18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

POLITIKA: Jak odstranit korupci, rychle a účinně

O korupci mluví před volbami kdekdo. Ve skutečnosti je recept na účinné potření korupce překvapivě jednoduchý. Jednoduchý – svým způsobem. Netvrdím, že je snadno prosaditelný.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Němec 10.10.2013 9:51

Re: jedna z možnosti

Jistě že je použitelné - u soukromých firem!!!! Což Baťa byl. Ona taky korupce je "zneužití postavení nebo funkce v politice, veřejné správě, hospodářství, k osobnímu prospěchu" (wikipedie)

Důležité je to "v politice, veřejné správě, hospodářství" tedy jako státního úředníka. To, co se stalo u Bati, korupce podle definice ani nebyla!

J. Vlk 10.10.2013 9:05

Mám obavy,

že korupce s dluhem 2 bilionů jsou dražší než rozkrádání (neokrádání rodiny :-)) a hospodaření za komunistů.

M. Prokop 10.10.2013 12:54

Re: Mám obavy,

Obavy máte, počítat neumíte.

Stačí kouknout na výsledky.

J. Vlk 10.10.2013 13:01

Re: Mám obavy,

Také ještě tento bordel není 40 let. Potom počítejte !

M. Prokop 10.10.2013 15:07

Re: Mám obavy,

Trend je jasný.

Životní úroveň se zvyšuje. Podstatně rychleji, než za bolševíka.

Máte smůlu, já to pamatuji, takže mi těžko něco nakecáte.

R. Langer 10.10.2013 15:41

Re: Mám obavy,

V posledních letech leda tak stagnuje...

J. Vlk 10.10.2013 16:02

Re: Mám obavy,

Trend je jasný. Proto bolševici získávají voliče. Možná jsem větší pamětník, ale je dobré pamatovat si vše záporné, ale i kladné. Ano životní úroveň zároveň s technickým celosvětovým pokrokem se zvyšuje i u nás. Ale neúměrně s osobním zadlužováním občanů a státu - také jasný trend.

P. Čech 10.10.2013 8:40

A ještě jednou, jak to udělat.

Rozhodně ne tak, jak to udělal pan Kohout. To, že ze záhadných (asi malicherných) důvodů se rozešel s panem Okamurou a přešel k SSO, udělal, zdá se, chybu. Program SSO je totiž popřením knihy pana Kohouta Úsvit - kritika politického systému a návrh nové ústavy pro Českou republiku.Svobodní totiž mají poněkud jinou představu o tom, jak řídit stát.Je to jednoduché. Jsou sami politickou stranou a tedy nechtějí (ani nemohou chtít) absolutní zrušení moci politických stran po vzoru Švýcarska. Chtějí ji pouze trošku omezit. To však není cesta. Správná cesta je popsána (až na jednu věc - většinový jednokolový volební systém) ve zmíněné knize Úsvit.

V. Němec 10.10.2013 8:50

Re: A ještě jednou, jak to udělat.

Nikoliv. Správná cesta je v programu SSO. Pan Okamura se mýlí.

M. Stuchlik 10.10.2013 8:52

Re: A ještě jednou, jak to udělat.

Ani jedna z těch dvou populistických partiček nepovede k vypuštění rybníku, jen výměně kapříků

V. Němec 10.10.2013 9:06

Re: A ještě jednou, jak to udělat.

Nějaký lepší návrh?

P. Čech 10.10.2013 9:16

Re: A ještě jednou, jak to udělat.

K vypuštění onoho rybníku je bezpodmínečně nutné zrušit a nebo aspoň podstatně omezit moc politických stran. To je ten uzávěr na kohoutku, kterým se voda z rybníku vypouští. Jakmile se tato voda vypustí, zruší se moc politických stran a jejich politiků. Tito se budou krátkou chvíli plácat v bahně, které způsobili a leknou. K tomu je nutno jediné. Odejít od stranického systému a nahradit jej klasickou zastupitelskou demokracií, kde občané vládnou sami sobě a to buď přímo a nebo prostřednictvím svých   s v o b o d n ě   zvolených zástupců. Nejlepší se zdá kombinace obého, tedy švýcarský systém.

V. Němec 10.10.2013 9:27

Re: A ještě jednou, jak to udělat.

Opět pláčete hezky, ale na špatném hrobě. Samotný princip politických stran chybný není. I Švýcarsko má strany a má některé kantony, kde funguje klasický stranický systém!!!

Problém je v tom, na jaké úrovni demokracie je delegováno rozhodování (odpovědnost).

Když omezíme moc státu a dáme ji krajům a městům - jako ve Švýcarsku - ukáže se i stranický systém jako života schopný.

A právě ten přenos odpovědnosti dolů je "pravicový" akt.

P. Čech 10.10.2013 12:21

Re: A ještě jednou, jak to udělat.

Švýcarsko má zajisté politické strany, dokonce mnohem početnější než naše. Zásadní ovšem je, že tyto nemají moc.. Rozhodování (odpovědnost) je delegována zásadně občanům, přeneseně jejich zástupcům Chcete snad říci, že Švýcarsko je levicový stát?Pravomoc i odpovědnost začíná dole a jde od občanů přes obce, kantony nahoru. Jakákoliv pravomoc, tedy i výběr daní

P. Čech 10.10.2013 12:34

Dodatek.

