14.6.2024 | Svátek má Roland


Diskuse k článku

POLITIKA: Jak dál po porážce pravice

Rozpuštěním Poslanecké sněmovny, k němuž dojde příští či přespříští týden, skončí jedna kapitola českých politických dějin – kapitola trvající od roku 1991. Přestože několik let tohoto období vládla sociální demokracie, byla to pravice, která určovala agendu a měla – alespoň z mého hlediska – ideologickou iniciativu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Loucký 12.8.2013 13:57

Re: Drápale, drobná přátelská rada, (ad J. novák 254)

Když jste přesvědčen, že máte pravdu, proč máte ještě potřebu autora urážet?

P. Vítek 12.8.2013 13:13

Re: Axiomy?

Mozna mate pravdu,moc ho neznam(DD),ale dnes me zacatkem clanku nastval.Tak ale Friedmana nezna.Odskakuji:jestli nahodou neni vse trosku jinak-http://www.protiproud.cz/svet/politika/komentare/426-kdo-je-zradce-ods-tomas-ulehla-jeden-z-tech-ktere-vykonna-rada-vcera-vyloucila-ze-strany-proc-stal-na-strane-rebelu-ktere-dnes-pronasleduje-ivo-istvan.htm

M. Stuchlik 12.8.2013 12:48

Re: Souhlas

KonS nemá za zády Lukoil a proto ani media.

M. Stuchlik 12.8.2013 12:47

Re: Axiomy?

Novaka, samozrejme asi na prvnim miste Duch demokratickeho kapitalismu, lze jen doporucit… Nepochybuji, ze Dan Drapal zna autora tam i zpet. Kdybyste jej pozorne cetl Vy sam, vedel byste, ze spolu s Maxem Weberem (Protestantska etika a duch kapitalismu) tvrdi, ze v zakladech kapitalismu je krestanska askese (diky niz se primarne akumuloval capital…) – cili moralni presvedceni (cimz je oponovano marxismu s jeho materialni zakladnou a kulturni nadstavbou…). Novak je dobrym prikladem autority, kterou by si Dan Drapal mohl klidne brat k rade svych uvah za svedka.

JK

J. Boleslav 12.8.2013 11:41

Re: Drápale, drobná přátelská rada,

Nemáte pravdu. Informace p. Drápala o vztahu hostivických ke Dráthovi pocházejí z médií, konkrétně z MF Dnes. Jeden tamní dobrák pravil, že nevadí, že Dráth kradl, protože kradl i pro ně. Obdobné stanovisko zaujali další. K bli.tí.

J. Boleslav 12.8.2013 11:37

Re: Milý Dane,

Naprosto přesné, souhlasím.

D. Švik 12.8.2013 11:10

Souhlas

Škoda, že je Konzervativní strana tak neviditelná.

J. Němec 12.8.2013 11:03

Re: Axiomy?

Já také věřím, že se vyplácí být slušný a usiluji o to se tak chovat. V souvislosti s politickou scénou je to ale irelevantní. Vaše články často vyznívají jako čekání na zástup slušných lidí, co to mohou změnit. Má cenu začít u sebe, ale dopad širší, to mít nebude.

Já věřím, že to Někdo nakonec zachrání a Vy také. Oba však víme, že do té doby se nic takového nestane. To by nedávalo smysl.

Často ve vašich článcích splývá postoj osobní a postoj globální. Zatím co s tím osobním povětšinou není problém souhlasit, ten globální dopad je utopie.

P. Pavlovský 12.8.2013 10:33

Re: Hm ..

Karel je morálně nepřijatelný? Proč?

P. Pavlovský 12.8.2013 10:32

Re: Masaryk neřekl "nelhat a nekrást",

ale "nebát se a nekrást".

