8.6.2024 | Svátek má Medard


Diskuse k článku

POLITIKA: Hledá se program pro českou pravici

Krize ODS je nejviditelnější projev krize české pravice, ale nikoliv její podstata. Tu lze vyjádřit otázkou, čím se vlastně liší od levice? A když nás spontánně nic zásadního nenapadne, tak se můžeme ptát, k čemu pravici vlastně potřebujeme. Jde-li o zdůvodnění existence politické strany, tak změna ve vedení nepomůže.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 27.6.2013 13:05

Re: to je legrační...

To máte na mysli kterou stranu? Já o žádné pravicové straně nic nevím.

P. Vítek 27.6.2013 20:42

Re: to je legrační...

No protože to není pravicová strana.Ta už by dávno snižila svou moc a majetek státu natolik,že už by do ní zlodeji nelezli.

A. Bocek 27.6.2013 7:39

Chybí strana pro střední třídu,

ODS je stranou bez ideálů, bez myšlenky. ČSSD a KSČ se od sebe neliší. Lidovci se v ateistickém česku těžko prosadí a TOP 09 se starosty jsou diskreditovaní Kalouskem. Podnikatelské projekty pánú Bárty a nově Babiše jsou pro demokracii nevhodné a Zemani s Paroubky nestojí ani za komentář. Střední třída , která je tahounem společnosti tak nemá koho volit.Malý, ale výkonný stát, pevné právní a podnikatelské prostředí,nízké daně,rodina, soused, obec, bez dotací a subvencí, bez hloupých vyhlášek a nesmyslných poplatků.

J. Vyhnalík 27.6.2013 14:47

Re: Chybí strana pro střední třídu,

Lidovci se snaží trefit do nerozhodného středu co nejvíce nalevo tak, aby nalevo od nich zůstali jen ČSSD a KSČM.

Snaží se tak oslovit voliče pro které jsou ČSSD a KSČM z jakýchkoliv důvodů nepřijatelné, ale zároveň se vyhýbají jakýmkoliv pravicovým prohlášením. To jenom ukazuje, že jde o "gumovou" stranu lovící voliče kde se dá.

M. Šejna 27.6.2013 7:33

pravice = málo státu

pravice má hlavně znamenat omezení funkce státu. Takže to porovnejme napřiklad u stavebního povolení:

V roce 2000 jsem stavěl dům. Tehdy to bylo podle původního stavebního zákona. Původní zákon vyžadoval velké množství souhlasů, ale měl jednu úžasnou vlastnost - ty souhlasy si musel stavební úřad zajistit sám (s výjimkou projektu). A tak Stavební úřad obeslal úředním dopisem všechny zůčastněné strany aby do měsíce předložily svá stanoviska s upozorněním, že pokud to neudělají, nebude se k jejich připomínkám přihlížet. Mnoho úřadů to využilo a pokud se nemělo potřebu k vaši stavbě vyjádřit, tak se nevyjádřilo.

Dnes nám pravice tento postup "vylepšila". Máme totiž nový stavební zákon. Dokumenty a souhlasy dotčených institucí si musí dnes žadatel o stavební povolení zajistit pravicově jaksi sám. To, co dříve udělal úřad za vás, si musíte zajistit sami. Jenže vy nemáte možnost sdělit úřadům, že když nedodají stanovisko, tak že mají smůlu. Vy to stanovisko musíte získat a předat to Stavebnímu úřadu, i kdyby dodtčený orgán neměl vůbec potřebu se vyjadřovat. Výsledkem je přesný opak toho, co se původně zamýšlelo, tj. omezit byrokracii.

J. Schwarz 27.6.2013 7:43

Re: pravice = málo státu

Hlavně že na daních se platí furt víc a víc - a přitom úřady toho pro občana dělají míň a míň a když něco vůbec udělají, nechají si to extra zaplatit. Co se ksakru z těch daní vlastně financuje, když zaplatíte úředníka za to, aby vám řekl že si všechno musíte obstarat sám a ještě za každou pitomost chtějí vybírat  poplatky?

R. Langer 27.6.2013 13:07

Re: pravice = málo státu

Jistě pane Šejno, a čeho myslíte, že je to důsledek? Ano, naprosto zběsilé LEVICOVÉ politiky!

M. Šejna 27.6.2013 7:15

bída české pravice je jinde

bída české pravice začíná už v tom, že motá dohromady liberalismus a konzervatismus. Většina našich pravičáků se označuje za liberální konzervativce. Přitom liberalismus je přesný opak konzervatismu. To se český pravičák může rovnou označit za levicového pravičáka, nebo za totalitního demokrata, nebo za multi-kulturního rasistu. 

Konzervatismus není vlastnost pravičáka. Je to jen jedna z forem pravicového myšlení. Konzervativcem může být i levičák. Napřiklad komunisté jsou dnes ve své podstatě velice konzervativní stranou. To platí i o liberálních stranách, které mohou být levicové i pravicové.

České pravici by stačilo dodržovat své volební sliby. Zatím pravice v Česku funguje tak, že před volbami slibuje pravicový program, ale po volbách se chová jako levice.

