2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

POLITIKA: Dotace jsou legální ...

"Kdyby nastala situace, že nevyčerpáme v těch dvou operačních programech evropské peníze, rezignuji," řekl ministr školství Dobeš. Přeložím to. Důležitější než případná špatná výchova a vzdělávání našich dětí, kvůli čemuž se nerezignuje, jsou dotace, kvůli jejichž nečerpání mohou ministři přijít o své posty.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Skřivan 11.1.2012 22:28

Řekl bych,

že v řadě případů to může být pravda.

Va řadě jiných to ale pravda není. Pokud autor protestuje proti dotacím obecně, pak je blázen. Samotný trh má jeden podstatný nedostatek, protože je schopen přirozeně někde drancovat a jinde nechat ladem. Dotace zajišťují vyrovnání tak, aby se alespoň snížily negativní jevy, a to drancování nebylo tak extrémní.

Jeden příklad: trh velí jít do města. To zrušíme vesnice ? ... asi ne. :-)))

Jasné ale je, že dotace musí být nároková, po splnění podmínek tak, aby úplatky byly vyloučeny.

Š. Hašek 11.1.2012 15:22

Přesný popis situace.

A teď se budou ještě politici hádat, kdo toho stačil málo rozfrcat.

Ještě jednou: bezchybná charakteristika socialistického obírání a následného rozhazování.

Z. Rychlý 11.1.2012 13:24

Někdo napsal, že dotace jsou sladký jed.

Já říkám rovnou, že dotace jsou droga podobná heroinu. Zpočátku je svět plný barev a nádhery, jenže návyk (bez nich se už neobejdeme) a ty konce ..... !!

V. Mlich 11.1.2012 10:35

Cedulky

Nic mě nerozčilí víc, jako když někde spatřím cedulku s nápisem "Postaveno za pomoci příspěvků EÚ". Nejenže nás okrádají, ale se nám ještě za naše peníze vysmívají!

J. Šimek 11.1.2012 10:01

Jak to funguje teď ?

Autor popisuje bordel dotační politiky ČR. S dotacemi z EU to nemá nic společného. Ale text je napsán tak, že to splynulo. To se dalo čekat :o) Dotace pro Dobeše jsou ohroženy hlavně proto, že EU vidí to, že ten bordel hrozí i penězům od nich.

J. Kadeřábek 11.1.2012 17:25

Přes to má autor pravdu

když tvrdí, že dotace jsou mor a projekty vznikají proto, aby bylo možné získat dotace a ne aby vzniklo něco potřebného. Krásným příkladem je Baumrukův projekt rozvoje sportu. Problémem je i povinná spoluúčast dotovaného. Často na to nemá a půjčuje si. Opět pěkný příklad je Řecko, kde se to cedulemi "sdělano v unii" jen hemží. Ovšem jejich podíl jede také na dluh a podle toho dopadají.

J. Kanioková 11.1.2012 18:27

Vy nechápete, že z těch dotací z EU

vznikají většinou jen zbytné záležitosti, které musí být navíc kofinancovány? Jsem přesvědčená, že nejméně 3/4 takto vzniklých investičních akcí bylo zbytných a my do nich vložili spoustu NAŠICH zbytečně investovaných peněz !!!

J. Schwarz 11.1.2012 21:52

Re: Jak to funguje teď ?

Autor to přece popisuje správně! Bordel je přece v tom, že chybí nápady! Kdyby tu byl napřed nápad a poté by se na jeho realizaci sháněly peníze, OK. ale tady se zapřahá vůz před koně - je tady balík, který je třeba "vyčerpat" , i když není na co. Připadá mi to jakoby člověk, jehož rodina slušně  hospodaří s ročním příjmem 400 000 Kč "dostal" milion s tím, že musí za tři měsíce utratit 1 250 000 Kč jinak ten milion dají sousedovi. Takový "dar" toho člověka nejspíš zruinuje, pokud se bude snažit peníze "vyčerpat". A to v analogii s "evropskými fondy" by ten člověk musel - aby měl šanci ten milion dostat - sám vložit předem 250 000. Když navíc uvážíme, že provoz a údržba pořízených věcí bude taky něco stát je vidět, o jaký danajský dar vlastně jde.

A. Bocek 11.1.2012 9:54

Dotace na něco co nepotřebuji.

