26.6.2024 | Svátek má Adriana


Diskuse k článku

POLITIKA: Demokratický blok - příliš pozdě

Často se tvrdí, že radši pozdě než nikdy. V případě poražené pravice je vytvoření tak zvaného Demokratického bloku bezmála měsíc od voleb jen dokladem toho, že si jednotlivé strany uvědomily svou skutečnou „sílu“ pozdě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 18.11.2017 8:16

Co je důležité?

Podle mne prosperující a efektivně řízený stát, v němž žijí jeho spokojení občané. Zásadně nikoliv stát, řízený špatně jakýmikoliv menšinovými spolky, byť pospojovanými do nefunkčních a zcela akceneschopných koalic.Bohužel zde máme volební systém, který předjímá a upřednostňuje to druhé. I tak lze však jakž takž , někdy i úspěšně, vládnout ve jménu občanů. To by však musela být vládnoucími subjekty akceptovaná vždy většinová vůle těchto občanů. Tuto většinovou vůli však lze poznat jen a jedině pomocí instituce referenda. Tedy podle mne. Pokud někdo tvrdí, a to tvrdí politické strany, že většinová vůle občanů je poznatelná v našich volbách podle zásad poměrného zastoupení, potom tvrdí přinejmenším nepravdu. Ale i tak, pokud toto tvrdí, mají se podle toho i chovat. Pan Babiš získal jako lídr ANO 2011 ve volbách nejvyšší počet preferenčních hlasů. Co jiného by ještě mělo vyjadřovat tu většinovou vůli? Prostě občané rozdali karty a politici se podle toho mají chovat a nevymýšet si nesmysly, že do koalice jsou ochotni jít i s ANO 2011 ovšem bez Babiše.. Občané Babiše chtějí a jasně to svými preferenčními hlasy vyjádili. Že se to nelíbí nějakému Kalouskovi, Fialovi, Bělobrádkovi, Chovancovi, Zaorálkovi, Filipovi, Bartošovi , Okamurovi či Farskému je zcela nedůležité. Mají se totiž chovat podle vůle občanů a to zcela nezávisle na tom, co si přejí členové a příznivci jejich stran a hnutí. Tito členové a příznivci totiž tvoří směšné menšiny vůči všem občanům. A o co tady jde? Přece o všechny občany, nejen o některé.

H. Gene 18.11.2017 10:11

Re: Co je důležité?

Podporovat estébáka není v zájmu "všech občanů", přesto, že ho někteří volili.

P. Čech 18.11.2017 11:51

Re: Co je důležité?

Těch "některých" bylo opravdu hodně, tedy těch, kteří mu dali svůj preferenční hlas. Dostal od voličů nejvíce preferenčních hlasů ze všech.Z 189371 volících voličů, kteří mu podle zákona mohli dát svůj hlas takto učinilo 48645 z nich. Podle mne jsou to lidé, kteří nepodléhají tvrzení o nějakém stbákovi, když soud prohlásil, že spolupracovníkem Stb nebyl. Soudní pře sice nebyla ještě ukončena, nicméně slovenský ÚS neřekl, že spolupracovníkem byl, dokonce se tím ani nezabýval. Vrátil celou věc soudům nižšího stupně a to pouze z formálních důvodů.

S. Vaněček Šauerová 18.11.2017 13:28

Zapomněl jste, že

slovenský Ústavní soud rovněž zpochybnil důvěryhodnost býv. příslušníků StB jako svědků. Zde tedy nejde o žádný "formální" důvod.

Krajský soud v Bratislavě, který bude případ znou projednávat, je tímto právním názorem ÚS vázán.

P. Čech 18.11.2017 20:26

Re: Zapomněl jste, že

Čo bolo, bolo, čo bude, bude. Teď však Babiš podle názoru soudu spolupracovníkem Stb nebyl.