P. Vítek 12.8.2013 9:41

Dobry clanek i web

http://pravyprostor.cz/svedsko-chudsi-nez-si-myslite/

M. Malovec 12.8.2013 9:10

S kauzou

Klausová - kníže bez očištění od kmotrů a omluvy pravicovým voličům nemá ODS šanci vůbec. S očištěním, omluvou a zapomenutím na Klause může s paní Němcovou s návratem některých voličů počítat za 4 roky. Čím delší bude doba vlády levice a čím méně průšvihů pravice, tím větší šance pravice má. Bude-li ovšem chtít opět ten bordel po levici uklízet. 

J. Novák 12.8.2013 8:52

Drápale, drobná přátelská rada,

Hostivici se velkým obloukem vyhněte, mohl byste dostat na budku.Jediné, co si Hostivičtí na Rathovi "pochvalují", je že dřív když jsem řekl že jsem z Hostivice, nikdo nevěděl odkud jsem teď to ví každý.

Co myslíte dělá jim to radost ? Kecáte a evidentně nevíte o čem, čekám omluvu.

Rath měl různé nápady, třeba vykácet lípy na náměstí a založit zřejmě Rathův růžový sad, no seběhli se hostivičtí s motykami a lípy stojí dodnes.

Užvaněnej troubo.

Mocný Šedovous

P. Gabriel st. 12.8.2013 8:51

Pravice ve sněmovně není nevěrohodná!

Ona  to totiž žádná pravice není. Ona totiž.pravice, tak jak je tradičně politicky chápána musí stát pevně na konzervativních hodnotách! Ale taková politická strana ve sněmovně  DNES VŮVEC NENÍ! Strany, které tam jsou, jsou jenom (s výjimkou kolektivistických komunistů)  jenom různými variantami liberalismu se silně pragmatickými sklony. V případě socdem etatistického liberalismu, v případě ODS a Top09 pak individualistického liberalismu. Až to bude občany a voliči pochopeno natolik, že se začnou poohlížet po volbě konzervativních stran a konzervativních politiků, máme zaděláno na skutečnou politickou změnu a můžeme začít mluvit o pravici v naší politice. PŘED TÍM SE ALE MUSÍME ZBAVIT KLAUSOVSKO - ZEMANOVSKÝCH LŽÍ V NAŠICH MYSLÍCH.

P. Vítek 12.8.2013 8:17

Re: Axiomy?

Pane Drapal prestante studovat moralku a prectete si neco o "pravicove" ekonomice. Treba Michaela Nowaka.Ten tvrdi,ze pro vychovu cloveka je nejlepsi obycejny spravedlivy kapitalismus(bez demoralizujicich statnich zakazek)Strasne jste mne zklamal!

P. Vítek 12.8.2013 8:11

Re: Milý Dane,

Tohle pane piste vsude a furt! Nejradeji bych to zkopiroval.Piste makejte,pokud mate cas!Jednoznacne ,jednoduse,kratce-fantasticky!Budu asi fakt volit Svobodne

P. Vítek 12.8.2013 8:06

Re: Pravdu o ODS do kamene tesat

Jste proste malecek

P. Vítek 12.8.2013 8:05

Pane Drapal neco tak neobjektivniho a nespravedliveho jsem od vas jeste necetl.Skoda.Nebo si vas s nekym pletu.

P. Lenc 12.8.2013 7:58

Re: Milý Dane,

Naprosto přesné.Jenom si dovolím dodat, že čím víc někdo křičí o morálce, tím víc a je to má životní zkušenost,tím víc si na něj dávám pozor.Jejich "morálka"většinou končí u prvního korýtka.To Masarykovo nelhat a nekrást potřebuje celá naše společnost od politiků po posledního občana.

K. Frauknecht 12.8.2013 7:54

Pvavdivý, ale sakra dlouhý :-))!

Ano, s odstupem času se zdá, že "samet" byl sice vynucen dobou, ale současně byly předem domluveny "podmínky". Chybou (možná jen hloupým podceněním situace) bylo ponechání bolševických struktur v podnikání a v justici (rozkradení státu), a tolerance komunistické infekce ve strukturách nově vznikajících (kmotři a další zm.di).

