30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Hysterie kolem imunity

Senát Parlamentu ČR minulý týden neschválil zrušení doživotní imunity poslanců a senátorů. Poslankyně Klasnová se k tomu mimo jiné vyjádřila v tom smyslu, že toto ustanovení nemá nikde obdoby – tedy (parafrázuji) nikde v normálně fungujících zemích. Jsme ale my v tomto smyslu "normálně fungující země"?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Ryba 3.5.2012 23:32

Gazdík byl, je a bude pitomec škodící TOP 09

V. Ondys 3.5.2012 12:43

Představa a skutečnost

Ta představa je tak hloupě přitažená za vlasy a pohrdá smyslem pro skutečnost, že se dnes nebojí špatně chovat všichni.

P. Schuh 3.5.2012 11:49

Otázka dne

A co takhle vokopčit ohledně imunity, co už po léta fuguje na západ od nás ?

P. Rajman 3.5.2012 9:53

Dobré úmysly jsou cenou do pekel

Když se podle autorova scenáře udrží u moci gauneři a chudák slušný opozičník vypadne ze sněmovny, pak je systém špatně nastaven, třeba i proto, že gauneři gaunery volí. Imunita musí být přiměřená tak, aby se exposlanec bez ní dovolal spravedlnosti u nezávislých soudů. A zde je zakopán pes. Přílišná imunita omezuje obecně moc soudní a svazuje ji s politikou víc než imunita přiměřená, která poslance nutí do jisté míry soudce a jejich rozhodnutí respektovat.

P. Moravčík 3.5.2012 9:52

Re: Střet s mocí

Presne vyjadrené! Pán Kubalčík by si mal v prvom rade uvedomiť, že ak existuje možnosť zneužitia právneho systému proti nepohodlnému politikovi, je to len a len chyba politických reprezentantov, ktorí nie sú schopní (presnejšie ochotní) zabezpečiť správne fungovanie právneho systému štátu, ktorý by takúto situáciu nedopustil. Ak má právny systém zámerne vytvorené slabiny kvôli možnosti páchať podvody, dopúšťať sa korupčného jednania atď., logicky sa tam nájdu cestičky ako zatočiť s nepohodlnými kolegami. Jasný a prehľadný právny systém a poctivé jednanie zastupiteľov by viedlo k tomu, že inštitút takejto obludnej ochrany by stratil zmysel. Len to pomyslenie, že niekto môže v podstate urobiť akékoľvek svinstvo a nič sa nedeje ak ho podobné indivíduá nevydajú na stíhanie, ma fascinuje. Na Slovensku dokonca existovala teoretická možnosť, kedy mohol byť poslanec potrestaný za  priestupok, ale za zločin nie. No nie je to neskutočné? 

F. Pavlis 3.5.2012 8:49

Žádná

potíž s imunitou by nebyla, kdybychom se stále nesetkávali s trestnými činy poslanců a senátorů, které se dějí v rámci kriminality obecné. Něco takového by zákonodárce nemělo ani napadnout. Žel, ještě se vzájemně chrání před vydáním. Takový Kavan e.t.c. je hanbou i obrazem našich parlamentních veličin...Jiné si přidáte. Co se senátních věcí týká, je to jen pojistka, ale většinou jen "životní" pro senátora, placená z veřejných rozpočtů. Moudrost  zůstala v dramatickém myšlení V.Havla za hrobem..

P. Urban 3.5.2012 6:32

Střet s mocí

hrozí potenciálně každému veřejně činnému člověku. A někdy i nečinnému.

Parlament (a demokracie) je tu mimo jiné i od toho, aby občany před takovýmto zneužíváním moci chránil. Poslanecká imunita je signálem, že poslanci nejsou schopni veřejnost před zneužíváním moci chránit, a tak chrání aspoň sami sebe.

Jinak řečeno, poslanci jsou nadlidi. Kdo na to upozorňuje, je hysterik s omezenou schopností akceptovat pravidla civilizovaného soužití. Že existují důležitější záležitosti ? Jak je asi budou řešit lidé, kteří pokládají za prospěšné oficiální rozdělení občanů na honorities a humilitiones ?

Jako umírněně konzervativní člověk bych uvítal, kdyby pan Kubalčík přestoupil ke KSČM. Ne že by tam svými názory patřil, ale komunistům bych ho přál. Jako jejich člen by jim škodil, jako člověk hlásící se ke konzervatismu jim naopak prospívá.

L. Krajicek 3.5.2012 0:56

První dva odstavce v článku,

no to je demagogie a smyšlená konstrukce, něco mezi kardinálem Richelieu a sci-fi.

Prej spory s kolegou a ministrem vnitra, no to si z nás dělá autor srandu ne? Zatím jsme se setkali jen s ožralci a zloději, kteří nesměli být vyšetřování. Nejspíš proto, že by pod vodu stáhli nejen ministra vnitra.

J. Kanioková 3.5.2012 0:45

Proč někteří senátoři byli proti....

„Jsem na rozpacích, když stále slyším pojem doživotní imunita. Žádná doživotní imunita nebyla. Je to takový velký klam. Podle současného stavu je imunita taková, že pokud příslušná komora zákonodárce nevydá, tento čin už je ukončen. Žádná jiná imunita není,“ uvádí předseda mandátového a imunitního výboru, senátor ODS Jaroslav Kubera.

„Před časem jsme předložili jiný návrh, který imunitu rušil ÚPLNĚ. Byla tam pouze imunita na projevy ve sněmovně, což je správné. Tento návrh ale NEPROŠEL,“ dodává Kubera s tím, že pro novelu ústavního zákona ruku nezvedne a dál trvá na návrhu, který předložili se senátorem Pospíšilem.

http://www.rozhlas.cz/zpravy/politika/_zprava/1051217

a senátní rozprava předcházející tomuto neschválení -

http://www.senat.cz/xqw/xervlet/pssenat/hlasovani?action=steno&O=8&IS=4786&D=26.04.2012

T. Pansky 3.5.2012 0:16

Opravte me, pokud se mylim. V poslednim pokusu o omezeni imunity ...

... se nejednalo o zruseni, ale o omezeni dozivotni imunity pouze na dobu, na kterou jsou poslanci ci senatori zvoleni. Tu samou imunitu ma prezident republiky. ... Autor clanku by si to mel overit. top0625top@live.com