2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

POLITIKA: Havel se zasloužil o svobodu...

Zákonodárci se mýlí často. Není se proto co divit, že se zmýlili i tehdy, když přijímali zákon o zásluhách Václava Havla. Ponechme stranou, zda je to moudré, když politici nahrazují historiky a přijímají podobné deklaratorní zákony.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 22.12.2012 15:58

Naprosto s autorem souhlasím

V. Havel jako "politik", který většinu své energie spotřeboval na naprosto zbytečné dokazování očividného faktu, že politikem není (že ho politika "nezkazila" a že jí tedy nerozumí a neumí ji provádět) a ze své neochoty, či neschopnosti na tom něco změnit "odvážně" učinil "nepolitickou politiku", byl politickým neštěstím pro náš stát.

P.S. Mohl být skvělým symbolem "transformace". Stal se ale jenom zbytečným důkazem dávno známého faktu, že dobrý "bojovník" proti institucím státu má k nebojovné většině svého národa i ke standardním institucím jakéhokoli budoucího státu tak pokřivený vztah, že nemůže být dobrým vůdcem národa ani budovatelem nového státu (proto ani Mojžíš nemohl vstoupit do "země zaslíbené").

J. Vlk 21.12.2012 12:38

Zasloužil,

ale díky lžím, kterými národ oblbnul již svým proslovem v prosinci 1989 a dále.

Goebls se závistí obrací v hrobě!

J. Vlk 21.12.2012 12:33

Zasloužil,

V. Kováčová 20.12.2012 19:57

Naprosto

souhlasím. A jak je vidět z diskuse, nejen já.

D. Polanský 20.12.2012 17:35

Úsměvný článek

málem by si jeden myslel, že Klaus vymyslel soutěž politických stran. Pokud vím, vymyslel ale tunelování bank a firem tím, že nikdy tyhle praktiky nekritizoval.

B. Rybák 22.12.2012 15:04

Re: Úsměvný článek

Jeden nejspíš moc nemyslí, když si myslí, že soutěž politických stran někdo vymyslel a navíc si myslí, že se něco vymyslí tím, že se to nekritizuje. Představa, že "kritizováním" (užvaněným děláním blbé nálady) se něco vyřeší je opravdu dočista "havlovská".

J. Friedlaender 20.12.2012 17:35

Pane Štěpánku,

asi jste si nevšiml, že to byl Havel, jehož činnost v dobách komunismu umožnila návrat ke svobodě i demokracii. Co dělal tou dobou Klaus? Nemluvě o tom, že Klaus svými útoky na občanskou společnost a na Ústavní soud soustavně prokazuje, že demokratem není.

V. Kobetič 20.12.2012 17:16

Havel se zasloužil o svobodu...

Souhlasím s názorem Petra Štepánka - a líbí se mi, že vyvolal zajímavou a vcelku kultivovanou diskusi. Díky všem :-) .   

M. Hoblík 20.12.2012 16:34

Nebožtík Havel - o mrtvých jen dobré,

byl opravdu reprezentant boje za pravdu! Byl to bojovník na úrovni Hurvínka - někdo tahal za provázky, na kterých Havel visel! Jsem rád, že nejsem z Česka.

V. Kusý 20.12.2012 19:00

Re: Nebožtík Havel - o mrtvých jen dobré,

Takže nechápu Vaši snahu vyjadřovat se k věcem, které se Vás vlastně netýkají. Co kdybyste zkusil kopat do Vašich mrtvých, pokud máte takové vánoční zvyky?

P. Adler 20.12.2012 19:15

Re: Nebožtík Havel - o mrtvých jen dobré,

pane kusy, co kdybyste v prvni rade zkusil odpovedet na nazor vaseho predrecnika? bylo by to uzitecnejsi nez ho posilat tam, kam chodival cisar pan pesky jenom proto, ze bydli jinde ... dobre, bydli jinde, ale zajima ho deni v srdci evropy ... co vas na tom tak zlobi? a krome toho, ta veta, ze o mrtvych nic nez dobre, ta je tak ohromne hloupa, ze se nestacim divit, ze jste ji vyslovil vy, pri vasem vzdelani ... ne, ze bych vaclava havla jakkoliv prirovnaval k dale jmenovanym, ale v tom pripade budu muset vzyvat karla marxe, vladimira uljanova-lenina, josefa dzugasviliho-stalina, adolf schickelgrubera-hitlera, a to mluvim JEN o minulem stoleti ... predpokladam, ze jste to takhle nemyslel ...

