3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

POLITIKA: Dva roky s prezidentem Zemanem

Před dvěma lety se občané definitivně dozvěděli: Vaším novým prezidentem bude Miloš Zeman. Ve druhém kole historicky první přímé volby prezidenta porazil Karla Schwarzenberga 2 717 405 hlasy. Jinými slovy, měl zhruba o půl milionu hlasů víc. Společnost to rozdělilo na dvě, zhruba podobné části.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Vyšata 28.1.2015 20:41

Re: hm...

Proč bych apeloval na změnu něčeho, co za pár let od převratu dovedlo republiku do dnešního marastu? A Vaši námitku že by tady vládnul mediální politický marketing můžu položit důkaz dost pádný a to je Zeman na hradě. I přes mediální masáž se nakonec ukázalo, že národ se neskládá jen z "elit", ale také z lidí kteří kupodivu dokáží přes svůj deficit ve vzdělání používat rozum a nenechali se zblbnout marketingovými pankáči a falešnou noblesností.

Ještě k Vašemu p.s., financování kandidátů je asi stejné jako financování každého jiného kandidáta na jakoukoliv funkci. Jenom malé přirovnání, tragedie ODS je v tom, že její "finančníci" vzhledem k výsledku voleb a neslavnému konci vládnutí zastavili přísun peněz (nemáš moc, nemáš vliv na veřejné finance) a výsledkem je zadlužená a upadající strana. Navíc docela směšná, když její předseda (zadlužené strany až po uši) kárá za hospodaření vládu a dokonce radí.

A ještě k těm odměnám, nevím jak jste starý a pamatujete si, ale Havel praktikoval bratříčkování v daleko větší míře a nikomu to nepřipadalo až tak závažné. Prostě na Zemana se od zhrzených vyznavačů podivné demokracie (když demokracie, tak výhradně po našem) kladou jiné požadavky. Podivná snaha udělat z prezidenta nadpozemskou bytost, je už docela trapná. Zeman má jako každý člověk spoustu předností a i vad, jakokaždý z nás.

V. Plocek 28.1.2015 13:40

Re: hm...

Vážený pane. To že prezident vyhrál volby je jedna věc. Ale druhou je, že je to osobnost, a je jedno jestli kladná nebo záporná, která dokáže cvičit s dvěma stovkami neschopných poslanců. A v tom je ten problém. Jaký by byl rozdíl, kdyby byl zvolen parlamentem?

J. Boleslav 28.1.2015 14:26

Re: hm...

Ten, že by Ovar parlamentem nikdy zvolen nebyl. Zatím u nás díky bohu stále máme parlamentní systém a ne prezidentský, i když se o to Ovar snažil a snaží, seč mu jeho slábnoucí síly stačí.

M. Kosejk 28.1.2015 16:45

Re: hm...

Kdyby nebyla zavedena přímá volba, tak by teď prezidentem byl pravděpodobně Švejnar. Žádné sympatie k Švejnarovi, ale pořád lepší než Zeman.

A ať si o našem parlamentu myslíte, co chcete, tak poslanci a senátoři alespoň chápou, že jedním z hlavních kritérií při volbě prezidenta by mělo být, jestli kandidát je ochoten respektovat parlamentní demokracii - a jestli je schopen plnit ústavní roli prezidenta. A Zeman není schopen obojího. Ale to"lid obecný" při volbách většinově nezajímá - a volbu berou jako nějakou soutěž popularity.

J. Boleslav 28.1.2015 17:21

Re: hm...

Přesně tak.

V. Plocek 28.1.2015 22:03

Re: hm...

Ctím Váš názor, který doplním akademickou otázkou. Myslíte si, že by  současný parlament zvolil za prezidenta osobnost typu Švejcara?  Nebo vůbec osobnost s politickým a kulturním rozhledem? Nevím, nevím.  Ale z Vašeho vyjádření vyplývá jedna věc a to že by prezident měl být poslušným koněm, táhnoucím tam, kam vozkové - poslanci přikážou. A v tom se rozcházíme. Protože pokud by to tak mělo být, potom by bylo jednoduší (levnější) prezidentskou funkci zrušit.  Jen tak mimochodem co říkáte parlamentu o 101 poslancích s předsedou vlády - hlavou státu bez prezidenta a senátu. Obě instituce v současné době plní funkci brzdy při  rozhodování s tím, že mohou být a již byli přehlasování, tedy senát. Prezident i když negativně tak jejich rozhodování blokuje. Zajímavé by bylo, kdyby blokoval rozhodnutí parlamentu v souladu s přáním obyvatelstva. To by se nám asi líbilo. K p- Švejcarovi. Myslím, že by neprošel, tak jako neprošel při přímé volbě p. Swarzenberg-

Zdravím.

Š. Hašek 28.1.2015 19:02

Re: hm...

Asi to krátce a jasně vyjádřil pan Kosejk.

Stačilo "televizní blbnutí" (nikoliv parlamentní), a nová volba byla na světě!

Kdyby ti novovytvářeči demokracie aspoň počítali do deseti!

J. Urban 28.1.2015 8:58

Faktické mocenské centrum to zatím není,

ani v budoucnu by nemuselo být, pokud budou ve vládě lidé alespoň trochu rovní. O tom, že má vliv (na politiky, média, podnikatelskou sféru, v neposlední řadě na veřejné mínění atd.), žádná. V euroatlantické alianci a ve světě vůbec (krom Ruska) staví ČR do nepříznivého světla. Kdyby mu dnes nepřitakal komediant Stropnický, bylo by to světlo mnohem slabší.

