15.6.2024 | Svátek má Vít


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
aida 31.10.2007 23:07

Pro Martina TT, jestli ještě nahlédne

Díky za zastání. Já opravdu jen chtěla upozornit na to, že je vše při starém a nic se nezměnilo.

Navečer jsem přemýšlela, jak to celé asi mohlo vzniknout, našla jsem si i ten původní článek v MfDnes, který to celé pravděpodobně odstartoval (moc jsem to minulý týden nesledovala, byla jsem pár dní z dosahu tisku, TV i internetu) a napadlo mě, že si asi někdo přečetl tu vyhlášku 382/2004 Sb., našel tam ten paragraf (tuším hned druhý?) o odborné způsobilosti osob provádějících porážku hospodářských zvířat, ale nevšiml si, že je tam výslovně napsané  "na jatkách" - stánkový prodej ryb jatka nejsou a ryby jsou hospodářská zvířata taky jen v širším slova smyslu, že. Takhle to možná vzniklo, nevím, jen tipuju.

martin TT 1.11.2007 0:00

Re: Pro Martina TT, jestli ještě nahlédne

přišel jsem teprve před chvílí domů a jak je mým dávným zvykem, ťukám v pozdních nočních či časných ranních hodinách.

Vývoj je velmi pravděpodobně takový, jak jste popsala - nějaký šmok, který nedbale a povrchně čte, vypustil zprávu a ta už obíhá sama.

aida 1.11.2007 0:05

Re: Re: Pro Martina TT, jestli ještě nahlédne

Asi ano. Teď jsem se koukala semhle a píšou tam to samé, co já výš. Opravdu jsem neopisovala, četla jsem to až teď.Dobrou!

gerontusinza 31.10.2007 16:43

Pane Párale, také bych přivítal vyškoleného kata místo samouka.

Ale to víte, v této zemí mizí fachmani takovým tempem, že je to až zarážející že si ještě někdo nevšiml, že vymírají. Jen se ještě zeptejte pana ministra jestli dobytek na porážku likviduje mistr popravčí ve firmě či jen jeho pohůnek, kterého místo toho trénuje po  internetu.....;-D Připomeňte mu, že daleko víc budou řvát (ti kapři) pokud si je budem vraždit sami....   Chápu, lidská blbost je nakažlivá a v této vládě řádí jako mor....;-D

nepolitik 31.10.2007 13:52

Nevím odkud vyhrabal autor tuto poplašnou zprávu, ale

já jsem se na  http://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/6966/_s.155/10202?docid=112246 dověděl toto: Podmínky pro stánkový sezónní prodej ryb, tedy mimo jiné prodej tzv. vánočních kaprů, přesně upravuje zákon. Speciální osvědčení prodejci nepotřebují, jejich povinnosti jak v souvislosti se zajištěním prodejního místa tak i ve způsobu prodeje, případně usmrcování ryb kontrolují veterináři. "Prodejci musejí dbát na ustanovení zákona na ochranu zvířat proti týrání. Nesmějí například brát ryby pod skřelemi, ohrožovat jejich oči, zaživa je odšupinovávat, anebo zkoumat pohlaví tím, že by vytlačovali jikry či mlíčí. Usmrcovat je smí jen schváleným způsobem, jen na přání zákazníka, nikoli do zásoby. Nejprve musí omráčit rybu tupým úderem na temeno hlavy a poté vzápětí vykrvit přetnutím žáber," uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič. A dále řekl: "Smyslem státního veterinárního dozoru není hledat různé obezličky v předpisech, ale zajišťovat to, aby spotřebitelé dostávali na stůl nezávadné potraviny, aby zvířata chovaná a porážená nebyla týrána a abychom podnikatelům neházeli klacky pod nohy. Je nutné říci, že problémů v souvislosti s prodejem vánočních kaprů a dodržování všech povinností v posledních letech výrazně ubylo,"

Takže se autora ptám, kde získal informace, na jejichž základě skandalizuje ministra Gandaloviče. Je vidět, že novinářští šmokové jsou schopni všeho. Mrzí mě, že neviditelnýpes takové informace z jiných novin přebírá. RvRvRvRv

