3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

POLITIKA: Diskuse o cenách vody - důkaz fatální neznalosti problému

Jediné, s čím lze v postojích politiků a komentářích komentátorů ohledně aktuálního tématu zvýšení cen vody souhlasit, je to, že se téma vody stalo součástí předvolebního boje. I to je ale důvodem, proč jsou téměř všechny „argumenty“ pro či proti zdražení vody v zásadě mimo mísu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 19.8.2016 20:53

Průtok vody čistírnou odpadních vod

Ekonomiku čistírny odpadních ovlivňuje také množství vody, které tou čistírnou protéká. A ten průtok stále klesá. "Čekám, kdy se už konečně odrazíme ode dna", sděloval akcionářům ředitel městské čistírny, ve které jsem minoritním akcionářem.

Tím sdělením nám ale pan ředitel vyjadřoval svoji technologickou nekompetentnost. Počet domovních čistíren (tzn. decentralizované zpracování odpadních vod) se totiž bude i v budoucnosti nadále zvyšovat. Technologický pokrok nelze zastavit a ekonomické pobídky jsou jasné. Ale existují i jiné důvody.

Když jsem již v 90. letech navštívil (s firmou dodávající menší čistírny s perfektní kvalitou vyčištěné vody) jednoho starostu, nejsilnějším argumentem "pro" bylo možné lokální použití vyčištěné vody. Největší zájem byl o postřikování fotbalového hřiště, méně o zásobu vody pro místní hasiče.

J. Chaloupka 19.8.2016 18:11

Jestli té současné debatě dobře rozumím, tak

drahá voda bude v blízké budoucnosti ještě dražší. Ať už z jakéhokoliv důvodu.

F. Kusák 19.8.2016 10:29

Částečně s Vámi souhlasím.

ale dopouštíte se řady nepřesností, o kterých se pan Havel zmiňuje, např. třeba to, že voda povrchová nebo podzemní není předmětem vlastnictví a není ani součástí pozemku, na kterém se vyskytuje. Hospodaření s vodou má pak na starosti Vodohospodářský úřad. Jsem také přesvědčen, že absolutní většina kritiků v životě neviděla úpravnu vody nebo čističku odpadních vod a kalkulaci nákladů, z které cena vodného a stočného vychází. A koneckonců, i kdyby ji viděla, stejně by to kvalifikovaně nebyli schopni posoudit. Schází jim elementární znalost z mnoha oborů, zejména v oblasti hospodaření s vodou. Musím uznat, že většina bývalých podniků za socializmu měla specializované útvary, které se zmíněnou problematikou profesionálně zabývaly. To vše, v zájmu snižování nákladů zmizelo. To se bohužel týká i jiných oblastí.

T. Marný 19.8.2016 10:37

Re: Částečně s Vámi souhlasím.

Snižování nákladů dospělo do takového stádia, že jak už jsem napsal, dividendy jdou do ciziny a trubky zaplatí koncový odběratel ( zvýšenou platbou ).

Z. Lapil 19.8.2016 10:48

Re: Částečně s Vámi souhlasím.

Kdo jiný by měl platit, než odběratel? Dodavatel? Proč by to dělal? Vy taky svému zaměstnavateli neplatíte za to, že chodíte do práce.

Pak už zbývá jen někdo nezúčastněný, ale proč by to dělal ten? Protože socialismus? Aneb pán A usoudí, že pán B něco potřebuje, a přikáže pánovi C, aby mu to udělal za peníze pána D.

T. Marný 19.8.2016 13:03

Re: Částečně s Vámi souhlasím.

Nejsem připojen k vodovodnímu řádu, takže neplatím. Ale jednou k tomu dojde, mnou nebo potomky. Ale když budu platit, tak bych byl rád, aby ty peníze " šly " na pitnou vodu - od výroby až po přípojku k domu, ne někomu a ještě k tomu cizímu jako dividendy.

Z. Lapil 19.8.2016 13:13

Re: Částečně s Vámi souhlasím.

Obávám se, že zadarmo (jen za náklady) vám to nikdo nezařídí, ať už jsou ty peníze "navíc" mzda, dividendy nebo odměna (městským) zastupitelům.

F. Kusák 19.8.2016 15:20

Re: Částečně s Vámi souhlasím.

Jé, pane, já bych toho chtěl. Mohu Vás ale ubezpečit, a vedu si vlastní statistiku ve svém vrtu, že budeme rádi, když budeme mít alespoň nějakou vodu. Snažím se s vodou co nejlépe hospodařit, a to i s dešťovou a myslím, že v tomto ohledu nejsem jediný. Důkazem snad je pokles spotřeby pitné vody v posledních letech. Co mně velmi vadí ta rozsáhlá golfová hřiště, na kterých se sytě zelená trávník, zalevaný právě vodou z hlubinných studní, často artézských. Kdo má zahradu ví, jaká je spotřeba vody pro kvalitní pěstování trávníku (je to cca 400 l vody za rok, která se odpaří). Zkusme, jen tak pro legraci, spočítat spotřebu vody na všech "grýnech" u nás za jeden rok (nehledě na spotřebu různých druhů hnojiv, které se dostávají do půdy). Ale to je jen další hřebíček do rakve naší nenažrané civilizace.

F. Kusák 19.8.2016 15:21

Re: Částečně s Vámi souhlasím.

Tedy 400 l/m2 za rok.

T. Marný 19.8.2016 5:50

Autore, tohle normální " okecávání " problému, jsi

nech pro mladou manipulovatelnou generaci. Základní problém vznikl privatizací, prodejem pouze vodních zdrojů zahraničním firmám a ponechání toho důležitého - distribuce ( potrubí )obcím. Takže zisk z vody jde formou dividend do zahraničí, místo na údržbu, výstavbu potřebného k distribuci. Za ty peníze, které " odtékají " do zahraničí - každoročně už 25let, by ta potrubí byla " zlatá " a voda/pitná, by byla za " hubičku ".

T. Marný 19.8.2016 5:55

Re: Autore, tohle normální " okecávání " problému, jsi

Voda je dnes strategická surovina a jako taková, by měla/musí být pod kontrolou/ ve vlastnictví státu. To samé platí těžbě uhlí, výrobě elektřiny, jejich distribuci + plynu a samozřejmě odpadové hospodářství ( dnes nejlepší " kšeft " ). Prospívalo by to sociálnímu smíru/soudržnosti ve společnosti.

J. Lepka 19.8.2016 10:55

Re: Autore, tohle normální " okecávání " problému, jsi

Podivné, že takové státy jako USA doposud nezkrachovaly, že ?

T. Marný 19.8.2016 12:58

Re: Autore, tohle normální " okecávání " problému, jsi

Bavíme se o vodě. Zřejmě nevíš, že v mnoha regionech USA, je pitná voda zadarmo.

F. Kusák 19.8.2016 15:24

Re: Autore, tohle normální " okecávání " problému, jsi

A v mnoha regionech USA je naopak fatální nedostatek vody a stát musel přistoupit k tvrdé regulaci.