F. Lesniak 28.1.2015 8:56

Ale no tak, autore.

O pád Nečasovy vlády se Zeman opravdu nezasloužil. To si Tolja zavinil sám, když na návštěvě v Rusku si dovolil nahlas sdělit, že ruská firma má velkou šanci dostavět Temelín. A pak to všechno začalo. Zeman v tom žádnou startovací roli opravdu nehrál. A když to bylo celé v běhu, tak se jen přidal. A když Zeman prohlásil o dostavbě něco podobného, tak copak se stalo? Kdopak asi vytiskl červené karty a anglické transparenty?

K. Frauknecht 28.1.2015 8:27

Konečně se se to dozvěděl!

"Prezident Miloš Zeman se tedy zasloužil o pád Nečasovy vlády..."

No... a dál sem to nečet :-)).

A. Bocek 28.1.2015 6:22

Možná budeme mít v příští volbě "Šťastnější ruku " .

Na stolci Masarykově se pravidelně střídali "Vizionáři" s "Technology moci" a vždy bylo nejhůře českému národu , když jednoho tschnologa střídal druhý - vždy horší. Například , když střídal Beneše Gottvald , nebo Klause Zeman.

S. Vaněček Šauerová 28.1.2015 6:08

Vyjadřuje jasná, propracovaná politická stanoviska ...

... jako třeba to včerejší, pane Kubičko ?

J. Boleslav 28.1.2015 14:28

Re: Vyjadřuje jasná, propracovaná politická stanoviska ...

:-)))

K. Vyšata 28.1.2015 0:35

Je milé od Vás pane Kubičko,

že se s takovou elegancí a porozuměním vyrovnáváte se zvolením Zemana prezidentem. Škoda že ten proces vyrovnání Vám trvá až tak dlouho a pozoruji, že budete pokračovat ještě tak tři roky.

V. Plocek 28.1.2015 0:27

Dva roky s prezidentem Zemanem

Pan Kubíčko konstatuje skutečnost, tj. rozdělení společnosti na dvě skupiny, které dále nespecifikoval.  Rozdělení je zcela logické. Jedna část , orientovaná doleva je zvyklá na bolševické manýry, a proto jí p. Prezident vyhovuje.  Druhá skupina, od středu doprava touží po kulturnějším Pravá strana ukázala svoji slabost větší neúčastí ve volbách. Tudíž i tato část "zvolila" p. prezidenta. A p. prezident koná, když se na to člověk dívá s odstupem a s veškerými informačními možnostmi také pravo-levě. Bohužel tu "levé" aktivity jsou více vidět a slyšet. Smůla je, že jsou pro většinu a nejen evropských států nestravitelné, což se projevuje mimo jiné v návštěvnosti politiků v ČR.  Ale mongolské kožky jsou také potřeba, takže nic není zcela ztraceno. A po zkušenostech s předchozím prezidentem si nedělejme rozinky. Další bude vybrán a je jedno jestli národem nebo parlamentně opět reprezentační osobnost. Ta již nebude sedět na zámku v Lánech ve flanelové košili, ale v pyžamu nebo montérkách.

28.1.2015 4:08

Re: Dva roky s prezidentem Zemanem

mongolské předkožky???

V. Plocek 28.1.2015 13:37

Re: Dva roky s prezidentem Zemanem

Ale fuj. Ty nechte na pokoji. Běhá jich u nás v parlamentě dost. Pokud dobře rozumím, že dotyčný předmět skrývá pěkného ......  ptáčka. ( v první fázi mě napadlo pěkné sprosté slovo).

P. Kmoníček 28.1.2015 8:28

Re: Dva roky s prezidentem Zemanem

Když ona mu ta flanelka hrozně sluší.A existují někteří jeho napodobovači ,jako ten mamlas,který si nechal na Hradě připnout vyznamenání na slušivou mikinu.Věřím,že i Čtvrtníček ztratil na chvíli řeč.A to je co říct.

V. Plocek 28.1.2015 13:34

Re: Dva roky s prezidentem Zemanem

Zítra se jdu podívat do sekáče, zda by se zde něco prima nenašlo. Jediný problém je, že nemám Lány. A když budu sedět doma, tak to nikdo neuvidí a neocení.

T. Kohout 28.1.2015 17:13

Re: Dva roky s prezidentem Zemanem

Hm, tak rozdělená společnost je asi jenom u nás. V USA nemají republikány (konzervativce) vs demokraty (liberály). V Kanadě nemají "konzervativce" (či "progresivní konzervativce") a liberály, či dokonce NDP. V Anglii nemají konzervativce vs liberály. Atd, v každé zemi, pokud to zrovna není země nacistů či islamistů mají minimálně 2 strany, či nejspíše 3:

1) "pravé", 2) "levé" a 3) "středové" či nezůčastněné.

V. Plocek 28.1.2015 22:11

Re: Dva roky s prezidentem Zemanem

Souhlasím s Vámi, tj. dvěma hlavními stranami. A i když si nedělám iluze o jejich morálnosti atd., české rozdělení je jiná káva.  V obou částech, tj. levé i pravé dosud vládli supergauneři nebo neschopní, nebo obojí, kteří se vždy nakonec dokázali dohodnout ve svůj prospěch. A že těch dohod - smluv nebylo málo. Po těchto volbách lze říci uvidíme. Určitá naděj na malé zlepšení tu je.