19.5.2024 | Svátek má Ivo


Diskuse k článku

POLITIKA: Daňový cirkus

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Kudrnová 2.8.2011 22:44

Daňový cirukus

Pane Párale a to jste teprve na začátku, to my co podnikáme víme už dávno, jen nemáme čas to pořád někomu vykládat .Co jste myslel těmi bohatými, mluvíte jak zamindrákováni lidé.Co to je bohatý podle Vás, třeba nám to vysvětlíte v dalším článku.

A. Hrbek 2.8.2011 16:16

Re: Ještě horší, než ten nejhorší daňový systém, jsou jeho ustavičné změny

Vážená paní Mileno,

nejprve si dovoluji Vás pozdravit. Pan Páral po letech ekonomie od novinářského stolu konečně pochopil, že pro "konservativní" podnikatele jsou nejvýhodnější jednoduchá a hlavně stabilní ekonomické a právní prostředí. Každý solidní podnikatel musí počítat a la long, každému podnikatali vstávají vlasy na hlavě když se musí adaptovat na cca 15 až dvacet zásadních změn během jednoho roku, včetně změny programů, formulářů, atd. V současné době si již zoufají i daňoví poradci.

Stát si dělá z podnikatelů své otroky a neustále na ně přesouvá to, co by si měl zajišťovat stát. Zaměstnanec by měl dostávat hrubou mzdu a veškeré odvody by si měl zajišťovat ten, kdo ty peníze potřebuje - tedy stát. Jenže ten je líný a nic neumí. Nápad, že nemocenskou vyplácí zaměstnavatel a chodí  kontrolovat, zda zaměstnanec leží v posteli sám, je geniální nápad ekonomů, kteří v životě v provozu nebyli a rovnou ze školy se stali poradci prezidentů a náměstky ministrů. A podobné nápady nabíhají denně nepřetržitým proudem.

A pak příší dojemné články o tom, že musíme udělat vše pro zvyšování naši konkurenceschopnosti. Proboha v čem, když již skoro nic neumíme. Měli jsme soběstačné zemědělství a ještě jsme vyváželi. Dnes i ty brambory dovážíme z Německa a Francie. Zato vesele vyvážíme elektřinu, dřevo a keramické suroviny. Jenom na dividendách pro zahraniční vlastníky ztrácíme ročně okolo 200 mld. Kč. A kde jsou další platby za "poradenství", know-how a další kanály.

Dovedete si ale představit tu hrůzu kdyby bylo v ekonomice vše přehledné  a stabilní? Kolik by bylo nazaměstnaných "ekonomů", daňových poradců, advokátů, soudců, bankovních úředníků a podobné zcela neproduktivní verbeže?

M. Varadinková 2.8.2011 14:02

Ještě horší, než ten nejhorší daňový systém, jsou jeho ustavičné změny

Ideální daňopvý systém by byl pouze DPH v jedné sazbě

Méně škodlivá úlitba kvůli nutnosti vyrovnat státní rozpočet: spotřební daň na alkohol, cigarety

Škodlivější úlitba kvůli nutnosti vyrovnat státní rozpočet: spotřební daň na pohonné hmoty

Hloupá a škodlivá daň: daň z příjmu fyzických osob (včetně zdrav. a soc. daně, zvané bůhvíproč pojištění)

 Nejhloupější, nejškodlivější a nejvíc kontraproduktivní daň: daň z příjmu právnických osob

M. Varadinková 2.8.2011 13:54

Re: Pokud by se daňové zákony skutečně

Jenže ony se tak často mění, jen Vy o tom nevíte. Zkuste si promluvit s nějakou účetní či daňovým poradcem, nebo s tím, kdo programuje příslušný SW, jak jsou z těch ustavičných změn "nadšení".

J. Kadeřábek 2.8.2011 13:28

Pokud by se daňové zákony skutečně

tak často měnily bylo by to zmíněné peklo. Zatím se pouze mění názory v diskusích politických stran. Je to zcela normální vývoj, když se strany vládnoucí koalice domlouvají na kompromisu svých požadavků a cílů a měli bychom si na to zvyknout. Koho to irituje nesmí sledovat zprávy a číst noviny. Ti, které tato diskuse nebere zajímá jen výsledek tj. platný a účinný zákon.

P.S. Byl jsem si včera koupit loupák a místo 4 Kč stál 6. A to se DPH nezměnilo. Takže bych byl zatím v klídku.

O. Mayer 2.8.2011 12:54

můžu se jenom zeptat...

.. co je nerozumného (ať už z fiskálního nebo zdravotnckého hlediska) na zvýšení spotřební daně z cigaret. Stále nechápu, proč jsou cigára u nás levnější, než ve zbytku Evropy a tipoval bych na nějakou vyjímku, kterou jsme si (resp. Philip-Morris) potichu vyjednali. Pořád se hovoří o solidaritě a průběžném financování, co kdyby takto kuřáci průběžně a solidarně platili zdravotní péči těm, kteří se už úspěšně prokouřili do stádia komplikací?

Z. Ležatka 2.8.2011 9:10

V článku jsou připomenuty myšlenkové limity VV

poukazem na její požadavek „zavedení druhé sazby daně z příjmu pro zaměstnance s vysokými platy“.  Naopak prohlášení Kalouska „že by se o nějaké zvýšené progresi v příjmové dani dalo diskutovat“ mně příjemně překvapilo, neboť nezmiňuje žádné neobhajitelné hranice, od kterých by chtěl ty úspěšnější spoluobčany trestat.

Požadavek pana Párala, aby daňová legislativa „byla jednoduchá, srozumitelná a vydržela delší čas“ splňuje pro oblast daně z příjmu fyzických osob beze zbytku tato LIMITNÍ DAŇ Z PŘÍJMU (LDP)

http://lezatka.blog.idnes.cz/c/188220/        Daň s progresivním zdaněním, ale s rovnoměrně rozloženými náklady na nezbytnou solidaritu s nízkopříjmovými spoluobčany.

A protože veškeré rozhodování úředníků zajišťujících výběr daní i vyplácení nejrůznějších sociálních dávek na všech úrovních nahrazuje tato LDP nezávislou aplikací, došlo by k obrovským úsporám. Problém vidím v tom, že strany by si při řízení státu musely vystačit se dvěma parametry LDP: MEZNÍM % DANĚ a ŽIVOTNÍM MINIMEM. A to je trochu složitější, než se podívat z okna a stanovit mez, od které se bude trestat.

R. Houška 2.8.2011 8:37

Pane Parale, a Vy jste opravdu presvedce n

J. Bakulová 2.8.2011 5:34

mám silný pocit,

jako kdyby naše státní kasa byla pověstnou táborskou kádí - všichni do ní stále sypeme, ale rozhodování o tom, kolik a na co z ní půjde je podivné. Máme stále víc a víc rozbité silnice, přesto pořád na ně víc a víc platíme. Potřebujeme zredukovat sociální výdaje, např. důchody a tak je nutné nám zdražit nejlépe všechno formou DPH, aby na ně bylo. Do zdravotnictví je třeba stále víc peněz, kdo to zaplatí, hádejte.

Nemohu říci, že bych to tak zcela nechápala. Ale moc mi vadí, že při těchto úvahách se nezačíná u rodinného rozpočtu kde příjem na osobu začíná u 5000 Kč. Pak by snad, opakuji snad politici pochopili, co a kolik je možné a co už ne stejně tak, jako u spotřebních daní. Funguje to patrně stejně