4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Důchodová reforma

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Šejnoha 5.3.2011 23:26

opět není co dodat

Možná by měl Profesor  dostat  víc  reálné  moci. 

M. Pivoda 5.3.2011 21:24

Držte hubu, tlachalové

Naše budoucnost bude podstatně jiná než byla minulost (především v důsledku technického pokroku, který se v pěti oborech rozvíjí exponenciálně). Takže ani Václav Klaus nedodal ve svém článku nic podstatného k tématu důchodové reformy kde se hovoří o budoucích desetiletích.

Pravicová vláda by se měla především snažit zvýšit objem peněz, který se bude rozdělovat a nikoliv vyvádět peníze ze systému někam jinam. Průběžný systém důchodů je nejjednodušší a nejméně podléhající možnosti zneužití. Z toho důvodu je ho třeba ho ponechat.

Za sebe chci říci, že mám silnou potřebu pracovat i po dosažení důchodového věku (mám co říci českým studentům), ale v nominálně demokratickém Česku nedostanu příležitost. Musím proto pracovat pro zahraniční univerzitu. Držte proto hubu tlachalové v Parlamentu. Platím vás ze svých daní.

M. Prokop 5.3.2011 21:43

"Pravicová vláda by se měla především snažit zvýšit objem peněz, který se bude rozdělovat "

Howno, howno, slavný soude, skutečná pravicová nebo liberální (ne v americkém chápání pojmu) vláda se musí snažit SNÍŽIT objem přerozdělovaných peněz a ponechat peníze a způsob jejich užití přímo lidem.

To, co jste napsal, je levice jak z praku.

M. Pivoda 5.3.2011 22:43

Zvětšit koláč, nikoliv nutně procento z něj

Neřekl jsem, že se vláda musí snažit zvyšovat procento, které se bude dávat na důchody (i když to v oprávněných situacích také nevylučuji). Je třeba zvýšit produktivitu ekonomiky (což se projeví ve zvýšeném HDP - i při jeho všech nedostatcích). Nebo ještě jinak: zvětšit koláč, který se bude rozdělovat.

Špidla ve svém rozhovoru (v dnešních Lidových novinách) hlásá především ucpání děr, kterými odtékají peníze (tzn. korupce). A proti tomu doufám také nic nemáte, přestože to říká zastupce levice.

J. Kanioková 6.3.2011 13:54

Proboha, a proč ten Špidla ty díry neucpal, když vládl?

Jak může vláda zvýšit produktivitu ekonomiky? To mohou JEN podnikatelé! se svými firmami. Oni tvoří pracovní místa !!! Ne stát! Stát je schopný nanejvýš zvýšit stav úředníků, i když potřebujeme opak. Snížit byrokracii, rušit zbytečné agendy a instituce!

Takže vláda by měla jediné - neházet podnikatelům klacky pod nohy všelijakými regulacemi, normami, předpisy, zvyšováním minimálních mezd (protože tím omezuje možnost zvýšení počtu prac. míst),  zvyšováním daní !!!

M. Pivoda 6.3.2011 19:32

Stát také přispívá

Samozřejmě, že podnikatelé jsou páteří ekonomiky. Ale státní instituce také přispívají, nebo i nepřispívají. České státní školství například dosud nezavedlo povinnou výuku angličtiny (jakožto současného světového dorozumívacího jazyka) pro všechny české studenty - tzn. i budoucí podnikatele.

J. Kanioková 5.3.2011 22:27

Průběžný systém je neudržitelný, tak jako demografie!

Stát už prostě čím dál víc nebude mít na to, držet nad každých ochrannou ruku, když se rodí stále méně dětí.

A přerozdělování je především potencionální pobídka ke korupci !

M. Pivoda 5.3.2011 22:59

Re: Průběžný systém je neudržitelný, tak jako demografie!

Pokud česká ekonomika nedosáhne větší konkurenceschopnosti, pak skutečně nebude stát schopen držet nad nikým ochrannou ruku.

Vzhledem k tomu, že velké procento mladých lidí nemyslí na důchodový věk, měl by to moudrý stát učinit v přiměřené míře za ně. Pro mnohé mladé lidi je důchod prostě příliš daleko. To je realita.

J. Kanioková 6.3.2011 13:57

NE ! Stát už NESMÍ rozmazlovat další generace!

