6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Důchodová reforma? Zapomeňte...

Jedním z cílů nově vznikající vlády je realizace důchodové reformy. Podle dosavadních prohlášení nového ministra práce a sociálních věcí půjde ovšem pouze o kašírování stávajícího systému. Takže na skutečnou reformu zapomeňme.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Čermák 19.12.2021 18:12

Dělat v současné době Důchodovou reformu v ČR je Nesmysl. Peněz je sice dostatek, ale jsou podle stávajících pravidel nevhodně rozdělovány a hlavně jich příliš mnoho z ČR každoročně odtéká ( 500 miliard ročně), takže ten zbytek, co se vybere na financování slušných důchodů nestačí a Důchodová reforma by tento nedostatečný příjem jen do budoucna Zakonzervovala. Je potřeba vyčkat na změnu situace, až Odtok peněz z ČR více ustane, např. do Daňových rájů, či nový zákon o zákazu odtoku Zisku z místa, kde byl vytvořen, apod...;-DRv

J. Janotová 19.12.2021 18:24

Můžu se uctivě voptat, kdy ten Odtok peněz z ČR ustane? V Brzku? Nebo snad V pětiletce páté?

J. Altman 19.12.2021 18:38

Ach jo, tady někdo nechápe kapitalismus.

Odtok peněz = zahraniční akcionář české firmy (automobilky, banky, ...) si vyplatí dividendu a tu si nechá poslat domů.

Je na tom snad něco špatného a nestandardního?

Vždyť my fungujeme stejně - mám akcie např. americké firmy a ta mi vyplácí dividendy. To se jako Američani maj čertit, že jim díky mě odtékají peníze?!

Staňte se také akcionářem zahraniční firmy a také vám budou peníze přitékat ze zahraničí.

Z průměrné mzdy je odvod do černé díry průběžného penzijního letadla 12 tisíc měsíčně. Kdybyste si místo toho za 12 tis měsíčně 40 let kupoval zahraniční akcie, tak máte penzi tak 70 tisíc a přitejkaj vám ze zahraničí. Nebylo by to řádově lepší, než dnešní situace?

J. Altman 19.12.2021 16:42

Jediný SPRAVEDLIVÝ penzijní systém je tento:

"Ať si na SVOU penzi ze SVÝCH peněz každý spoří a investuje, jak uzná za vhodné a podle toho ať se ve stáří má."

Všechny nápady jako dřívější odchod do penze pro "náročné" (které to jsou a proč jen ty?) profese, či příplatek za vychované dítě systém jen učiní více nespravedlivým a navíc jej prodraží, tedy přiblíží jeho kolaps.

Kdo měl "náročnou" profesi, měl si se zaměstnavatelem dohodnout nějaký příspěvek do 3. pilíře. Nejsme v 50. letech, už nemáme umístěnky, každý si dobrovolně vybírá, co bude dělat. Jeho volba, jeho výhody, ale i jeho důsledky.

500Kč za vychované dítě? A jak poznáte to vychované od nevychovaného? Proč má někdo dostat 2000 za to, že porodil 4 pobírače dávek a proč někdo jiný dostane jen 500, přestože za velikého úsilí a nákladů vypiplal jednoho super produktivního vědce, inženýra, inovátora či podnikatele?

J. Janotová 19.12.2021 17:01

Souhlasím a tleskám, "jak si kdo ustele tak si lehne".

V. Čermák 19.12.2021 18:00

Kecy v kleci. Naspořit si na důchod může jen šéf firmy, na kterého dělají všichni podřízení, nebo podnikatel daně neplatící téměř žádné, který si zakoupí spekulativní byt, či více bytů, či vlastník, co pronajímá a nájem zvyšuje podle potřeby, podvodníky neuvažuji. Zaměstnanec s nízkým platem a vysokou hypotékou to nezvládne. Z vaší Nabubřelosti usuzuji, že jste OSVČ, na které stojí ekonomika celého světa a přilehlého okolí...Rv;-D

J. Altman 19.12.2021 18:41

Při matematice jste asi moc pozor nedával, že? Piškvorky pod lavicí místo sledování výkladu o exponenciálních funkcích. A ekonomií jste nepolíben.