V obci potřebuji hřiště (aby se sportovalo ) , opravu silnice (která je krajská ), likvidaci hrůzobaráku (který je Vyprivatizován ) Z dotcí mohu opravit  lesní cesty , ke kterým jako podopatření dostanu traktor (který nepotřebuji) , mohu plánovat kanalizaci (mimo realitu 50mio/250obyvatel ), silnice zůstane děravá , kraj opraví jen cestu do " Hejtmanova " a soukromník na zbořeništi pokud si nesáhne na brownfields nehne ani prstem .

F. Eliáš 11.1.2012 9:07

Dotace jsou špatné

Měli bychom užívat pouze to, na co si vyděláme. Dotace, projekty a granty kazí charakter. Školy by měly výhradně vzdělávat. Od vychovávání jsou tady rodiče.

P. Válek 11.1.2012 10:14

Re: Dotace jsou špatné

jste úžasný, přál bych Vám vzdělávat ty z domu nevychované. Pro investice, které jsou pro rozvoj nutné se, ale často bez úvěru neobjdete.

P. Zeman 11.1.2012 11:04

Re: Dotace jsou špatné

Dotace nejsou úvěr

R. Langer 11.1.2012 12:37

Re: Dotace jsou špatné

Tak tak!

J. Schwarz 11.1.2012 21:54

Re: Dotace jsou špatné

Ty "z domu nevychované" bych ze školy vyloučil. Blbost je především garantovat prostředky k životu každému grázlovi.

J. Urban 11.1.2012 8:31

A jak to připomíná

socialistické plánování, kdy se 5 let dopředu stanovilo a vědělo, kolik milionů tam či onde bude nutno "proinvestovat".

R. Langer 11.1.2012 12:37

Re: A jak to připomíná

Ono to nepřipomíná, ono je to úplně stejné!

V. Braun 11.1.2012 15:41

Pánování a "plánování"

Pamatuji si ako dnes když se v roce 1987 vrátil kolega z návštěvy bratra v USA (trvalo mu dlouho než ho tam úřady pustily). Tehdy pronesl památnou větu "Tady nadáváme na plánování ale tam se teprve plánuje".  Takže na plánování a priori není nic špatného a možná by úřadům prospělo trochu více plánovat (rozumněj promýšlet věci dopředu, nikoli stanovovat kolik tun oceli vyrobit).

J. Urban 11.1.2012 16:52

Re: Pánování a "plánování"

V každé firmě se plánuje, musí se. Náklady, výnosy, zisk. Ten rozdíl proti socialismu je ovšem v tom, že v normální firmě si na vše musíte vydělat. V socialismu - ergo v Bruseli - někomu (kdo ještě něco má) seberete, jinému poskytnete, půjčíte si, proinvestujete, natisknete peníze - jenom o zdravé ekonomické činnosti to vůbec není.

V. Hájek 11.1.2012 7:47

Máte pravdu,

ale dotace křiví i potřebné investice. Například: obec potřebuje kanalizaci. Rozpočet je třeba 30 milionů. Na to obec nemá, ale nabízí se jí dotace s pouhou 25% spoluúčastí, což činí 7,5 milionu. Proč by nepřistoupila na nabídku 40 milionů, když i tak získá kanalizaci o 20 milionů levněji než kdyby ji musela platit celou. Že dodavatel získá navíc 10 melounů už není její problém.

J. Urban 11.1.2012 8:35

Re: Máte pravdu,

To jste ovšem popsal ten lepší příklad, kdy obec získá prachy na něco, co skutečně potřebuje. Realita je taková, že obec nezíská dotaci na vodovod či kanalizaci, které potřebuje, získá ale 10 jiných, naprosto nesmyslných dotací (v součtu i převyšující onu jednu potřebnou) - každý si ovšem řekne "lepší něco než nic".

J. kabát 11.1.2012 6:34

hmmmm

Tak to teda ne!!!!!!Zatravnění golfového hřiště na Hluboké je neskutečným přínosem pro ekosystém,jsou tam zdravější žížaly atd.Tam kde na vesnici nemaj odpady si svépomocí můžou vykopat lepší septiky a tím budou zdravější taky....je třeba mít správný uhel pohledu.A o tom všem vytvovíme z dotací vyčerpávající rozbor!!!!Vše je jak má být

I. Schlägel 11.1.2012 6:13

Máte pravdu.