P. Maleček 12.8.2013 7:42

Pravdu o ODS do kamene tesat

"Václav Klaus svou amnestií završil své celoživotní dílo" - toť slova, která by se měla do kamene tesat. Ale s drobným dodatkem - že to propuštění tisíců zlodějíčků a násilníků mělo zamaskovat ukončení soudů velkozlodějen jeho "méně schopných" kamarádů, kteří se při Klausem organizovaném rozkrádání státu nechali díky své hlouposti a také nadutosti nachytat i tou, Klausovými lidmi, zdecimovanou policií a justicí. A tak jim, chudákům, nezbylo než své soudy donekonečna natahovat.

Bohužel pravda je i tom, že ODS má díky Klausovi to rozkrádání státu přímo geneticky zakódováno a už to nikdo nikdy nezmění. Byť jsou v ODS tisíce slušných, ale naivních lidí, kteří na chod ODS mají nulový vliv. Mezi ně však nepatří paní Němcová. Ta vliv měla a má. Ale v zájmu udržení funkce mlčí a nekoná. Co jí pak v důsledku odlišuje o těch, kteří za jejího mlčení, tedy krytí - slovy "klasika" na státním kradou tak, že ani poledne nedrží?

D. Drápal 12.8.2013 7:07

Re: Axiomy?

Vážený pane Němče,

já netvrdím, že to "slušný člověk zachrání". Možná to už nezachrání nikdo. Tvrdím ale, že snažit se být slušný je věcí rozhodnutí každého z nás, a tvrdím, že toto rozhodnutí má smysl, i když jsme v hlubokém marasmu. Možná "k hromadné proměně charakterů" nedojde, ale raději tento boj prohraju, než abych ho nevedl vůbec.

J. Schwarz 12.8.2013 6:37

Milý Dane,

vůbec nevadil "útěk před právníky", naopak. Jací "právníci" tu chtěli zavádět to pravé, právní prostředí? A co jim bránilo se k věci vyjadřovat, soudcům soudit, policajtům a státním zástupcům stíhat? Přece formulku, že podnikateli který ošidil kdekoho musí být dokázán "úmysl", že nešlo jen o šťastnou shodu okolností že všichni zchudli, firma na níž měl podíl a již vedl zkrachovala zato firma jeho bratra udělala se zkrachovavší firmou zázračné obchody... To všechno přece připravili právníci, nemám pravdu? Všechno začalo "sametem", kdy se "humanisticky" předpokládalo že socialistický manažer, který stál skálopevně na pozicích Strany  a kritiky likvidoval označením za buržoazní úchylkáře se začne chovat "tržně" ve prospěch jím vedeného státního podniku. A jaký byl farizejský údiv, že nezačal, ale podnik si s kamarády rozkradl. Přebral  zákazníky - ty konečně představovali podobní týpci z jiných firem - prodali si za babku a nevratný úvěr / též od kamarádů, tentokrát z bank / cennější majetek a rázem bylo všechno jejich. K nim se přidalo pár původních odpůrců komunistického režimu aby nějaké kšefty "pokryli politicky", soudruzi dodali kamarády a sít kontaktů, kterou jim díky sametu nikdo nezlikvidoval. samozřejmě mezi právníky měli též nemálo "známých" a pokud mi paměť slouží kolikrát vystoupili v médiích na obranu špinavých praktik coby jen "neetických" lež podle "zákona". Různé ty "legislativní rady" a "legislativní odbory ministerstev" byly též plné právníků - proč tedy připravovali děravé zákony? Co nutilo "nezávislé soudce" k interpretacím zákonů výhodným pro různé lotry a tuneláře? Ba ne, kdyby to vzali do rukou právníci, dopadlo by to ještě hůř než to dopadlo. Svinstvo byl sám samet, tím to začalo. Jako by po válce v Německu nechali celou nacistickou strukturu na postech v policii, armádě, byznysu... jak myslíte že by to dopadlo? Nerozkradli by vítězi vynucený "demokratický stát"?

