6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Rechnovský 18.1.2011 23:36

Re: Tohle je slabé autore!

Autor píše v závěru článku: "Buď budeme mít svět bez korupce a svět nízkých daní a nulových dotací,

nebo se budeme muset smířit se světem s všemožnými dotacemi, vysokými

daněmi a – korupcí."

Asi jste autorovým vykladačem myšlenek když píšete "čím méně přerozdělování tím lépe". Bohužel z jeho věty to moc nevyplývá... A druhá poznámka. Píšete  "Žádný dlouhodobě udržitelný systém, jak asi Vy si ho představujete, prostě neexistuje." Ale jistěže existuje!!! Téměř každá firma nakupuje zboží či služby na trhu. Musí je nakupovat optimálně, protože jinak zkrachuje. Stát nebude nikdy dosahovat optimálního nákupu srovnatelného s firmou v tržním prostředí. Může však nakupovat podstatně efektivněji než dnes. Stačí mu nato několik zákjlkadních věcí: Motivovaný úředník odborně na výši s kompetencemi a odpovědností a jasná a transparentní pravidla nákupu.

P. Kalina 18.1.2011 22:06

Tak tohle je opravdu geniální myšlenka

Zrušíme státní výdaje (ha ha ha) a tím zlikvidujeme korupci. Já bych šel ještě dál - zrušme rovnou stát. Když nebude státu - nebude ani státních výdajů. A zcela logicky ani korupce.

P. Janoušek 18.1.2011 21:55

Re: Aha... to jo!

Já jsem to pochopil tak, že na uvedeném příkladu je ukázáno, že je potřeba co nejméně přerozdělovat, aby se dalo co nejméně ukrást.  A je to pravda, protože za lidi přece ručit nejde úplně na doraz.

J. Kanioková 18.1.2011 18:59

MŽP je naprosto zbytná instituce s

s mnoha zbytečnými agendami. Stačí odbor na min. zemědělství.

Dotace a hlavně zbytečné agendy jdou většinou ruku v ruce, rušit, rušit, rušit. Například kdejaké ministerstvo má právní oddělení, chtějí - li ale cosi, platí si právní agenturu, Zrovna tak ekonomické odd., na tom se živí spousta agentur, kde co se dubluje.  Proč?

Když ponecháte agendu, tak si vynutí svůj počet úředníků velmi rychle a navíc máte náklady provozní a investiční, nejen personální. 

A jakékoliv přerozdělování je zdrojem korupce, je to v lidech. V naprosté většině. Záleží na momentální situaci, okolnostech a příležitosti. Odolá jen minimum.

B. Jelínek 18.1.2011 18:53

Re: Hospodaření státu přes ČSSD a ODS

Navíc "Zelená dotacím" je jeden z nejhorších a nejméně efektivních způsobů jak vůbec něco ušetřit.

B. Jelínek 18.1.2011 18:50

Re: Jak zlikvidovat...

VV a její manuály proti korupci - prostě ať žijí bonzáci a udavači! Jako za války a nebo standardního socáče - Republiku si rozvracet nenecháme! Nastane zase spirála podporovaná hlavně médii a politiky ( a policií), jen houšť a větší kapky. Čím více udání, tím více kontrol, tím více policajtů a ty zase potřebují prachy, aby zase,  tak nějak, "správně" pracovali. Určitě jich je málo. A někdo bude muset kontrolovat kontrolory.......atd.

J. Skotnica 18.1.2011 18:47

Re: "Zruš stát - posílíš mír".....totiž odstraníš korupci

Ako sa hovorí na Slovači:"Čo sa babe chcelo, to sa babe prisnilo"

B. Jelínek 18.1.2011 18:40

Re: Tohle je slabé autore!

Rozumíte tomu dobře alespoň začátku.

Protože je autorovi jasné, že je plno troubů co je pro ně všechno "nepředstavitelné", že by neexistovala vláda (ta přece musí být jinak bych zvlčili)  nebo alespoň něco v menším rozsahu tak mluví o tom, že čím méně přerozdělování tím lépe. Prostě samo přerozdělování (kořisti, lupu získaného daněním) je zdrojem problému. Žádný dlouhodobě udržitelný systém, jak asi Vy si ho představujete, prostě neexistuje. Lidé se chovají racionálně, jen jsme prostě každý jiný a nakonec z cizího krev neteče, ne? 

   

J. Heincl 18.1.2011 16:35

Re: Aha... to jo!