Říká se tomu socialismus. Nic nového pod sluncem. Pravidla jsou stejná, pouze kulisy jsou trochu jiné než za totáče. A stejná pravidla dříve nebo později povedou ke stejným hořkým koncům. Ke stagnaci, zadlužování a bolestnému probuzení. Který prezident této země při novoročním projevu bude muset opět národu sdělit, že naše země nevzkvétá? 

J. Kanioková 11.1.2012 4:48

Ano, skvěle vyargumentováno.. Dotace jsou nejzhůvěřilejším zásahem do reálného tržního prostředí.

Dotační politika vytváří dojem, že dotace jsou základem prosperity a jedinec, firma, organizace či úřad je tím lepší, čím víc dotací si dokáže zajistit. A dělá z lidí i národů patolízaly.

Veškeré ukazatele zkrátka dnes již hovoří o potřebě jediného: zásadní decentralizace a restrukturalizace zbytnělého, globalizovaného orwellismu, který zcela likviduje OPTIMÁLNÍ tržní prostředí globální diktaturou hrstky anonymních mocnářů, nevolených mocipánů, jimž jediným slouží.

Česko si znovu musí vydobýt pozici suveréna, nikoliv pokorného patolízala

J. Milota 11.1.2012 8:01

OK

Naprostý souhlas. Ale jak s tím dál?

M. Bezouška 11.1.2012 9:46

Re: Ano, skvěle vyargumentováno.. Dotace jsou nejzhůvěřilejším zásahem do reálného tržního prostředí.

paní Kanioková, já s vámi, s autorem i se všemi ostatními zde diskutujícími souhlasím. Až na jednu maličkost - totiž že je to  všechno, bohužel, podstatně složitější. Nejde zdaleka  jen o dotace z EU, i když ty jsou asi nejviditelnější a nejnesmyslnější, nýbrž o dotace vůbec, o dotace jako institut. Po x letech budování světlých zítřků reálsocialismem a nyní EUsocialismem je dotováno snad všechno. Doprava, školy, zemědělství, "kultura", takzvané ekologické výroby a činnosti (viz Bursíkovo heslo "co je ekologické je i ekonomické"), prostě kdeco. Výsledkem jsou tak pokřivené vztahy ekonomické i ty jen normální člověčí, že už se v tom nikdo nemůže pořádně orientovat. Nikdo, včetně těch, kteří to vlastně "řídí" nebo alespoň mají řídit. Všimněte si také, prosím, úzké souvislosti zde diskutované záležitosti s tématem článku pana Jocha v dnešním  NP i několika dalšími články tamtéž.

Nejzapeklitější otázkou je ovšem co s tím. Že zlepšení nebo alespoň konsolidace stavu bude vyžadovat drastické změny především v myšlení lidí, vlastně nás všech, je snad jasné. Ovšem paradoxně se budou změnám nejvíc bránit ti, kteří všechny ty voloviny nesou na svých bedrech. O čemž nás přesvědčují bláznivé akce odborářů, "pracujících" v Řecku, Occupy Wall Street a podobné. Je zde obava, že se to nakonec bez nějaké formy katarze asi neobejde. 

Pozn.: ty uvozovky u slova kultura výše v textu nejsou ani překlep, ani náhoda!

T. Pansky 11.1.2012 1:03

Velmi dobre napsano !!! Na tomto principu je postavene soucasna EU !!!

... Ale to je prece socialismus, ze ktereho jsme uz jednou utikali. Evropsti socialiste to vymysleli velmi dobre a s nastupem vytvoreni EU vsude tlaci socialismus. My sami jsme jednoho socialistu, pana Spidlu, za trest vyhodili prave do Evropy a on se nam vraci zpet v tisici vyhlaskach a narizenich. ... Inu, pratele, platime za svoji lenost myslet a pracovat a za svoji lenost branit sva prava. top0625top@live.com

J. Štrobl 11.1.2012 8:25

Re: Velmi dobre napsano !!! Na tomto principu je postavene soucasna EU !!!

Přesně. Spoustu jsme si toho zavinili sami svojí leností a bláhovou nadějí, že nám někdo něco dá zadarmo nebo se o nás postará. Houby, když mi někdo něco dává zadarmo nebo mě plácá po rameni jak jsem dobrej, odjišťuji revolver. Postarat se o sebe můžeme jenom sami.