Každý sám svého osudu tvůrce.... to je, pane, realita..

M. Pivoda 6.3.2011 19:39

Zestárnout a nezmoudřet

Zkuste tuto politiku zavést již od mateřské školky a hned uvidíte absurditu vašeho tvrzení. Setkávám se s MBA studenty a znám jejich názory. Řekl bych, že člověk plně dospěje, až když odchází do důchodu. Herec Horníček říkával, že "nejhorší je zestárnout a nezmoudřet". I takové případy se najdou.

K. Berka 5.3.2011 15:15

Narcis se opět snaží zviditelnit.

Napadla mne jedná hříšná myšlenka. Do toho obrovského tunelu, který se nazývá soukr. důch. fondn nebude chtít nikdo vstoupit, kvůli vazalství pod heslem : když ogare jednú vstúpíš, tož už nevystúpíš, nebudeš platit, tož zašleme, na tebe exekutora, neboť jsi dlužník!

Mladý, dejme tomu dvacetiletý si začne spořit, čeká jej minimálně 45 let plateb. Zná někdo období 45 let stability, bez válek, krachů, měn. reformy, hosp. krize, zdražení čehokoliv (třeba PHM), nad únosnou mez atd.atd. Návrh prolhané vlády je kolosální podvod, lidé jí prostě nevěří!

M. Vondráček 5.3.2011 17:53

a kde

tedy chcete sebrat peníze na důchody podle Vašich představ ??

B. Rybák 5.3.2011 18:45

Re: Narcis se opět snaží zviditelnit.

Pokud dost lidí nenapadne právě ta hříšná myšlenka, díky níž jste se narodil, budou torza našich dalších generací umírat hlady, i kdyby se žádné katastrofy nekonaly. Budou-li války a jiné hospodářsko-politické katastrofy. Tedy, skončí-li "Pax Amerika" (tedy i naše křesťanská kultura) pak máme malou naději i na tu laskavou smrt hladem.

PS. To jediné, co Vám v souvislosti s neplacením příspěvků do dobrovolného důchodového fondu nehrozí, je exekutor. A vlastní nepodvodný návrh by jste neměl?

M. Prokop 5.3.2011 21:44

Re: Narcis se opět snaží zviditelnit.

To jste vy, ten Narcis?

J. Kanioková 5.3.2011 22:30

Zdroje jsou ??? A budou ???

F. Eliáš 6.3.2011 17:46

Re: Narcis se opět snaží zviditelnit.

Vy, pane Berko, máte pocit, že onen dvacetiletý, raději v sedmdesáti zemře hladem? Snad nejsou všichni mladí v této zemi blbečky.

J. Mrázek 5.3.2011 14:05

V zásadě rovné solidární DANĚ a PLATY..NE?

Když zásadně solidární důchod, neboli za A., tak také za B. solidární a zásadně platy a daně. Tato "nepodstatná drobnost" mi tu chybí....

K. Janyška 5.3.2011 12:12

Nedá se nic dělat, Václac Klaus má věci vydiskutovány vžfy a nejléle te všech ! I když sem-tam s ním nesouhessím, vím, že i to nesouhlasné vydiskutováno má ! Držme se ho ! Nemůžeme prohloupit ! Dzp.

F. Doušek 5.3.2011 12:15

Re: Nedá se nic dělat, Václac Klaus má věci vydiskutovány vžfy a nejléle te všech ! I když sem-tam s ním nesouhessím, vím, že i to nesouhlasné vydiskutováno má ! Držme se ho ! Nemůžeme prohloupit ! Dzp.

on nediskutuje, on zpoza buku okopává kotníky své rodné strany a k excesům opozice mlčí. A o to je to smutnější.

L. Severa 5.3.2011 11:50

Pane prezidente, nevím zda máte pravdu.

Ano, zatím se jen o důchodové reformě jen povídalo. Díky za to, že dala vláda něco dohromady o čem se dá diskutovat. Možnost úprav a dodatků snad ještě bude v Parlamentu. Jisté je, že finance na důchody nespadnou z nebe. Vláda navrhla řešení, které dopadne na všechny, což pochopitelně vzbudilo všeobecnou nevoli, ale jiné řešení asi nepřichází v úvahu, což nepřímo potvrdil p. Sobotka, podle kterého by ČSSD některé daňové zvýšení ponechala, v případě, že by se ujala vlády. Podle mého názoru je dobře, že se přestaly produkovat shodné názory o tom, že je nutné něco s důchodovou reformou udělat, ale, že někdo něco hodil konkrétního na stůl.

