3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

POLITIKA: Establishmentu teče do bot

Je samozřejmě předčasné podrobně předvídat, jaká bude zahraniční politika nové americké administrativy. Více budeme moci odhadovat, až budeme znát jména ministrů zahraničí i obrany, poradce pro otázky národní bezpečnosti a jejich náměstků. Ale přesto něco lze anticipovat už nyní.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Navrátil 17.11.2016 20:37

Joch a jeho termiti

České hospodářství, včetně průmyslu a bankovnictví, bylo za levný peníz převedeno na zahraniční majitele. Ti považují získaný majetek za dojnou krávu, ale nějak zapomínají na krmení. Při stejné produktivitě jsou u nás mzdy čtvrtinové oproti mzdám v zemích nových majitelů. Např. ceny potravin nebo bankovních služeb jsou dokonce vyšší. Zisky jsou převáděny do zahraničí na úkor investic. Právě investice budou v příštích letech rozhodovat o ekonomické situaci. Česká republika investice zoufale potřebuje, proto se musí obracet ke zdrojům, např. čínským. Pražské společenstvo pravdy a lásky si plete obchod a investice s politickým nebo dokonce vojenským spojenectvím. Bezva. Ať tedy zařídí, aby k nám proudily investice z USA, Německa, Francie nebo Itálie, či jiných zemí EU a NATO. Nezařídí? Pánové, umíte jen žvanit a ve svém důsledku podhlodáváte větev, na které jste tak pohodlně uhnízdili.

J. Tolman 17.11.2016 16:16

Něco na podporu tvrzení pana Jocha

Komise amerického Kongresu monitorující hospodářské a bezpečnostní vztahy mezi Spojenými státy a Čínou doporučila, aby byly blokovány snahy čínských státních společností o převzetí amerických podniků. Komise mimo jiné uvedla, že čínská komunistická strana používá státní firmy jako ekonomický nástroj k prosazování svých zájmů v oblasti národní bezpečnosti. Informuje o tom ve středu agentura Reuters.

Zdroj: Aktuálně.cz

Š. Hašek 17.11.2016 20:36

Re: Něco na podporu tvrzení pana Jocha

Trošku jinak a budu asi otravný.

Proč podobná komise přísně nezakázala prodávat dluhopisy, akcie, finanční produkty ........ Číně. Tam nebezpečí nehrozí? Kolik procent jistin USA bank vlastní Čína? Komisí jest na tucty, no nic.

Nepovažovat za spojité přímo s článkem pana Jocha, obracením se na Východ, ale mohl pan Joch také rozebrat/se zmínit. Pan Tolman také asi zná fakta.

I. Novák 17.11.2016 13:41

Proč jen

mě ta procenta do obrany tolik připomínají "prostavěné" miliony za socialismu?

M. Prokop 17.11.2016 17:30

Re: Proč jen

Že by zvyk?

M. Kolář 17.11.2016 13:17

dobrá článek

Od Romana Jocha dobré postřehy ...

B. Hamal 17.11.2016 13:10

Něco tak ušlechtilého

jsem už dávno nečetl. Autor nás učí, že bez servility se neobejdeme, servilita je náš úděl. Jde jen o to uhlídat si ke komu být oddaně servilní, aby se nám to vyplatilo, resp. nevymstilo.

Servilita vůči Číně se nám za Trumpovy vlády vymstí, naopak servilita k Trumpově Americe se nám vyplatí. Zbavme se tedy všeho pročínského, naším prezidentem počínaje. Jinak zaplatíme cenu. Probuďme se a stáhněme ocas mezi nohy!

Je zde jeden ožehavý problém. "Pokud chceme mít dobré vztahy s nastupující Trumpovou vládou," postavme se proti protiruským sankcím. Ty ženou Rusko do náruče Číny! To by nás mohlo v očích Trumpa velmi poškodit. Zároveň by to mohlo být pro vás výhodné, protože Trump prý má zájem o dobré vztahy s Putinem a Ruskem. ..Být správně servilní krysou nebude snadné.