V. Kusý 21.12.2012 10:15

Re: Nebožtík Havel - o mrtvých jen dobré,

Promiňte, ale tu větu jsem si jako hlavičku nevyvolil já, to za prvé.Za druhé, i mně se ledacos mimo naši vlast nelíbí, ale nemám potřebu se k tomu vyjadřovat hanlivým způsobem, a už vůbec ne k někomu, kdo se nemůže bránit. Přinejmenším v tento čas, který já sám opravdu považuji za období, kdy bychom měli poněkud ubrat na emocích, hlavně negativních.Trocha snahy o porozumění a odpuštění by nám nikomu neuškodila, hrubost a arogance se myslím v této společnosti usídlila až příliš hluboce.

R. Klail 20.12.2012 15:56

Takže Havel vlastně svým elitářstvím může za to

že současné české politické strany si elitářsky hlídají své mikroskopické členské základny a hrají si na svém písečku, než aby sloužili ať už svobodě, nebo demokracii. Takže ne strany stojí za houby, ale způsobil to Havel svou koncepcí nepolitické politiky, která neplatí vlastně už od rozpadu OF.

V. Němec 20.12.2012 14:44

Vašci, Vašci,

vy oba jste tragikomičtí šašci.

P. Rajman 20.12.2012 13:15

Sarajevo trochu jinak

Tento politický tah resp. protitah Václava Klause posílil (pochopitelně díky jeho politcké obratnosti hraničící s eskamoterstvím). Zásadně však oslabil personální politiku ODS (a nemám tím na mysli pouze ty, kteří ji po vyjádření nesouhlasu s postojem předsedy opustili), do té míry, že ji učinil na svém (ex)předsedovi závislou tak, že se jeho odchodem a výměnou Mirka T. za Petra N. posílila ještě víc než za jeho čestného předsednictví. Nelz se pak divit, že odchod V. Klause z exkluzivního postu hlavy státu je a bude pro tuto stranu pohroma. Poslední její kongres, kdy strana uposlechla v personálních otázkách hlasu svého předsedy (Kuba, Chalupa) více než hlasu svých voličů (Filipiová, Pospíšil ) ukazuje, že vůle jejího předsedy je víc než vůle jejich voličů a to je pro každou demokratickou stranu (ODS jako ČSSD, zelených jako červených) zdrcující.

V. Ondys 20.12.2012 12:54

:)))))))))))) Naše masturbační představy jsou tradičně nejúžasnější!

Je úsměvné, jak tradiční poťouchlost našince vždy doběhne

Nic proti vzpomínkám na Václava Havla, ale i fanatická komunistka Jiřina Švorcová nechápala, proč k němu její rodná KSČ byla tak nepřátelská, taky jsem často na větvi z jeho ikonizace bojovníka proti komunismu především mírumilovnými intelektuály vzhledem k osudu třeba Háchy i mnohem děsivějšímu pilotů, kteří přežili riskování s vlastními životy ve skutečném boji se socialismem v západní části Evropy.

Umíte si představit, že by po druhé světové válce byl oslavován Emil Hácha především za to, že spolupracoval s londýnským odbojem, snažil se ulehčit i domácímu odboji (pomáhal studentům z vězení, Národní souručenství formoval jako národní organizaci – jediná povolená strana, odmítl složit poslušnost Hitlerovi, byl oporou řady českých vlastenců), nestydatě by se přecházel pozdější fakt, že ho zlomil Heydrich, a byl by upřednostněn mírumilovnými intelektuály (se spoustou těch, kteří v tisku za války oslavovali nacismus jako nejpokrokovější formu marxismu) do pozice prezidenta před dr. Benešem? Charta 77 jasně deklarovala snahu příkladně spolupracovat s KSČ bez nejmenší chuti vytvořit politickou opozici a muselo tak dojít k postupnému převažování normalizačních kariéristů v naší politice na úkor všech skutečných demokratů, kteří museli republiku opustit, a drtivá veřejnost je stále vnímá jako rušitele zavedených pořádků i odporné teroristy vyslané z Anglie vraždit nejpříkladnější nacionální socialisty s otcovským vztahem k českým dělníkům i loajální většině s posedlostí anonymních grafomanů psát společensky příkladné hlášení na všechny možné úřady.

Největší průůůůůůůůůůser v týhle bandě je, že se vod normálních lidí vočekává víc, než můžou nabídnout, a tak se všichni sice nějak snaží tvářit lidumilně, aby se sebou ve skutečnosti vzájemně pohrdali a dalo jim to pádnej důvod se skrytě nenávidět a bejt k sobě záludně nejbezohlednější!

