26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

POLITIKA: Gigafactory

Blíží se volby, nejvyšší čas připomenout pohádku, jak Andrej Babiš zachránil pro Česko lithium. A k ní přibalit gigafactory tak gigantickou, až Elonu Muskovi poklesne čelist.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Beneš 5.8.2021 9:34

Sláva! Budeme (prý) vyrábět baterie do elektromobilů v giga-počtech. Dostaneme se tak do pozice jiných giga-výrobců, např. čipů, které chybí ke kompletaci smrdících automobilů se spalovacím motorem. Budeme tak říkajíc držet za koule výrobce těch elektromobilů, jako dnes Čína drží s čipy za koule nás. Outsourcing chce svoje. Dnes nás trápí čipy a také nedostatek stavebního materiálu, zítra nás může trápit nedostatek něčeho jiného. Například oceli. Přečetl jsem si někde, že se likviduje již nějaký čas uzavřená ocelárna Pilsen Steel, kdysi ocelárna bývalého strojírenského kolosu Škoda v Plzni. Ocelárna v Kladně je snad už také zlikvidována a jak je to s Ostravou, nevím. S válcovnami je to podobné. Prý budeme muset výrobu oceli a ocelových produktů oživit. V plzeňské ocelárně tavili ocel vysoké jakosti také v elektrických pecích. Budou na provoz nových elektrických pecí stačit dodávky proudu ze všech těch slunečních elektráren, které krášlí českou krajinu ve velkém počtu? Naši geniální ekonomové nám jistě najdou řešení.

F. Kusák 5.8.2021 9:58

Ta výroba baterií je zatím na úrovni memoranda, pokud vím. A k tomu potřebujeme nějakého dalšího investora, který má potřebné know-how. Nevím, kdo přichází v úvahu. To samé platí i pro čipy. Světovou jedničkou je Tchajwan, který už má technologii na výrobu čipů tloušťky 3 nm. Ovšem, tu nikomu neposkytne a ani nepředpokládá zahraniční investicí v tomto ohledu. Bohužel, to platí pro většinu dnešních technologií, takže návrat není jednoduchý, diplomatický řečeno. A s energiemi i s dalšími vstupy včetně těch lidských máte stoprocentně pravdu.

V. Čermák 5.8.2021 13:31

Tak jestli Budeme nevím, ale Mohli bychom, když klapne hodně věcí a současné trendy se potvrdí. Je to Vize, tedy nikoliv Slib, pro ČR. Je Chyba o tom mluvit? Já jsem vyrostl na Sci-Fi, počínaje Vernem, vize mám rád a považuji je za užitečné.... ;-D

O. Karen 5.8.2021 9:17

Auta na baterky, zejména pokud zůstanou lithiové, je slepá cesta mobility a zničit si kvůli tomu Krušné hory jenom proto, že na to vsadil hochštapler Pižmo, nestojí za to. Číňany a jihoameričany atd. nikdy nepřekonáme v ceně, aspoň doufám. Měli bychom se soustředit na výstavbu (nejenom u nás) jaderných elektráren. Zdroje budou chybět, nikoliv spotřebiče.

R. Gramblička 5.8.2021 9:48

Nikdo kvůli tomu ničit Krušné hory nechce. Místo psaní blbostí si zajděte třeba na Moldavu či do Hradiště abyste viděl, jak je to tam "straaašně poničené" těžbou fluoritu nebo do Jáchymova a Potůček těžbou uranu :-P

O. Karen 5.8.2021 10:41

Že není krajina rozkopaná jako u hnědého uhlí ještě neznamená, že nejsou škody. Jako u chemické těžby uranu.

L. Harvánek 5.8.2021 10:53

Já mím spíš pocit, že na baterky jsou spíš naši politici.

R. Dubravský 5.8.2021 9:06

Tak nějak tuším, že těžba a zpracování lithia bude mít horší ekologické dopady než původní elektrárna.

O. Karen 5.8.2021 9:11

Ale zbohatlíci prohánějící se v autech na baterky budou mít pocit, že na rozdíl od plebsu zachraňují planetu. A to za to stojí...

M. Valenta 5.8.2021 9:04

Babiš - předvolební expert - záchranář.

V. Čermák 5.8.2021 13:10

Valenta - Babišův věrný Satelit...;-D

F. Navrátil 5.8.2021 8:38

Těžby lithia a následné projekty jsou tfujtajbl. Proč? Protože Babiš!

J. Jurax 5.8.2021 14:29

No, možná.

Ale hlavně proto, že sází na masový rozmach elektromobility, jenž nemusí nastat. Zatím je podporován výhradně politicky skrze zelené magory v bruseli usalašené a odůvodňován jen bojem proti zločinnému kysličníku. Technicky ani ekonomicky opodstatněn zatím není.

V. Čermák 5.8.2021 18:04

Tak nějaký pokrok být musí. Pokud se ukáže, že zrovna Elektromobilita je slepá ulička, pak továrna na baterky určitě nevznikne. Je to Vize, vycházející ze současného trendu. CO2 samozřejmě není zločinný, nýbrž znamenitý. To, že je zneužíván, za to on nemůže. Na druhé straně je fakt, že často Dobré věci vzniknou na základě chybných předpokladů....;-D

J. Jurax 5.8.2021 18:35

No, je-li to vůbec pokrok a ne úkrok stranou.

Ale budiž, musí-li tedy být pokrok, tak proč ausgerechnet zrovna tenhle? ;-D

R. Gramblička 5.8.2021 8:27

K prolhanosti a pokrytectví Babiše bych dodal to, že jeho vláda neudělala nic, aby usnadnila přípravu a realizovatelnost těžby.

jednak státní orgány pořád nesmyslně trvají na výšce daní z vyhrazených nerostů a druhak vláda schválila pozměňující návrh nějakého trouby, aby daň z vytěženého nerostu se vztahovala i na průzkumné práce.

