8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

POLITIKA: Evropskou unii si rozvracet nedáme!

Václav Klaus se konečně veřejně přiznal k tomu, že je euroskeptik. Ve svojí knize Kde začíná zítřek píše: Celek působení [evropského integrování] na nás, na naše životy, může být i dnes stále ještě kladný (i když o tom zcela přesvědčen nejsem).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Schlägel 10.10.2013 16:00

Ono je jedno, zda vystoupíme, či ne.

Ekonomické zákonitosti se postarají samy. Chvilku to potrvá. Systém se bude cukat. Bude to bolet. A pak se to prostě složí jako domek z karet.

V. Mlich 10.10.2013 15:58

EU jako za totáče

Za totáče se o všem rozhodovalo v Moskvě (i když je pravda, že jim na rozdíl od Bruselských mocipánů nevadilo, že se u nás slovo "máslo" nepoužívá na označení mazadla do motoru, ale mazadla na chleba). Za totáče taky podíl z Moskvy pocházejících zákonů schvalovaných českým parlamentem nebyl zdaleka 80%, jako je dnes podíl zákonů z Brusele. A kdyby nám za totáče třeba nějaká Kanada zavedla víza, nepochybuju, že Moskva by se za nás okamžitě postavila. Kdyby totalita vydržela déle, možná bychom se taky místo koruny dočkali převoditelného rublu.

J. Šimek 10.10.2013 15:58

Re: Budou zajímavé volby v Česku !!

Ne, je to vychcánek, který si představuje, že si z EU uděláme dojnou krávu a na nějaká společná pravidla hry hodíme bobek.

J. Šimek 10.10.2013 15:56

Re: Snůška hloupostí a polopravd

Jste obyčejný demagog, protože "Dotováno z EU" měly všechny ty polorozkradené projekty řízené ropem v pořádku.

Nějak zapomínáte, že jsme momentálně ve fázi skutečných příjemců dotací z EU a je čistě na nás, jak je využijeme nebo rozkrademe.

Jinak argumentujete fakt pěkně o tunelech na státní nebo evropské peníze, ale nijak tím nevyvracíte to, že by se to snad zlepšilo vystoupením z EU a to je hlavní myšlénka článku.

Já tvrdím, že je to jen hledání vnějšího nepřítele a zakrývání skutečnosti, že za ten bordel si můžeme z drtivé většiny sami, ale umíme jen nadávat a mudrovat, že nám to kazí někdo jinej.

B. Hejda 10.10.2013 15:55

Re: Nemám lepší argumenty- než jsou v tomto článku

Normální člověk, když chce někoho o něčem přesvědčit, tak argumenty předloží a zdůvodní sám.

(A vyhne se přitom vulgaritám, které svědčí akorát o jeho vlastní nízké úrovni).

V. Kun 10.10.2013 15:54

Budou zajímavé volby v Česku !!

Jestliže je v ČR tolik vymetených komoušských hlav jako je na této diskuzi, tak Svatý Václave,

nedej zahynouti, nám ni budoucím!

Jak si takový soudruh Prokop přdstavuje Česko po vystoupení EU? Ostnaté dráty na hranicích a výměnu korun  1 : 50?

V. Huebschmann 10.10.2013 15:53

opravdu nedame

vase argumenty jsou zoufale-dusite se nesnasenlivosti

R. Langer 10.10.2013 15:16

Re: S těmi zastánci je docela psina.

Tak třeba už zase nejsou ani žárovky... :-D

P. Bárta 10.10.2013 15:15

Re: Snůška hloupostí a polopravd

Jojo, aspoň že někdo stanovil nějaká pravidla... A že je hlavním (a někdy v podstatě jediným) pravidlem, že u daného projektu, na který kdosi dostal peníze, musí být důkladné označení "Dotováno z EU" Vám nevadí?

Co kolem sebe vidím, tak se projekty dotované z EU dělí na několik málo skupin: projekty které by se uživily samy, a žádné dotace by nepotřebovaly - proč jim potom ale dávat dotace? Navíc tahle skupina je imho opravdu nejmenší; projekty které by nikdo bez téhle dotace nerealizoval, jsou naprosto na nic, ale protože "někam se ty dotace dát musí", postaví se třeba cyklostezka odnikud nikam; projekty, které narušují tržní prostředí (třeba když jeden podnikatel dostane dotaci na hotel a jiný v té samé oblasti nedostane nic); projekty které jsou od počátku plánované jako tunel na státní peníze...

