5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLITIKA: Hrozí zase nějaký historický pat?

Země, ve které se nevládne, psal známý politik před mnoha lety. Myslel tím konkrétní českou politickou situaci, ale charakteristika se dobře hodí na celý polistopadový vývoj, kdy se často jen špatně utvářely výrazné, programově sourodé a čitelné vládní většiny. Může za to poměrný volební systém, míní někteří, ale asi to nebude celá pravda.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Kubáč 7.7.2021 15:38

Poměrný volební systém je poukázka na neodpovědnost kohokoliv za cokokoliv - ideální stav pro kapry v politickém rybníčku a když každý náznak většinových prvků ještě ústavní soud svými nemorálními rozsudky odstraní podle hesla - co letos prošlo - příští rok odsoudímě - skvělé.

Voliči drž hubu - a makej na panstvo.

L. Novák 7.7.2021 22:26

:-) [>-]

J. Urban 9.7.2021 22:18

Tak jest. Plati uz bohuzel i na komunalni urovni. Obcane si zvoli, kdo jim ma nasledujici 4 roky ve funkci slouzit - a ta pakaz se chova jako klasicka vrchnost, jiz dal panovnik cast zeme v leno ;-€

J. Jurax 7.7.2021 14:21

Náš volební systém stěží může plodit něco jiného než nepevné koalice rozpadající se vnitřním pnutím, jejichž členové se v případě získání moci akorát hašteří, okopávají se navzájem a dělají si naschvály, aby ukázali, že v příštích volbách mají zvítězit jen oni, bez koaliční koule na noze.

Nicméně pro politické subjekty na vládnoucích koalicích zúčastněné z toho plyne nezanedbatelná výhoda - nemusí plnit své předvolební sliby argumentujíce, že ony by samozřejmě ano, avšak koaliční partneři jim to znemožňují.

L. Novák 7.7.2021 22:27

Přesně! R^

V. Mokrý 7.7.2021 12:27

Záleží i na tom, kolik lidí přijde volit. A vítězi voleb měl zůstat nějaký bonus.

J. Ganaur 7.7.2021 12:22

Obsahem článku a diskuse k němu je volební systém.Nějak mi chybí zhodnocení politických stran (a hnutí, abych náhodou nezapomněl ;-D).Za třicet let už by mělo být vidět, kdo je kdo.Vše se točí jen kolem volebních pravidel.Většinový volební systém je, po zkušenostech s vládou jedné strany, neprůchodný.Ale není ten problém v tom, že co Čech, to názor?Nebo spíš, co volič, to debil?;-D;-D;-D

P. Milan 7.7.2021 13:39

Jak souvisí většinový systém, který sice napomáhá tomu, aby vládla nějaká jedna strana (od jedněch voleb do druhých), s místními zkušenostmi s vládou jedné strany, která to měla zapikolované volby nevolby?

J. Ganaur 7.7.2021 23:48

Ta zapikolovanost se snadněji udělá, když vítěz bere vše.:-(Zvláště pak u nás.Vzorem může být Putinostán.:-(:-(:-(

J. Karlík 7.7.2021 8:15

Jediným řešením je většinový systém. Odpadá zdlouhavé hledání koalic, často za cenu vydírání menšími stranami. Předvolební koalice, hlavně SPOLU, je tak nemorální, až hanba. Jak by mohl volič ODS volit tento slepenec? Zvláště když už teď chtějí mít každá strana tohoto slepence svoje kluby. Tedy svá korýtka. Doufám že voliči tento podraz náležitě ocení.

M. Valenta 7.7.2021 9:10

On už se tvoří neboť ty dvě poloviny jsou jasně rozpoznatelné.

A. Renjascu 7.7.2021 10:32

Poloviny? Tak to pane Valento asi těžko. Jediné strany, které se v PS liší od zbytku je Trikolora a SPD a ty rozhodně nemají polovinu. Ostatní strany jsou téměř nerozlišitelné. Třeba pan Fiala by vše udělal dříve, později, dal více peněz, více ušetřil ..., ale vše by v podstatě dělal jako Babiš.

M. Valenta 7.7.2021 11:09

Dělím to na strany s babišovským koaličním potenciálem a strany bez.