Šnek 31.10.2007 14:29

Re: Nevím odkud vyhrabal autor tuto poplašnou zprávu, ale

Nesmějí brát ryby pod skřelemi. To se taky dělá dost blbě. Člověk by musel mít ruku "jako kráva". Opravdu lepší je to prsty strčenýmí do očí. Palec a ukazováček pěkně do očí a stisknout. Takhle se to dělávalo za mých studentských let, když se brigádničilo v Jednotě. Už vidím ty veterináře, jak se před Vánoci vyrojí do ulic aby se hádali s prodavači..

Jan Daniel 31.10.2007 13:48

veselé Vánoce

Buďme rádi, že u popravy kapra nemusí být kněz, který by ho vyzpovídal a poskytl mu poslední pomazání - sekulární taliban by to nedovolil. Na pokroku není úplně všechno špatné.

honzak 31.10.2007 13:26

jestli by

předpisově zabitý kapr neměl být opatřen certifikátem a zabalen do fólie? Po příchodu domů se fólie ekologicky zlikviduje a certifikát se pověsí na stromeček. A kůrové andělští v bruseli zapějí aleluja.....

aston 31.10.2007 12:55

Zákony a poslanci

Rv

ZW 31.10.2007 12:13

Živé ryby - anachronismus

Vystudoval jsem obor, který má k rybám velmi blízko. Jsem hrdý na tradice českého rybářství a rybníkářství a vždy je mi líto, když některá z nich zaniká ve víru "moderní doby". Jako dítě jsem u kádí s vánočními kapry trávil veškerý předvánoční čas. To vše předesílám proto, abych nebyl podezříván z nějaké averze vůči šupinatcům.

Přesto se domnívám že předvánoční prodej živých ryb je anachronismus, který by měl být postupně odbourán tak, jako jsme například upustili od praní na valše. Ano, považuji za správné, aby se i předvánoční kapři kupovali zmrazení a naporcovaní v těch hnusných a proklínaných supermarketech. Prodej živých ryb v kádích na ulici považuji za zbytečné týrání ryb a zbytečné plýtvání energií na jejich transport v obřích kádích s prokysličovanou vodou.

Možná namítnete, že zmrazená ryba chutná úplně jinak než čerstvá. Ten rozdíl není nijak markatní a zas takoví "fajnšmekři" opravdu nejsme. Když nám nevadí zmrazené mořské ryby, zmrazená drůbež nebo zmrazená zelenina, proč by nám měli vadit právě zmrazení kapři? Mimochodem, spousta lidí si kupuje zabitého a naporcovaného kapra s předstihem několika dnů a do Štědrého dne ho uchovává v mrazáku.

Ne, nevolám po úředním zákazu. Jen doporučuji, abychom (možná s pomocí médií) začali postupně odbourávat jeden zastaralý zvyk. S poezií Vánoc nemá nic společného a jen způsobuje zbytečné utrpení živým tvorům.

Bruno 31.10.2007 12:49

Re: Živé ryby - anachronismus

Praní na valše byla nutnost, protože nebyly pračky a neznám ženskou, které se na valchu dívá se sentimentem, i když prádlo bylo mnohdy čistší než teď, ale ta dřina. Prodej živých ryb je jeden z mála anachronismů, který nám zbyl. Jinak už jsme úspěšně převzali stále dřívější počátek vánoční nákupní horečky, výzdoba často začíná před Dušičkami. Pokud se zajistí, aby ryby nebyly zbytečně týrány, a to už pod drobnohledem kolemjdoucích nejsou, jsem pro zachování této tradice. Snaha uklidit vše nepříjemné z dohledu je alibistická. Když to neuvidím, kapra snad nebude nikdo zabíjet? A jakým způsobem? Rovněž cesty ze sádek do sádek a dlouhodobé hladovění nejsou pro ryby žádné potěšení, ale to nemáme na očích.

