7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Demokracie dostává na frak

Skupiny politiků se pokoušejí po celé zemi tichou cestou zlikvidovat demokracii. V některých krajích se dokonce připravují koalice, které vylučují vítěznou stranu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Janyška 9.10.2018 18:48

POUŽÍVANÝ MODEL DEMOKRACIE JE PŘÍMOU CESTOU K TOTALITĚ.

Lidský svět, jak známo, je lidskou aktivitou samovzniklým spontánním řádem lidské interakce, jehož prvky jsou jednotliví občané a jejich organizace, těmi největšími z nich pak národní státy. Jen on umožňuje lidem a jejich již zmíněným, všemožně složeným, právním subjektům se adaptovat na prostředí, situaci a budoucí neznámé tak, aby do sebe ve své činnosti a aktivitě nenarážely, nepřekážely si navzájem a přitom umožnily totéž dělat všem ostatním. Tedy, jen spontánní řád lidského světa umožňuje samotnou existenci lidstva.

Co všechno spontánní řád lidstva zajišťuje, umožňuje a řídí ? Úplně všechno ! Jsme v něm mentálně vrosteni a jeho kulturní evolucí vyvinutá tzv. pravidla správného chování tvoří naši mysl, která je adaptačním a informačním uzlem člověka uvnitř této neosobní řídící spontánní struktury. Jsme tedy její vnitřní integrální součástí a nemáme žádnou šanci to změnit. Umožňuje nám přežít a v jejím rámci, a jen v jejím rámci, si vylepšovat svoji osobní pozici a to všemožnými způsoby. Ty ovšem nesmějí být v rozporu s těmi pravidly správného chování, které mají zákazový charakter a kterým říkáme soukromé právo. Jinak se ocitneme ve vězení nebo v blázinci nebo na hřbitově.

A do této nezměnitelnosti přijdou socialisté, tak se jim samozřejmě kdysi dávno neříkalo, se svým nevzděláním a plánem na zorganizování nezorganizovatelného. A, aby to podle nich šlo, vymysleli si k tomu i nástroj. Demokracii. Tedy většinové hlasování o věcech, nejprve týkajících se daní a správy státu, a poté i o nehlasovatelném, tedy o struktuře, o které je shora řeč. Demokracie, tedy nástroj ke správě věcí veřejných, se tak stal zdrojem totality. Proč ? Pro tohle.

J. Jurax 9.10.2018 18:35

Jistě.

A ti vítězové v jednomandátových obvodech by pak utvořili koalice, aby se dalo nějak vládnout ... :-)

J. Jurax 9.10.2018 18:31

Ehm ... nesouhlas s tezemi uvedenými v článku lze vyjádřit i elegantněji ...

J. Jurax 9.10.2018 18:24

Nesouhlas.

Ať již jakkoliv splichtěná koalice musí mít v zastupitelstvu většinu a zastupuje tudíž většinu voličů. Toť zastupitelská demokracie.

No a že se všelijak koaluje, že vítěz má nedostatečný koaliční potenciál nebo že je po dohodě prostě vyšachován, to už je politika. Myslíte, autore, že by se mělo uzákonit, že vítěz bere vše nebo že musí vládnout, nesmí být vyšachován? I to by šlo, do definice demokracie by se to taky jakž takž vměstnalo, je pružná ...

A jestliže se Vaše strana dopustí mesaliance s politickým subjektem Vám nemilým, příště ji nevolte. Nebo i přesto volte. Jiné možnosti stejně nemáte.

P. Papež 9.10.2018 17:47

Zřejmě jste také blbý jak v 90. letech. Jinak v 90. letech ODS ještě nebyla, chytraku, byla založena až v roce 1991.

P. Papež 9.10.2018 17:42

Proč rovnou nenapíšete -nesnáším ODS- místo těch keců okolo. Asi jste zastydly socan, protože o dlouhodobých zlodějich z ČSSD na magistrátu jste se zapomněl zmínit.

P. Papež 9.10.2018 17:37

Místo vysvětlení nadávky? Aspirantem na hovězí hlavu ( a cele vykastrovane telo) jste především vy, ubohý sprosťaku.