A. Renjascu 7.7.2021 11:27

Ok, ale možná budete zklamán, protože Fiala půjde do vlády raději s Babišem než s Bartošem. Škoda, že to neudělal už před čtyřmi lety, mohli jsme si ušetřit některé socialistické nápady. Fiala nemá fistrona, kdyby jej měl, tak by byl ve vládě a Babiše by donutil dělat svou politiku.

P. Milan 7.7.2021 12:16

Nebo už by taky ODS na tom byla jako ČSSD.

Nějak mi nejde dohromady "Fiala nemá fistrona" a "Babiše by donutil dělat svou politiku". Na to by totiž ten fištron byl potřebný.

A. Renjascu 7.7.2021 12:38

Proto píšu ... kdyby jej měl...

V. Novák 7.7.2021 12:46

To nešlo, když Antibabiš by hlavní součástí programu ODS. Prý měli i jiné - ale ty musely být naprosto nicotné ve srovnání s Antibabišem, pročež se jich ODS kvůli Antibabišovi vzdala.

M. Valenta 7.7.2021 13:49

Zklamání z politiky? Nic nového.

A. Renjascu 7.7.2021 9:23

Možná by stačilo dát prvnímu na pásce bonus dvaceti procent ti. 40 křesel a rozdělovat dle volebních výsledků jen zbývajících 160 křesel. A s tím zrušit i nesmyslnou klauzuli pěti procent pro vstup do PS, která účinně brání vzniku nových politických stran bez vlivových osob v pozadí (někdy i v popředí:-)). To by snad mohlo stačit k tomu, aby vznikly stabilní vlády s jednoznačnou odpovědností a přitom zůstal zachovaný poměrný systém umožňující slyšet větší spektrum hlasů.

J. Karlík 7.7.2021 13:17

Bonus pro vítěze svým rozhodnutím zrušil Ústavní soud. Kdyby jeho rozhodnutí platilo již u posledních voleb, mělo by hnutí ANO tuším o 16 křesel méně, takže by zřejmě nesestavilo ani tu komunisty podporovanou vládu. Paradoxně to uškodí patrně pirátům, kteří si již brousí zuby na post premiéra, ale i když vyhrají budou mít problém vládu sestavit, ale stejně tak i kterákoli jiná vítězná strana. S tím větším spektrem hlasů, hezky se to poslouchá, ale je to stejné, jako kdyby řidič autobusu musel poslouchat každého pasažéra, kam že by měl jet. Je prostě daný jízdní řád, přeneseně volební program a podle něj se jede, jinak se skončí v příkopu.

A. Renjascu 7.7.2021 14:00

Ano US to zrušil poté co to samé před sedmi lety prohlásil za v souladu s ústavou ČR. Dokonce to prohlásil v podobném složení US jako kdysi. O pravidlu nerozhodovat opět co již bylo rozhodnuto asi Rychetský nikdy neslyšel. To co měl zrušit (diskriminační pěti procentní klauzuli) nechal a to bylo potřeba posílit ( bonus pro vítěze voleb), tak to úplně zrušil. O tom, že to nechal hnít tři roky na US a vytáhl to pár měsíců před volbami ani nemluvě.

J. Jurax 7.7.2021 14:25

I většinový volební systém může vygenerovat sněmovnu, v níž vítězný politický subjekt s největším počtem zastupičů nebude mít většinu.

R. Meišner 7.7.2021 8:10

...za patové situace může poměrný volební systém--a Ústavní soud to teď ještě přikrmil. jak prosté. i ta nejmenší pidistranička (viz Pekarová) chce do všeho kecat--a také to v tomto systému dělá. tak hodně štestí u voleb. 8-o

V. Novák 7.7.2021 12:48

Pidistranička by nepřelezla 5% a nedostala se do Sněmovny, kdyby se nepřilípla na stranu, která má šanci se do Sněmovny dostat. Co z toho má ta nepidistrana, nevím.

J. Prikner 7.7.2021 7:40

Jakýpak pat bude ? Vždyť všechny strany lezou Bruseli rovnoměrně do zadku a strany myslící samostatně jsou v defenzivě, co z toho může vylézt?

V. Novák 7.7.2021 6:56

Prostě měnit volební systém na základě minulých voleb tak, aby v následujících podpořil "ty správné", je často kontraproduktivní.

M. Valenta 7.7.2021 9:49

ODS s ČSSD mohou vyprávět a děkovat otcům zakladatelům/vzkřísitelům.