Vaše neschopnost rozeznat chuť čersvé a zmražené ryby (zvláště u kapra) mě zaráží, asi jste zvyklý na různé polotovary a zmraženiny. 

Pokud jste proti utrpení živých tvorů, co říkáte býčím zápasům, které jsou jen kratochvílí a byznysem? A Španělsko si je vytrvale hájí, zkrátka turisti, jistě i od nás...

ZW 31.10.2007 20:07

Re: Re: Živé ryby - anachronismus

Nechcete-li "odklízet nepříjemné z dohledu", proč tedy neprodávat na tržištích živá kuřata a selata a nezabíjet je přímo na místě? Bylo by to ještě poučnější než zabíjení ryb.

Na úrovni kapra je rozdíl mezi mraženým a nemraženým skutečně zanedbatelný. Kdybych byl skutečný fajnšmekr, dám si raději okouna nebo candáta.

Býčí zápasy jsou zvěrstvo.

cr 31.10.2007 13:03

Re: Živé ryby - anachronismus

Nelze srovnávat různé druhy masa a jejich mražení. Z mraženého masa kapra se stane po rozmrazení ne příliš chutné, rozbředlé maso.

ZW 31.10.2007 20:10

Re: Re: Živé ryby - anachronismus

Já vím. A filé se jí lžičkou.

Kolik těch mražených kaprů ročně sníte, že můžete srovnávat?

Jana 31.10.2007 14:27

Re: Živé ryby - anachronismus

Vážený pane, nemáte pravdu. Je značný rozdíl, zda konzumujete rybu čerstvou, nepřemrazenou, nebo takovou, která byla hluboko zmrazená. Rozdíl je i u jakéhokoliv jiného masa a stejně tak i u zeleniny - jediná výjimka je snad zelený hrášek, u toho jsem žádný rozdíl nepocítila.

honzak 31.10.2007 14:42

Re: Re: Živé ryby - anachronismus

toto tvrzení je nutno validovat a verifikovat. Poté následně povolit laické zabíjení zeleného hrášku:-D:-D:-D.

Medák 1.11.2007 0:15

Re: Živé ryby - anachronismus

Je to možná od věci,ale jak se zabíjej ryby na rybářskejch lodích?

mp 31.10.2007 11:16

-

lidi si chteji nechat zabit kapra od prodavace, aby na vlastni oci videli, ze nekupuji leklou mrsinu. Na druhe strane se zavadeji ruzna opatreni, aby ke konzumentum neprislo zhnile maso. Coz je spravne, ale proc to nechapou  u kapra? Lidi si ted budou muset laicky kapry masakrovat sami v koupelne , a to je tyrani zvirat.Jako jednou  muj tata(napadlo ho, ze se kapr  musi  nejdriv  vykoupat  ve vane), mam z  toho trauma a kapra nejim.

Jimmy Keen 31.10.2007 18:25

Re: -

No vidíte, já zase zabíjím kapra a jiná zvířátka, někdy i mláďátka a trauma z toho nemám. Chutnají mi výborně. Já jen, že pokud vy z toho máte trauma, tak je to váš problém a jaksi nechápu proč by ostatní si neměli kapra zabít doma, když z toho trauma nemají. Ani já nevnucují zabíjení kaprů všem, i když si myslím, je to můj názor,  že muž by měl umět zabít zvíře pro obživu svou a své rodiny bez traumat.

Jenda 31.10.2007 19:12

Re: Re: -

A brani vam nekdo. Rec nebyla o tom, ze byste nesmel zabit si kapra sam, ale ze byste MUSEL. Protoze by jaksi nebylo dost rezniku. Ovsem zvhledem k tomu, ze je to kachna tak se tu plka uplne zbytecne.

milanS 31.10.2007 10:53

Konzumní společnost

"trend" napsal: A konečně i jakousi úctu k tomu jídlu; že kvůli pochoutce je třeba zabít a rozporcovat zvíře. A proto rozvažovat a neplýtvat...

