30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Demokracie a šmírování BIS

Prezident republiky Miloš Zeman má informace, že Bezpečnostní informační služba sledovala jeho úřad a zřejmě i jej osobně. To je hrubý útok tajné služby na demokratické instituce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Nevrkla 24.8.2021 8:58

R^R^

Z toho opozičního Demobloku a z jeho podpory cuckaru už se mi zvedá žaludek.

P. Milan 24.8.2021 9:29

Z hradního čučkaře a jeho vodičů zřejmě ne. No, jsme lidé různé.

E. Tkadlec 24.8.2021 8:58

Kontrolním orgánem BIS je vedle parlamentu především vláda, která je oprávněná zadávat BIS úkoly. Otázkou je, jestli toto právo uplatňuje. BIS nemůže být státem ve státě.

P. Milan 24.8.2021 9:30

Však taky není, jen ruskočínskému agentovi vadí.

E. Tkadlec 24.8.2021 9:46

Závidím Vám Váš optimismus. Kauza Vrbětice u mě vyvolala velké pochybnosti.

J. Černý 24.8.2021 14:12

Hle, agent 007 v triku;-D

D. Novák 24.8.2021 11:50

Nikdo v této zemi nemá ze zákona možnost kontrolovat BIS přístupem do živých !svazků, takže BIS si může dělat co se jí zamane.

F. Doušek 24.8.2021 8:44

Koudelka, Koudelka, a takovej to býval dobrej oddílRv

J. Vágner 24.8.2021 8:39

Selháním to je a je naprosto jedno, že Zeman je nechutný a že to nějaký pražský soudce asi povolil. Jenom upřesnění. To není selhání demokracie, jako vlády většiny, to je selhání toho, co si říká liberální demokracie a co s demokracií stále zřetelněji přestává mít cokoliv společného. Systému, kde je stále zřetelněji omezována svoboda slova a je naprosto fuk, že cenzuru neorganizuje stát. Systému který, aby zastrašil, začíná posílat do lochu kdejakého blbečka, kterému ruply nervy a hloupě se někde vyžvanil. Systému, kde premiér s ministrem vnitra zpocení v sobotu večer dobíhají na tiskovou, aby oznámili Vrbětice, protože jejich tajné služby už dávno neřídí nikdo z téhle země. Systému, který selže vždy a ve všem, zpacka Covid, ostudně prohraje v Afghánistánu, kde nejdřív nechá zbytečně umírat své vojáky, aby se na konci zjistilo, že má po 20 letech nulovou podporu mezi místními, protože ti raději totalitní islám, než tu horu zvracených ideologií, kterými se vybavil. A vůbec není třeba se nechat ohlupovat stále prázdnejsimi frázemi o humanitě a lidských právech. Těch 30 tisíc zbytečně mrtvých při covidu je spolehlivě neoceňuje.

J. Vorlický 24.8.2021 8:56

Ano, souhlas. K otázce kdo řídí země této tajné služby, dodám ještě jednu, kdo řídí tuto zemi? Nebudu se ptát kam a proč, to až se zjistí kdo.

J. Černý 24.8.2021 14:14

U 30 000 mrtvých našli vir covidu. To je celé.

R. Langer 24.8.2021 15:10

Přesně tak. A vzhledem k tomu, že ho mělo zřejmě cca dalších 5 milionů, kteří zůstali živí, je to zcela nepodstatné číslo. ;-)

J. Vorlický 24.8.2021 8:30

Velice divný článek. Jako kdyby ho napsalo více lidí najednou. Pár postřehů z mé strany:

Ano, tajné služby mají být loajální tomu, kdo je zvolen.

Ne, prezident není na vrcholu výkonné moci; vláda je tím orgánem. Prezident je hlava státu, zastupuje jej. Nenese za nic odpovědnost, tudíž nemůže mít ani žádnou moc. Tanečky kolem moci pana prezidenta jen způsobují chaos v řízení státu (zřejmě záměrně).

BIS je součástí vládní složky výkonné moci? Co je to vládní složka??? Co je to zase za výmysl? Je vláda, žádná vládní složka neexistuje. BIS není a nemůže součástí výkonné moci. BIS, jako třeba NKÚ, je státní složka a je logicky kontrolovatelná všemi třemi mocemi, zákonem, vládou a soudy. Kdo dává povolení k odposlechu? Jakou moc má BIS, kromě toho, že je oprávněna tajně šmírovat?

Co zbývá k dokreslení této komedie? Paní Milerová tlačí vozík, v něm sedí pán, mává holí a křičí, na BIS, na BIS! Na Vypichu už se kolem vozíku shromažďuje velký dav a někdo volá policii . . . .

