2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

POLITIKA: Dluhová brzda?

Návrh ústavního zákona o takzvané dluhové brzdě předložený Poslanecké sněmovně je chybný. Sněmovna by jej měla zamítnout. Proč? Nepotřebuje snad česká ekonomika zkrotit dluh? Zajisté potřebuje. Zákon je však vadný. Z více důvodů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 17.5.2013 18:47

Mě už z Kalouskovy strany nemůže překvapit nic..

Zvláštní je, že s vlastní šrajtoflí si naprostá většina ví rady. Ví, že nemůže utrácet víc, než jaké má příjmy. Všichni máme dost příkladů ve svém okolí i v rodině, že kdo toto jednoduché dogma platí po všechny věky a pro všechny. Víme, že nerespektovat to se nevyplácí.  A že náprava tohoto stavu je děsně nesnadná a nepříjemná. A že se to musí neustále sledovat a korigovat podle momentálních výkyvů.

Ale v politice.... jako by všichni přišli o zdravý rozum...

M. Stuchlik 17.5.2013 23:15

Re: Mě už z Kalouskovy strany nemůže překvapit nic..

V domácím hospodaření si do toho nenecháte kecat Keynesiánce.

V. Novák 17.5.2013 15:41

A co yetti - tedy Lafferova křivka?

Už neplatí?

B. Rybák 19.5.2013 11:14

Re: A co yetti - tedy Lafferova křivka?

Pro člověka, který je v depresi neplatí skoro nic z toho co pro člověka zdravého. Stejné je to se společností. S "blbou náladou" podnikatelé neinvestují, spotřebitelé nenakupují ani když na to mají ("blbá" nálada zabíjí).

P. Skřivan 17.5.2013 11:25

Kalousek, že by chtěl řešit nějaký dluh ?

... no možná svoje nebo své strany. Státu ale určitě ne, protože zatím děláý všechno proto, aby sice opticky vylepšil hospodaření, ale budoucí prosperita je mu celkem ukradená ... .

T. Czernin 17.5.2013 8:18

Kalousek se dohodne i s ďáblem,...

tak proč by se nedohodl s obyčejnými socany...

V. Plocek 17.5.2013 1:21

POLITIKA: Dluhová brzda

Švýcaři totiž pochopili, že stát není Ježíš , který jednou rybou nakrmil zástup.  Protože jediný způsob jak zkrotit problémy státního rozpočtu je , utáhnout státní opasky, tj. zredukovat státní výdaje na minimum.  Ale co chcete od politiků, když i běžní občané si půjčují finance, které následně nejsou schopni uhradit. A to se týká i veřejných financí, viz např. výstavba nové koncertní síně v Praze, různá aquacentra a podobné hoštaplerské projekty, které by si ve Švýcarsku v naší situaci nikdo netroufl ani navrhnout. O slavných Gripenech nemluvě. Že by se snižovaly platy na ministerstvech,  u poslanců , to ani náhodou. Vždyť ty daně , to je takové lákadlo.