4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Drahoš a euro

Všimli jste si? Někdo je vynikající biolog, chemik, strojař nebo ekonom a lidé chodí a říkají mu: „Ty jsi geniální biolog, chemik, konstruktér strojů, světový ekonom...“ A když se tohle dostatečně dlouho opakuje, někdy dokonce i celý profesní život, pak si biolog, chemik, konstruktér i ekonom začnou myslet, že jsou skutečně geniální, a nejenom to, začnou se pokládat za všeznalce, za mistry světa všech oborů, i politiky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Kočí 22.4.2017 16:49

Doporučuji

článek pana Kysilky v Echu!!!

T. Kočí 22.4.2017 16:47

Re: K článku se dá napsat jedno

souhlas. Préza není od toho, aby rozhodoval o měně.

J. Herejk 22.4.2017 15:08

Zato je 1000

důvodů, proč nevolit Zemana.

J. Mrázek 22.4.2017 14:20

Strefil se, co ?

Co naděláte ...

J. Mrázek 22.4.2017 14:19

Trvale, ne jen zatím chybí důvod...

...proč ho volit. Možná jsou mu sympatické "Evropské hodnoty" a pan Janda, nicméně většině národa se z nich spíše zvedá žaludek (kromě 4% skupinky) ...

J. Schwarz 22.4.2017 13:14

Re: Euro a práca Slovákov ČR

On ten rostoucí HDP na hlavu se dá snadno vysvětlit právě tím, že spousta Slováků pracuje v zahraničí na pozicích s "menší přidanou hodnotou" jako pokladní v supermarketu, ošetřovatelky... Pokud si necháte v zemi postavit sofistikovanou fabriku produkující vojenská letadla a zbytek obyvatel vyženete za prací do ciziny, klidně docílíte toho, že v HDP předhoníte i Německo. Podobně se to "podařilo" třeba Irsku. Ne, že by se na irech vstupem do EU něco až tak moc změnilo, jen zůstala znalost angličtiny a volný přístup na trhy EU. Což bylo / zvlášť v kombinaci s nízkými korporátními daněmi / výhodné pro mnoho světových firem, které si v Irsku zřídily filiálky...

J. Chaloupka 22.4.2017 12:36

Drahoš prostě podlehl vábení. Teď, když odevzdal

Akademii a šel do důchodu, má dost času a těch patolízalů je. No hodně. Tak proč do toho nejít, že? Z vlastního to stejně nebude, už teď žebrá o příspěvky, že prý na to nemá.

P. Selinger 22.4.2017 12:17

Nedomnívám se, že pan profesor Drahož

je tím pravým Antizemanem...

V. Kolman 22.4.2017 12:16

Re: Taky mi nikdo

Asi takhle pane Schwarzi. Co mají dělat zbrojaři se sklady plnými rezivějících zbraní a touhou být stále bohatší a bohatší?

Nějaká ta válčička, třeba i malá - občanská, by "neškodila". Zbrojařští oligarchové potřebují výbušné, snadno ovlivnitelné mladé jinochy, milující pistolky a flintičky. Pak už jen - poslat je do země zaslíbené a pilně podněcovat jejich zlost a frustraci (ukázat na nepřítele, který za všechno může!!!). Když imigranti zjistí, že skutečnost je na hony vzdálená od pohádek těch, kteří je vylákali k dlouhé a strastiplné cestě do bájné Evropy, začnou chybu hledat u všech jiných, jen ne u sebe!

Jiné vysvětlení, nežli touha po moci a majetku, nenalézám.

P. Khail 22.4.2017 11:30

K článku se dá napsat jedno

Plzák a nesmysl.

S. Netzer 22.4.2017 11:09

Re: Ono také

:-))))

Z. Lapil 22.4.2017 10:06

www.vyzvavedcu.cz

Prosím vás, pane autore, tu výzvu si přečtěte. To, co pan Drahoš podepsal, je výzva "nenechte zlost cloumati svým majestáte. S jakýmkoliv zvaním nemá nic společného.

Že se v článku zmiňované slovo "homofobie" ve výzvě vůbec nevyskytuje - inu, stane se. I když zaměnit homofobii a xenofobii, byť ve svatém rozhořčení...

Jak píšu, stane se, nejste v tom sám. Zrovna dnes se v diskusi nad výsledky hokejové baráže vyskytlo tvrzení, že skončí-li poslední zápasy tak a tak, tak "Pardubice vyhrajou tabulku, zatímco Pardubice budou druhé".

D. Polanský 22.4.2017 10:00

Právě proto, že je to takový obyčejný

nýmand, který do všeho vrtá, ale ničemu nerozumí, má všechny předpoklady být prezidentem. Snad nechcete za prezidenta rozumného člověka? Víte, jaká by to byla nuda!

