8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

POLITIKA: Jaké fiasko?

Tuto větu pronesl v sobotu (15/10) večer moderátor Televizních novin na Nově. Málem se mi zastavilo srdce. O jakém fiasku je tu řeč?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 19.10.2016 19:35

Ach jo.

Kdo se nedostaví k volbám (avisovaným půl roku dopředu), ať potom drží kušnu!!! Rozhodne soused/darmožrout/cikán/socialista/novotář/freecoolin/Halík/televize/, ať si každý přebere!!!!!!!!!!!!!!!

Velice zkráceno, zjednodšeno, nehodlám votravovat další čtenáře. Situace mě nutí k poněkud hospodským formulacím.

Pokud totiž jest blahobyt, nikdo k těm volbám nepůjde.

J. Tolman 19.10.2016 18:24

Stěžování si na malou účast

by odstranil zákon, který by povoloval účast ve volbách jenom těm, kdo mají zájem volit. Důkazem takového zájmu by bylo dostavení se voliče do volební místnosti.

Š. Hašek 19.10.2016 19:39

Re: Stěžování si na malou účast

Též těm, kdo mají účty in der Ordnung.

V současném socialismu ale nemožné. Počet žijících na účet svých sousedů stoupá!!

J. Kyselková 19.10.2016 15:07

Senát -

"zpomaluje legislativní proces"? Ano ! a to je nutné ! Poslanecká sněmovna metá spousty nepromyšlených zákonů, které pod sankcemi silně ovlivňují náš život. Jsou zmatečné, nesrozumitelné a prolínají se tak, že ani právníci je neluští jednotně. Poslanci nestačí ani v klubech věnovat dostatek času d o p a d ů m jejich "zákonné tvorby", které nám způsobují. Senátoři jsou kasta důvěryhodnější i pojistka. Mnohému zmetku zabránili a jejich úpravy nových zákonů jsou většinou PS použity.

Prezident s Babišem si primitivně notují se zrušením senátu ! Přesně to, co senát potřebuje je však jednokolová volba.

M. Prokop 19.10.2016 15:08

Re: Senát -

S tou volbou to není tak jednoduché. Mně by se víc líbila jednokolová většinová volba do PS a u Senátu bych tu dvoukolovou nechal.

J. Kyselková 19.10.2016 15:20

Re: Senát -

Pane Prokope - jednokolová většinová do PS by byl zajímavý výkvět mediálních hvězd. Senát taky většinový nebo poměrný a třetinou střídaný ? Tak daleko nedokážu myslet, ale dvoukolová volba do senátu - to je funus.

M. Prokop 19.10.2016 17:39

Re: Senát -

Jenže každá ta mediální hvězda by měla naprosto konkrétní voliče v malém obvodu, kteří by si na ni rádi občas došli. Což kandidátní listiny ve velkém obvodě neumí. Ten Senát bych nechal, on by tím značně nabyl na důležitosti.

P. Selinger 19.10.2016 11:58

Že do druhého kola přišla necelá polovina

voličů z kola prvního, je zcela zákonitý jev. Ten, komu neprošel do druhého kola jeho favorit, nemá zájem podpořit některého z konkurentů jeho faforita a k volbám nejde. Z favoritů poražených kandidátů jde do druhé kola opravdui jen málo kdo. To znamemá, že vzhledem k počtu kandidátů v prvním kole je vlastně 15 % úspěch. Nedivím se občanovi pravicově zaměřenému, že nechce rozhodovat volbu mezi ČSSD a ANO, kromě případu ministra Mládka. Pan Babiš by vlastně žádné volby a žádný senát nepotřeboval, potřeboval by, aby ČR byla firmou, nejlépe akciovou společností, a on Generálním ředitelem.

K. Janyška 19.10.2016 14:50

Re: Že do druhého kola přišla necelá polovina

No a ? Měli právo a nevyužili ho. Věci prostě nerozumějí. Senát je však důležitější, než sněmovna... Dzp.