A navíc, ve Švýcarsku všechny jen trochu významné politické strany tvoří již více než 50 let něco jako velkou koalici a to v zásadě z důvodu fungování celého systému. Politické strany tam nebojují o moc, ani volně nesoutěží, ony se starají o blaho státu. Na rozdíl od stran našich, které neustále politikaří, korumpují všechno a všechny kolem sebe, neustále porušují ústavu, zadlužují stát a tyjí ze státního rozpočtu.Po naprosté většině našich politických stran, zejména těch které byly kdykoliv v parlamentu by tam ani pes neštěkl.

V. Němec 10.10.2013 14:44

Re: A ještě jednou, jak to udělat.

Správně, a o to jde! Aby odpovědnost začínala dole, aby si město mohlo stanovit výši daní i to, jak je utratí. Tím se státní (případně EU) penězotok přesune rozpadne na malé potůčky mnohel lépe a snáze ohlídatelné na lokální úrovni.

A  v tom to je! ne ve formě demokracie. Švýcarsko (pravicové) je toho důkazem.

P. Čech 10.10.2013 9:08

Re: A ještě jednou, jak to udělat.

Duchovním otcem programu politického hnutí Úsvit přímé demokracie není pan Okamura (tedy se nemůže mýlit), ale pan Pavel Kohout. Právě proto mi není jasné, proč se dotyčný připojil k SSO a tím vlasně popřel své myšlenky a dokonce i zásady z jeho knihy Úsvit.

V. Němec 10.10.2013 9:45

Re: A ještě jednou, jak to udělat.

Nevím, kdo je duchovní otec, ale řekněme, že pan Okamura setrvává v bludu - je to lepší?

P. Čech 10.10.2013 12:27

Re: A ještě jednou, jak to udělat.

Nevím, kde setrvává pan Okamura, nicméně trvám na tom, že program hnutí Úsvit přímé demokracie je tím jediným, co může pomoci České republice vybřednout z bahna stranického systému, který je zcela nefunkční a hlavně nedemokratický.  Demokracie je totiž vláda většinové vůle občanů  a nikoliv moc menšinových politických stran. Vlády většinové vůle občanů lze dosíci pouze zavedením většinového dvoukolového volebního systému obecně a hlavně zavedením institutu obecného referenda, pomocí něhož občané vyjadřují a nastolují svou většinovou vůli.

V. Němec 10.10.2013 14:45

Re: A ještě jednou, jak to udělat.

Trvat si můžete, je to vaše právo, ale mohl byste se zamyslet nad tím, jestli netrváte špatně - nepláčete na špatném hrobě - viz naše diskuze výše.

M. Prokop 10.10.2013 12:56

Re: A ještě jednou, jak to udělat.

Co je to "absolutní zrušení moci politických stran"?

Ve Švýcarsku politické strany nejsou?

SSO má reálnější program, Okamura jen vykřikuje aby udržel koryto, program nená žádný.

P. Čech 10.10.2013 19:01

Re: A ještě jednou, jak to udělat.

Ve Švýcarsku samozřejmě politické strany jsou a dokonce mnohem silnější (co do počtu členů) než naše. Nemají však moc, tu mají přímo občané a přeneseně jejich zástupci v zákonodárném sboru. Pod mým vyjádřením "absolutní zrušení moci politických stran" rozumím zrušení článku 5 ústavy a to bez jakékoliv náhrady. Stav, kdy v parlamentu (senátu i sněmovně) zasedají a hlavně   p r a c u j í   svobodně  a přímo zvolení zástupci občanů a ne zástupci politických stran. Toito zástupci rozhodují nikoliv obecně, nýbrž v zánech daných mezích. Rozhodování o zásadních a hlavních otázkách fungování státu (ale i jiných, zákonem vymezených) si ponechávají ve své gesci občané a rozhodují o nich v referendu či všeobčanském hlasování. SSO má program jednodušeji uskutečnitelný a hlavně zbytečně rozsáhlý.

R. Langer 10.10.2013 15:44

Re: A ještě jednou, jak to udělat.

To si nemyslím.

P. Čech 10.10.2013 8:22

Jak to udělat?

Také jednoduše. Pokusit se pomocí voleb dosáhnout plnění volebního programu politického hnutí Úsvit přímé demokracie., t.zn. absolutní a důslednou změnou současného politického systému, který si hraje na demokracii, aniž by se jí alespoň trochu blížil. Pan Pavel Kohout by to měl vědět, když u zrodu tohoto programu sám stál. Tím však, že se pro zcela malicherný důvod rozešel s panem Okamurou a přiklonil se k SSO, sám se plnění svého programu vzdal. Asi zapoměl na jednu důležitou věc. Aby se jakýkoliv program mohl plnit, je nutné , aby subjekt, tímto programem se honosící, byl v poslanecké sněmovně. Hnutí Úsvit přímé demokracie má naději se do sněmovny dostat, SSO nikoliv. Pan Mach, jakkoliv s ním lze v mnohém souhlasit, není tím správným populistou, který dokáže politické uskupení do sněmovny přivést.