V. Němec 20.12.2012 12:45

Klobouk dolů

Pane Štěpánku smekám klobouk zatím jsem neviděl reakce na váš článek ale myslím že od pravdoláskařů se vám dostane vrchovatě nenávisti

R. Klail 20.12.2012 16:02

Re: Klobouk dolů

A od kterých pravdoláskařů? Myslím, že Petr Gayek tento pojem poněkud zatemnil...

P. Schuh 20.12.2012 12:16

Otázka dne

Sakra o jaké demokracii tu všichni mluví ?

P. Pujman 20.12.2012 11:26

pane Štěpánku,

děkuju za článek

P. Pujman 20.12.2012 11:00

Havla a Klause nespojuje jejich rétorika

Havla a Klause spojuje jejich POLISTOPADOVÉ konání a jejich činy. Ne, jejich rétorika, ale konání a činy politiků (smysluplné zákony, protikorupční opatření, důsledná kontrola, poctivá práce policie a justice, atd.) jsou pro společnost důležité.

V nejsledovanějším masmédiu v Událostech v ČT (18. 12. 2012) - Halík, Ivan Klíma, Joch. Všichni tři budovali kult V. Havla. S pomocí Veselevského, který jim nahrával. Nezeptal se, proč Havel po listopadu vstoupil do řad bolševiků vedle Klause ad., proč neinicioval, aby komunističtí zločinci byli potrestáni, jesliže jak tvrdí Joch:"po listopadu 1989 se on (Havel) těšil absolutní autoritě a kdyby chtěl, mohl mít absolutní moc." Komunističtí zločinci by měli Havla zákonitě milovat a klanět se jeho sochám, kterých tu za pár let budou mraky. 

P. Pujman 20.12.2012 10:22

Byli to především,

na prvním místě Havel, hned za ním Klaus s dalšími bolševiky, kdo umožnili, aby stávající systém stál na legislativních "pilířích", na nichž stojí. (Hlavní reziséři clého aktu byli v zákulisí, viz. Miroslav Dolejší)

poslanec Ringo Čech už v roce 1997!! vypovídá, jak všechno bude rozkradeno

http://www.youtube.com/watch?v=CtzQDantj6A

Stávkující studenti, krmeni Bakalou a ČT ani neví, co to byl Poldovka

L. Vaněk 20.12.2012 10:18

Souhlasím s panem Pujmanem !

Na světlo boží se už dostalo dost přesvědčujícího materiálu, které V. Havla usvědčují. Tihle všichni platoničtí milenci Havla, jsou svou nekritičností, hluchotou a slepotou - směšní !

P. Pujman 20.12.2012 10:10

jsem svědkem nerovného "boje"

na jedné straně

http://www.petice24.com/proti_prejmenovani_letiste_ruzyne_na_letiste_v_havla

na druhé Bakalovo mediální impérium, k jehož hlavním činnostem patří budování kultu V. Havla

Myslím, že během pár let bude po Havlovi, dle mého názoru polistopadovému to kolaborantovi s bolševikem, v Česku pojmenováno téměř všechno.

J. Maleček 20.12.2012 9:59

No, k tomu musím taky něco napsat

mě tohle téma dost zajímá, protože jsem příznivec Havla i Klause a pořád si říkám, jestli nejsem "nějakej divnej".

Opoziční smlouva byla samozřejmě úplně zásadní věc a neumím dnes jednoznačně říct, jestli byla dobrá nebo špatná. Dřív jsem si myslel, že byla špatná. Myslím, že obě strany budou mít dost času si to vyříkat v opozici po roce 2014.

Tehdy bylo samozřejmě několik možných řešení povolebního patu. Z pohledu ČSSD: kdyby Ruml kývl na vládu ČSSD + KDU + US. Zeman šel dokonce myslím tak daleko, že navrhoval Luxe za premiéra. Toto řešení bylo pro Rumla nepřijatelné, protože by byl Klausem označen za levičáka (spolu s dalšími, kteří se pak radši z politiky úplně stáhli - poslední mohykán byla Marvanová). Z pohledu US: kdyby ODS kývla na vládu s nimi, což bylo pro ODS nepřijatelné z mnoha důvodů. No a z pohledu ODS - udělat onu kontrolovanou dohodu, ať ji nazveme jakkoli. To, co udělal Václav Havel, bylo buď popření demokracie (z jednoho pohledu) nebo snaha zachránit většinový názor společnosti na polistopadový vývoj, kdy z prvotního nadšení se postupně stalo znechucení nad chrochtáním u koryt (uznávám, že prostředky byly asi nedemokratické, a tím bylo možná všechno špatně).