D. Novák 24.8.2021 9:28

Ústava Čr: Hlava třetí ->Moc výkonná->Prezident republiky

Hlava pátá -> Nejvyšší kontrolní úřad

Jestli je BIS složkou nebo nesložkou moci výkonné je hraní se slovíčky. "BIS ani jiné tajné služby zmíněny v ústavě." Ředitele BIS jmenuje a odvolává vláda, tedy moc výkonná.

Parlament schválil novelu zákona o zpravodajských službách, tuším v r.2018. Tato novela předpokládá vznik nezávislého kontrolního orgánu s pěticí členů, kteří mají koukat pod prsty všem třem českým tajným službám. A to i v živých !kauzách, do nichž nemohou nahlížet sněmovní kontrolní komise. Jenže vláda ( díky velice přísným výběrovým kritériím) nesehnala dost kvalifikovaných lidí s nejvyšší bezpečnostní prověrkou. Tento svízel se již údajně podařilo vyřešit, ale je alespoň pro mě záhadou, proč novela zákona o zpravodajských službách nebyla naplněna (cui bono;-)).

D. Novák 24.8.2021 9:29

"BIS ani jiné tajné služby zmíněny v ústavě." nejsou!

J. Vorlický 24.8.2021 11:11

Prezident je hlava státu. Je tedy hlavou všech tří mocí. Čl.54 měl být někde v Hlavě první. Dát ho pod Hlavu třetí je nesmysl. Ale protože nenese za nic žádnou odpovědnost, hlavou jen titulární.

Vynechejme NKÚ, neměl jsem se o tom zmínit. Žádné hraní se slovíčky. Musí se vědět, kdo BIS úkoluje a pak se musí vědět, kdo kontroluje úkolující orgán.

Vláda úkoluje BIS a výchozími/kontrolními orgány jsou Parlament a moc soudní. Vámi zmíněný zákon není vůbec důležitý (Parlament ho může změnit kdykoliv se mu zachce; pro věc by stačily pokyny úkolujícího orgánu, tedy vlády). Pro Vás je záhadou proč zákon neplní svoji roli? Řekl bych, že je to proto, že a) je úplně zbytečný. A protože jako celá řada jiných byl asi blbě napsaný (záměrně?), následně asi i b) blbě novelizován, tak teď sedíme a divíme se, že novela není naplněna.

D. Novák 24.8.2021 11:27

Jako odborník na ústavu;-D se zněním té současné nesouhlasíte, ale to je váš problém. Bohu žel pro vás znění té současné platí.

Mluvím o kontrole živých svazků, což je zásadní. I v případě, že je odposlech legální nemá parlamentní komise ani soudce možnost se přesvědčit o skutečné činnosti BIS. No a o nelegálním odposlechu se tito "kontroloři" z logiky věci nedozví. Nebezpečí vyděračského potenciálu, jak správně upozorňuje Zeman je namístě.

Novela zákona neplní svoji roli, protože nebyla ustavena právě ta parta skutečných kontrolorů. Tento problém se vůbec neřeší, protože BIS má na každého takového "slídila" či na jeho blízké kompro materiály. Tuším, že z toho důvodu Babiš nekoná, jak Zemanovi slíbil a Koudelku nechal šéfovat nadále.

Ano, BIS je stát ve státě.

J. Vorlický 24.8.2021 11:56

Znění Ústavy - naopak. Ve věci mocí pana prezidenta je to jasné. Prezident státu - ne moci výkonné. Žádná zodpovědnost za nic. Z toho vyplývá (pro mne) žádná skutečná moc. Z Ústavy vyplývá - tři moci ve státě ( o tom, že BIS je stát ve státě tam nic není).

Je věcí Parlamentu, vlády a soudů, aby kauzu BIS rozhodly; Parlament vydá zákon, dle kterého vláda bude úkolovat BIS, a soudy v případě potřeby rozhodnou, zda to vláda činí správně. No a kdyby se BIS jako celá nebo část ́vzpouzela ́ vládním úkolům - kdyby lidově řečeno začali stávkovat = nekonat své povinnosti, tak jim stát přestane vyplácat výplaty, zamkne kanceláře a zavře auta a další zařízení pod zámek. Myslíte, že by to nestačilo?

D. Novák 24.8.2021 12:08

Jak mohou kontrolní orgány kontrolovat, když je BIS nepustí do svých tenat? Jak jsem již 2x psal, novela zákona o bezpečnostních službách nebyla uvedena do praxe, takže skutečná činnost BIS je nadále utajena. Kdo by se snad o nápravu, rozuměj uvedení oné nively do praxe, pokoušel, toho BIS díky tajně naschromážděným informacím sejme. Určitě má něco na Babiše, proto se nechal "přemluvit" za půl hodiny na úřadu vlády Koudelkou a podrazil Zemana nesplněním slibu, tedy koncem Koudelky v čele BIS. Koudelka má na všechny krom Zemana těžce nabito a zdá se neprůstřelným.

