15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

POLITIKA: Daň ze životního stylu je podvod

Zkraje tohoto týdne jsme se dozvěděli, že nás prý nejspíš čeká nová daň. Prý daň z (luxusního) životního stylu. Kdo se nechal nachytat a zprávě uvěřil – což vskutku nebylo těžké – mohl jen konstatovat: neuvěřitelný to název.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Prikner 4.8.2014 17:12

Paní Šichtařová vypráví nesmysly

Nejde o nějakou daň z luxusu nebo závist, jde o to, aby každý doložil výdaje proti svým zdaněným příjmům.

Pokud někdo má v majetku jachtu, letadlo, maseratti, vilu na Hřebenkách, pak pokud finanční úřad sečte náklady na jejich pořízení a tyto jsou pokryty součtem ydaněných příjmů za období jejich pořízení, pak je vše v pořádku a užívá tyto věci oprávněně. 

Pokud by ale hodnota majetku > suma zdaněných příjmů, pak se navrhuje rozdíl zdanit (prakticky odvést na FÚ) , případně jde-li o podezření o nabytí z trestné činnosti (a neplacení daně je trestný čin) , pak soudně následně potrestat. Nevidím v tom žádnou závist ani omezování luxusní spotřeby.

B. Rybák 4.8.2014 17:39

Re: Paní Šichtařová vypráví nesmysly

Jde o to, že to nebude dokládat každý (to by pan Babiš skončil v kriminále), ale ten kdo na sebe (kohosi z "babišárny") upozorní svým "luxusním" životem. Představa, že by tento postup platil i zpětně (retroaktivně) je děsivým popřením právního státu. Nemluvě o tom, že skutečný darebák buď nebude muset nic dokládat (když bude ze správné party), nebo to bude umět neprůstřelně doložit. Ostatně o tom ten článek je. Přečtěte si ho pořádně!

M. Prokop 4.8.2014 21:31

Re: Paní Šichtařová vypráví nesmysly

Pokud někdo něco ukradl, je na policii a justici, aby mu to dokázali. Co, komu, kolik.

Pokud to neumí, tak ať neotravují.

Pí Šichtařová má pravdu.

J. Jurax 4.8.2014 23:52

Re: Paní Šichtařová vypráví nesmysly

Ono je bohužel nejmíň tucet zcela legálních způsobů, jak užívat majetek a přitom jej nevlastnit a být chudý jak příslovečná kostelní myš - každý právník poradí :-)