Co znamená "Rušení organizací potřebuje taky, ale méně, protože nás zatím stojí méně." Znamená to, že nepotřebné organizace nás stojí méně? V tom případě, méně než co?

J. Jonášek 18.1.2011 15:01

Re: Aha... to jo!

Ano ano, tak to si rozumime...

Jak to chapu ja, autor navrhuje zrusit maximalni mozne mnozstvi nepotrebnych instituci a tim omezit prostor, kde se da korumpovat, cili je to jedno z nekolika nutnych opatreni.

K. Kužel 18.1.2011 14:58

Re: Omezené

Ano, fundamentální řešení je hudbou budoucnosti. Zatím nám zbude proti korupci bojovat pomocí kontrolorů, kontrolorů kontrolorů, provokatérů, provokatérů provokatérů atd. To má alespoň tu výhodu, že se tím zaměstná spousta lidí a nebudou opruzovat na pracáku.

J. Němec 18.1.2011 14:21

Re: Omezené

Výstavba nových dálnic, opravy silnic, investice v nemocnicích etc. A neberu jako argument, že to vše může být soukromé. To je hudba budoucnosti.

J. Rechnovský 18.1.2011 14:14

Tohle je slabé autore!

Rozumím tomu tak, že pokud nebudou žádné dotace, nebude ani korupce. ..

Vskutku geniální teorie!  A co vládní nákupy? Znáte nějakou zemi, která nemá žádné? Pokud připustíte, že taková země neexistuje, pak řešíte stejnou situaci - za příznivých okolností jen s menším objemem peněz. Jinými slovy problém optimálního nákupu veřejného sektoru řešíte stále.

Takže. Neplácejte populistické fráze a navrhněte efektivní a dlouhodobě udržitelný systém.

K. Kužel 18.1.2011 14:08

Re: Omezené

U obcí to asi je problém, tam by pomohly možná elektronické aukce. U státních úřadů by mnohdy pomohlo radikální řešení, například zrušení některých úřadů jako takových.

Můžete jmenovat pár takových penězovodů, které podle Vás nejdou zrušit?

I. Hanuška 18.1.2011 13:08

Re: Aha... to jo!

Tedy, myslel jsem, že se tu píše o tom, jak zlikvidovat korupci. Místo toho jsem četl článek o tom, že nejlepší je fond zrušit, protože je k ničemu. Čímž vylejeme pověstné mimino i s vaničkou (tedy vyřešíme možná korupci v tomto fondu a jinde ji necháme bujet, nebo raději dané orgány a organizace zrušíme taky?).

Netvrdím, že ten fond k něčemu je. Říkám, že zrušit něco je cesta, jak možná (nevím, ten fond jsem nikdy nepoužil a nemám informace, jakou činnost vyvíjel, když nebyl korumpován) ušetřit, ale ne cesta jak zrušit korupci, což měl tento článek řešit (aspoň podle názvu).

Takže, pokud chtěl autor článek zveřejnit, měl jej nazvat: "A k čemu je nám ten fond?", nebo "Nic nedělali, než brali úplatky".

Už chápete, proč jsem byl tak ironický?

Tento stát potřebuje přijmout protikorupční opatření. Rušení organizací potřebuje taky, ale méně, protože nás zatím stojí méně. Jenže autor je členem malé neparlamentní strany a potřebuje se mírně zviditelnit. Tak přilepil nevhodný titul svému článku, kde spojil šetření a protikorupční boj. A proti tomu protestuju.

P. Jirka 18.1.2011 12:56

Re: Naším národním specifikem ovšem je,

No když tak čtu ty Vaše pravidelné výpotky, tak bych si skoro mohl myslet, že Vy skutečně budete jedním z těch neschopných závistivců :-)

P. Jirka 18.1.2011 12:55

Re: Ještě lépe,

Nene, ne do rozpočtu. Ještě lépe bude, když se ty peníze nechají lidem a firmám v kapsách.

J. Němec 18.1.2011 12:55

Re: Omezené

Protože největší obnosy peněz proudí tam, kde se to zrušit nedá.

M. Prokop 18.1.2011 12:33

Re: "Zruš stát - posílíš mír".....totiž odstraníš korupci

Zrušit ne, ale omezit na nutné minimum.

Dřív, než se stát paralyzuje ne (ultra)liberály, ale sám sebou a svou zlodějskou složitostí.