Výsledky vidíme dnes s odstupem času. Jednoznačně kladným výsledkem je, že kontrolovaná vláda ČSSD v letech 1998-2002 napáchala podstatně menší škody (deficit) než následné Paroubkovo blouznění. Záporným výsledkem pak je, že Klaus prohrál i další volby po 4 letech v "opozici", a podle mého názoru, ODS se z toho dodnes nevzpamatovala.

Ostatně si myslím, že celá společnost taky ne, a mezi oním znechucením z chrochtání a dnešními preferencemi komunistů je přímá souvislost. Ovšem, je to v rámci demokratické soutěže, že?

J. Vyhnalík 20.12.2012 11:18

Re: No, k tomu musím taky něco napsat

Ona se to vlastně nejmenovalo Opoziční smlouva, ale Smlouva o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice.

Přitom cíle byly dva jeden krátkodobý, zajištění vlády ČSSD za rámcových podmínek přijatelných pro ODS, a druhý dlouhodobý, změnou nefunkčního volebního systému zabránit opakování situace v budoucnu.

Smlouva vyvolal mediální uragán. Částečně inspirovaný menšími stranami, které nechtěli do budoucna přijít o roli "nepostradatelných" v rámci koaličních jednání, o "svá ministerstva", která by si dokázaly udržovat bez ohledu na výsledek voleb atd. Boj proti změně volebního systému vzešel i od Václava Havla a lidí z jeho okolí. Správně cítili, že situace, že by poklesl i jejich vliv na politiku. V neposlední řadě by silné a pevné vlády nebyly v zájmu různých lobbistických skupin, PR a mediálních agentur.

Nápravě volebního systému se tedy podařilo zabránit. Důsledky v podobě slabých koaličních vlád řešících více vzájemné spory než skutečné řízení země tu máme dodnes. Ovšem důsledků bylo víc. ČSSD posílila, protože předvedla, částečně i zásluhou kontroly a limitů nastavených ze strany ODS, že dokáže vládnout. Zároveň ovšem posílil vliv lidí, kterým osobně říkám "inženýři moci". Tedy těch, kteří mají politiku pouze jako prostředek k tomu dostat se na vlivnou pozici a na ní dohadovat politické a často i korupční obchody napříč stranami, pod heslem "Korupčníci všech stran spojte se".

Kdo jednoznačně prodělal byl Václav Klaus a jeho vize autentické pravicové ODS. Myslím, že on si rizika uvědomoval, ale dal přednost prosazování dlouhodobého zájmu ČR, před opatrnou hrou na jistotu. Prodělali jsme i my všichni, protože potřebná změna volebního byla odložena o mnoho let a až po skoro 15 letech od podpisu "Opoziční smlouvy", se o většinové volebním systému začíná opět rozumně mluvit. I o toto zdržení a všechny ty koaliční propletence a zákulisní kšefty a kšeftíky se, bohužel, zasloužil Václav Havel.

Š. Hašek 20.12.2012 9:52

Vidím to podobně jako pan Štěpánek.

P. Rajman 20.12.2012 9:00

Václav Klaus položil základy české pravice,

na kterých však nebyl schopen postavit solidní pravicovou politiku. Ve chvíli, kdy ODS měla šanci do sebe vstřebávat šírší pravicové řečiště, které by ji umožnilo stát se stabilní stranou s širokou voličskou zákadnou, učinil, respektive jako předseda zavelel ke "stoji spatnému", který a) část členů poslušně a ráda učinila b) podstaně menší část členů libující si v těchto praktikách do partaje přitáhla. Od té doby zadělal na krizi, které logicky vrcholí v době, kdy se blíží jeho o"odlet". Sarajev neuptrpěl ani zdaleka tolik Václav Klaus, jako personální politika jeho partaje.

S. Ševeček 20.12.2012 9:39

Re: Václav Klaus položil základy české pravice,

Zajímavé - levák mudruje o pravici.

P. Rajman 20.12.2012 12:41

Proč tak kladné hodnocení

a vzápětí takový nepěkný odsudek. Autor stejně jako jeho přívrženci má jistě za to, že jeho angažovanost v osmdesátých letech je dávno zapomenuta.