J. Vorlický 24.8.2021 19:56

Nevím, zda si jen děláte z věci legraci, ale je-li to tak, že sama BIS rozhoduje koho a kam ,pustí ́, pak máte pravdu, stát ve státě. Když jí to stát toleruje, tak to asi má být. Jenom si nedokáži představit, že by Koudelka měl víc na Babiše, než Babiš na Koudelku.

D. Novák 24.8.2021 21:36

Opakuju to naposledy;-O Nikdo, opakuji nikdo díky neuvedení !mnou zmiňované novely zákona o bezpečnostních službách do praxe nemá zákonnou možnost vstoupit do živých svazků tajné! BIS a proto kontrolní funkce vlády a PS je pouze vlastně informativní, zcela závislá na ochotě BIS cokoliv říkat. Jestliže provádí nelegální odposlechy, tak jí to nemůže nikdo prokázat. Jediná šance je vyzrazení anonymním krtkem. Nikdo netuší, co na něho Koudelka a & mají, tak do toho raději nerýpou. Jediný Zeman coby president a de facto politický důchodce nemusí mít z Koudelky a & strach, tak promluvil. Nechce se mi věřit, že Zeman má relevantní důkazy. Tak daleko asi svého krtka v BIS nemá. No a ti vystrašení teď budou proti němu brojit, aby si u Koudelky šplhli. Pád Koudelky by byl asi i pádem jejich. Nastal by solidní politický předvolební masakr.

J. Vorlický 25.8.2021 7:51

Zákonná možnost???!! Ještě jednou tedy:

Kdo v ČR dává zákony? Parlament. Kdo má v Parlamentu sílu (vlastně spíš povinnost) předložit jiný zákon? Vláda. Proč vláda nepředkládá Parlamentu návrh na odpovídající zákon?? Protože je podělaná z pana Koudelky (píšete Vy). Proč je podělená z pana Koudelky? Protože ministři a nejen oni (kradou, podvádějí, lžou, atd.) - zřejmě i pan Babiš - páchají nepravosti, možná i zločinného rázu, a pan Koudelka to o nich ví, a oni nechtějí, aby to na ně řekl. Pan Koudelka je zřejmě čestný člověk, protože není podělaný z toho, že by na něj někdo něco řekl. To je zhruba situace, jak ji popisujete Vy. Já jsem se snažil popsat, jak by to mělo být.

To, že pan prezident nemá rád pana Koudelku, evidentně nestačí. Navíc, zřejmě spousta lidí si o panu prezidentovi myslí, že to je samolibý hulvát. Abych se přiznal, i na mne dělá takový dojem. Takže na jedné straně máme našeho pana prezidenta a jeho obdivovatele a na straně druhé stojí zřejmě čestný - protože se nebojí - a asi i pracovitý člověk. Kdo z těch dvou má větší pravomoc (morální, byť třeba ne veřejně politickou) řídit ČR?

Kdybych panu Koudelkovi měl za dané situace něco vyčíst, tak by to bylo, že zatím nezveřejnil to, kvůli čemu jsou ministři a spol. vystrašení, podělaní. To by - zákon, nezákon - měl udělat. Nastane politický masakr (jak píšete) a možnost zvolit ty lidi, kteří nejsou podělaní a budou mít odvahu dát republice správné zákony, vládu a konečně justici? Souhlasil byste, pane Nováku?

J. Jurax 24.8.2021 17:03

No jo, cui bono ...

To by tak hrálo, aby nějaký pacholek byť vysoce prověřený, leč nominovaný či sympatizující s tou politickou žumpou, co je našimi politickými protivníky, nahlížel do živých kauz a něco na nás prasklo! To raději nic, stačí nám naši lidé, co nám vynášejí!

A takhle uvažují všechny zainteresované politické subjekty ... :-)

B. Rameš 24.8.2021 8:28

Zaplať Pán Bůh za ty dary - už jsem byl skoro nalomený, že bych jim protestní hlas hodil. Vždy je lepší poznat, že jitrnice je zkažená, před samotnou konzumací.

M. Hoblík 24.8.2021 7:48

Nešťastná země, nešťastný lid! Prezident si vymýšlí, předseda vlády lže a tupý občánek radostně vítá Thajwance...

J. Novák 24.8.2021 8:11

kam se s prolhanou politickou pakáží dostaneme? do prde"e! tam už jsme!!!

R. Langer 24.8.2021 15:13

Kdepak, tam máme ještě hodně daleko. Ale nepřejte si, abychom tam došli. :-P

J. Koubek 24.8.2021 6:47

Pardon BIS

J. Koubek 24.8.2021 6:46

Mně je jasné komu slouží BIB. Novinám Bakali, Zprávám Seznamu a spřízněným stranám. Proto za něj tak bojovali.

D. Novák 24.8.2021 11:54

BIS pod vedením vyznamenaného Koudelky je expoziturou CIA plnící její zadání. Tedy jsou s "Bakalonovinami" na jedné lodi.