2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Diskuse k článku

POLITIKA: Imunita má chránit výkon mandátu, ne slova

Obávám se, že naše dnešní diskuse o imunitě zákonodárců vypovídá o našem vztahu k zastupitelské demokracii to, co bychom asi slyšeli neradi: totiž že si s ní příliš nevíme rady.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Pavlovský 2.8.2013 7:26

Re: Po dlouhé době s Křečkem souhlas

Ano a za takové "uplatňování mandátu" nikdo žádnou trafiku nedostal, naopak jej rodná strana potrestala.

I. Schlägel 2.8.2013 7:16

Re: Po dlouhé době s Křečkem souhlas

Nebýt televizní krize, dodnes možná máme v TV krotké unifikované redaktory, kteří se svých politických hostů korektně ptají na zbytečné otázky, na které ani nehledají odpovědi.

I. Skolin 2.8.2013 6:51

Vyjímka,

jak je známo, potvrzuje pravidlo. I s p. Křečkem se dá souhlasit.

J. Schwarz 2.8.2013 6:13

Hanobení přesvědčení

že má být trestným činem? Pak je trestným činem taky hanobení "přesvědčení" rasistického či nacistického, není-liž pravda?

J. Aspirin 2.8.2013 4:16

Souhlas...

I když věta "Má-li být něco imunitou chráněno, pak je to svobodný výkon mandátu........" . říká zcela jasně a správně A. Podle mě v ní ale chybí neméně důležité B a to je KDO (mimo voleb) stanoví, že poslanec jedná ve svém "soukromém" zájmu a nikoliv v zájmu voličů.

Nesmí to být dav, média či nějaký zástupce s policajty nebo armádou ale opět institut vzešlý z demokratických voleb (např. hlasováním v parlamentu)!

P. Pavlovský 2.8.2013 3:02

Po dlouhé době s Křečkem souhlas

Připomínám tzv. televizní krizi, kdy někteří poslanci bivakovali ve sudiu právě proto, že imunita je kryla i tam.

L. Krajicek 2.8.2013 2:33

Re: ....že se .... nevyjádřil pan doktor Baxa.

Jestli  máte na mysli jeho vystoupení v pořadu OVM, tak ono je velice těžké něco opravdu smysluplného zrovna tady zrovna teď říct. Nepochybuji, že kdyby JUDr. Baxa měl čas se na případné otázky připravit a sám si něco nachystat, výsledek by byl zcela jiný.

Jeho pravidelná vystoupení v ČRo2 v pořadu "Jak to vidí", je vždy duševní osvěžení.

P. Han 2.8.2013 1:51

Re: Fantastické - noliv poprvé.

Hm, jeho články tady na Psu čítám. Někdy píše jako fundovaný právník, jindy jako socanský papaláš, pak se obvykle brilantní (ani jiná) analýza nekoná. Záleží prostě na tom, o čem zrovna píše, zda je to právo nebo politika. Zdá se, že by mu slušelo místo ústavního soudce. V tom pojetí Ústavního soudu, jak byl koncipován. Jako strážce ústavnosti, ne třetí komora parlamentu.

Spíš mě mrzí, že se takhle jednoznačně, přitom fundovaně a s exkursem do historie nevyjádřil pan doktor Baxa. Pravda, ten není politik, tak si možná v tu chvíli neuvědomil souvislosti. Ale jako předseda Nejvyššího SPRÁVNÍHO soudu si je uvědomit měl.

L. Krajicek 2.8.2013 1:35

Re: Fantastické - noliv poprvé.

Již v minulosti se stávalo, že "Pan Křeček se na rozdíl od nich dotkl merita věci."

Je to  možné proto, že místo obsahu článku, byl tento většinou posuzován podle toho, že se jednalo o "článek socanského papaláše".

P. Han 2.8.2013 1:20

Fantastické.

Jak je možné, že článek socanského papaláše, nota bene takového, který léta bojoval za své právo na dotované bydlení bez ohledu na svůj nadstandardní příjem, je jasnější a fundovanější, než kydy všech levicových, "pravicových" a pravdoláskovních politicky korektních multižvanilů?

Pan Křeček se na rozdíl od nich dotkl meritu věci.