Konkrétně: ČR je v rámci EU výjimečná v tom, z čeho všeho musíte státu platit poplatek (daň) z vytěžené suroviny. Týká se to všech tzv. vyhrazených nerostů. Jenomže těch je naprostá většina. Ať vás napadne jakákoliv surovina, kromě štěrkopísků a rašeliny. Další věcí je, že platíte za všechny vyhrazené nerosty, které jsou v těžené surovině obsažené, bez ohledu, zda ty nerosty vytěžíte nebo vysypete na skrývkovou haldu. V cínoveckém greisenu jsou krom Li také Sn, W, Bi, Mo, Cu, Zn... ale také Rb. Rb se v celosvětovém měřítku spotřebuje ve velice malých množstvích (nemá širší využití), tudíž se na trzích neobchoduje v sloučeninách jako třeba Li a ostatní kovy (hydroxid, uhličitan, síran, atd), ale jako čistý kov, jehož cena je tudíž řádově tisíckrát vyšší, než u lítia. A jelikož stát odvozuje daně z vyhr.nerostů dle cen na světových trzích, je nutně daň za rubidium neúměrně vysoká. Tohle byrokraté z ČBU nedokáží pochopit. Když k tomu připočteme, že tuto daň musíte platit i během průzkumu, který je ze své podstaty dosti nákladný, dospějete k závěru, že těžit lítium za současných podmínek může být jen stěží rentabilní. To vše díky státní byrokracii, které vládne oligarcha a bývalý estébák

F. Kusák 5.8.2021 9:32

Ale ten systém výběru daní včetně podpory těžby surovin tady nevymyslel Babiš. Než nadávání na Babiše, kterou slyším od některých od rána do večera, sdělte, koho že budete volit, resp. co očekáváte za změny třeba od vlády koalice Spolu. To má relevanci a je to podobné jako s tou efektivitou těžby. Pokud si vyhodnotím, že Fiala bude lepší premiér než Babiš, pak je pro mě rozumné volit Fialu. A nic ve zlém, každý má právo volby, a jsem rád, že jsem se toho dožil.

R. Gramblička 5.8.2021 9:53

v pořádku, ale je to Babiš, který vymyslel a zneužil pseudoskandál kolem lítia a je to Babiš, který fantazíruje o fabrice na lítiové baterky, k čemuž právě potřebuje lítium z Cínovce. Ale popravdě, nedělám si naděje, že by to k lepšímu změnila jakákoliv strana. Pokud bych volil, tak nejspíš ODS či Svobodné

F. Kusák 5.8.2021 10:02

Jó ODS možná, ale bez toho ideologického přívažku. Je tam určitě mnoho docela schopných lidí a jak se říká: "změna je život".

Z. Lapil 5.8.2021 16:13

Čistě jazykově: je to lithium.

M. Hoblík 5.8.2021 8:18

Babiš musí vědět, jaké mají zloději metody a může zakročit. Je to jejich král!

V. Čermák 5.8.2021 13:51

Tak vám napařil EET, takže vás v podstatě opravdu Okradl...;-D

F. Kusák 5.8.2021 8:18

Mně spíše přijde, že ty jednoduché úvahy jakéhosi pisálka Jégla, jsou pro lidi, kteří si ani nezjistí potřebné informace. A ke zmíněné Gigafactory. Je zajímavé, že jednu už realizoval Elon Musk nedaleko Berlína. Další fabriku na baterie v Durynsku staví čínský gigant, firma CATL. Jak významné je lithiové ložisko u nás, nevím. Žádná seriózní a nezávislá studie na toto téma není (nebo ji neznám), ale Jégl ví vše. Z těžby lithia v Krušných Horách jistě nejsem nadšen, a je ve hvězdách, zda k těžbě vůbec dojde. Je ovšem zajímavé, jak rychle spěchala Sobotková vláda s podpisem memoranda i za souhlasu opozice. Např. Kalousek otevřené těžbu podpořil.

R. Gramblička 5.8.2021 8:39

A co je na těžbě špatné? Že při ní dochází k poškození ŽP? Ano dochází, vždy a všude, nicméně je to dost ovlivnitelné a dnes lze těžbu provádět šetrně. Když se chce. Těžba na cínovci je plánovaná jako podzemní, na povrchu by se to mělo projevit jen málo.

Holt naše životní úroveň nerostné zdroje potřebuje a je na každém z nás, zda zvolíme těžbu u nás, kterou si dokážeme ohlídat nebo budeme ignorantsky přijímat hotové suroviny vytěžené někde v třetím světě neekologickým a devastačním způsobem. Anebo se můžeme vrátit do jeskyně a k výrobě pazourků.

F. Kusák 5.8.2021 9:16

Já neříkám, že je to špatně, jen k jakémukoliv rozhodnutí potřebuji, pokud možno, objektivní informace a ekonomickou rozvahu. Dnes se tomu říká studie proveditelnosti, ale není to nic nového, jen kritéria se mění. Já jsem četl studií té "australské" firmy, která by těžbu měla realizovat, a která koupila i naší firmičku, mající právo provádět zkušební těžbu.

Z. Lapil 5.8.2021 16:15

Nedávno tu někde padlo, že 3% světových zásob.

P. Milan 5.8.2021 0:08

Pro blbce stačí jednoduché heslo o zachráněném lithiu. A blbců je většina. Nic víc v tom není.

R. Gramblička 5.8.2021 6:13

bohužel, je to tak :-/

V. Čermák 5.8.2021 13:58

Zachráněné lithium, zachráněné OKD, copak "zachránil" politolog Fiala? ;-D

K. Káš 5.8.2021 7:12

Ano