J. Peřina 18.11.2017 22:50

Re: Zapomněl jste, že

Bureš je všechno,jen né demokratickým politikem.To,že získal téměř 30% hlasů neznamená většinu,ale necelou třetinu,což je velký rozdíl a to by si měli uvědomit i jeho poskoci a voliči.Pokud si tedy myslí,že Bureš může vše,brzy to zjistí.Bureš do této doby vše mohl,a to se týká jak lhaní,podivného nabytí majetku a podnikání,tak i ovlivňování médií.Nyní však bude pod tvrdou kontrolou a až se odkope celý,tak lidé konečně prokouknou koho to zvolili.Bývalý komunista je jak bývalý černoch,a bývalý udavač STb je to stejné.Celá jeho kariéra je založená na lhaní,podvádění a ničení konkurence.Tak se o něm mluví na jeho rodné hroudě,tedy na Slovensku.Český občan se musí opět spálit,aby to vše viděl.Pokud Bureš říká,že Topolánek by vzhledem své minulosti měl chodit kanálama,tak Bureš by měl mlčet a držet hubu.Topol nikdy nevtáhl svou rodinu do lží a nikdy lží nepřísahal na své děti a tím se za ně neschovával.Je mně špatně,když slyším příspěvky na jeho obhajobu.Nikdy by mně nenapadlo,že 28 let po sametu bude u kormidla STBácký porobek a nemocný prezident.

V. Čermák 18.11.2017 23:01

Re: Zapomněl jste, že

Na svůj silně menšinový názor máte právo. Ale ty snaživé, nenávistné urážky schopných jsou to jediné, co máte a co vám taky zůstane. Co takhle zkusit protestní hladovku?

T. Kohout 19.11.2017 4:20

Re: Zapomněl jste, že

Myslíte Topola a jeho Pavlu, co s ním objížděla štace? No, to není moc pěkná historie, ale zapomenuta není. Typický Topol.

A. Nový 18.11.2017 10:47

Re: Co je důležité?

Řídit stát jako firmu... To už tu bylo! Komouši to dělali celých čtyřicet let. Jak to dopadlo víme. Dnes to prosazuje bývalý zulukafr a debilové mu to žerou.

P. Čech 18.11.2017 11:54

Re: Co je důležité?

Žil jste vůbec za komoušů? Mám za to, že ne. Oni totiž stát neřídili vůbec. Oni státu diktovali svou vůli. nejhorší na tom ovšem bylo, že je cca 90% lidí v té diktatuře přímo či nepřímo podporovalo. Ti dnes nejvíce křičí.

A. Nový 18.11.2017 12:47

Re: Co je důležité?

Vy k tomu bolševickému vidění světa vůbec nepotřebujete legitku se srpem a kladivem.

Totéž co dělali komouši chce dělat ten zulukafr. Řídit diktováním, tak jak to dělali bolševici. To jeho hnutí je na něm a jeho diktatuře postavené. Bez ně by padlo na úbytě.

Klasická výmluva bolševického myšlení: Ti co podporovali bolševika nejvíc křičí. Jenže zrovna vy, ano vy, jste si nevšiml, že toho bolševika podporujete! Nebo si myslíte, že bývalý černoch už černochem není?

V. Čermák 18.11.2017 13:15

Re: Co je důležité?

Bývalý černoch samozřejmě normálním lidem nevadí, pokud je to velmi schopný černoch. Vadí-li ovšem vám, prostě jste ho nevolil. Ale teď už je po volbách, ale vy a vaši kamarádi zde stále ještě ideologicky máváte antiSrpem a antiKladivem jako kovaní antiKomouši. A demokracie jim stejně jako pravým komoušům pod fousy neleze....

A. Nový 18.11.2017 13:34

Všetkého schopný černoch

Tak pravil Čermáčik, zaručený demograt. Ámen.

V. Čermák 18.11.2017 18:22

Re: Všetkého schopný černoch

Somáriku, jaká byla dnes pastva?

P. Čech 18.11.2017 20:31

Re: Co je důležité?

