29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Diskuse k článku

POLITIKA: Jan Fischer a jeho KSČ

"Já jsem nikdy v té partaji jediné duši neporoučel. Já jsem dělal svojí branži, které jsem podle mého soudu zatraceně rozuměl," prohlásil Jan Fischer nedávno v rozhovoru pro časopis Týden.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Lenc 7.12.2012 8:34

Re: Kandidát Jan Fischer

Přidávám se.

V. Hajková 7.12.2012 7:54

Re: Kandidát Jan Fischer

Klobouk  dolu  - p.  Vodvářka.  Skvěle  napsáno.

I. Schlägel 7.12.2012 7:48

Re: Kandidát Jan Fischer

Souhlas, pane Vodvářko. Smutné je to, že v Čechách takto uvažuje výrazná menšina občanů. Snad se pletu.

J. Vargulič 7.12.2012 7:33

Lepší tvář..

Všichni kandidáti (a vlastně na všechny funkce, prebendy, zisky, výhodné pozice) nastavují světu svou lepší tvář. To platí odjakživa..Činí tak třeba i pretendenti na vedoucí posty v jednotlivých stranách pravice i levice, když probíhají vnitrostranické volby..Záleží na voliči, jak si to vyhodnotí, ale řekl bych, že Fischer se v tom od ostatních neliší (nemusí jít jen o členství v KSČ)....

Z. Rychlý 7.12.2012 7:00

Re: Kandidát Jan Fischer

Vidím tohoto kandidáta úplně stejně. A Vás musím pochválit - Vaše příspěvky mě vždy potěší, měl byste přidat na počtu příspěvků !

T. Vodvářka 7.12.2012 5:32

Kandidát Jan Fischer

zřejmě nechápe meritum věci. Je celkem zřetelné, že se nikdo nechystá jej veřejně pranýřovat či honit s vidlemi po republice proto, že vstoupil do KSČ z důvodu svého prospěchu  /předpokládám, že tam nevstupoval pro ideu beztřídní společnosti, pro svou opravdovou snahu o završení třídního boje - zejména eliminaci buržoazie či pocit třídní nenávisti, pokud ano, hluboce se mu omlouvám/. Lze však spíše předpokládat, že si uvědomil prostý fakt, že pokud to chce nějak dotáhnout, musí tehdejší vrchnosti přinést obětinu a tou bylo podepsání stranické přihlášky. V tu chvíli sklonil svou hrdou hlavu, aby ji po podpisu narovnal zpět jako prostý pacholek. Možná uviděl svého kolegu, stejně chytrého, stejně nadaného, jenž tento akt ponížení neudělal. Pak jej možná sledoval, kterak zůstává i přes své schopnosti šedou kancelářskou myší, případně (jak píše dnes pan Pavlovský) odešel zatápět. To mu dnes nevadí, že svým podpisem nezaslouženě přeskočil své  ožná i schopnější kolegy? Je téměř jisté, že Jan Fischer nikdy nikoho neudal a netrápil, avšak jako kladnou vlastnost to u komunisty nemohu akceptovat

Kdo jednou selže, udělá to kdykoliv. Od svého presidenta požaduji především morální kredit, abych se za něj nemusel stydět, kdykoliv jej uvidím či uslyším. Uvědomuje si kandidát Fischer, že bude možná v případě svého zvolení vyznamenávat jedince, kteří jej morálně vysoko převyšují? Jak se jim bude dívat do očí?

Anebo je opravdu už takový chucpe, že je mu to jedno a chce být na těch známkách a ve třídách na zdi?

J. Podhradsky 7.12.2012 1:15

LHAR A KRIVAK

a presne na takovych byl komunisticky rezim budovany.

P. Pavlovský 7.12.2012 1:05

Re: Dobové svědectví

Skončil jsem u kotle. Mými kolegy - topiči - byli vesměs osmašedesátníci. Pánové o generaci starší, kteří tu po roce 1948 (to mi byly 4 roky) komunistický režim zaváděli a 20 let z něj profitovali.

Za "normalizace" z něj profitoval i J. Fišer. Do KSČ se nestyděl vstpoupit 3 roky po Chartě, v době, kdy už byli chartisté kriminalizováni.

Chartu jsem nepodepsal, ovšem od května 1976 (do prosince 1988) jsem vydával s přáteli samizdatový měsíčník Acta Incognitorum (dnes v Libri Prohibiti J. Gruntoráda).

V dubnu 1977 jsme byli, já i manželka, vazebně vyšetřováni pro /oprávněné/ podezření z rozšiřování materiálů Ch 77.

Na presidenta ČR, ani na nic jiného, kandidovat nehodlám!

P. Pavlovský 7.12.2012 1:04

Dobové svědectví

Ke studiu na Katedře divadelní vědy FFUK jsem byl, jako "původním povoláním dělník" (celkem 5 let, protože 1960 "vyloučen ze všech středních škol v ČSR), s čerstvou maturitou na střední večerní škole pro pracující, přijat v roce 1967. Bylo mi už 23 let, měl jsem za sebou i zákl. voj. službu.

Absolvoval jsem v září 1972 s podobným úspěchem jako J. Fišer: "Nejlepší diplomka za posledních 10 let", nabídka k setrvání na katedře jako tzv. aspirant. Víc si v mém oboru nebylo v ČSSR  možné přát.

V listopadu jsem dostal dopis od děkana: "Nejste přijat, a to z důvodu malé politické angažovanosti". (Ještě ho mám schovaný.) Požádal jsem oficiálním dopisem soudruha děkana o audienci, byla mi poskytnuta. Dozvěděl jsem se: "Vy jste nevstoupil ani do SSM"!

Namítal jsem, že je mi už 28 let, jsem už 4 roky ženatý člověk a na mládežníky nemám pomyšlení. Konečně - angažován jsem, neb jsem již 12  let nepřetržitě v ROH (příspěvky jsem si platil i jako student (jako žaludeční vředař jsem potřeboval občas jet do lázní).

Nebylo mi to samozřejmě nic platné: Kdo chtěl být pedagogem na FFUK, musel vstoupit do KSČ. To jsem odmítnul a slyšel: "Každý si, soudruhu, dnes píše svůj kádrový posudek sám!"