J. Schwarz 17.11.2016 15:04

Re: Něco tak ušlechtilého

Autor nás neučí, že se bez servility neobejdeme ale že je něco za něco. Že nemůžeme očekávat plnění závazků a zároveň na ně ze své strany kašlat. Není realistické očekávat sounáležitost ze strany své rodiny a zároveň hlásat, že je vám stejně milá vlastní sestra jako bojující žena z Angoly a protože ta z Angoly je "potřebnější" pomůžete jí a na sestru se vykašlete. A pokud jde o Rusko a Čínu, tak právě s Čínou bude mít Rusko největší problémy, neboť drží prakticky liduprázdnou Sibiř na jejíž jižní hranici se tísní desítky milionů číňanů. A ještě jedno - nejsem žádným obdivovatelem Bruselu, ale je pozoruhodné že když Juncker, Renzi nebo bývalý rakouský prezident Fischer hrozili odebráním dotací v reakci na "nedostatečnou solidaritu při zvládání uprchlické krize" poslala je většina politiků promptně do (_._). A to Brusel údajně "diktuje"! Čína nediktuje, ještě nám nic nedala, máme s ní hluboce zápornou platební bilanci, její dumpingové ceny hrozí zruinovat náš ocelářský průmysl ale naši politici "slyší trávu růst" a devótně se před čínskými soudruhy uklánění. přitom na stycích s Čínou neprofituje ČR ale nanejvýš Kellner, Tvrdík a něco slíbeno má, zdá se, ČSSD. Howgh.

P. Vaňura 17.11.2016 11:28

Zatím k nám žádné užitečné čínské investice nedorazily

A s příchodem Trumpa se změní situace. Dobré vztahy s Čínou a Ruskem jsou nutné díky šílené imigrační politice EU a přímo vlastizrádnému jednání presidenta Obamy, protože platí "lepší Putin, nežli muslim."

Š. Hašek 17.11.2016 15:16

Re: Zatím k nám žádné užitečné čínské investice nedorazily

Souhlas. Doufám, že se změní situace.

Pro začátek by, pane Vaňuro, stačilo (když ale nebudeme zároveň čínského presidenta poučovat, že má zřídit ministerstvo lidských rovnopráv a rovnopříležitostí v čele s Jeho svatostí) prodat v pětiletce o jednu elektrárnu do Číny víc, případně vyjednat lepší clo na vozy Škoda/VW. Jsem skromný.

Tady si někteří myslí, že když jim Čína nedá na neziskovku, tak jsou pěkní lumpové.

M. Prokop 17.11.2016 17:33

"lepší Putin, nežli muslim."

To platí možná pro vás, případně jiné šílence.

Pro mne, dál od obojího.

J. Tachovský 17.11.2016 11:18

No ja nevim s temi natlakovymi akcemi na presidenta

Podle Ustavy muze president odvolat vladu. To je dost silna protipaka. A ze se o kousek dal vyjmenovava, kdy musi neznamena, ze nemuze kdy chce.

M. Kolář 17.11.2016 13:16

Re: No ja nevim s temi natlakovymi akcemi na presidenta

Nikoliv, prezident nemůže odvolat vládu která má důvěru Sněmovny. Před několika měsíci to v jisté souvislosti v rozhovoru potvrdil dokonce i současný "prezident" ..

Bylo to během jednoho Zemanova agresivního výpadu proti Sobotkovi kdy se Zeman snažil zneužít migračního tématu a veřejně zalitoval že "prezident u nás nemůže odvolat premiéra" . Jinak to samozřejmě plyne i ze všech relevantních výkladů Ústavy ..

M. Prokop 17.11.2016 17:34

Re: No ja nevim s temi natlakovymi akcemi na presidenta

A i kdyby mohl, tak by to posléze musel "ustát". A tolik vyblázněných příznivců zase nemá.

J. Ráž 19.11.2016 14:22

Re: No ja nevim s temi natlakovymi akcemi na presidenta

Proč mate slovo prezident v uvozovkách? Není totiž jasné o jakém to prezidentovi píšete.

P.S. Český prezident Zeman je prezidentem řádně zvoleným demokratickou volbou všech občanů a tedy je prezidentem bez uvozovek. Já ho taky nesnáším, ale jsem demokrat a proto respektuji to,že byl zvolen v souladu s Ústavou ČR a tedy je řádným prezidentem nás všech.

V. Podracký 17.11.2016 10:54

Příliš mnoho jistých předpovědí

na dost nejistou dobu. Trumpa zvolili Američané a on bude chtít vyhovět především jim a ne nám. Co uzná za vhodné udělat v jejich zájmu, udělá. Že nám nebude cpát peníze na armádu, je jasné. Ale měli bychom si říci, jakou armádu vlastně chceme? Zatím jsme svoji obranu platili krví kdesi na dobrodružných výpravách, které jsou jen střelnicí a rozvrací svět. Není lepší se poohlédnout do Rakouska a Švýcarska jak se nezávisle brání malá země?

S. Netzer 17.11.2016 11:06

Re: Příliš mnoho jistých předpovědí

Anschlussu se Rakušané moc nebránili, pokud vím.

A kdy se naposedy muselo bránit Švýcarsko?