J. Hejna 5.3.2011 12:45

Re: Pane prezidente, nevím zda máte pravdu.

"Možnost úprav a dodatků snad ještě bude v Parlamentu."

No to se máme na co těšit!

L. Severa 5.3.2011 15:07

Re: Pane prezidente, nevím zda máte pravdu.

Zatím to jinak nejde, bohudík nemáme diktaturu ani monarchii.

J. Kanioková 5.3.2011 11:08

Vnímám to zcela stejně,

je to nepříjemná, ale naprosto přesná realita, souhlas

K. Podhajský 5.3.2011 8:57

Pane Klausi Vaše motivace je...?

Pane Klausi, zajímalo by nás jen jedno.Vaše doopravdy, ale doopravdy doopravdická "motivace" k napsání tohoto článku až teď.Tu nám jistě jako "starý" politický harcovník odmítnete dát, že....? Potom nám nezbývá nic jiného než dedukce a analýza Vašeho standartního chování a jednání na politické scéně....

S. Ševeček 5.3.2011 9:07

Re: Pane Klausi Vaše motivace je...?

Pane Podhajský, zdá se totiž - asi nejen panu Presidentovi, a ted dojem je velice silný, že tato PROREFORMNÍ KOALIČNÍ STŘEDOPRAVICOVÁ VLÁDA S VĚTŠINOU 118 % promr h ala formu.

Obávám se, že občanská lupara brzy vynese k moci politiky s heslem Dluhy se neplatí a Zítra se bude tančit všude.

V. Hajková 5.3.2011 9:24

Re: Pane Klausi Vaše motivace je...?

Pane Ševeček-  o tom, že  se vzhledem k demografickému  vývoji  musí udělat  duchodová reforma  se ví - více jak těch 15 let jak píše p. prezident.  Tato vláda-  která  je u moci několik měsícu a z toho ještě 1/4 roku byla  nucena řešit  problém stávky ve zdravotnictví , je podle mne  více jak dělná!! Co udělali  SOCANI??  Jen si kupovali přízen voliču  zvyšováním - mandatorních výdaju!  Nikdy nezapomenu, jak  ŠKROMACH - mával  rukou a  ujištoval, že nějaká  duchodová reforma není potřeba-  snad až za 20 let!!  Jak sleduji  myšlení lidí- nikdo si neuvědomil- zrudnost  a primitivitu  tohoto postoje socialistického ministra, které spočívá v tom, že čím dřív by si lidé spořili - tím menší uložné častky by musely být a nezatěžovalo by to rozpočet rodin!  Spoléhat na to, že  bude stát bohatnout  a moci dát více  na penze je  docela ošidné!  Nikdo nemuže  předpokládat, co přinese  třeba jen přítích 10 let!

J. Kanioková 5.3.2011 11:11

Ano,

a navíc nechápu p. Podhajského, nejspíš Klausovi nikdy moc nenaslouchal, protože ten tyhle argumenty říká už velmi dlouho.

F. Doušek 5.3.2011 11:38

Re: Ano,

potom ale nechápu, že mlčel (možná i špitnul, nevím) za vlád ČSSD. Vrcholem všeho je nedávná odpověď Škromacha na otázku, jak by ČSSD řešila důchodovou reformu. On totiž prohlásil, že z hlediska krátkodobého zastabilizování systému zvýší ČSSD všem odvody, a z hlediska dlouhodobého, který nijak nehoří (!), zahájí debatu.

Dost smutné, ne? 

S. Ševeček 5.3.2011 12:34

Re: Ano,

A to já sipamatuji, jak mnohokrát v letech 1999 - 2006 pan President říkal, že je špatné, jak socani V DOBĚ KONJUNKTURY zadlužují stát a nemyslí na roky pozdější a OBZVLÁŠTĚ  na důchodovoyu reformu.

A taky si vzpomínám, jak jste zrovna Vy, pane Doušku nadšeně tleskal na heslo Dluhy se neplatí.

F. Doušek 5.3.2011 13:16

Re: Ano,

vy být pane Ševečku po dobrém obědě? Že jste tak rozverně naladěn, nebo trénujete na apríla, he, he...