V. Němec 10.10.2013 8:49

Re: Jak to udělat?

Zastavme se u 1. bodu volebního programu Úsvitu. Přímá odvolatelnost politiků. Když si uvědomíme, že strany získávají ve volbách 20-30% hlasů (podle oblíbenosti svých (leaderů), zůstává 70% hlasů nespokojenců.  Je problém odvolat koholiv? Je problém postavit se s půlitry piva na náměstí a za podpis na odvolací arch je rozdávat?

Chápu, že je velice přitažlivé (a nedemokratické), aby levicová většina odvolala všechny politiky pravicové menšině!

P. Čech 10.10.2013 9:04

Re: Jak to udělat?

"Chceme přímou volbu poslanců, starostů a hejtmanů".Přímá volba předpokládá většinový volební systém a to dvoukolový. V tom případě žádné strany nebudou získávat žádné hlasy. Hlasy budou získávat přímo kandidáti na poslance. Poslanec bude v prvním či druhém kole zvolen jedině tehdy, když dosáhne min. 50%+1 hlas. Každý volič má možnost jít volit a tedy , nezúčastní-li se voleb, nemá morální právo jakkoliv projevovat svou nepokojenost s výsledky voleb. V demokratickém státě musí vládnout většinová vůle občanů.  Menšina se musí   d  o  b  r  o  v  o  l  n  ě    podřizovat této většinové vůli, jinak se nejedná o demokracii. Přitom není vůbec důležité, je-li většina levicová či pravicová. Tyto pojmy totiž patří do minulého a předminulého století. Dnes jsou již překonané a při životě je udržují pouze hloupí novináři a politici - zástupci politických stran, nikoliv občanů. Celý systém, založený na moci politických stran a na boji o tuto moc nad občany se ukázal být jako nefunkční a stále více občanů jej odmítá.

V. Němec 10.10.2013 9:17

Re: Jak to udělat?

Ďábel se skrývá v detailu. Řekněme, že v nějakém obvodu bude o zvolení usilovat 10 politiků (různého zaměření). V prvním kole, kterého se zůčastní 60%voličů nedosáhne nikdo nadpoloviční většiny.  V druhém kole (postoupí užší skupina) vyhraje politik A s 51%, ovšem tohoto kola se zúčastní poze 40 % oprávněných voličů. Fakticky ho zvolilo 20%! Zbývajících 80% voličů ho nechce. 

Opakuji otázku: Je problém sehnat dost podpisů na odvolání tohoto politika?

Řešením by bylo to, že by ho směli odvolat jen ti voliči, kteří ho před tím volili (a které zklamal), jenže to naráží na základní princip voleb - tajnost :-))

Představa, že pojmy levice a pravice jsou překonané, je mylná. Pouze někteří politici (novináři, občané) definují mylně pravici (historicky) jako nutně konzervativní a nacionální. Pokud zůstanou jen u ekonomické definice pravice a levice, zásadní rozdíly se jasně projeví.

P. Čížek 10.10.2013 9:34

Re: Jak to udělat?

Dá se to udělat v podstatě jednoduše. Existují země, podle někoho zřejmě nedemokratické (např. Austrálie), kde je volební povinnost. Má to jednu obrovskou výhodu. V naší demokracii totiž hrozí, že až se volby zhnusí většině občanů, tak náš volební systém povolá k řízení státu tu nejhnusnější rodinu.

J. Vyhnalík 10.10.2013 13:19

Re: Jak to udělat?

A jednu obrovskou nevýhodu. I pokud je účast dobrovolná, volí spousty lidí, kteří ani nechápou, co ti politici dělají a do jakého že to orgánu právě volí. Pokud bychom zavedli povinnou účast, donutíme k volbám jít i ty, které politika vůbec nezajímá (až na nadávání na politiky) a dosáhneme toho, že o volebním výsledku bude ještě více než dnes rozhodovat reklamní kampaň, která nemusí mít s realitou nic společného.

Ještě častěji než dnes budou vyhrávat ti, co se nestydí hlásat "Nikdo Vám nedá to, co Vám já slibuji".

P. Čech 10.10.2013 12:11

Re: Jak to udělat?

Obsah pojmů "pravice" a "levice" se v čase mění. Původně znamenaly rozesazení jakobínů a girondistů v konventu za francouzské revoluce. Dnes neznamenají nic. Ryze pravicová uskupení téměř vymizela. Jakápak to je ona ekonomická definice uvedených pojmů? Operovat účastí voličů ve volbách je ošidné. Jakkoliv chápu neúčast jako protest proti systému voleb, který mi nedovoluje volit svobodně, každopádně nejdůležitější je, že právo volit má každý volič. Pokud se jej někdo dobrovolně vzdá, ztrácí morální právo po volbách jakkoliv protestovat. nevzdá-li se jej, stane se buď menšinou, nebo většinou. A tak je to u každých voleb.