Děkuji. Trefil jste hřebíček na hlavičku. Nejsem vegetarián a maso jako potravinu mám velmi rád.

V.Novák 31.10.2007 10:47

Páral lže jak český novinář.

Čili nic nového - nic, co by mělo být v novinách...

vládík 31.10.2007 11:28

Re: Páral lže jak český novinář.

Můžete upřesnit: co je vylhaného?

LV 31.10.2007 10:14

trend

Zpráva o tom, že kapra smí o nynějška zabít jen kvalifikovaná a státem přezkoušená osoba dobře zapadla do kontextu času. V jedné internetové svodce událostí byla hned za zprávou, jak policie eskortovala zdravou matku se zdravým kojencem šupem zpět do porodnice. Symptomatické.

Stát se nám vetřel do ložnic a kuchyní. Nenápadně se zakopal a dobývá další pozice. Tisíci miniústrky a statisíci drobnými šikanami je náš život, jak jemným pošviháváním bičem, směřován do toho jediného "správného" koryta. Jako kdysi, že? Tenhle nenápadný ale zlověstný trend pozoruji už tak od roku 1999, 2000.

Ne vážně. Od cca 8mi let jsem své děti učil zabít kapra a rozporcovat jej k přípravě pokrmu. Považuji to za základní kvalifikaci do života - zjištění, že maso se nevyrábí ve fabrice, aby se koupilo v supermarketu. Schopnost postarat se o sebe a svou rodinu v jakékoli situaci. A konečně i jakousi úctu k tomu jídlu; že kvůli pochoutce je třeba zabít a rozporcovat zvíře. A proto rozvažovat a neplýtvat... Nezdá se, že by z toho koktaly, či se pomočovaly. Ostatně na vesnici je zabijačka dodnes jakousi rodinnou slavností.

Navrhuji, aby zákonodárné kutilství ve jménu "dobra" bylo trestáno tak 20ti ranami bičem. A moc bych si přál stát, který by spravil silnice, honil lupiče, chránil hranice a ... dál už NIC!!!! Který by se nepletl lidem do života.

V.Novák 31.10.2007 10:46

Re: trend

Že to je lež, to vám nevadí, že...

Hlavně když "zapadá do kontextu času"...

Sýček 31.10.2007 11:25

Re: trend

R^"Ne vážně. Od cca 8mi let jsem své děti učil zabít kapra a rozporcovat jej k přípravě pokrmu. Považuji to za základní kvalifikaci do života - zjištění, že maso se nevyrábí ve fabrice, aby se koupilo v supermarketu. Schopnost postarat se o sebe a svou rodinu v jakékoli situaci. A konečně i jakousi úctu k tomu jídlu; že kvůli pochoutce je třeba zabít a rozporcovat zvíře. A proto rozvažovat a neplýtvat... Nezdá se, že by z toho koktaly, či se pomočovaly. Ostatně na vesnici je zabijačka dodnes jakousi rodinnou slavností."

R^

Postupuji obdobně a ze stejných důvodů. Potvrzuji, že moje dcerky z toho nemají duševní ani duchovní problémy.

Jenda 31.10.2007 19:10

Re: Re: trend

Tak doufejte, ze se jich neujme nejaky psycholog. Protoze dobry psycholog dokaze vykutat z podvedomi i veci, ktere tam vubec nejsou.

ocelin 31.10.2007 9:45

Klid.

Vánočního kapra i pana Párala si klidně a s chutí bacím paličkou na maso klidně sám.

Saša 31.10.2007 9:39

Schopnost zabít a vykuchat

kapra, slepici, králíka a podobné drobné zvířectvo by snad měla být součástí kvalifikace muže. Každého muže. Hodnotu žádné ženy to ale nesníží, když to také bude umět.

Jenda 31.10.2007 19:08

Re: Schopnost zabít a vykuchat

Pro vetsinu z nich je ovsem jedine zvirectvo u ktereho ma alespon nejakou sanci ho ziskat v zivem stavu ten kapr. Se sehnanim nekoho kdo by ho zaucil to bude jeste horsi.