22.5.2024 | Svátek má Emil


Diskuse k článku

POLITIKA: Jak z covidu vytřískat popularitu

Představte si hypermoderní nemocnici postavenou za účelem boje s nebezpečnou nákazou. Každý prostor postavený s myšlenkou zabránit úniku viru. Všechno zařízení v nerezu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Fráňa 6.11.2020 9:32

Lžete, kapacita je 150 pacientů z toho cca 50 v kritickém stavu.

P. Milan 6.11.2020 9:31

Jen poznámka, zařízení v Těchoníně nemá příliš velkou kapacitu a "polní nemocnice" má být pro hodně nemocných, ale už málo nakažených.

Že je to spíše demonstrativní politický monstrpodnik, to jo.

Š. Hašek 6.11.2020 9:17

Kamarád ulehl a čtrnáct dní o něho pečovala manželka, doma.

Nemohli by jim ti politici švarní poslat 14x denní náklady na ta lůžka, samozřejmě včetně postavení toho cirkusu, přívodů vody ...... a elektřiny za osvětlení pro televizní kamery??? Tak mě napadlo.

Já i ten kamarád platíme daně.

J. Svoboda 6.11.2020 9:14

Savo do žíly, říkal Trump ...

Pěkný den.

J. Svoboda 6.11.2020 9:13

!! Procházky v přírodě ministr zdravotnictví doporučuje, proč ho neposlechnete? !!

Váš příspěvek ve zkratce: Chci si užívat, na zodpovědnost kašlu.

Pěkný den.

P. Moravčík 6.11.2020 9:05

Ste nepripravení na niečo, čo môže nastať - je zle-nedobre.

Ste pripravení na niečo, čo môže nastať - je zle-nedobre.

J. Pavelka 6.11.2020 9:04

I paní Šichtařové je patrná jakási "ideologická zaťatost" ať píše o čemkoli

R. Meišner 6.11.2020 9:03

autorka evidentně covid nedostala,--a evidentně počítá s tím, že ani nedostane. ( na rozdíl ode mne-a můžu ji ujistit, že tuto nemoc bych nepřál ani svému největšímu nepříteli). byla by autorka raději, kdyby se nám kapacit nedostávalo, než aby přebývaly? zřejmě ano.

J. Pavelka 6.11.2020 9:03

Znám lidi, kteří z toho, že je obklopují orouškovaní, mají trauma z jiného důvodu...V raném dětství strávili dlouhou dobu v nemocnici...máma nikde, všude samý nevlídný personál v rouškách...tak se jim to vrací...tady nelze zobecňovat, důvody mohou být různé..

R. Benýšek 6.11.2020 8:59

Je-li to o Těchoníně všechno pravda (dosud ani já, stejně jako asi většina z Vás, jsem o něm vůbec nic neslyšel), tak je nejen smutné, ale i dost zajímavé, že o tom musí psát ekonomka (aby vůbec někdo), která by se nejspíše raději věnovala něčemu jinému (to ale ve světě normálním, na který asi dlouho jen budeme v dobrém vzpomínat). Zatímco novináři, dříve se chlubící tím, že jsou tzv. investigativní, ti dělají dnes co?

Anebo taky možná ještě jinak: Takové zařízení bylo postaveno pro boj se skutečně nebezpečnou nákazou, kde logicky v něm měli být umístěni ti nejnakažlivější (protože tím společnosti nejnebezpečnější). Což zároveň obvykle bývají i ti nejvíce nemocní. Zatímco mediálně bombastická polňačka v Letňanech je výslovně určena pro lehčí případy - tedy ty lidi, kteří se nesmějí vrátit někam domů, aby zbytečně nezabírali místo v nemocnicích. Které (ty nemocnice) tedy těžší případy budou dál zvládat (i bez nějakého Těchonína). Zatímco nějaké ty nejnakažlivější (a tedy pro přinejmenším tzv. ohrožené skupiny ty nejnebepečnější) nemocné vůbec nehledáme. Ti totiž v rámci této celosvětové katastrofy dosud nebyli a nejsou vůbec důležití!!!

T. Zlesa 6.11.2020 8:53

Zjistit, že armáda často (pořád) vyhazuje peníze z okna je opravdu objev. :-)

V. Kolman 6.11.2020 8:51

Omlouvám se pane Nováku, teprve teď jsem si všimnul toho chechtajícího se smajlíku. :-)

B. Rameš 6.11.2020 8:48

Těchonín je skutečně malý, určený primárně k péči o vojáky zasažené nějakou tou biologickou zbraní, případně těžkou formou přírodní nákazy, a hlavně, žádná "Smrtící epidemie" neprobíhá. Polní nemocnice v Letňanech je samozřejmě humbuk. "Vrtění covidem" (když už jsem parafrázoval jeden název amerického movie) je nepochybné.

V. Kolman 6.11.2020 8:47

Nejste pane Sembere sám, koho současná neradostná situace hněte (abych to napsal slušně). Ale asi není rozumnější řešení, nežli to současně používané.

Pokud víte o lepším a bezpečném! řešením - sem s ním!

V. Kolman 6.11.2020 8:42

Uveďte pane Nováku KONKRÉTNĚ!, čemu paní Šichtařová nerozumí. Pokud neuvedete, budete u mě vy tím, kdo sice rád dloubne do někoho druhého, ale argumenty mu chybí.

Osobně považuji paní Šichtařovou za inteligentní ženu, která dobře ví, o čem mluví/píše a má pro to i rozumné argumenty.

D. Zítko 6.11.2020 8:27

Myslím, že " tahle ženská" to má v hlavě srovnanější než mnozí "diskutující muži" - třeba vy pane !

D. Polanský 6.11.2020 8:21

Každý, kdo je ctižádostivý tříská popularitu, kde to jde. I autorka.