V. Mlich 27.6.2013 11:42

Slovíčka

Pravice, levice, liberalismus, konzervativismus atd jsou jen slovíčka, za které si každý dosadí, co mu vyhovuje. Když někdo třeba prosazuje zákaz pracovat lidem, co si neumí vydělat aspoň 8 a půl tisíce, jakým slovíčkem to označíte? Nejde o slova, jde o činy.

R. Langer 27.6.2013 13:13

Re: Slovíčka

Co, vy nevíte jakým slovíčkem to označit? Tak já vám to řeknu - je to absolutní LEVICOVÁ DRZOST, diktovat někomu, za kolik má koho zaměstnávat, či za kolik se má kdo nechat zaměstnat... Není to zase tak těžké rozeznat, že? :-P

J. Schwarz 27.6.2013 6:52

když už se pravice

prohlašuje za "liberální a středovou" měla by svůj liberalismus projevit tím, že bude skutečně budovat stát štíhlý a efektivní / pro všechny / a levici ponechá možnost si jej prakticky rozšířit na stát "sociální"  podle vlastních představ - socialisté si tedy mohou žít jako ve Švédsku - za svoje. Minimálně pánové Janeček a Babiš jim určitě rádi přispějí. Multikulturalismus taky není marná myšlenka, pokud by bylo požadováno aby si jednotlivé "kultury" vystačily i ekonomicky. Nazývat nucené transfery lidem, které nemůžete ani cítit "solidaritou" je chucpe.  Státní úředníci jakožto I zástupcové státu v dozorčích radách by měli být vybíráni na základě výběrových řízení a ne politických dohod. obchodní smlouvy se státemm obcemi a vůbec veřejnou sférou by měly být uveřejněny na internetu a nebudou-li v určité lhůtě, měly by být automaticky neplatné. Pokud podobná opatření blokuje "pravice" je jasné, že se o žádnou pravici nejedná. Pravice nechává  pravomoci na jednotlivci s tím, že dotyčný má i zodpovědnost. Pokud levice chce "jistotu dobrého bydla" a hledá ji v kolektivu, má ji mít pokud jsou její členové schopni cokoliv zajímavého vymyslet. Pravice chce taky "jistotu", ale spíš jistotu svobody než plného břicha. Máte-li svobodu, můžete mít, ale taky nemusíte plné břicho. Chcete-li jistotu plného břicha, budete mít takřka s jistotou ho...no! S octem!

P. Maleček 27.6.2013 6:31

Zcela stačí nelhat a nekrást

Pane Robejšku při vší úctě k vašim závěrům dodávám, že vaše závěry málokdo pochopí (včetně mě)z důvodů přílišné intelektuální zamotanosti. Co takhle říct, že pravicová politika je: nekrást, nelhat, přijmout osobní odpovědnost za svou chybu a sociálně podporovat jen ty, kteří se do problémů dostali "ránou osudu či vnějšími vlivy" a ne vlastní sebedestrukcí, tj.i leností pracovat a vzdělávat se.

A co je hlavní: podle těchto pravicových principů se sám chovat!! A pro vysvětlení místo složitých teorií, použít jako Komenský praktické příklady. Zvlášť když tu máte takový velepříklad jako je Nečas, kterého semlelo právě nedodržování vlastních pravidel, kterých měl plná ústa.

V. Hajková 27.6.2013 7:09

Re: Zcela stačí nelhat a nekrást

Kde  berete  tu  drzost  -  mluvit  za  ostatní  , že  slova  p. Robejška  nepochopí!  Já  to  jako  intelektuální  zamotanost  nevidím!

S. Netzer 27.6.2013 7:45

Re: Zcela stačí nelhat a nekrást

:-))))

R. Hroza 27.6.2013 8:58

Re: Zcela stačí nelhat a nekrást

Názory pana Robejška vnímám jako naprosto konzistentní a smysluplné a žádnou intelektuálštinu v tom nevidím. Nevím o čem to mluvíte?

P. Novák 27.6.2013 5:43

dosud jem si myslel,

že pan Robejšek je v podstatě sosialista, ale tento článek mé mínění dosti zviklal. Ja to skutečně asi analytik a uvedené myšlenky stojí nejméně za hluboké zamyšlení.

J. Kanioková 27.6.2013 1:44

Stabilita prostředí má jistě emoční význam, jenže se obávám, že ekonomická situace nám to nedopřeje...

Úkol pravice, chce-li, aby ji bylo možno takto nazývat, je neměnný..  racionalita, žádné růžové brýle a sociální inženýrství, protože ulehčujeme-li lidem "ochranářstvím" následky jejich jednání, oni se nikdy nenaučí počítat s cenou jejich vlastních rozhodnutí..

1.  Maximální zaměření na likvidaci přemnožených a nesmyslných regulací

2.  Důraz na účelnost, maximální užitek a minimální náklady vládních rozhodnutí a důslednou kontrolu jejich provedení.

3.  Maximální snížení počtu ministerstev, státních institucí, byrokracie, výdajů a přerozdělování.  Čím menší přerozdělování, tím méně prostoru pro korupci.

4.  Prosadit zákon o vyrovnaném rozpočtu.