K. Kocourek 9.10.2018 17:27

K autorově chápání demokracie

není co dodat. Stačí základní počty, aby bylo jasné, že nadpoloviční počet zastupitelů je plně v souladu s demokracií, ať jej tvoří jakékoli strany. A naopak, pokud libovolná strana / strany nadpoloviční počet dohromady nedají, jsou to od nich jenom kejkle se slovy.

Nicméně, pokud si někdo myslí, že toto vyřeší většinový volební systém, měl by si taky zopakovat počty. Většinové hlasování řeší "jednobarevnost" pouze v každém z jednomandátových volebních okrsků. Kdyby hypoteticky v nějakém městě třetinu zastupitelů volila "vybydlená" část, třetinu rozumné bytové čtvrti a třetinu bohaté vilové čtvrti, na konci si radnici uzme koalice libovolných dvou z těch tří uskupení, bez ohledu na to, jestli zrovna to zbývající nemělo nejvíc hlasů.

Většinový volební systém vede k roztříštěnosti geografické, zatímco poměrný systém geografické rozdíly poněkud stírá, ačkoli za cenu rozdílů místních. Stačí se podívat na složení Senátu (kde se hlasuje většinově).

Jediný případ, kdy by většinové hlasování vedlo zcela nepochybně k ustavení většiny, by nastal, pokud by obecní správu reprezentoval pouze starosta a nikoli vícečlenné zastupitelstvo. Takový starosta-diktátor (zvolený kupříkladu 51,36% ku 48,63%) by si pak jmenoval do rady, koho by chtěl. Zřejmě by pak demokracie nedostávala na frak...

J. Ticháček 9.10.2018 17:05

Re: Asi byste se měl dovzdělat

Není demokratická. Ani náhodou.

Demokratickou by taková koalice byla pouze v případě, že by byla sestavena z takových částí, které zastupují víceméně podobné názorové směry. Jenže to se tady už léta nestává. Ale koalice, která vznikla jen proto, že nemáme rádi Frantu, není demokratickou ani zbla.

Co je demokratického na koalici strany, které slibuje dostavbu dálnice a strany, která má v programu zabránit její stavbě? Tedy krom toho Franty, kterého společně nesnášejí?

No, tak to tomu Frantovi osladíme. A co je nakonec nějakému pofidérnímu voliči do toho, že se pár let nebude dělat nic? Za pár let budou volby. A samozřejmě vyhrajeme, tak bude dálnice. (Blbost, vyhrajeme my, a dálnice nebude, protože krtek!)

Nebo to společně osladíme Karlovi. Toho také nemáme rádi.

P. Grigar 9.10.2018 17:03

Re: Byrokratická demokracie.

.. nechci vás navádět, ale zkuste se domluvit třeba s hasiči nebo sportovci, až budou dělat hromadný sběr, ti snad mají ještě nějakou výjimku, ale nevím to na 100%..

P. Grigar 9.10.2018 16:55

V případě většinového volebního systému...

.. by menší politické strany byly nuceny vytvářet větší uskupení už před volbami a pečlivě zvažovat, jaké spojení jsou jejich programoví voliči ještě schopni překousnout a co už ne. Troufám si na příkladu Brna tvrdit, že utvořená povolební koalice by v této sestavě už před volbami byla jasným propadákem. Jenže voličovy dva dny slávy pominuly a teď mu na delší čas nezbává než kušovat.

J. Ticháček 9.10.2018 16:44

Re: Lide by meli pozadovat

A čím by to městečko bylo paralyzováno? Tím, že by měl republikánský starosta odlišné názory na daňový systém? Případně na mezinárodní vztahy? Proboha, co má politická orientace společného se správou jakéhokoli města? Jediné, co se na radnicích dělá, jsou debaty, zda dřív opravit chodník u koupaliště, nebo střechu na hasičské zbrojnici. A zda to udělat za pětadvacet tisíc, aby nás nikdo nezažaloval, nebo za padesát, aby to bylo uděláno pořádně. A politická názory jednotlivých radních je téma, které si oni sami mohou v klidu řešit večer v hospodě, nebo se mohou vzájemně mlátit žhavými polena při pálení čarodějnic.