J. Vavruška 6.11.2020 7:39

"Ratejna v Letňanech" je především v těsné blízkosti dvou letišť: vojenského ve Kbelích a travnatého v Letňanech. V Letňanech by mohla přistávat menší letadla nebo vrtulníky. Jako vojenská nemocnice pro ošetřování raněných z litevsko-běloruské nebo ukrajinsko-ruské fronty se tedy docela hodí. S covidem to nemá nic společného, protože volná lůžka zatím stále jsou a mnoho jich okupují "pacienti" (neměli bychom jim spíš říkat "figuranti"?), kterým nic není, většinou je nechtějí pustit zpátky do domova důchodců.

A pozdravuju pana majora doktora, díky za účast s paní Šichtařovou na této pěkné analýze. Konečně taky někdo, kdo si umí dát 2+2 dohromady. To, že v Letňanech asi nejde o covid oba dva krásně vystihli a zdůvodnili. Ještě jednou, díky!

P.S. hádejte, kam odjeli naši vojáci "na cvičení"? Viz včerejší a předvčerejší zprávy.

P. Přibyl St. 6.11.2020 7:38

Ano , úsměvné ale smutné.

K. Šubrt 6.11.2020 6:59

Od Markétky jako obvykle docela úsměvné.

P. Boublíková 6.11.2020 6:52

Proč se neléčí v Těchoníně? Jednak je ten špitál tak mrňavý, že ho při epidemii zasahující statisíce lidí vůbec nemá význam aktivovat. Druhak je z hlediska superochrany personálu v Těchoníně covid skutečně jen chřipečka.

Zkrátka umístilo by se tam maximálně cca 55 pacientů současně, za obrovské náklady. Paní ekonomce nedošlo...

V. Církva 6.11.2020 6:36

Paní Šichtařová začíná být s těmi nadávkami nějaká přecitlivělá. Když nechápala že přeplněné nemocnice promořování covidem a nerspektování hygieny občany je problém, čemu se diví?

I když tentokrát má celkem pravdu. V Praze snad kapacity nemocnic jsou. Proč se polní nemocnice nestaví tam kde nejsou? Co se týká virové nálože, je třeba větší prostory. To by ale právě velká polní nepřeplněná nemocnice zvládala.

Co se týká Těchotína, taky by mne zajímalo, proč se tam teď neléčí, nebo ano?

A hlavně za současné situace, ale i po ní by vláda měla po t2chto zku3enostech nechat udělat několik nezávislých rozborů, jak řešit pandemie. Ať už změnou výběrových řízení a podmínek pro lékárny aby byl dostatečný počet ať už skladových, nebo u nás vyráběných pomůcek, tak p5edev39m jesti stav2t nebo ru3it Tchotíny a nebo radši testovat na hranicích, nebo lépe trasovat nakažené, nebo....

R. Langer 6.11.2020 5:39

A něco konkrétního? Aha... :-P

R. Vacek 6.11.2020 5:32

Průtočnost nemocnic můžete do určité míry zvyšovat. Za normálního stavu (během první vlny) strávil přeživší pacient na JIP v průměru 22 dnů. Ten, co nepřežil, tam byl 8 dnů. Při narůstajícím tlaku na kapacitu budete nejvážnější pacienty odpojovat dříve, aby bylo místo pro ty nadějnější. Zkrácením těchto dob na polovinu se zdvojnásobí kapacita nemocnic za cenu zvýšení smrtnosti. Až skončí druhá vlna, stačí porovnat údaje délek hospitalizací s první vlnou a toto by se mělo ukázat.

https://www.uzis.cz/res/file/covid/20200611-cerny.pdf

R. Vacek 6.11.2020 5:21

O tom, jak špatně někteří snášejí důsledky pandemických opatření, píší psychologové. Souvisí to s tím, že jedinec je zdravý, plný sil a nechápe, proč by se měl omezovat. Taková byla i tyfová Mary, která bez ohledu na ostatní obcházena pravidla, která ji omezovala:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Tyfov%C3%A1_Mary

R. Dubravský 6.11.2020 3:57

Mimochodem, víte někdo, kolik je v té polní nemocnici v Letňanech pacientů? Když normální nemocnice údajně praskají ve švech?

P. Boublíková 6.11.2020 3:50

Ach jo, koho já budu volit, když lidé blízcí Trikolóře píšou takové žvásty?;-(

V Těchoníně je 28 lůžek, kapacitu nemocnice lze zvednout na dvojnásobek.

V Letňanech má být 500 lůžek.

Co se týče kontaktu většího množství pacientů, námitka autorky je oprávněná. Na brněnském Výstavišti ovšem přesně z popsaného důvodu budou pacienti ležet sice v obrovské hale, ale rozdělené přepážkami na boxy po svou nemocných. Že by byli v Praze tak hloupí a nechali stovky infikovaných pohromadě?8-o

V. Sember 6.11.2020 3:41

Je to možný

https://www.youtube.com/watch?v=nQZlKbSwKsA ̈

:-P

J. Frček 6.11.2020 3:36

Milá Markétko, možná že si tu nemocnici nechávají jen pro ty mocné, co vodí ty naše kašpárky na provázcích. Ale to se nikdo z normálních smrtelníků nedoví...!!:-)!!

Z. Koutecký 6.11.2020 3:13

Vážená paní Šichtařová, proč se nevyužije pro covidové pacienty vojenská těchonínská nemocnice, je skutečně divné. Zejména v době přicházející zimy, kdy tu halu bude možná problém dostatečně vytopit a současně dostatečně větrat. Ale s tou malárií můžou čeští vojáci v Afganistánu skutečně onemocnět, protože se tam endemicky vyskytuje.