Z. Lapil 22.4.2017 9:55

Re: Euro a práca Slovákov ČR

Přesně tak. Článek je skvělou ukázkou demagogie hned dvakrát:

A/ Používá pravdivá tvrzení (Slováci jezdí do Čech pracovat), ale velkoryse přehlíží souvislosti (počet lidí, vývoj ekonomiky)

B/ Zaměňuje pojmy: "zavedení eura" je jednoduché a bezproblémové (výměna fyzických peněz a přepočet peněz na účtu; komu bylo v r. 1993 nějakých 15 let, pamatuje změnu Kčs na Kč; předpokládám, že na Slovensku to nebylo podstatně jinak), ale je to něco naprosto jiného než používání eura.

E. Erat 22.4.2017 9:41

Re: Euro a práca Slovákov ČR

Akorát je tedy zvláštní, že tisíce Slováků se stěhuje do ČR. Ale, počet Čechů obráceně je minimální. Pád eura by jistě poškodil i českou ekonomiku, ale aspoň bychom ušetřili za zavedení eura a poté znovu zavedení koruny cca 10 - 12 miliard korun. Takový je odhad ČNB.

V. Kolman 22.4.2017 9:12

VOLEBNÍ KAMPAŇ ZAHÁJENA!!!

Všichni kandidáti na presidenta jsou e-aní, kromě toho našeho jediného!!!

Kdo nejde s námi - jde proti nám,

ale nás nesmí z cesty smést!

Zvedněme hlavy až k výšinám,

zazní: "Buď práci čest!"

J. Schwarz 22.4.2017 9:00

Taky mi nikdo

rozumně nevysvětlil co že se za posledních cca 10 let změnilo. když Německo i Rakousko uplatnily na maximum restrikce přístupu východoevropanů na svoje pracovní trhy, aby najednou jejich ekonomiky naléhavě potřebovaly příliv "čerstvé krve" ber kde ber / tedy alespoň dle výkladů politiků a představitelů velkého byznysu /. Vždyť mohla Merkelová namísto "ochrany pracovního trhu" vyhlásit "přijďte k nám, my vás naučíme německy, vyškolíme, dáme vám práci a vy nám zachráníte ekonomiku i sociální systém". V případě němců se mi zdá že mají nějaký kolektivní psychický problém, mindrák. Jsou úžasně efektivní, ukáznění, schopní kooperace a úzkostlivě dodržují zákony a nařízení. Snad jedině od Němců si nezkopírujete žádný nelegálně stažený film, hudbu, software. Všechno mají na originálních nosičích, protože "ilegálně stahovat se nesmí". Ale dobře se jim mezi sebou nejspíš nežije, jinak by nikdy nemohli přijít na "nápad" naředit svůj německý naturel afričany, araby a mohamedány. Snad aby si udělali své spořádané životy alespoň trochu zábavnějšími.

V. Vaclavik 22.4.2017 8:38

Nikdy neni tak spatne, aby nemohlo byt jeste hure

Nevedel jsem, ze jeste budu rad, jestli ta stavajici socialisticka kreatura na tom hrade zustane i na pristi mandat a budu doufat, aby vydrzela aspon tech dalsich ctyri, pet let...

T. Menyhért 22.4.2017 8:20

Euro a práca Slovákov ČR

Spojením dvoch pravdivých výrokov nemusí vzniknúť pravdivý výrok. Autor v článku dáva do kauzálnej súvislosti prijatie Eura na Slovensku s tým, že veľké množstvo Slovákov pracuje v ČR. Slováci však v ČR pracovali aj pred prijatím Eura a po jeho prijatí sa tento počet nijako dramaticky nezmenil (v posledných rokoch dokonca asi klesal). Slovensku prijatie Eura jednoznačne (aspoň zatiaľ) prospelo a Českej republike by pravdepodobne neuškodilo. Pokiaľ projekt Eura jedného dňa krachne, tak to poškodí aj českú ekonomiku, bez ohľadu na to, či v tom čase bude mať ČR Euro alebo českú korunu.

Keď sa rozdelilo Československo, HDP na hlavu bol v SR cca. 2/3 oproti ČR. V súčasnosti sú už takmer na rovnakej úrovni, k tomuto rastu pravdepodobne prispelo i prijatie Eura.

P. Lenc 22.4.2017 8:16

Ono také

mimo jiné převládá myšlení, že kdo je vysokoškolák, tak musí být přece IN!

P. Sulc 22.4.2017 4:59

Jenom vedci?

Daleko vetsi ''odbornici'' na politiku jsou zbohatlici sportovci a zpevaci. Takovy milacek davu, jako byl John Lennon, byl odbornik na svetovy mir jako nikdo jiny, stale radil k jednostranneu odzbrojeni, demostroval za mir, proti vlade, ale nikdy tito milackove davu nedemonstrovali v SSSR, vzdycky jen na tom spstnem, prohnilem Zapade. Proti Lennonovy jsou ti vedci jen spatni amateri..