Řešit politickou příslušnost na radnicích je to samé, jako se vyptávat na nádraží, jaké má názory ten který mašinfíra, a rozhodovat se kterým vlakem asi pojedu. A ned

J. Laurin, Ing. 9.10.2018 15:15

Míříte na vlastní koleno... hlavně nicht schiessen...

Vážený pane. Pocházíte aus Dessendorf... a to museli být soukmenovci v roce 1935 nasraný, když JEJICH Partei vyhrála volby v Československu a vládu dalo dohromady zase to Tschechische Scheisse... To se nedivím, že si jejich Áda stěžoval "demokratické" Evropě, jak jsou ti chudáci krajaní v CSR utlačovaní.... Místní invektivum si mohu dovolit, neboť jsem v Desné chodil do školy a podstatnou část života tam i bydlel a pracoval... a místní reálie velice dobře znám....

O. Mayer 9.10.2018 14:55

možná jste si praktický sociologu..

nevšiml jedné maličkosti, a to že ta tzv. vítězná strana naprosté většině větších měst také není schopna postavit vládu na radnici bez koalice. Také hovořit o vítězné straně např. v případě rozdílu o 0,08 procenta je podobně dosti sporné.

M. Krutý 9.10.2018 14:45

tento článek se tedy opravdu nepovedl

v našem volebním systému to bez koalic prostě nejde, dlouholetý zastupitel by se mohl obtěžovat aspoň přečtením ústavy, když už ničeho jiného.

Z. Paldus 9.10.2018 14:19

Byrokratická demokracie.

O jaké demokracii je zde řeč?

Snad o té pro jednotlivé byrokraty co smějí demokraticky všechno. A co obyčejný člověk, na jakou demokracii má ten nárok? Jsem důchodce, a abych si malinko přilepšil, každý dosloužilý přístroj jsem rozebral a rozdělil na kovy a nekovy. Kov jsem dovezl do kovošrotu, vesměs plechy a nekovy do sběrného dvora. Ale ouha ve sběrně. Toto je torzo mikrovlnky a to je torzo počítače a tohle pračky, zahřímal zaměstnanec sběrny, no to vám vzít nemůžu. A začal vysvětlovat, co byrokrat nařídil. Tyto věci musíte odevzdat ve sběrném dvoře, vcelku. Samozřejmě zadarmo, a pokud je toho nad občanský limit tak za to zaplať. No to jsme dopadli, v kovošrotu nesmějí brát železo. Mám doma i torza vodovodních baterií. Samá čistá mosaz. Tak nevím, asi to zakopu na zahradě, aby v letech příštích mohli archeologové žasnout nad vzácným nálezem. Protože jít do kovošrotu se začínám bát, aby se byrokrat třeba nerozzlobil a nesnažil se vymyslet jiný demokraticky- totalitní nesmysl. A potom si zajděte k volbám.

P. Grigar 9.10.2018 13:27

Re: Takové pěkné městečko,

.. na vás ale nemá, vám stačí mnohdy jedna věta.

P. Grigar 9.10.2018 13:16

Re: Neskutečný blábol!

.. p.Mertle, princip voleb vždy spočíval, spočívá a zřejmě i spočívat bude v počtu odevzdaných hlasů. Počet nevolících je pouze takovou chabou útěchou outsiderů, koalice trpaslíků potom jejich jedinou spásou.

J. Kulheim 9.10.2018 12:45

Re: Že bude v Praze koalice bez vítěze, je dobře

Biolíh, Kakaová aféra, komunista Kraus, Unipetrol, Pět na stole v českých, Byt StanislavaGrosse , Podnikání Šárky Grossové, Tajný policejní tým Mlýn, Podezřelé zakázky na policejním prezidiu, Mlátička Pavel Přibyl, Lidový dům, Střet zájmů ministra Zgarby, Spekulace s pozemky za ministra Zgarby, Fencl pozemky pod dálnice, Mlékárny Madeta, Skandál kolem soudce, Jiřího Berky, Diag Human, Dálnice D47, Grippeny, Zpronevěra fondu z EU,Čepro, IPB,Arbitráž s CME, Skandály Karla Srby, Internet do škol, Tunelování podniku Liberta, Kavan agent StB, Přikryl agent StB, atd