Z průměrného platu jde na penze cca 12 tisíc měsíčně. Pokud byste si těch 12 tisíc místo toho spořil a investoval (pro ekonomické negramoty postačí třeba do ETF na S&P500), tak pak budete mít penzi minimálně 70 klacků.

J. Altman 19.12.2021 20:08

"Kecy v kleci" je typický obrat absolventů vysoké školy života.

Plus tedy ty mezery v matice...

Kde si myslíte, že se dnes na ty penze bere? Ze vzduchu? Z Marsu? No ne, samozřejmě to platí HLAVNĚ ti běžní zaměstnanci. Z průměrného platu 12tis měsíčně, z mediánového 10tis. Kdyby vám je stát nebral a mohl jste si je investovat, budete mít penzi tak 70tis.

V. Němec 19.12.2021 16:24

Před pár lety jsem na Radiožurnálu poslouchal besedu o důchodové reformě. Jeden z účastníků se pokusil argumentovat, že problémem je ze strany státu nepodpora rodiny a porodnosti, čili rození dětí, budoucích daňových poplatníků.

Ihned byl umlčen, že toto není téma. Tématem, že je důchodová reforma.

Tož tak.

J. Altman 19.12.2021 16:47

Podpora rodiny motivuje k vyšší porodnosti jen sociálně slabé, kteří porodí a vychovají jen další sociálně slabé, příjemce sociálních dávek, čisté daňové příjemce.

Když např. zavedete sociální dotované panelákové bydlení 2+kk pro mladé rodiny, tak tím asi vědce, inženýry a podnikatele moc nenamotivujete k tomu mít 3 děti.

Když dáte mateřskou 10tis měsíčně, tak pro nepřizpůsobivé to bude terno a budou mít dětí 10, ale když se paní primářka s platem 120tis bude rozhodovat, zda si může dovolit být 2 roky na mateřské, tak jí těch 10tis opravdu moc nezláká.

Takže takováto "propopulační" reforma nevyprodukuje žádné plátce, zato hromadu čistých daňových příjemců.

PS: Viděl jste film Absurdistán (v originále "Idiocracy")?

J. Janotová 19.12.2021 18:01

Podporu rodiny ve stylu: dobrá školka a dobrá škola dostupná v místě bydliště bych i brala. Ona v 25- 35 ani začínající lékařka nebo vědkyně nebere ještě těch 120 tisíc:-P.

Nebo školka v areálu pracoviště (tu např. provozuje ČVUT), ale to už není věcí státu....

4 letá mateřská není podporou rodin, ale drahá podpora lůzrů.

Uvidíme s čím nová vláda přijde, i když při pohledu na ministra práce a ministra školství od ní očekávám spíš velké NIC.

J. Altman 19.12.2021 18:42

Začínající lékařka myslím bere tak 50 a to po brutálním zdanění, které bych radikálně omezil, takže by měla 70.

J. Janotová 19.12.2021 18:01

Podporu rodiny ve stylu: dobrá školka a dobrá škola dostupná v místě bydliště bych i brala. Ona v 25- 35 ani začínající lékařka nebo vědkyně nebere ještě těch 120 tisíc:-P.

Nebo školka v areálu pracoviště (tu např. provozuje ČVUT), ale to už není věcí státu....

4 letá mateřská není podporou rodin, ale drahá podpora lůzrů.

Uvidíme s čím nová vláda přijde, i když při pohledu na ministra práce a ministra školství od ní očekávám spíš velké NIC.

V. Němec 19.12.2021 20:00

Pane Altmane, zbytečně zeširoka jste se rozepsal, myslel jsem podporu produktivních rodin, tedy progresivní snížení daní rodinám s dětmi, ne souložovné příživníkům.

