3.6.2024 | Svátek má Tamara


Diskuse k článku

POLITIKA: Dvě verze ráje na zemi

Zkušenost s východoevropskou formou socialismu je nepřenosná. Pro mladé Řeky a Španěly jde o bezvýznamnou historii z neznámého kouta Evropy

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 7.3.2015 17:31

1*

J. Brunner 9.3.2015 0:07

Re: Socialista nerozumí ekonomice,

Souhlas.

P. Lenc 7.3.2015 8:38

Ano,

lidská(občanská) blbost a socialismus jsou nesmrtelné.A "pracovitost" Řeků vyhlášená.

P. Čech 7.3.2015 8:25

Kapitalismus je špatný.

Ovšem žije se v něm dobře. Zejména státem placeným lidem, jichž je v Řecku nebývale mnoho, podobně jako u nás.Jde totiž o kapitalismus, prorostlý zcela socialistickými a komunistickými ideologiemi. Ideologiemi, které ovšem bez toho zlého kapitalismu nemohou přežívat.. Takové státy ovšem dříve či později dosahují jisté hranice vývoje, kdy ten kapitalismus již nelze ždímat a daný systém se začne hroutit. Potom existují jen dvě řešení.Záleží na tom, jaký je v těchto státech poměr občané : ovčané. Pokud převažují ovčané (současné Řecko), dostává se ke slovu Marxistická ideologie a celý systém, ať je jakýkoliv spěje ke krachu poměrně rychle. Převažují-li občané, kteří vědí, že vydělané peníze není radno rozhazovat a již vůbec ne si brát mezinárodní půjčky, přistupují tito ke skutečným reformám (změnám k lepšímu) a startují na cestu k ozdravění (viz Nový Zéland). Jen tolik na doplnění článku.

F. Navrátil 8.3.2015 16:59

Re: Kapitalismus je špatný.

Pane Čech, vaše diskuzní příspěvky jsou velmi zajímavé a bylo by to krásné, kdyby většina občanů uvažovala a rozhodovala se tak jak předpokládáte, ale podívejte se laskavě na přímou volbu presidenta. Dále, když si představím procento volební účasti, pokud by volby nebyly povinné, tak mě jímá hrůza a beznaděj. Pro nás, kteří větší část svého života prožili v totalitním systému, je zastupitelský systém asi to nejlepší. Samozřejmě je výhodou, že s. Semelová je pouze jedna a komunisté včetně těch, kteří konvertovali k socanům nemají většinu (zatím). Jinak to co prožíváme je asi třeba brát jako rekonvalescenci po velmi těžké nemoci, kterou ten zločinný komunistický systém bezesporu byl.

K. Tregl 7.3.2015 7:45

Zkusme se zamyslet

Papandreu věděl, že růst počtu dobře zajištěných a skvěle placených státních úředníků znamená růst voličské základny jeho strany - píše Pavel Kohout.

Nepřipomíná nám to něco bližšího, časově i místně?

J. Kunes 7.3.2015 5:44

sance pro Cesko

Situace v zemich jizni Evropy, dava vychodoevropskym zemim velkou sanci. Z Italie nebo Spanelska jiz odchazi a bude odchazet velke mnozstvi vysocekvalifikovanych lidi. Jejich naroky se dnes podstatne snizily (vzhledem k situaci u nich doma). Proto je nyni mnohem snazsi tyto lidi ziskat - to driv dokazalo Nemecko, Svycarsko, UK a par mensich zemi - dnes by to mohlo zvladnout i Cesko. Napr. v Nemecku a Rakousku dnes pusobi tolik kvalitnich italskych fyziku, ze kdyby relativne mala cast z nich skoncila v Cesku, vyrazne by to zvysilo kvalitu fyziky u nas.

L. Křivan 7.3.2015 8:01

Re: sance pro Cesko

Myslíte, že ti italští fyzici nevědí kolik by dostali v Německu ? Že by šli do Prahy ?

P. Sulc 7.3.2015 4:03

Rekl bych, ze velika chyba je take v

eurozone, ze se zdraha tyto zmrsene staty vyloucit. Budou se na ne dale doplacet miliardy, za ktere by se mohla spise zlepsit obrana Evropy, nez je davat na probendeni hyrilum.

J. Kostelanský 7.3.2015 2:17

Veľmi pekná analýza

Najviac sa mi v článku páčila analýza rozdielneho myslenia právnikov a ekonómov v politických funkciách. Ja som si to uvedomil už dávnejšie na Slovensku - aj Vladimír Mečiar aj Róbert Fico boli, resp. sú právnici. A ich "ekonomické" myslenie presne podľa toho vyzerá: zákon nabídky a poptávky ignorujú/ignorovali a nahrádzali ich vlastnými zákonmi.

V tomto kontexte je spoločná mena euro ekonomickou tragédiou. Dokáže totiž veľmi účinne a veľmi dlho skrývať nezodpovednú ekonomickú politiku jej jednotlivých členov. Na čo by ekonomika s vlastnou menou zareagovala takmer okamžite (vo forme zmeny kurzu - napr. pri veľkej nerovnováhe zahranično-obchodnej bilancie), tam to v prípade eura trvá celé roky. A potom je už na nápravu neskoro.

Je to ako s autom alebo so zdravím. Keď v motore začne svietiť kontrolka mazania, zvyčajne stačí doliať olej. Keď kontrolka nefunguje a motor sa zadrie, náprava škody je o niekoľko rádov nákladnejšia...

J. Jurax 7.3.2015 21:25

Re: Veľmi pekná analýza

Jojo, rudá výstražná kontrolka funguje, ale řidič je ideologicky zmasírován a oblben, že socialistická rudá je dobrá a olej tudíž dolévat netřeba. Naopak - nechť svítí víc rudých kontrolek! Pak teprve auto nejlépe pojede!