.Jaromír Janata a Rostislav Polák - utajení magnáti, kteří stojí za průmyslovým lihovarem Kolín. Policejní prezident zakázal speciálním policejním útvarům, které řeší i politickou korupci, poskytovat veřejnosti informace. Mrázek se nikdy netajil, že má podobné vztahy s politiky, jmenoval poslance ČSSD Josefa Hojdara. Kriminalisté, kteří pracují na případu Biolíh , jsou podezřelí z korupce. Pozemkový fond v čele s ministrem zemědělství Petrem Zgarbou přihrál spekulantům pozemky v okolí Prahy. Zatkly čtyři členy ČSSD v kauze biolíh, vyšetřují "kakaovou aféru" bývalého poslance stejné strany Michala Krause. Obvinění v kauze biolíh František Vybíral a Miloš Červinka byli v úzkém styku s Mrázkem. O Pospíchala se v souvislosti s kauzou korupce při rozdělování státních zakázek na výrobu biolihu. Berdychova banda.

Socialismus je symbiózou miliardových šibalů a milých hňupů. Jedni vyžírají miliardy na dotacích,

J. Novák 9.10.2018 12:44

To co píšete má jednoduché, avšak neprůchodné řešení, a to většinový volební systém na všech úrovních státní správy.

J. Kulheim 9.10.2018 12:42

Re: Že bude v Praze koalice bez vítěze, je dobře

Pro mne je volitelná.

M. Prokop 9.10.2018 12:28

Re: Ale prosím Vás...

Sedět vám nemusí, ale nic s tím nenaděláte.

M. Prokop 9.10.2018 12:27

Re: Že bude v Praze koalice bez vítěze, je dobře

Holt to čeká na ideálního idealistu vašeho ražení.

M. Prokop 9.10.2018 12:26

Re: Že bude v Praze koalice bez vítěze, je dobře

To by musela ODS existovat stejně dlouho jako demokracie a poměrný volební systém.

M. Prokop 9.10.2018 12:24

V Desné to muselo vypadat děsně. :-P

Koalice jsou nutné zlo poměrného systému a skládají se POUZE tak, aby jakž takž vydržely a měly většinu. Jinak menšinová vláda a to se pak může kdekdo possrat, jako z opoziční smlouvy.

J. Řezníček 9.10.2018 12:05

Re: Že bude v Praze koalice bez vítěze, je dobře

A co na př. Udženija a D. "Chrchel" Vodrážka, zdravé jádro Strany ? ODS je stále stejná jako v čase rozkrádání v 90. letech. Změnu má představovat křečovitý politolog Fiala.

A. Alda 9.10.2018 12:03

Autor je praktický sociolog,

senior roku 2013 a bývalý dlouholetý zastupitel měst Desná a především a hlavně HLAVA HOVĚZÍ OBZVLÁŠTĚ ZDAŘILÁ.

J. Řezníček 9.10.2018 11:59

Koalice politiky baví.

Úkolem politiků je sloužit občanům. Ale ve skutečnosti více než občanům slouží sobě a svým mecenášům. Koalice ještě více rozmělňují zodpovědnost. Už sám poměrný systém politiky dost zbavuje zodpovědnosti ( my jsme to chtěli, ale ti druzí nám to překazili).

Velmi by pomohl většinový systém s jednomandátovými obvody. To ale politikům z povolání nevyhovuje a mají proto plno výmluv ( Ústava, je to tradiční, občané to nechtějí apod.).

I. Mertl 9.10.2018 11:52

Re: To je dobré vědět

Tak proč se Fialy nezeptáte, zkráceno? A proč by měl ODS vadit nějaký trouba z ČSSD? Možná byste při psaní měl víc přemýšlet a míň zkracovat, nebo ještě lépe: krátit absolutně.

P. Spáčil 9.10.2018 10:42

Re: Neskutečný blábol!

No, další strany volilo 5 % oprávněných voličů, takže 95 % je nevolilo. Blbý, co?