22.5.2024 | Svátek má Emil


Diskuse k článku

POLITIKA: Jde o pravidla

V každé společnosti včetně nejprimitivnějších kmenových skupin se odpradávna starší kmene, shromážděni kolem ohně, snaží najít ve věcné debatě nejlepší řešení problémů, se kterými se kmen setkává.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Hudzieczek 2.5.2023 10:31

Škoda, že kniha již není k dostání. Možná by stálo za to, uvažovat o reedici, nejlépe v podobě e-knihy.

J. Vavrochová 2.5.2023 12:03

R^R^R^

J. Kalina 2.5.2023 9:39

Řekněme, že jsou jen 2 druhy lidí: ti které těší podnikat, něco vyrábět, dodávat na trh atd a ti co se přiživují na státním aparátu a daních těch prvních. Nějak to funguje dokud ti druzí nezačnou těm prvním dokonce bránit v tom podnikání, omezovat je a dojdou k veškeré moci a ideologii, že vše vyřeší oni od stolu.

Taková jedna "hezká" linka je: fotovoltaiku na střechy domů a za dotace, nárok dodávat do sítě, když má tento přebyte, potřeba dostat jeho výrobu do normy pro rozvodnou síť, vybudovat odběrná místa, řev, že je jich málo, při přebytku ukládat do úložiště., když nesvítí využijeme úložiště, atak pořád dál a dál a od začátku je to jedna velká blbost. Správně je to takto: nelze potrestat člověka, který si na svou střecu za své peníze instaluje fotovoltaiku. Pokud by chtěl dodávat i do rozvodné sítě, může si pořídit za své zařízení a výkupní cena elektřiny bude jako pro všechny "ostatní" a ne 10x vyšší..

A těm blouznivcům s celostátním úložištěm. je vám jasné, že pokud ho použijeme zhruba v půlce prosince neb jao na potvoru je v prosinci krátký den a jako na potvoru Slunko nesvítí, jak to úložiště znovu dobijete?? Vždyť to je 100% do sítě a druhých 100% do úložiště a to je ta lepší varianta, úložiště se může vybít a přesto slunko nezasvítí. V tom případě je třeba svolat, zavolat do EU a všichni soudržně ....... vyhodnotit a přijmout opatření pro příště, pokud nějaké bude neb ten bordel násilí vb ulicích .....

F. Navrátil 2.5.2023 8:42

Autor obdivuje pravidla westernu spočívající v hájení ideálu svobody. Představte si situaci, kdy Badman a jeho tlupa zmanipulovanými volbami ovládne město, okrádá a vydírá občany, zvýši daně, zkorumpuje smírčího soudce a za mříže pošle každého, kdo se odváží poukázat na jeho darebáctví. Má Gunman právo odprásknout Badmana v čestném souboji na hlavní třídě?

J. Jurax 2.5.2023 13:44

Ve westernu ano ... :-)

D. Polanský 2.5.2023 8:20

O pravidla opravdu jde!!! Základní pravidlo: Státní rozpočet nesmí být za žádné mírové situace deficitní!

J. Karza 2.5.2023 18:46

Autor mluví o pravidlech veřejné debaty. O čemkoli.

D. Polanský 2.5.2023 8:17

Kdysi dávno jsem četl v časopise Moderní řízení, vycházel za socialismu, na pokračování příběh úspěšného manažera ze Západu. Převzal, pokud si ještě dobře pamatuji, 11 elektrotechnických závodů. Ekonomové udělali analýzu, a navrhli jeden zrušit. Dobrá, poslechl. Další rok se to pět opakovalo. Poslechl. Třetí rok, opět navrhli zrušit další závod, že se nevyplatí. Tu si řekl prrr! Většině ekonomů dal vale a začal se starat o provoz závodů a uspěl. Takže s radami tzv. odborníků zacházet opatrně!

J. Řezníček 2.5.2023 16:11

Člověka mohou zničit tři věci : Hazardní hry, ženy a naslouchání rad odborníků.

G. Pompidou

J. Vorlický 2.5.2023 7:45

Isaac Asimov, v jedné ze svých vědecko-fantastických knih (Foundation Saga) předvídá, že k řízení věcí veřejných budou lidmi z lidí vybíráni jen ti, kdo o podobnou funkci NIKDY neprojevili zájem. Ten, kdo by tak jen náznakem učinil, byl navždy z výběru vyloučen. Řekl bych obdoba pionýrů amerického západu.

Je to myslím naivní představa, ale tam, kde jde svéprávné společnosti o krk, takový výběr je snad jediný možný.

P. Brich 2.5.2023 12:46

Myslím, že už ve starověkém Řecku dospěli k závěru, že nejrozumnější je volba losem.

Z. Lapil 2.5.2023 22:07

D. Adams ve Stoparove průvodci je lapidárnější: To, že někdo chce být prezidentem Galaxie, je přesně ten důvod, proč by se mu to nemělo dovolit.

R. Langer 2.5.2023 7:13

Řídit nás nemohou náhodně vybraní lidé, ale pochybuji, že by měli horší výsledky, než jako ti vybraní "demokraticky". ;-D

D. Polanský 2.5.2023 8:19

To určitě ne, už jenom proto, že do politiky se většinou cpou lidé, kteří v tržní soutěži neuspěli. A pak tuhle neschopnost aplikují na věci veřejné. Jak jinak můžeme mít dluh 3 biliony?

L. Žaloudek 2.5.2023 8:35

No jasně, kdyby přestali zvyšovat důchody a platy státních zaměstnanců (i svoje) už před rokem a vykašlali se na nějaké stropování energií, snižování spotřební daně z nafty anebo rušení superhrubé mzdy, byl by státní rozpočet možná i v plusu! A my v pytli!

J. Jurax 2.5.2023 13:51

Inu, jaká je pravděpodobnost, že vyberete dobré vůdce volbami z těch, kdož se přihlásí a kandidují a jaká je pravděpodobnost, že vyberete dobré vůdce ze všech dospělých členů komunity losem?

J. Vorlický 2.5.2023 19:55

Nebyl bych úplně jen pro los.

Někdo musel být někým navržen, a pak lidé volili, kterého z těch navržených vybrat. To považuji za docela demokratické, a psychopati a blbci by určitě vypadli ze hry (tedy ve vyspělé společnosti, svéprávné). Jo, a ještě, ten, kdo byl vybrán, musel svůj mandát vykonávat; byla to jeho občanská povinnost (asi jako sloužit v anglosaské porotě). Takto jsem pochopil, že to Azimov myslel. Bylo by to určitě lepší, než Okamurova přímá demokracie (ať již tím myslí cokoliv).

J. Jurax 2.5.2023 20:11

Někdo musel být někým navržen, a pak lidé volili, kterého z těch navržených vybrat, pravíte.

V podstatě popisujete současný stav. Háček je v tom, kdo a kým je navržen.