F. Kusák 19.10.2016 11:15

Mně přijde,

jako kdyby volby do části senátu byly o Babišovi, tedy potažmo už ani ne o ANO, protože všem je jasné, že Babiš je ANO a ANO je Babiš. Ale právě volbách do senátu je to úplný nesmysl, protože se volí osobnosti a nikoliv podle stranického principu a voleb se zúčastní právě ti voliči, kterým je to jasné. Ti tzv. trvale naštvaní k volbám nejdou, protože pro ně je všechno na nic. Babiš ne Babiš a Sobotka, Kalousek nebo jiní je zrovna tak nezajímají. Tak proto mě ty "analytické" závěry našich slovutných politologů vůbec nezajímají a i příští volby do senátu, tedy pokud budu já nebo senát, budu volit zase podle sebe nikoliv podle partají a jejich řečí. Teď bych rád slyšel, co budou senátní politici dělat, jakou mají představu o další funkci senátu, jak se přeformátují kluby atd atd.

M. Prokop 19.10.2016 15:10

Re: Mně přijde,

On se Bureš v těch volbách, kde o něj dle vás nešlo, dost angažoval a i ty "osobnosti" vybíral.

Takový Váňa, to je politická "osobnost" jako noha! :-P

Z. Švrček 19.10.2016 10:42

Přineslo to také zajímavou sondu do Burešovy duše

Babiš totiž den před volbami prohlásil, že by chtěl aby se do Senátu dostalo pár jeho kandidátů, protože Senát schvaluje důležité zákony...

Po sečtení hlasů, kdy zjistil, že se tam za ANO dostalo opravdu jen "pár" jeho hochů ihned - v podstatě přes noc - otočil a chce Senát zrušit.

Tento fakt doporučuji ctěné pozornosti zejména koblihářům, kteří si pořád myslí, že Bureše je dobré volit a že bude plnit dané slovo.

I. Mertl 19.10.2016 9:29

Ať žije

svobodný Babišstan, zbavený všech zbytků prohnilé demokracie! Urrrá!

K. Janyška 19.10.2016 8:58

A

prooooč ? Dzp.

F. Navrátil 19.10.2016 8:20

Senát je platný jak slepý pes na honě

Senát vznikl jako odkladiště pro poslance federálního shromáždění, kteří by jinak neschválil své zrušení. Pak se dlouho hledala jeho náplň. Nenašla se do dnešního dne. Senát je pojistkou demokracie asi jako novináři jsou hlídací psi demokracie. Nic jiného než hezká slova prostá obsahu.

A. Alda 19.10.2016 8:15

V některých obcích nepřišel volit vůbec nikdo.

Co až klesne volební účast pod 10 %? Mohou takoví "zvolenci" někoho zastupovat?

P. Kmoníček 19.10.2016 8:22

Re: V některých obcích nepřišel volit vůbec nikdo.

MOHOU!!!!!

I. Břízová 19.10.2016 8:41

Re: V některých obcích nepřišel volit vůbec nikdo.

Budou zastupovat těch 10%. Ostatní mají smůlu. Měli si někoho zvolit.

A. Alda 19.10.2016 9:42

Díky.

To jste napsala moc dobře.

Z. Švrček 19.10.2016 10:46

Re: V některých obcích nepřišel volit vůbec nikdo.

Jistěže, ti co nevolili se musí smířit s tím, že za ně rozhodli jiní. Nicméně až povolební vyjednávání, kdy se páří všichni se všemi jim také dává silně za pravdu, že k volbám nemá cenu chodit, protože zvolení se nakonec stejně musí domluvit. Já ovšem tuhle argumentaci neberu, protože to je otázkou nastavení volebního systému. Volit má cenu, jinak se jistě najde někdo, kdo nás této výsady, práva i občanské povinnosti rád zbaví.

R. Langer 19.10.2016 14:18

Re: V některých obcích nepřišel volit vůbec nikdo.

Jo, budou. Všechny, kdo se na to vybodli. A ti můžou leda tak držet hubu.