Pokud by nebylo dotací, realizovaly by se jen projekty, které mají podle svých investorů šanci na výdělek - nebylo by tedy potřeba spolufinancovat projekty které jsou nesmyslné, a stát, kraje, obce by měly na opravy chodníků, silnic, vědu, školství...

V. Hajková 10.10.2013 15:13

Nemám lepší argumenty- než jsou v tomto článku

http://www.menstyle.cz/bondovka-podle-petra-macha.html     -  jenže  většina   z  vás,  co  tu  řičí  po  argumentech    jste  líní  jak  vepříci  si  něco  přečíst! 

B. Hejda 10.10.2013 15:12

Re: "Nedemokratická" EU

Komunistické Československo bylo nedemokratické, protože existovala jenom jedna, vládnoucí stranou připravená kandidátka, kterou v praxi nešlo odmítnout. V EU vládnou lidé vybraní ve férových volbách, nebo snad máte informace o nějakých masivních volebních podvodech?

R. Langer 10.10.2013 15:12

Re: Snůška hloupostí a polopravd

A nebylo by raději lepší se postarat o to, aby nebylo co ukrást?

V. Novák 10.10.2013 15:09

Je-li česká vláda demokratická, je demokratická i EK.

Ministry ani komisaře nikdo nevolí - ale podléhají schválení volených parlamentů.

Dokonce českou vládu schvaluje PS PČR jako celek, zatímco evropské komisaře "griluje" EP jednotlivě.

V. Novák 10.10.2013 15:05

A jaký tedy smysl vystoupení z EU má?

Cestu do Albánie nebo k autarkii ve stylu čhučhe?

Pokud nás vystoupení z EU nenastartuje k lepší ekonomice, a troufnu si tvrdit, že spíše opak by byl realný, jaký má smysl?

B. Hejda 10.10.2013 15:05

Re: Jo.

Bylo by to na delší debatu, která by stejně skončila u toho, že já budu tvrdit, že díky EU je korupce méně zatímco Vy si myslíte pravý opak asi se neshodnem.

A komisaří JSOU vybíráni demokratickou vládou. Okolnosti a kritéria výběru samozřejmně mohou vzbuzovat občas kontroverze - ale zase - to přece mají v rukou jednotlivé členské státy, není to chyba EU a nikdo nikomu nezakazuje ptát se před volbama stran, koho si představují jako eurokomisaře, nebo aspoň jak ho hodlají vybrat.

A žádná evropská instituce nezasahuje do vnitřních záležitostí jednotlivých států. Na evropské úrovni jenom vznikají pravidla a to procesem, na kterém se všichni můžou podílet.

V. Novák 10.10.2013 15:02

Argumentovat má smysl jen proti argumentaci.

Což rozhodně nebyl případ vaší "pomoci" Prokopovi.

V. Novák 10.10.2013 15:01

Opověd od Prokopa čekáte?

Svatá prostoto!

EU je přece špatná, protože je špatná! A zkuste vyvrátit tautologii!

M. Prokop 10.10.2013 15:00

Re: krátká autorova paměť

Hlavně ten závěr, ale nejenom.

V. Novák 10.10.2013 14:58

No to jste mu pomoh...

Takže ČR je totalitní, protože její vláda je tvořena nevolenými.

Až si to promyslíte, mohl byste "pomáhat" znova. Jste docela zábavný.

M. Prokop 10.10.2013 14:58

Re: "Nedemokratická" EU

Klidně můžete své zvyklosti přisuzovat jiným. Jako blb pak vypadáte vy, ne oni.

M. Prokop 10.10.2013 14:57

Re: "Nedemokratická" EU

Asi jako socialistické Československo. Formálně vše demokratické, praxe nefunkční.

Minimální vazby mezi vlenými a rozhodovacími orgány. Vše naprosto nesystematické.

Je mi jedno, co papouškujete vy, já jsem sám za sebe.

M. Prokop 10.10.2013 14:54

Re: Vystoupení z EU

To někdo tvrdí? Zkuste to přečíst ještě několikrát.

B. Hejda 10.10.2013 14:48

Re: Kdy jste byl naposled ve Švýcarsku?

Kdybyste chtěl ve Švýcarsku pracovat nebo něco prodávat, musel byste absolvovat mnohem víc, než nákup dálniční známky.