J. Altman 22.12.2021 7:05

To už zní lépe :-)

F. Kusák 19.12.2021 12:42

Navazuji volně na paní Janotovou. Ano, podstatou je rčení myslet na zadní kolečka a na stát spoléhat jen přiměřeně. A tak, ať přemýšlím, jak přemýšlím, nevím, v čem má ta reforma spočívat. Vše se točí kolem věku odchodu do penze a další formě jakéhosi přerozdělování a případného zapojení dalších aktérů, myšleno dalším ždímáním peněz z firem. Já si skutečně myslím, že průběžný systém je to nejlepší, co může být, jen to není nějaká forma blahobytu. A k tomu různé formy penzijního připojištění podle vlastního uvážení a ještě s podporou státu. To přeci není špatné. Ten, kdo na to nevydělá, nespoří. To je přeci princip demokratického kapitalizmu. Nebo zase chceme blahobyt pro všechny. To už jsme přeci zažili a snad soudný člověk ví, jak to dopadlo.

P. Diviš 19.12.2021 16:08

Průběžný systém byl udržitelný za Bismarcka, nebo ještě před pár desetiletími, když byli lidé v důchodu několik let a umřeli. V dnešních demografických podmínkách není udržitelný jako jediný nebo hlavní zdroj. Jednoduchá matematika ...

"Podpora státu" znamená, že stát lidem peníze vezme a část z nich zase těm lidem vrátí (totéž jsou "peníze z Brusele"). Zbytečné administrativní náklady.

J. Altman 19.12.2021 16:54

On není udržitelný vůbec. Dnes je průměrná penze cca na úrovni poloviny průměrné čisté mzdy.

Za 15-20 let bude na úrovni čtvrtiny průměrné čisté mzdy.

Představte si za 20 let toho třicátníka, jak se s úsměvem na rtech smiřuje se stavem, že bude do té černé díry 40 let sypat 15tis měsíčně s tím, že až bude starý, možná bude 10 let dostávat 8 tis měsíčně.

Lidi se nechávají "ojebávat" jen do určité míry, ale pak se prostě vzbouří a tu nevýhodnou pyramidovou hru odmítnou.

Takže být dnes čtyřicátník až šedesátník, tak pro jistotu nepočítám se žádnou penzí.

Až třicátník za 20 let bude volit mezi platbami do průběžného penzijního letadla (ze kterého pravděpodobně nikdy nic či skoro nic nedostane) a mezi založením rodiny a platbou (vysokého) nájmu či hypotéky, co asi zvolí? Až se bude rozhodovat mezi házením peněz do černé díry, ze které už nic nedostane, a mezi tvorbou vlastního investičního portfolia, co asi zvolí?

Dříve či později se mladým bude ten systém jevit tak brutálně nevýhodným, že do toho v pudu sebezáchovy hodí vidle. S uvědoměním, že 100 lidí-odmítačů zavřít mohou, ale 50 tisíc už asi těžko.

F. Kusák 19.12.2021 17:06

To jsou taková klišé, která každý zná, že vzniknul za Bismarcka, tím nic neříkáte. A jisté penzijní zajištění k moderní společnosti patří. Jsem přesvědčen, že průběžný systém je vyhovující, protože vyplatí, pokud funguje dobře a nepopulisticky, jen tolik peněz, kolik stát v daném roce vydělá. Není to žádná cesta do radostné důchodcovské budoucnosti, ale pro ty, kteří tolik peněz nevydělají nebo prostě mají smůlu, díky tomu, nemusí ve stáří žebrat. Vše ostatní, totiž ten nadstandard, si každý musí zajistit sám a formou, která mu nejvíce vyhovuje. Není samozřejmě problém dělat do vyššího věku, ale není to pro každého, takže ohánět se demografickým vývojem je pitomost. Také produktivita a efektivita práce je úplně jinde než za slovutného kancléře. A pokud si myslíte, že to tak není, tak místo obecných frází, navrhněte fungující systém. A prosím neříkejte, že se musí každý postarat sám o sebe, je to stejný extrém, jako když někdo řekne, že jakýsi fiktivní stát je povinen zajistit každému blahobyt.