Nic takového si nemyslím. Babiš je a zůstane bývalým komunistou a toto Kainovo znamení si ponese až do smrti. To ovšem neznamená, že nemůže efektivně řídit stát. Pokud byste chtěl odstavit úplně všechny bývalé komunisty, musel byste jmenovat i Pitharta, Zaorálka, Zemana, Šiklovou, a mnoho dalších ze všech parlamentních politických stran a hnutí. Mám za to, že potom by poslanci setsakra prořídli. Dělat z Babiše obětního beránka je nesmysl.

J. Peřina 18.11.2017 22:54

Re: Co je důležité?

zapomněl jste na Škromacha,Jičínského a další a další.

V. Čermák 18.11.2017 22:58

Re: Co je důležité?

S tím Kainovým znamením jste to přehnal. V určitých profesích to prostě bylo povinné. Babiš byl a je schopný a pracovitý. V minulém režimu byl svými schopnostmi prospěšný ČSSR a dnes je prospěšný ČR. A někoho odstavovat chtějí buď hlupáci, nenávistníci, nebo neschopní ze závisti.

J. Peřina 18.11.2017 22:52

Re: Co je důležité?

o čem to tady blábolíte?Jakých 90%.Pokudjste v té doě žil,tak vás bylo téměř 99,99 %.Mně vynechte.

H. Gene 19.11.2017 18:49

Re: Co je důležité?

A chtějí podporovat Babiše...

Z. Lapil 18.11.2017 14:17

Re: Co je důležité?

Má to logiku a zní to rozumně, ale přehlížíte trapnou skutečnost, že členové a a příznivci "nebabišovských" stran a hnutí jsou také voliči, Babiše nevolili a je jich dokonce víc, než těch kteří Babiše volili. A taky v úvaze pomíjíte možnost, že za čtyři roky budou další volby, 30% může mít někdo úplně jiný a ten otočí kormidlem čelem vzad. Myslím, že se mnou budete souhlasit, když prohlásím, že tak se efektivity a spokojenosti nedobereme.

Proto: když už jednou máme výsledky voleb poměrného systému, musíme s nimi pracovat, a nemůžeme předstírat, že volby byly většinové. Neboli Babiš, Fiala a další se musejí nějak dohodnout, jak těch 40 - 12 - 12 - 12 atd. procent v parlamentu (ne ve volbách) a ve vládě rozdělit tak, aby věci fungovaly. Opoziční poslanci v čelech některých parlamentních výborů, to je asi minimum přiměřeného. A po letošním výsledku asi víc očekávat nelze.

P. Čech 18.11.2017 21:40

Re: Co je důležité?

Je více možností. Buď dostanou politické strany a hnutí mimo ANO 2011 rozum a utvoří s ANO 2011 koalici, nebo budou někteřré strany a hnutí podporovat menšinovou vládu ANO 2011. Jde totiž o to, že pokud by se všechny parlamentní strany a hnutí vyjma KSČM (předpokládám, že s touto stranou se nebude chtít spojit ani jedna) spojili, nebudou mít v PS většinu. Předpokládám, že se žádná ze stran a hnutí nespojí s SPD, když to vehementně prohlašovaly před volbami. Jako ideální vidím spojenectví ANO 2011 a SPD, které sice nemá většinu, ale vládnout může jako nevětšinová ani nemenšinová vláda. To by ovšem musel Babiš i Okamura odložit v zájmu státu vzájemnou animozitu. O žádných opozičních poslancích nemůže být ani řeč. Není-li totiž koalice, není ani opozice. Bude-li vládnout ANO 2011 menšinově, bude těch opozic několik. Jednu bude tvořit KSČM, druhou Demokratická unie třetí Piráti a(buď s ČSSD a nebo bez ní) a ČSSD. To ovšem není akceschopná opozice. Možná se ovšem budeme ještě divit. Ve hře jsou totiž poslanecké platy a prebendy a to je to hlavní, o co našim t.zv. zástupcům jde.

Z. Lapil 18.11.2017 23:52

Re: Co je důležité?

Takhle souhlas. Já měl zato, že razíte variantu Babiš vyhrál, tudíž celá vláda i vedení parlamentu Babišovi. Jestli jsem si váš příspěvek špatně přečetl nebo jestli jste ho špatně napsal, to zkoumat nehodlám.