K. Křivan 17.11.2016 17:35

Re: Příliš mnoho jistých předpovědí

Švýcarsko má fantastický pevnostní systém, a každý Švýcar má (a měl) doma plné vojenské vybavení. Takovou zemi by si nedovolil dobývat ani Wehrmacht. Rakušani byli tak zhnuseni demokracií, že Hitlera vítali. Až na pár vyjímek všichni. Ona se demokracie v Rakousku moc nevyznamenala. Podobně jako v Německu.

M. Prokop 17.11.2016 17:38

Re: Příliš mnoho jistých předpovědí

Wehrmacht si nedovolila, pro velké vytížení jinde. Podobně jako si nedovolila ve Španělsku, pevnostmi ani armádou neoplývajícím. Švýcarský systém se mi líbí, v tom souhlas, ale při velikosti Švýcarska není dokonalou zárukou.

P. Mach 17.11.2016 12:19

Re: Příliš mnoho jistých předpovědí

Když pominu podracký, že neustále zavírate oči před zjevným faktem, že "svět rozvrací" výlučně místní psychopatičtí diktátoři (dříve s asistencí sssr) a NATO je pak nuceno v rozvrácených oblastech pokoušet se udržovat alespoň jakýs takýs pořádek nebo zabraňovat tomu, aby se tamní situace zhoršila ještě víc, tak byste si mohl aspoň odpustit vaše velmi nejistá doporučení. Například dávat obranu Rakouska jako vzor hodný následování může tak akorát dement. Pro info podracký, rakouská armáda je v rozkladu. Rakousko vydává na obranu podstatně menší procento HDP než ČR, a protože nejsou členy NATO, jsou de fakto bezbranní.

F. Houžňák 17.11.2016 13:01

No, svět za posledních osm let rozvracel hlavně

Obama Hussejnovič, a ten tady místním diktátorem nebyl. Měl byste nějaké lepčejší argumenty?

S. Netzer 17.11.2016 13:07

Re: No, svět za posledních osm let rozvracel hlavně

Kolik území anektovaly USA "za posledních osm let", a na území kterých států jsou US zelení mužíčci?

O. Uživatel 20.11.2016 12:33

Uživatel požádal o vymazání
P. Mach 17.11.2016 14:05

Re: No, svět za posledních osm let rozvracel hlavně

Putinův svěrač, přes který vnímáte realitu, má dost velký zkreslující vliv houžnáku. Mimochodem, kde jsou vaše argumenty?

M. Prokop 17.11.2016 17:39

Re: Příliš mnoho jistých předpovědí

Výlučně ne, napsal bych převážně. Jinak celkem souhlas.

M. Prokop 17.11.2016 17:36

Re: Příliš mnoho jistých předpovědí

Na nebyly ty "dobrodružné výpravy" tam, kde byl svět už rozvrácen, často působením Sovětského svazu/Ruska?

F. Houžňák 17.11.2016 22:32

Ano, Libyi a Sýrii a Irák Sovětský svaz

totálně rozvrátil, to všichni víme. Znáte to s tou vlažnou vodou? Tak to občas praktikujte, abyste tak neblábolil.

A. Reček 17.11.2016 10:48

Je to tak.

Že k určitým reformám dojde je logické, protože v USA jde o naprosté volební vítězství republikánů. Budou mít svého prezidenta a dostačující většinu ve Sněmovně reprezentantů, v Senátu a zisk nových míst guvernérů v několika státech. Takovou převahu už dlouho neměli. Navíc Trump s konzervativními republikány jistě bude dosazovat postupně uvolňovaná křesla v Nejvyšším soudě svými lidmi. Je pochopitelné rozčarování tamních levicově liberálních fandů multikultury z vítězství konzervativců. A to rozčarování je i mezi levičáky a liberály v Evropě, nás nevyjímaje.

P. Lenc 17.11.2016 10:04

Jó pane Jochu,

napsal jste příliš mnoho pravdy, pochválen nebudete.

Š. Hašek 17.11.2016 10:44

Re: Jó pane Jochu,

O pochvalu nejde pane Lenci.

Pan Joch vyvozuje z obchodních vztahů "proruskost, pročínskost". Zkráceno. A štve ho Zeman.

Politika samozřejmě souvisí s obchodem - zatím ale pozoruji, že takovou "velice úzkou vazbu" (až k vojenskému zasahování na ochranu svých investic) provádí jiná velmoc než Rusko a Čína. Pociťuje to dnes i občan Mnichova, já důsledky "čínskéhoTibetu" nikterak nepociťuji. Zjednodušeno.

Když si ráno vařím vodu na kafe na zřejmě (cca 75%) ruském plynu a v lesích vobčas vařím na čínské (levné) replice liháče totéž - myslíte, že jsem proruský, pročínský/učím se čínsky?