J. Janotová 19.12.2021 17:36

Hm, a kolik by asi tak byl důchod až bude na 1 důchodce vydělávat 1,0 - 1,2 pracujících lidí? Bude to žebračenka, ne že ne. A pro nás všechny drahá, protože ji musí zajišťovat složitý ouřední systém. Bude-li se každý starat sám o sebe, buď se postará o děti, které ho uživí nebo třeba investuje (např. do 2 bytů, v jednom bude žít a druhý mu vydělá na skromné živobytí), No a o zbyteček těch ostatních se postará charita. Tak jak to bylo za časů našich předků.....Nic lepšího nelze vymyslet. Penzijní systémy jsou pokusy o kvadraturu kruhu (v lepším případě) nebo systém "letadlo"

J. Altman 19.12.2021 18:43

Jestli se vám to letadlo zdá vyhovující, tak buďte v klidu: nikdo vám ho rušit nechce. Jen trvám na tom, že by účast měla být dobrovolná, protože cokoli jiného je v rozporu se svobodou a morálkou.

F. Kusák 19.12.2021 19:56

No vidíte, jsou státy, které vám státní důchod nepřiznají, pokud máte dostatečně velký příjem. Já jsem pro.

J. Altman 22.12.2021 7:06

Také jsem pro, pokud to znamená, že zároveň do toho systému nebudu muset platit.

J. Janotová 19.12.2021 16:51

" A k tomu různé formy penzijního připojištění podle vlastního uvážení a ještě s podporou státu. "

Proč s podporou státu? To nedává žádný smysl. Tzv 3. pilíř důchodového připojištění by byl bez peněz státu (daňových poplatníků) ztrátový...

Ale hlavně do něj přispívají všichni ;-€. Stojí to pěkných pár miliard a není to ani výnosné ani solidární (když už se po té solidaritě tak volá).

J. Janotová 19.12.2021 11:34

Pokus o důchodovou reformu za současné demografické situace je pokus o kvadraturu kruhu- tedy nesmysl.

Jediné řešení je : každý se musí postarat sám o sebe jak uzná za vhodné. Když se to lidi dozvědí dostatečně včas a jako zprávu "přes niž nejede vlak," tak žádná katastrofa pravděpodobně nenastane. Děti se holt zase budou muset postarat o rodiče, jak bývalo vždy zvykem. A kdo nebude mít děti, musí si našetřit, investovat,,,

Jistě, pro většinu lidí to bude znamenat určité snížení životní úrovně, ale dluhy před sebou nelze hrnout do nekonečna:-/

P. Boleloucký 19.12.2021 13:05

Děti se nepostarají, neb v současnosti rodiče pomáhají dětem a vzhledem k problému bydlení a zdražování se změny asi nedočkáme.

P. Diviš 19.12.2021 16:09

Proč by to mělo znamenat snížení životní úrovně, pokud by byly odstraněny zbytečně drahé administrativní mezičlánky?

J. Janotová 19.12.2021 17:11

Jo, můžete mít pravdu.

Tím spíš je to důvod, současný penzijní systém co nejrychleji zrušit

V. Církva 19.12.2021 10:24

No on pan Jurečka není z nejbystřejších. Souhlasím, že by důchody měli být založeny na konsensu vládních stran i opozice.

Důchodová reforma je pak komplexní problém. Nelze ji vytrhnout z kontextu a musí být realistická. Co se týká 2 pilíře, nevím.

Jsem pro rozpočtově vyrovnaný průběžný systém (což samozřejmě v realitě za pár let znamená skromný důchod) snad s kombinací nějakých daňových úlev pro vlastní spoření.

Nicméně, k důchodu měl celkem dobré připomínky pan Skopeček. Dokonce i v tom, že nestrašil důchodce, nebo ti co mají do důchodu blízko, ale že jasné podmínky musí mít ti co dnes na důchod můžou šetřit. Tak toho by snad mohli angažovat. Myslím, že ministr financí měl být Skopeček.

J. Janotová 19.12.2021 11:37

Taky se domnívám, že uklizení pana Skopečka do Sněmovny byla velká chyba