A společné zákony jsou vždy výsledkem nějakého kompromisu. Teď musí celá EU do těchto kompromisů zahrnovat i zájmy ČR. Koho si myslíte, že by náš názor zajímal, kdyby EU neexistovala?

(Nehledě k tomu, že konkrétně tento zákon by zasluhoval samostatnou debatu a třeba já osobně se jím nijak poškozen necítím, naopak jsem rád, že existuje soustavný tlak na omezování zemědělských dotací - které mimochodem poskytují všechny vyspělé státy a mnohé v daleko větší míře než EU).

K. Frauknecht 10.10.2013 14:38

Jo.

S oběma odstavci "téměř" souhlas.

Začnu s korupcí. Dnes módní zaříkávadlo skoro všech volebních subjektů :-)). Byla, je a bude. U nás, stejně jako v Itálii nebo jinde. Hromada státních peněz, dotace (i ty unijní!!!) a pobídky jen pro někoho = korupční prostředí. Shodneme se?

Tak a teď Komise EU. Ano dosazené lidičky. Zatím jako odměna pro nepotřebné, ale budiž. Jen nechápu, jak tito "vyvolení" dokáží bezchybně rozhodovat o nás, o Dánsku, o Španělsku. Někteří pamatujeme jak rozhodoval Ústřední výbor o naší malé zemi. Taky blbě. To prostě nemůže fungovat. Nevidím jediný důvod proč být v EU! Ale to přece neznamená izolaci od Evropy.

P. Vaňura 10.10.2013 14:31

To se vůbec nepotírá, nepřátelské

bloky se utkávaly mimo hlavní mocenské oblasti. Proto také dostal generál MacArthur v Koreji pověstný rozkaz že smí bombardovat jen jižní půlku mostů na čínsko-korejské hranici.

A víte přece, co se stalo, když Churščov umístil rakety na Kubě.

B. Hejda 10.10.2013 14:11

Re: Trochu p. Prokopovi pomůžu,

Evropská komise je tvořena lidmi, které do ní vysílají demokratické vlády jednotlivých členských států. Komisi navíc musí schválit volený Evropský Parlament.

Co se týče korupce, ta představuje problém všech režimů, je absurdní předpokládat, že by zmizela s koncem EU. Naopak - EU má pro rozdělování veřejných peněz přísná pravidla, proto třeba ČR asi nevyčerpá všechny dostupně dotace, které EU odmítla poslat do předem připravených penězovodů.

K. Frauknecht 10.10.2013 14:10

Jo, to sem :-).

Ale jinak plácám a plácám... Proti vaší vybroušené argumentaci se vůbec nechytam.

V. Mlich 10.10.2013 14:09

Kdy jste byl naposled ve Švýcarsku?

Protože já posledně musel zastavit jen kvůli nákupu dálniční známky. Zlo je schované v Lisabonské smlouvě, od té musíme odstoupit. Volný pohyb osob a zboží řeší Schengen, o tom Klaus nic neříkal.

Největší zlo z Brusele jsou kohézní fondy, z toho bychom se měli vyvázat co nejdříve. Protože Brusel rozhoduje, co si za naše vlastní peníze můžeme postavit a ještě nás vydírá, že nám je nedá. Prý jsme zatím "čistí příjemci", ale nikde není zveřejněno, jak to je ve skutečnosti, když jen letos se prý nestihne vyčerpat 70 mld - to je částka porovnatelná s ročním schodkem rozpočtu! Když X let máme být příjemci, pak Y let vyrovnaní a nakonec Z let plátci, Tak když rozpočítáme současné saldo, pokud nějaké vůbec je, na X+Y+Z let splácení, tak to myslím bez problému vyrovnáme.

Další zlo je eurozóna, konkrétně euroval, do kterého budeme muset okamžitě vrazit 350 mld, to jsou téměř 4 roční schodky! Můžeme se tomu vyhnout, když požádáme o trvalou výjimku ze zavedení EURa.

Teď se na tvorbě zákonů v Bruselu můžeme podílet. A s jakým výsledkem? Naposled třeba poslanci ČSSD hlasovali za zákon znevýhodňující české zemědělce.

B. Hejda 10.10.2013 14:02

Re: "Nedemokratická" EU

To je vskutku elaborovaný způsob, jak říct, že žádný argument nemáte...

J. Barto 10.10.2013 13:51

Re: Trochu p. Prokopovi pomůžu,

To jsem rád, že nejste lítostivý. Jinak, plácáte páté přes deváté, budete zřejmě veselý chasník !