5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLITIKA: Dvé zachráncův národa českého

Čítám (se zpožděním, když mi je některá dobrá duše pošle) české noviny a zjišťuji, že leccos z dění v mé staré vlasti obtížně chápu. Inu nedivte se, až na občasné návštěvy jsem v ní málem už čtyřicet let nepřítomen, to člověk ledačemu odvykne.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Houžňák 19.6.2018 8:34

Ale houby, krásnou a bohatou češtinou, je to vyumělkované,

já taky umím psát archaizovaně, ale proč, mám snad vypadat jako šašek? Když se vám to líbí, prosím, ovšem u Frýborta z toho čiší na sto honů, že tak píše proto, aby vypadal "zajímavě", protože to nemá v textu ústrojnou funkci, jestli rozumíte, co tím míním. To za prvé. Za druhé, Frýbort vychvaluje německou politiku ve srovnání s tou českou. Dneska čtu v hannoverských novinách (tam Frýbort údajně žije) o tom, jak hannoverský purkmistr Schostok lavíruje okolo toho, že svým milcům vyplácel ilegálně přídavky ke mzdě (Gehaltszulagen), jak jeho vedoucí kultury jménem Härke vytvořil výborně placené místo na radnici pro svoji souložnici, a jak ho Schostok obhajuje, a jak všichni lžou a podvádějí a hrabou z veřejných peněz ostošest. O tom nám ale Frýbort nenapíše, jenom to, jak je ta německá politika o tolik lepší než ta česká.

P. Han 19.6.2018 7:38

Re: Ta na první pohled nucená archaizace řeči, která

Autor píše krásnou a bohatou češtinou. Některým pologramotným to vadí, to pro ně se Ústav pro jazyk český už od dob komunistických vynasnažil češtinu "zjednodušit".

J. Karlík 19.6.2018 7:31

Re: Ano, česká malost a velkoněmecká moudrost,

U nás chytili jednoho Dr. s flaškou plnou peněz, dodnes si dělá že soudu legraci, kulhá nebo jinak švejkuje. A dost politiku má zájem, aby se konečně vraždilo a znásilňovalo i u nás.

F. Houžňák 19.6.2018 6:45

Ano, česká malost a velkoněmecká moudrost,

z toho Německa, kde se lže, krade, podvádí v celé škále politiky od komunální do federální, kde bývalí agenti Stasi (německá StB) to v osobě Gaucka dotáhli až na spolkového presidenta - takto nejvyšší úřad ve státě - a kde nejvyšším vedením pozvaní muslimští "traumatizovaní uprchlíci" znásilňují a vraždí, většinou ubodáním nožem, nemuslimské čtrnáctileté holky, to je velký námět "páně Frýbortovy". Německo, náš nedostižný vzor.

F. Houžňák 19.6.2018 6:38

Ta na první pohled nucená archaizace řeči, která

nemá ve vztahu k tématu žádný účel, působí velmi směšně.

R. Langer 19.6.2018 6:04

No jo,

ale co kde funguje?

R. Meišner 19.6.2018 0:25

autore

vzhledem k věku jistě víte, že za komunistů se odehrávaly také jakési volby...jednou za pět let, a říkalo se tomu volíme kandidáty Národní fronty. ---a světe div se, pokaždé k těmto "volbám" přicupitalo 98,8% voličů. ---a opravdu museli? nemuseli. jaký je vlastně rozdíl mezi nimi a Babišem? jojo, tak to chodí......