V konkrétních záležitostech se místy trochu lišíme, například bych naprosté(?) většině poslanců přiznal poctivou snahu být poslancem, i když plat a prebendy jistě nikomu vadit nebudou a na důvěru vládě sázím až na druhé kolo, možná se dvěma třemi nestraníky navrženými nevládními stranami, aby se dala lépe zamluvit ztráta tváře skrze dramaticky vyhlašované "Babiš nikdy", ale to si vy i já můžeme svoje názory nechat. Mně se poslanci ptát nebudou a počítám, že vás taky ne.

M. Prokop 18.11.2017 21:02

Re: Co je důležité?

Když občané Bureše chtějí, tak on jim to nějak splní, ne?

V těch většinách a menšinách máte hockey ̈. Pokud by tolik občanů chtělo Bureše, tak ho budou mít bez ohledu na Kalouska, Fialu, Bělobrádka, Chovance, .... Jenže tolik jich zase nechtělo, že?

P. Čech 18.11.2017 21:46

Re: Co je důležité?

Znáte to? "Kdyby byly v...."? Vítězství nějakého voleného subjektu se ziskem nejméně 50%+1 hlas téměř vylučuje náš volební systém. Další věcí je skutečnost, že k zisku nejméně 101 poslanců není třeba ani zisku 50%+1 hlas, což je jediná nejmenší většina. Volební systém podle zásad poměrného zastoupení je nesmyslný a nedemokratický. Zejména je však zcela nefunkční, což je vidět již od roku 1920, kdy byl ústavou zaveden.

T. Kohout 19.11.2017 4:15

Re: Co je důležité?

I vy jeden Faltýnku. Konečně jste nám otevřel oči.

B. Rameš 20.11.2017 13:45

Re: Co je důležité?

V tom případě Vám doporučuji hledat útěchu ve víře, tam je různých Spasitelů sdostatek.

Byť i v politice se tací vyskytují, ale naštěstí málokdy mají k uskutečnění svých spasitelských myšlének dostatečnou příležitost. Nicméně. když se jim to povede, stojí to za to, to zas ano (pro třetinovou menšinu: to je ironie).

J. Karlík 18.11.2017 7:50

Tkz. DB

nepochopil svoji sílu ani včas, ani pozdě, protože žádnou nemá. Od počátku se starali o 3 pokus a vůbec nepočítali s úspěchem prvního. Precenili svoje síly a podcenili sílu a rozvahu hnutí ANO. Chtělo by se napsat: zvykejte si, pane profesore Fialo.

P. Čech 18.11.2017 8:20

Re: Tkz. DB

Pan profesor politologie Fiala není ve své stranické zaslepenosti schopen pochopit a ani poznat (bohužel není sám) skutečnou většinovou vůli občanů. Chová se nesmyslně a není schopen uznat, že nevyhrál volby. Při celkovém součtu hlasů voličů, které obdržela ODS je možno bez nadsázky říci, že volby prohrál.

J. Karlík 18.11.2017 9:53

Re: Tkz. DB

Prohra ODS v podání p. profesora: Hnutí ANO získalo necelých 30%, ODS je druhá nejsilnější strana. Co chtít lepšího, že?

P. Čech 18.11.2017 12:06

Re: Tkz. DB

Co je to za nesmyslný pojem "druhá nejsilnější"? Nejsilnější subjekt může být jen jeden a to vítěz. Druhý může být pouze silný, nikoliv nejsilnější. Tolik k českému významu pojmu "nejsilnější". Hnutí ANO 2011 získalo sice 29,64 hlasů voličů, nicméně druhý (ODS) získal hlasů téměř třikrát méně. To je především třeba vidět a podle toho se řídit. Kdybychom však přesto akceptovali jakýs takýs význam pojmu "druhý nejsilnější", potom při teoretickém počtu (vítěz 10 000 000 hlasů, druhý 3 hlasy, třetí a čtvrtý jeden hlas) bude ten se třemi hlasy vedle vítěze s 10 miliony hlasů tím druhým nejsilnějším?