7.2012 8:14

Pěklné kecy

Tak buď vemte klacky a vyžeňte je, a nebo běžte volit komunisty. Nebo je ještě jiná cesta? Je. Zůstaneme při starém.

A. Reček 16.7.2012 7:56

Re: Jinými slovy

Ano, za socíku bylo líp určité skupině občanů, ti ostatní museli držet hubu a krok. Pokud někdo aspoň trošku vybočoval z řady, byl na tom dost špatně. Proto volit ty, kteří 40 let budovali lepší zítřky, znamenalo by , že jsem osoba duchem mdlá. Navíc by to byl stejně vyhozený volební hlas oknem, bez konečného efektu.