M. Prokop 18.1.2011 12:32

Re: Naším národním specifikem ovšem je,

Na vás to platí stoprocentně.

M. Prokop 18.1.2011 12:31

Ještě lépe,

"Zrušme ten fond, ušetřeme peníze ve státním rozpočtu a eko-poplatky ať jdou přímo do státního rozpočtu."

by bylo, zrušit samotné "eko-poplatky". Zase jedno škodlivé opatření z Brusele.

J. Láníček 18.1.2011 12:08

Naším národním specifikem ovšem je,

že pokud tyto nešvary někdo kritizuje, bývá namnoze osočen, že je určitě jedním z těch neschopných závistivců, kteří akorát nedokáží to co ti "schopnější" a tím pádem i zaslouženě úspěšnější.  U nás prý je mnoho nepřejícníků, což je tuze špatná vlastnost. Když zkrátka nejste tak schopný jako ti úspěšnější, měl byste aspoň držet hubu a řádně a bez zbytečného vykecávání platit co je vám vrchností uloženo !

J. Malá 18.1.2011 11:28

Jak zlikvidovat...

Plně souhlasím s panem Machem. A jestli si majitelé bytů v sídlištích stejně berou milionové půjčky na fasády, tak zvládnou i zateplení. Kauza aDrobil pomalu upadá v zapomnění a jeho nástupce- všeználek- může klidně pokračovatv započatém díle, neboť nikdo další už, po zkušenosti pana Michálka,na nepravosti neupozorní.A co na to VV s jejic manuály proti korupci???

J. Heincl 18.1.2011 11:02

Re: "Zruš stát - posílíš mír".....totiž odstraníš korupci

Podíval jsem se na stránky SFŽP, konkrétně na veřejné zakázky a zjistil jsem, že s životním prostředím moc zakázek nesouvisí. Podle mého názoru je tato organizace dobrá hlavně k tomu, aby se z ní daly čerpat (krást) peníze pro vládnoucí i opoziční politické strany a aby v ní mohli být zaměstnáni a dobře placeni známí a příbuzní politiků a jiných vlivných lidí.

P. Jirka 18.1.2011 10:51

Absolutní souhlas....

myslím, že jste jasně popsal jádro problému. Když nebude žádný SFŽP = nebude ani korupce. Problém je v tom, že lidé pravdu slyšet nechtějí. Raději budou poslouchat pohádky o novém účinnějším zákonu o veřejných zakázkách (bože kolikátém už?) případně agentovi provokatérovi.... A když k tomu ještě ve zprávách ukážou někoho v policejních železech (co na tom, že ho pak pustí), tak je národ na vrcholu blaha.

Ale hlavně národu neříkejte nic o rušení dotací a snižování objemu rozpočtu. To fakt národ rád nemá... S tím prostě nemůžete uspět :-)

J. Jonášek 18.1.2011 10:17

Re: Aha... to jo!

Svata prostoto...

Tady se pise o ruseni zbytecnych instituci, ktere jen spotrebovavaji a prerozdeluji nase spolecne penize. Nic o ruseni dulezitych instituci, jako je Policie.

K. Janyška 18.1.2011 9:16

Politika je korupcí nejvyšší a voliči jsou korupčníky nad všechny ostatní korupčníky ! Korupce je vlastností lidského světa a tak to bude navždy ! Dzp.

V. Kusý 18.1.2011 9:07

Re: Aha... to jo!

Protože je to jednodušší než rozumně argumentovat!

V. Kusý 18.1.2011 9:05

Re: Hospodaření státu přes ČSSD a ODS

Promiˇnte pane Fialo, ale motivací pro zateplení vlastního domu nebo bytu, by měla být snaha ušetřit své peníze, nikoliv dotace od státu.Stále se motáme v bludném kruhu, kdy moje úspory mi musí "voni", čti stát, zaplatit, ale na moje peníze mi opět "voni" nesmí sahat. Je to součástí české povahy, že hledí všichni z každé situace něco vytřískat na úkor kohokoliv jiného, než aby se  snažili sami.Jenom ti víc nahoře jsou víc vidět, ale funguje to už odspodu. Souhlasím s panem Machem, že každý úřad je jen černá díra na peníze a že jejich omezení na nezbytně nutnou míru by prospělo všem.

D. Ondrejkovič 18.1.2011 8:51

Re: "Zruš stát - posílíš mír".....totiž odstraníš korupci

Prakticky v každé větě :-)