J. Němec 12.8.2013 4:50

Axiomy?

1) Neustále zaznívá, jak ta jediná Němcová je slušný člověk. Je to něco, co lidé už snad berou jako fakt. Že má sama na krku jakési nevyřešené trafiky je sice, jak zjišťujeme, legální, ale morálně už to tak v pořádku není. Němcová je takový Nečas v sukních. Pokud by totiž měla nějakou morálku, tak z té ODS dávno odejde a nebude chtít být spojována se zbytkem. Ona jen přivírá oči.

2) Ač věřím v mnoha ohledech stejným věcem, jako autor, nemohu se ztotožnit se stálým opakováním toho, jak to slušný člověk zachrání. Pane Drápale ... to je svět! Tady to nemá dopadnout "dobře" pro všechny. Hledět na to je smutné, ale ten úpadek je něco, co má přijít. A slušný člověk nemá moc, obzvláště v demokracii, něco ovlivnit. Snad nevěříte, že dojde ke skokové hromadné proměně charakterů lidí ve světě? Na základě čeho?

V. Vaclavik 12.8.2013 4:36

Usiloval jsem a co z toho

"každý občan má příležitost usilovat o pravdu a lásku"

Sem tam se k necemu v diskuzich vyjadrite, ale kdyz jsem tuhle k jednomu vasemu clanku napsal pojednani o pravde, jako byste si toho ani nevsimnul. A to se mi zda divne od takoveho bojovnika za zivot v pravde.

Ale k dnesnimu tematu - co by si mela pravice zapsat za usi je, ze socialismus a svoboda se vzajemne vylucuji. Jestlize chteji provozovat castecny prerozdelovaci socialismus (at uz zodpovedne ci nikoli), nemuzou si dovolit ani tu dnesni malou miru svobody, protoze v te jim ten verejny prerozdelovaci kotlik kase preferencne vylizaji vselijaci vykukove, a to i z vlastnich rad. Problem je s tim volanim po ''pravnim state'', protoze ten termin znamena regulace, tedy zakonne zavazne regulace. A regulace z definice vzdy podvazuji ekonomiku.  Na to dojeli komuniste v minulem rezimu, kdyz totalni regulace ekonomiky logicky vedly zemi k upadku. Jejich byla totalni vlada prava, ovsem prava nikoli jedincu, ale prava skupinova, prava spolecnosti.

Pocitam, ze hlasatele pravniho prostredi by se ohradili, ze tak dalece jit nechteji, jenze i pouhe priblizeni se totalite je spatne a ekonomiku zeme podvazuje, i kdyz ne tak drasticky, jako za komunistu. Moralni a tudiz svobodomyslny clovek, ktery si preje zit v pravde, vola nikoli po vice pravnich omezeni, regulaci, ale po odstraneni pricin, kere volani po nich zapricinuji - odstraneni, nebo aspon omezeni velikosti verejneho sektoru hospodarstvi a prerozdelovani. Cokoli jineho znamena lhani si do kapsy, zivot ve lzi.

Podporovat "školství, výzkum a vývoj" -  neni divu, ze takto nebulozne formulovane sliby nikdo nikdy neplnil a kdyby i chtel plnit, co si pod tim predstavujete? Opravdu si myslite, ze vse je veci penez? A co jineho muze stat poskytnout? Dnes uz nejsou podminky jako pred sto lety, kdy politik mohl postavit skolu v kazdem mestecku a bylo. Dneska uz vsechno mame, jen ty vysledky se nedostavuji a tady penize nepomohou. Tady muze pomoci jen soukroma iniciativa.

A. Holík 12.8.2013 1:22

Hm ..

Na moralce mozna zalezi, ale urcite ne v nasledujicich volbach. Zatim jsem tedy neslysel, ze by se tam nekdo aspon castecne moralne prijatelny chystal kandidovat ..